Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Goldman Sachs : Η Ελλάδα θα είναι ικανή να επιστρέψει στις αγορές

Goldman Sachs : Η Ελλάδα θα είναι ικανή να επιστρέψει στις αγορές

Μετά τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup «η Ελλάδα θα είναι ικανή να επιστρέψει στις αγορές, αν και τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ιταλία», σημειώνει η Goldman Sachs, σε μία πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας που κάνουν οι αναλυτές Silvia Ardana και Dylan Smith
Όπως αναφέρει η έκθεση, το Eurogroup ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕSM. O Ευρωπαϊκός μηχανισμός Σταθερότητας και οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν (i) την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα ώστε να προσφέρει σ' αυτή ένα μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα (ii) ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους (iii) ένα πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει την δημοσιονομική ορθότητα και θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες μεταρρύθμισης.
Κατά την άποψη της Goldman Sachs, η συμφωνία κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Οι τρεις προαναφερόμενες συνθήκες της συμφωνίας είναι απαραίτητες για να κάνει η Ελλάδα μια διατηρήσιμη επιστροφή στις αγορές, αλλά και τα ελληνικά assets (μετοχές, ομόλογα) να ξανασυνδεθούν με αυτά των ανταγωνιστών στην ευρωπεριφέρεια.
Βραχυπρόθεσμα λόγω της δημιουργίας του κεφαλαιακού αποθέματος ύψους 24 δισ. ευρώ, των θετικών προοπτικών ανάπτυξης στην Ελλάδα, και της διευκόλυνσης από την ΕΚΤ, η Ελλάδα θα είναι ικανή να επιστρέψει στις αγορές, αν και τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ιταλία, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.
Παράλληλα εκτιμά ότι το κεφαλαιακό απόθεμα θα καλύψει 22 μήνες των ελληνικών υποχρεώσεων.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση, η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Goldman δείχνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν για την Ελλάδα (3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022, και ύστερα ένα μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%) κάτω από πιο ρεαλιστική βάση θα αυξάνονταν πιο ταχύτατα, από ότι προσδοκούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον, η δέσμευση του Eurogroup για ένα περαιτέρω επαναπροσδιορισμό των δανείων του EFSF στο τέλος της περιόδου χάριτος το 2032 αναδεικνύει ότι de facto ότι τα δάνεια του επίσημου τομέα θεωρούνται junior σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Μια περαιτέρω επέκταση της ωρίμανσης των δανείων αυτών θα πρόσφερε στην Ελλάδα την δυνατότητα να διατηρήσει δημοσιονομικά υπεύθυνες πολιτικές.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: