Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Οι νέες αλλαγές. Και με SMS υποβολή εντύπων


ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Οι νέες αλλαγές. Και με SMS υποβολή εντύπων
Με τη νέα απόφαση (αρ. 32143/Δ1.11288)προστίθενται νέες διαδικασίες  στις ήδη υπάρχουσες, για την υποβολή εντύπων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Έτσι με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μπορεί να θεωρηθεί ότι απλοποιούνται κάποιες διαδικασίες, αλλά σίγουρα αυστηροποιούνται τα μέτρα για την πάταξη των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα λοιπόν με την υπ' αριθ. αριθμ. οικ.32143/Δ1.11288 (ΦΕΚ Β 2401/22-6-2018) απόφαση της υπουργού εργασίας, οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τα έντυπα Ε3, Ε4, Ε5, Ε6, Ε7, Ε8, Ε9, Ε10 και Ε11, όπως εξάλλου προβλεπόταν και από την απόφαση 5072/6/2013 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, όπως είχε τροποποιηθεί και ίσχυε έως σήμερα και η οποία καταργείτε με τη νέα απόφαση.

Οι κυριότερες αλλαγές
Το έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) μπορεί να υποβάλλεται και μέσω κινητού τηλεφώνου, με αποστολή μηνύματος (SMS) με την προϋπόθεση, ότι ο εργοδότης έχει δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου ανά παράρτημα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Ο εργοδότης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη δήλωση του αριθμού κινητού τηλεφώνου καθώς και
για τη δήλωση τυχόν μεταβολής αυτού.
Για την ολοκλήρωση της υποβολής των εντύπων Ε3 και Ε4, αναγράφεται υποχρεωτικά (στο σχετικό πεδίο) ο αριθμός αδείας άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας
για ειδικότητες συναφείς με: α) συντήρηση, επισκευή και λειτουργία ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, β) χειρισμό μηχανημάτων τεχνικών έργων, γ) εκτέλεση, συντήρηση,
επισκευή και επιτήρηση της λειτουργίας μηχανολογικών εγκαταστάσεων σε βιομηχανίες και άλλες μονάδες, δ) χειρισμό και την επιτήρηση ατμολεβητών και ε) εκτέλεση
τεχνικού έργου και παροχή τεχνικής υπηρεσίας για εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης και οξυγονοκόλλησης.

Το έντυπο Ε8 αλλάζει ρόλο, αφού με αυτό πλέον θα αναγγέλλεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, η υπερεργασία και η νόμιμη  υπερωριακή απασχόληση, την ίδια μέρα  και μάλιστα πριν την έναρξη πραγματοποίησής τους, σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία, κατά την οποία, με το εν λόγω έντυπο, γνωστοποιούνταν έως 15 κάθε μήνα οι πραγματοποιηθείσες υπερωρίες του προηγουμένου μήνα.
Καινοτομία αποτελεί το γεγονός, ότι το έντυπο Ε8, μπορεί να υποβάλλεται και μέσω κινητού τηλεφώνου με αποστολή μηνύματος (SMS), με την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης έχει δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για κάθε παράρτημα. Ο εργοδότης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη δήλωση του αριθμού κινητού τηλεφώνου καθώς και για τη δήλωση τυχόν μεταβολής αυτού.
Αλλαγή σε στοιχεία που αφορούν την υπερεργασία ή τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση που έχει καταχωριστεί σε έντυπο Ε8 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μπορεί να πραγματοποιηθεί με νέα υποβολή, πριν την πραγματοποίηση της αλλαγής.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των εντύπου Ε4 και Ε8, μέσω κινητού τηλεφώνου, αποδίδεται αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία, αποτελεί δε για τον εργοδότη, αποδεικτικό υποβολής τους. Σε περίπτωση ανεπιτυχούς υποβολής, αποστέλλεται στο χρήστη σχετικό μήνυμα. 

Από πότε θα ισχύουν υποχρεωτικά τα νέα μέτρα
-Το έντυπο Ε4 μπορεί να υποβάλλεται μέσω κινητού τηλεφώνου από 1/10/2018.
-Το έντυπο Ε8 μπορεί να υποβάλλεται μέσω κινητού τηλεφώνου από 1/7/2018.
-Μέχρι 31/8/2018 μπορεί να υποβάλλεται το έντυπο Ε8 με την παλιά του μορφή (γνωστοποίηση πραγματοποιηθείσας υπερωριακής απασχόλησης), για την υπερωριακή απασχόληση που θα πραγματοποιηθεί εντός των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2018. Από 1/9/2018 όμως, οι εργοδότες θα υποβάλλουν υποχρεωτικά το νέο έντυπο Ε8, για την αναγγελία της υπερεργασίας ή/και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων, όπως προβλέπεται στο άρθ. 36 του ν.4488/2017 (137 Α΄) και στην παρούσα απόφαση.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2018/06/sms.html#ixzz5JGhukl3c

Δεν υπάρχουν σχόλια: