Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Θα βγουν, άραγε, οι εκκαθαρίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017 μέσα στο 2018; Θα παίξουμε στα ζάρια… τις εκκαθαρίσεις του ΕΦΚΑ του 2017. Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Θα βγουν, άραγε, οι εκκαθαρίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017 μέσα στο 2018;

Θα παίξουμε στα ζάρια… τις εκκαθαρίσεις του ΕΦΚΑ του 2017.

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Τελειώνουν οι φορολογικές δηλώσεις για φέτος και τα προβλήματα δεν λένε να τελειώσουν για τους φορολογούμενους. Για μια ακόμη χρονιά θα «τελειώσουμε» τις φορολογικές δηλώσεις χωρίς «να τις έχουμε τελειώσει στην πραγματικότητα».

Εκκαθαρίσεις ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το αλαλούμ που συμβαίνει με τον ΕΦΚΑ τον έχετε ακούσει, τον έχετε διαβάσεις σε δεκάδες άρθρα. Πάντως τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο τα φαντάζεστε. Είναι ακόμη χειρότερα!

Μέχρι σήμερα υπάρχουν φορολογούμενοι που ακόμη δεν ξέρουν ποιες είναι οι πραγματικές τους ασφαλιστικές εισφορές για το 2017, δεν γνωρίζουν ποια ποσά θα εκπέσουν από την φορολογική τους δήλωση σαν ασφαλιστικές εισφορές του 2017.

Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι εκκαθαρίσεις του 2017. Οι κατηγορίες που δεν έχουν ακόμη γίνει εκκαθαρίσεις είναι κατά κύριο λόγο όσοι μισθωτοί είναι και ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, έχουν δηλαδή και ασφάλιση στο τέως ΙΚΑ και στον τέως ΟΑΕΕ.

Σε ερώτηση σε στελέχη του ΕΦΚΑ για το πότε περιμένουμε την εκκαθάριση , ή απάντηση ήταν σαφέστατη «Καλό Σεπτέμβρη και βλέπουμε».

Τιμωρούνται….

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι οι φορολογούμενοι που έκαναν το λάθος να θέλουν να είναι συνεπής και να μην πληρώνονται κάτω από το τραπέζι με μαύρα, αφού  έχουν κάνει έναρξη να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές , αλλά να τιμωρούνται από τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο οικονομικών με την υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης όταν θα βγει η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ, μετά όμως την λήξη της υποβολής δηλώσεων .

Ποιες εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 δεν έχουν πρόστιμο.

 Η επόμενη ερώτηση είναι αν αυτή η τροποποιητική έχει πρόστιμο ή όχι. Κατά την άποψη μας, και αφού η διοίκηση δεν έχει πάρει  θέση ακόμη, η συγκεκριμένη τροποποιητική έχει πρόστιμο.
Βέβαια υπάρχει η θέση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), ότι εκπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από φορέα,  δεν επιφέρει πρόστιμο.

Η ΔΕΔ με δύο αποφάσεις της ακύρωσε το πρόστιμο εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης εισοδήματος, λόγω καθυστέρησης ενημέρωσης του συστήματος με τις βεβαιώσεις αποδοχών με υπαιτιότητα του φορέα. Η διαφορά είναι ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούσαν βεβαιώσεις αποδοχών .

Ελπίζουμε η διοίκηση να πάρει θέση ευνοϊκή επί του προβλήματος και να υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις, μετά την εκκαθάριση του ΕΦΚΑ , χωρίς πρόστιμο , μιας και την ευθύνη την φέρει ο ΕΦΚΑ και όχι οι φορολογούμενοι.

Εκκαθαρίσεις ΕΦΚΑ 2018

Πρόβλημα θα έχουμε και με τις εκκαθαρίσεις του 2018. Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου το τι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να πληρώσουμε το 2018, πρέπει να οριστούν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2018.

Δηλαδή, αφού οι φορολογικές δηλώσεις λήξουν, μετά την παράταση που δόθηκε στις 26.7.2018, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να αντλήσει τα στοιχεία, κέρδη ή μερίσματα,  από την ΑΑΔΕ, και να υπολογιστούν πάνω σε αυτά οι πληρωτέες ασφαλιστικές εισφορές του 2018, και να γίνει η εκκαθάριση με την νέα μηνιαία εισφορά των ασφαλιστικών που έχουν πληρωθεί μέχρι την στιγμή εκείνη.

Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζουμε 31.12.2018 τι ασφαλιστικές εισφορές έπρεπε να πληρώσουμε και φυσικά θα είχαμε και την σωστή εφαρμογή της φορολογικής διάταξης για την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το άλλο με τον ΤΟΤΟ το ξέρετε;

Διότι όπως είναι κατανοείτο, εκκαθάριση και καθορισμός μηνιαίας εισφοράς δεν πρόκειται να γίνει για το 2018 τον Σεπτέμβριο και θα έχουμε και του χρόνου 2019 τα ίδια προβλήματα που είχαμε φέτος με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για μια ακόμη φορά δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών. Όχι μόνο αυτό.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο νόμος για τον ΕΦΚΑ έχει δομικά προβλήματα στην λειτουργεία του και κανείς δεν έχει την θέληση να τα αντιμετωπίσει.

Ποιες τροποποιητικές δηλώσεις δεν έχουν πρόστιμο.

Μιας και αναφερθήκαμε στην υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης λόγο ΕΦΚΑ, ας δούμε ποιες άλλες τροποποιητικές δηλώσεις δεν έχουν πρόστιμο.
         i.        
    Είναι γνωστό ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις που κατατίθενται μέσα στην προθεσμία της εμπρόθεσμης δήλωσης, δεν έχουν πρόστιμο.

Πέρα όμως από αυτές τις δηλώσεις πρόστιμο δεν έχουν , όποτε και αν υποβληθούν, οι παρακάτω δηλώσεις.

       ii.            Δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ του λόγου αυτού δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό .

Οι δηλώσεις αυτές  υποβάλλονται χειρόγραφα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση και η καταβολή του φόρου γίνεται όπως και των λοιπών δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού

      iii.            Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση για διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

     iv.            Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.

       v.            Εκπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από φορέα

     vi.            Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για διαγραφή συζύγου

    vii.            Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN

  viii.            Εκπρόθεσμη τροποποιητικής δήλωσης για συμπλήρωση προστατευόμενων τέκνων      


Υποβολή δήλωσης εισοδήματος για την κάλυψη τεκμηρίων.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις της διοίκησης (παρ. 4 της ΠΟΛ. 1174/14.7.2014) εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που συμπληρώνουν ποσά με τα οποία καλύπτεται ή περιορίζεται η προστιθέμενη διαφορά δαπάνης, υποβάλλονται χωρίς την επιβολή κυρώσεων, και εφόσον με την παράλειψη δήλωσης αυτών των ποσών στην αρχική δήλωση δεν παραβιάστηκε φορολογική διάταξη διότι εκείνο το έτος δεν υπήρχε υποχρέωση συμπλήρωσής τους στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

Προσοχή : Στην περίπτωση όμως που το κρίσιμο έτος έχει παραγραφεί το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης, τότε μόνο γι’ αυτά τα ποσά, και εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχουν αναλωθεί, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση στο επόμενο μη παραγραφόμενο έτος και εφεξής.

Απόστολος Αλωνιάτης .

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: