Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Έως 30 Ιουλίου η προθεσμία δήλωσης για μερίσματα, τόκους, δικαιώματα Οι βασικές προϋποθέσεις της διαδικασίας

Έως 30 Ιουλίου η προθεσμία δήλωσης για μερίσματα, τόκους, δικαιώματα
Οι βασικές προϋποθέσεις της διαδικασίας
06 Ιουλ 2018 - 09:14
Picture 0 for Έως 30 Ιουλίου η προθεσμία δήλωσης για μερίσματα, τόκους, δικαιώματα
Προθεσμία έως και τις 30 Ιουλίου έχουν οι φορολογούμενοι για να προχωρήσουν στην υποβολή δήλωσης, που αφορά στο ποσό του φόρου, το οποίο παρακρατήθηκε στο εισόδημά τους από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα. Διευκρινίζεται ότι η υποβολή της δήλωσης υποβάλλεται στην περίπτωση κατά την οποία αυτός που έλαβε την αμοιβή είναι φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, και δεν διατηρεί φορολογική κατοικία και μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί, θα πρέπει να αποδίδονται έως και τις 31 Ιουλίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των διατάξεων που απορρέουν από τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας και να εφαρμοστούν οι ευνοϊκότεροι συντελεστές παρακράτησης, είναι να έχει αποστείλει ο δικαιούχος, ο οποίος διαμένει στην αλλοδαπή, το πιστοποιητικό που απαιτείται με βάση το νόμο για να αποδείξει τη φορολογική του κατοικία.

Επίσης, για να προχωρήσει η εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι ευρωπαϊκές οδηγίες που προύπτουν από αυτό, όπως έχουν αφομοιωθεί από την ελληνική νομοθεσία, και να αποφύγει ο δικαιούχος  - ο οποίος διαμένει στην αλλοδαπή - την παρακράτηση φόρου στην καταβολή τόκων, μερισμάτων και δικαιωμάτων, θα πρέπει μαζί τη μηδενική δήλωση που θα υποβάλλει, να υποβάλλει ταυτόχρονα και πιστοποιητικό που αποδεικνύει τη φορολογική του κατοικία.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η υποβολή της σχετικής δήλωσης αφορά ποσά φόρων, τα οποία παρακρατήθηκαν κατά το μήνα Μάιο. Σημειώνεται ότι τα έντυπα υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ, στην οποία υπάγεται ο υπόχρεος. Η υποβολή πραγματοποιείται σε δύο αντίτυπα, από τα οποία το ένα παραμένει στη ΔΟΥ και το δεύτερο μένει στα χέρια του φορολογούμενο και αποτελεί αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής, το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 100 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 54 του νόμου 4174/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: