Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Ανάλυση επιπτώσεων της νέας δασμολογικής πολιτικής ανά Πολιτεία (ΗΠΑ)

Ανάλυση επιπτώσεων της νέας δασμολογικής πολιτικής ανά Πολιτεία (ΗΠΑ)





Μια νέα ανάλυση από το Εμπορικό Επιμελητήριο των Η.Π.Α. δείχνει τον αντίκτυπο των αντιποίνων από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά,  ως απάντηση για τους νέους δασμούς των ΗΠΑ για τα εισαγόμενα προϊόντα.

Aνάλυση Eπιπτώσεων Νέας Δασμολογικής Πολιτικής ανά Πολιτεία (ΗΠΑ)

Αυξανώμενες Ανησυχίες για τον Πιθανό Εμπορικό Πόλεμο


Μια νέα ανάλυση από το Εμπορικό Επιμελητήριο των Η.Π.Α. δείχνει τον αντίκτυπο των αντιποίνων από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά,  ως απάντηση για τους νέους δασμούς των ΗΠΑ για τα εισαγόμενα προϊόντα. Η ανάλυση αυτή, καταδεικνύει κατά  πόσο οι εξαγωγές κάθε πολιτείας απειλούνται από τα αντίμετρα, υπογραμμίζει τα προϊόντα που πλήττονται περισσότερο σε κάθε πολιτεία, και αναλύει  τον συνολικό αριθμό θέσεων απασχόλησης που υποστηρίζονται από το παγκόσμιο εμπόριο σε κάθε πολιτεία. Απεικονίζεται τοιουτοτρόπως,  τι μπορεί να χάσουν οι αμερικανικές οικογένειες και καταναλωτές από ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο.

Από αυτήν την εβδομάδα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ, αξίας περίπου 75 δισ. δολαρίων, θα υπόκεινται σε δασμολογικά αντίμετρα. Η αυξανόμενη αυτή εμπορική διαμάχη, ενδέχεται να αυξήσει το κόστος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, δυσκολεύοντας τις οικογένειες να έχουν πρόσβαση  ακόμα και στα καθημερινά προϊόντα όπως το χαρτί υγείας, τα καρυκεύματα, τον καφέ, και τα στυλό.
Η ανάλυση βρίσκεται στο www.thewrongapproach.com και περιλαμβάνει την κατανομή ανά πολιτεία των προϊόντων που στοχοποιούνται  σε αντίποινα από την Κίνα, την ΕΕ, το Μεξικό, και τον Καναδά, καθώς και τα ποσά που αυτά τα αντίποινα θα μπορούσαν να κοστίσουν σε κάθε πολιτεία. Κάποιες από τις πολιτείες που θα πληγούν περισσότερο είναι οι: Αλαμπάμα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Νότια Καρολάινα, Τέξας, και Ουισκόνσιν.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, Thomas J. Donohue, δήλωσε  ότι  η διοίκηση του Προέδρου Τράμπ απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική πρόοδο που επετεύχθη   και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιώξουν ένα ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, υιοθετώντας μια έξυπνη και πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των εμπορικών ελλειμάτων.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο έχει εκπονήσει σχέδιο νόμου (S. 3013) απαιτώντας από τον πρόεδρο να υποβάλει στο Κογκρέσο κάθε πρόταση για την αύξηση των δασμών στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το άρθρο 232 του νόμου περί επέκτασης του εμπορίου του 1962.
 Οι γερουσιαστές Corker και Toomey και μια δεκάδα άλλων γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα κατέθεσαν αυτό το νομοσχέδιο. Επίσης, το Επιμελητήριο στις 26 Ιουνίου δημοσίευσε μια επιστολή υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο υπογράφεται  από περισσότερος από 270 εθνικούς, κρατικούς, και τοπικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς.

Τμήμα 301: Δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα

Στις 15 Ιουνίου, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε δύο καταλόγους προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα και θα υπόκεινται σε δασμούς 25%, ως αποτέλεσμα της έρευνας του τμήματος 301 σχετικά με την κινεζική αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα δήλωσε ότι θα αντιδράσει εναντίον των Αμερικανών αγροτών και των κατασκευαστών προϊόντων σε παρόμοια κλίμακα. Η  αμερικανική κυβέρνηση επανά αντέδρασε στις 18 Ιουνίου με την απειλή να τετραπλασιάσει τον όγκο των εισαγωγών στους οποίους θα επιβληθούν δασμοί  έως τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα στοχευμένα προϊόντα προέρχονται από τομείς που σχετίζονται με το πρόγραμμα «Made in China» του 2025, και τα περισσότερα είναι ενδιάμεσα αγαθά (περίπου 40%) και κεφαλαιουχικά αγαθά (άλλο 40%) που εισήχθησαν από τους κατασκευαστές των ΗΠΑ.
Εάν εφαρμοστούν οι δασμοί αυτοί, οι επιπτώσεις   στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας των ΗΠΑ θα είναι σημαντική. Τα κινεζικά αντίποινα θα ήταν ακόμη πιο επώδυνα αφού θα κόστιζαν 134.000 αμερικανικές θέσεις εργασίας.


Τμήμα 232: Τιμές χάλυβα και αλουμινίου

Στις 23 Μαρτίου ο Λευκός Οίκος επέβαλε νέους δασμούς εισαγωγής ύψους 25% σε χάλυβα και 10% σε αλουμίνιο για τις περισσότερες χώρες. Η προσωρινή αναστολή για τον Καναδά, το Μεξικό, και την ΕΕ έληξε την 1η Ιουνίου, διπλασιάζοντας τον όγκο των εισαγωγών που υπόκεινται σε δασμούς. Η Νότια Κορέα, η Βραζιλία, και η Αργεντινή δέχτηκαν ποσοστώσεις αντί για δασμούς. Μόνο η Αυστραλία κατέφερε να παραμέινει απλήγωτη, εφόσον είναι ένας μικρός παραγωγός αυτών των μετάλλων.

Το αντίκτυπο είναι άμεσο και έμμεσο, από την άποψη των άμεσων επιπτώσεων, οι τιμές των χαλυβουργιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 40% από την 1η Ιανουαρίου και είναι τώρα σχεδόν 50% υψηλότερες από τις τιμές στην Ευρώπη. Η τιμή του Το Midwest Premium aluminium αυξήθηκε κατά 130% την ίδια περίοδο. Η κίνηση που έγινε την 1η Ιουνίου για να διπλασιαστούν οι εισαγωγές μετάλλων που υπόκεινται σε δασμούς, θα έχουν περαιτέρω αντίκτυπα, τα οποία οι κατασκευαστές και οι κατασκευαστικές εταιρείες των ΗΠΑ θα νιώσουν αρκετά, αφού θα υπάρξουν δασμοί περίπου 40 δις. δολαριών. Μια μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι δασμοί θα κοστίσουν την εργασία περίπου 470.000 ατόμων στις ΗΠΑ.

Τμήμα 232: Τιμολόγια αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων

Στις 23 Μαΐου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια έρευνα σχετικά με το εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων απειλούν την Εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Πολλές πηγές του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία για να επιβάλει δασμό 25% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων ως απειλή για τη μόχλευση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Μια τέτοια κίνηση θα επηρέαζε κατά 350 δισ. δολάρια τις  εισαγωγές από τις ΗΠΑ από το Μεξικό, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, και τη Νότια Κορέα. Θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό για όλους τους κατασκευαστές και με βάση μιας μελέτης η οποία δείχνει ότι  οι δασμοί και τα αντίποινα θα κοστίσουν 624.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Διαπραγματεύσεις της NAFTA

Ο χρόνος εξαντλείται για τους  διαπραγματευτές των ΗΠΑ, του Καναδά, και του Μεξικού για να επιτύχουν μια συμφωνία NAFTA 2.0 στο άμεσο μέλλον. Οι εκλογές της 1ου Ιουλίου του Μεξικού είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις.

Tο πιο πιθανότερο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα τεθούν σε αναμονή μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου μεξικανικού προέδρου στην 1η Δεκεμβρίου. Παραμένει όμως μια μικρή ευκαιρία για μια συμφωνία τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με μια μελέτη, η απόσυρση από τη NAFTA θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 1,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ το πρώτο έτος.




https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: