Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα απρόβλεπτα οικονομικά έξοδα

Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα απρόβλεπτα οικονομικά έξοδα





Ρένα Λιαπάτη

Όπως και τα προηγούμενα έτη, τα πρώιμα στοιχεία για το 2017 δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό υλικής στέρησης των πολιτών στην Ε.Ε.καθορίζονται κυρίως από την ικανότητα να αντεπεξέλθουν οικονομικά:

- στα απροσδόκητα (απρόβλεπτα) οικονομικά έξοδα.
- σε ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα και
- σε διακοπές μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι.

Αυτά τα στοιχεία, για τα οποία τα ποσοστά στέρησης είναι τα υψηλότερα, είναι επίσης εκείνα που καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το ποσοστό των ατόμων που δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες δαπάνες μειώθηκε, σε σύγκριση με τα στοιχεία για το 2014, στις περισσότερες χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (βλ. Σχήμα 1), ειδικότερα στην Ουγγαρία (-44,4 ποσοστιαίες μονάδες) (-6,7 ποσοστιαίες μονάδες), Κύπρος (-9,7 μονάδες), Σλοβενία ​​(-9,2 μονάδες), Μάλτα (-8,7 μονάδες), Κροατία (-7,6 μονάδες), Λετονία (-7,5 μονάδες), Ισπανία -5,3 π.μ.), τη Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (-4,1 μονάδες για τα δύο). Από την άλλη πλευρά, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης στη Νορβηγία (+3,9 ποσοστιαίες μονάδες), στη Βουλγαρία (+3,6 ποσοστιαίες μονάδες), στο Βέλγιο και στη Φινλανδία (+1,3 ποσοστιαίες μονάδες και στα δύο) και στην Ελλάδα (+ 0,9 π.μ.). Άλλες χώρες παρουσιάζουν μικρές μειώσεις στο ποσοστό των ανθρώπων που λένε ότι δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν απρόσμενες δαπάνες.

Το 2017, το ποσοστό των ατόμων που δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα οικονομικά έξοδα μειώθηκε σε σύγκριση με τα 2016 τελικά δεδομένα στις περισσότερες χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (βλ. Σχήμα 1). Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-19,3 ποσοστιαίες μονάδες), στην Κύπρο (-6,5 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Σλοβενία ​​(-5,1 μονάδες βάσης). Από την άλλη πλευρά, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια επιδείνωση της κατάστασης στην Εσθονία (4,7 σελ.) και στη Νορβηγίας (+3,5 μονάδες).

Σχήμα 1: Πληθυσμός που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει απρόβλεπτα οικονομικά έξοδα, 2014-17 -% του πληθυσμού - Πηγή: Eurostat 





Τα πρώτα στοιχεία για το 2017 δείχνουν ότι το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας, μειώθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε σύγκριση με το 2014. Οι μεγαλύτερες αλλαγές σημειώθηκαν στη Μάλτα (-17,8 π.μ. Τσεχική Δημοκρατία (-12,3 ποσοστιαίες μονάδες), Ισπανία (-12,2 ποσοστιαίες μονάδες), Κροατία (-12 μονάδες), Ουγγαρία (-11,4 μονάδες) και Πορτογαλία (-11,3 μονάδες) (βλ. Σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκαν μικρές αυξήσεις του ποσοστού του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντέξει διακοπές μιας εβδομάδας ετησίως: τη Βουλγαρία (+2,7 π.μ.), τη Φινλανδία (+1,8 ποσοστιαίες μονάδες), τη Νορβηγία (+1,5 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ελλάδα (+0,9 μονάδες βάσης) .

Σχήμα 2: Πληθυσμός που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, διακοπές μακριά από το σπίτι για μία εβδομάδα, 2014-17  -% του πληθυσμού - Πηγή: Eurostat 




Από το 2014, το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι, κοτόπουλο κάθε δεύτερη ημέρα, μειώθηκε σημαντικά στην Ουγγαρία (-11,3 pp), τη Μάλτα (-9,3 pp) και τη Λετονία (-6,1 pp ) και αυξήθηκε στη Δανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα και τη Νορβηγία (όλα αυξήθηκαν κάτω από 1,5 π.μ.) (βλ. Σχήμα 3).

Σχήμα 3: Πληθυσμός που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά γεύμα με κρέας, ψάρι, κοτόπουλο κάθε δεύτερη μέρα, 2014-17  -% του πληθυσμού - Πηγή: Eurostat 




Το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν ότι το 2017 δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι, κοτόπουλο κάθε δεύτερη μέρα μειώθηκε από έτος σε έτος, το μεγαλύτερο στη Βουλγαρία (-2,9 pp), στη Ρουμανία (-2,8 pp) και στην Ουγγαρία -2,7 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ αντιθέτως αυξήθηκε στην Ισπανία, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία ​​(+0,8 και για τις τρεις χώρες).

Τα άλλα κράτη μέλη παρουσίασαν μικρότερες μεταβολές από έτος σε έτος (βλ. Σχήμα 3).


https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: