Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Σύνοψη φορολογικών υποχρεώσεων σχετικά με τις δηλώσεις. Λεπτομέρειες πριν το σφύριγμα της λήξης Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Σύνοψη φορολογικών υποχρεώσεων σχετικά με τις δηλώσεις.
Λεπτομέρειες πριν το σφύριγμα της λήξης
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Όπως προχωρά προς την λήξη του αγώνα φορολογουμένων – υπουργείου Οικονομικών και πριν ο διαιτητής σφυρίζει την λήξη και της παράτασης ας δούμε συνοπτικά της υποχρεώσεις για την υποβολή των δηλώσεων , αλλά και το ταμείο τους.

Μέχρι πότε υποβάλουμε τις φορολογικές δηλώσεις με μια ματιά.
        I.        
    Μετά την παράταση που δόθηκε με την ΠΟΛ.1121/25.6.2018, οι νέες ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων διαμορφώθηκα ως εξής:

1. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 των φυσικών προσώπων του  άρθρου 3 του Ν.4172/2013, παρατείνεται μέχρι την 26η Ιουλίου 2018.

2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του  άρθρου 45 του Ν.4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται μέχρι την 26η Ιουλίου 2018.

      II.            Υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα για το φορολογικό έτος 2017

Σύμφωνα με την παρ. 3 του  άρθρου 67 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4374/2016, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Για το φορολογικό έτος 2017, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων είναι η 26.7.2018, μετά από παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Συνεπώς, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε προσωπικές εταιρείες με απλογραφικά βιβλία μπορούν να καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι την 16.8.2018.

    III.            Να υπενθυμίσουμε ότι :

Μέχρι το τέλος του χρόνου δηλαδή μέχρι  την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, μπορούν να κατατεθούν οι παρακάτω δηλώσεις:

α) Δηλώσεις αναδρομικών συντάξεων και λοιπόν εισοδημάτων που φορολογούνται στο έτος αναφοράς.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τα φορολογικά έτη 2016 - 2015 ηλεκτρονικά μέσω taxis.
Για δηλώσεις από φορολογικό έτος 2014 και πίσω στην Δ.Ο.Υ.

β) Δηλώσεις Θανώντων. Η δήλωση κατατίθεται στην Δ.Ο.Υ. από τους κληρονόμους.

γ) Δηλώσεις όσων έκανα αίτηση, και εγκρίθηκε, για μεταφορά στην Δ.Ο.Υ κατοίκων Εξωτερικού .

Προσοχή: Επειδή η έγκριση γίνεται μετά την λήξη της εμπρόθεσμης υποβολή των δηλώσεων, αν το αίτημα μεταφοράς στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού , οι φορολογούμενοι που απορρίφθηκε το αίτημα τους υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση, με πρόστιμο.

Πότε πληρώνονται οι δόσεις.

Παρ όλη την παράταση, η ημερομηνίες πληρωμή των δόσεων παρέμειναν όπως είναι:

ü  Τα φυσικά πρόσωπα εξοφλούν το φόρο τους σε τρεις δόσεις:
Καταβολή Φόρων Φυσικών Προσώπων
Δόσεις
Μήνας
Ημέρα
Ημερομηνία
Ιούλιος
Τρίτη
31.7.2018
Σεπτέμβριος
Παρασκευή
28.9.2018
Νοεμβρίου
Παρασκευή
30.11.2018
Πίνακας Ι 

ü  Τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία, έχουν δυο δόσεις να εξοφλήσουν τους φόρους τους.
Καταβολή Φόρων Φυσικών Προσώπων που συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα με απλογραφικά
Δόσεις
Μήνας
Ημέρα
Ημερομηνία
Σεπτέμβριος
Παρασκευή
28.9.2018
Νοεμβρίου
Παρασκευή
30.11.2018

Πίνακας ΙΙ


ü  Τα Νομικά Πρόσωπα και οι Νομικές οντότητες πρέπει να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το φόρο εισοδήματος μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018.

Το πέναλτι

Για την εκπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων , οι φορολογούμενοι πληρώνουν πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής. (Θα ασχοληθούμε αναλυτικά με τα πρόστιμα εκπρόθεσμων και 
τροποποιητικών σε ένα άλλο σημείωμα μας).

Παραθέτουμε ένα βασικό πίνακα για τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Πρόστιμα εκπρόθεσμων Δηλώσεων
Αποτέλεσμα εκκαθάρισης
Φυσικά πρόσωπα
Με απλογραφικά βιβλία
Με διπλογραφικά
Προσαύξηση φόρου (0,73% ανά μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου)
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό.
100
100
100
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό.
100
100
100
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό.
100
250
500
0,73%



  




Πίνακας ΙΙΙ

Διαχωρισμός οφειλών μεταξύ συζύγων.

Όπως δείχνουν οι καταστάσεις το υπουργείο και η ΑΑΔΕ προσπαθεί να προλάβει το χρόνο και να ξεπεράσει τα τεχνικά προβλήματα, ώστε από του χρόνου να μπορεί να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1445/2016), για υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων μεταξύ συζύγων.

Για φέτος που η δήλωση είναι κοινή με υπόχρεο τον σύζυγο, αλλά η εκκαθάριση του φόρου γίνεται ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ΑΦΜ. 

Αποτέλεσμα, σε περίπτωση που ένας εκ των συζύγων οφείλει στην εφορία χρήματα, φορολογική ενημερότητα εκδίδεται μόνο σε περίπτωση ρύθμισης ή εξόφλησης της οφειλής αυτής. Το ίδιο ισχύει και στον σύζυγο του οφειλέτη.

Ο τρόπος για να μπορεί σύζυγος να εξασφαλίσει την άμεση διαθεσιμότητα της φορολογικής ενημερότητάς του εφόσον δεν οφείλει ο ίδιος, είναι η κατάθεση αίτησης διαχωρισμού χρεών.

Με την ίδια διαδικασία υποβολής αίτησης, δίνεται η δυνατότητα, επιστροφής φόρου που δικαιούται ο ένας εκ των συζύγων, να μην συμψηφιστεί με τις οφειλές του άλλου συζύγου.

Για παράδειγμα αν ο σύζυγος έχει  χρεωστικό εκκαθαριστικό π.χ. 5.000 ευρώ και η σύζυγος επιστροφή 1.500 ευρώ, μπορεί με αίτηση της η σύζυγος να ζητήσει διαχωρισμό χρεών και να πάρει την επιστροφή της. Σε αυτή την περίπτωση η σύζυγος μπορεί να πάρει και φορολογική ενημερότητα.

Απόστολος Αλωνιάτης .

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018.



2 σχόλια:

Thetikos είπε...

Καλησπερα.
Εαν καποιος κατοικουσε στο εξωτερικο (και αρα εκει φορολογικος κατοικος) το 2017 αλλά ειναι γραμμενος ακομα σε ελληνικη ΔΟΥ και οπως καταλαβαινετε τωρα πια εχει χασει την προθεσμια για μεταφορα στην ΔΟΥ Κατοικων Εξωτερικου καθως αυτη ειναι ως τον Μαρτιο παντα, τότε τι γινεται? Σημειωνεται πως στην Ελλαδα στην περιπτωση του ΔΕΝ αποκτάται κανένα πραγματικο εισοδημα και δεν υπαρχει καμία κατοικία.

Ενας λογιστης ειπε πως οκ ναι μεν δεν εχει μεταφερει την φορολογικη του κατοικια αλλα εφοσον δεν ειχε ουτε ενα ευρω εισοδημα στην Ελλαδα, δεν τρεχει τιποτα αμα δεν κανει και καθολου δηλωση.

a.a. είπε...

Πρέπει να δηλώσει κανονικά τα έσοδα του στην Ελλάδα. Δεν παίζει ρόλο αν δεν έχει εισοδήματα στην χώρα μας. Ειναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και δηλώνει τα εισοδήματα εξωτερικού στους αντίστοιχους κωδικούς.