Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Αλλαγές στο «πόθεν έσχες» της Βουλής και στις παροχές βουλευτών

Αλλαγές στο «πόθεν έσχες» της Βουλής και στις παροχές βουλευτών





Αυτό προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν.Βρούτσης στην σημερινή ομιλία του για τις νέες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής.  Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των υπαλλήλων της Βουλής, αλλά και στο θέμα της φύλαξης των Προέδρων.

Τμήμα της ομιλίας του Προέδρου της Βουλής Ν.Βρούτση: 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): .
......
Δεν θέλω να ξεχάσουμε -και το λέω για να γραφτεί στα Πρακτικά- ότι υπάρχει δέσμευση πως αφού κλείσουμε όλον τον Κανονισμό, ύστερα θα γίνει και μια γλωσσολογική επιμέλεια -την άλλη επιμέλεια, δηλαδή να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις κ.λπ. την έχει κάνει η Επιτροπή υπό τον Καθηγητή- για την εναρμόνιση του λόγου μας, ως προς τα φύλα, ως προς το γυναικείο και το ανδρικό φύλο. Δηλαδή, όλος ο Κανονισμός θα είναι γραμμένος έτσι ώστε να αντανακλά τις σύγχρονες απαιτήσεις και να ξεπερνά μια ρητορική, που πολλές φορές, μέσα στη Βουλή και όχι μόνο, έχει ξεφύγει και είναι, ας πούμε, μονοδιάστατη. Αλλά αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα. Πάντως, θα γίνει μια τέτοια εναρμόνιση. Επ’ αυτού έχουμε δεσμευτεί. 

......
Έρχομαι σε ένα θέμα, το οποίο θεωρώ σημαντικό. Είναι τα ζητήματα του πόθεν έσχες, που τα έβαλε ως παρεμπίπτοντα ο Πρόεδρος. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας που τα θέσατε δημόσια. Διότι ετοιμάζεται και νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες συνολικά, το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε και το οποίο ενδεχομένως θα έχει περισσότερα αγκάθια ή αναντιστοιχίες και αντιφάσεις, σαν αυτές που εσείς θέσατε. Καλά κάνατε και το θέσατε δημόσια. 

Έρχομαι τώρα να μιλήσω για το ζήτημα των υπαλλήλων της Βουλής. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αποδέχομαι τις επιθέσεις οι οποίες γίνονται -και θα είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος- απέναντι στους υπαλλήλους της Βουλής.
Κατά πρώτον, θεωρώ προσωπικά αδιανόητο, επειδή η Βουλή έχει εγκληθεί ενώπιον της δικαιοσύνης από τέσσερις πρώην αξιωματούχους, διευθυντές κ.λπ. της Βουλής -έχουν κάθε δικαίωμα, δεν πάει εκεί το αδιανόητο- να εγκαλούνται για την αυτονόητη κατ’ εμέ παρουσία τους στα όργανα τα οποία κάνουν τις κρίσεις. Έχουν κάθε δικαίωμα -το επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά- να προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για τις κρίσεις που γίνονται.  Είναι άδικο αυτό. Διότι αποτελεί, επαναλαμβάνω, αυτονόητη συμμετοχή για το γίγνεσθαι της Βουλής και δεν πρέπει να πάμε πίσω απ’ αυτό. Δηλαδή, υπάρχει η επίκληση της συμμετοχή τους ως αιτία για την ακυρότητα της διαδικασίας που έγινε. Και το λέω δημοσίως.

Κυρίως, όμως, δεν αποδέχομαι μια περιρρέουσα λαϊκίστικη φιλολογία –και επ’ αυτού αναφέρθηκε ο κύριος Πρόεδρος, ο κ. Τραγάκης- η οποία μας δυσκολεύει όλους μας και θέτει επί της ουσίας το εξής ζήτημα: Στη Βουλή υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν χρειάζονται και που δεν δουλεύουν και πολύ και αυξάνονται αυτοί και ότι οι ίδιοι προφανώς, έχουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, διότι επί της ουσίας, κάποιοι εξ αυτών, κινούνται στην γκρίζα ζώνη της αργομισθίας. 

Πρόκειται περί μίας πολύ μεγάλης αδικίας. Θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος. Δεν έφυγε κανείς αυτά τα τριάμισι χρόνια που ήταν υπάλληλος της Βουλής. Υπήρξαν ανάγκες για τόσους και περισσότερους υπαλλήλους της Βουλής. Και υπάρχουν ακόμα ανάγκες -αναφερθήκατε κι εσείς στο οργανόγραμμα- όχι μόνο, διότι δεν έχει συμπληρωθεί το οργανόγραμμα, αλλά γιατί η Βουλή έχει –δεν θα ποσοτικοποιήσω- επαυξήσει κατά πολύ τη δραστηριότητά της, όχι μόνο μέσα στο καθ’ αυτό κοινοβουλευτικό, νομοθετικό έργο -ήταν και αυτή η πολύ κρίσιμη πενταετία, οκταετία, όλοι το ζήσαμε αυτό- αλλά κυρίως, σε σχέση με την επαφή της με την κοινωνία, με την επαφή της με τα σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με την δραστηριότητα του Ιδρύματος, με την ανάληψη σειράς εργολαβιών, οι οποίες ήδη εξελίσσονται –ή θα εξελιχθούν- και που απαιτούν εξειδικευμένο δυναμικό, με τη θεσμοθέτηση Νομικής Υπηρεσίας, με τη θεσμοθέτηση Τμήματος για τα αρχεία. Η Βουλή δεν είχε τέτοιο τμήμα, όπως δεν είχε και περιουσιολόγιο. Δεν είχε τίποτα. Ούτε κτηματολόγιο είχε ούτε περιουσιολόγιο. Δεν υπήρχαν αυτοί οι φάκελοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. 

Θα μπορούσα αναλυτικά, λοιπόν, να σας πω ότι, ακόμα και αν υπήρχαν γκρίζες περιοχές –η αργομισθία ήταν βαρύ που είπα προηγούμενα- λειψής λειτουργίας ενός μέρους του δυναμικού της Βουλής, δεν φταίει, βεβαίως, καθόλου, ούτε ένας εκ των υπαλλήλων της Βουλής. Καταρχάς, είχε διπλασιαστεί μέσα σε δώδεκα χρόνια ο αριθμός τους. Κατά δεύτερον, εκ των πραγμάτων, ήταν αποτέλεσμα μίας κυρίως σαφούς πελατειακής νοοτροπίας για τις προσλήψεις.

 Αυτό το λέω εν παρενθέσει, για να πω ότι ακόμη και αν υπήρχαν κάποιες τέτοιες περιοχές αναδουλειάς, μέσα από την πολιτική, την όποια έχουμε κάνει για να αναπτυχθεί η δουλειά της Βουλής μέσα σε όλους αυτούς τους τομείς -να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες κτλ- αυτή τη στιγμή, όχι απλώς δουλεύουν όλοι, οι κυρίες και οι κύριοι που είναι στη Βουλή, αλλά λείπουν κιόλας από το προσωπικό. 

Είχα δεσμευθεί και πέρσι –και το λέω και φέτος δημοσίως- ότι όλοι –εν προκειμένω, νομίζω είναι δεκαεπτά- ότι όσοι προβλέπονται από τη νομοθεσία με το ένα προς τέσσερα που ίσχυε τα τρία προηγούμενα χρόνια –τόσοι αναλογούσαν στη Βουλή για μόνιμους υπαλλήλους- το σύνολο αυτών των υπαλλήλων, μέσα από προκήρυξη η οποία θα γίνει το καλοκαίρι μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα προσληφθούν για συγκεκριμένες δραστηριότητες και τομείς δουλειάς της Βουλής. Και αυτό είναι συναπόφασή μας.
Γιατί το λέω αυτό; Διότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται μία εντύπωση ότι εδώ προστίθενται υπάλληλοι στα πλαίσια οποιασδήποτε αντίληψης –κομματικού, μη κομματικού κράτους κτλ- και να διαμορφώνονται αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις και ένας λαϊκίστικος δημόσιος λόγος που θίγει και εμάς, αλλά και τους ίδιους τους υπαλλήλους της Βουλής. 

Παραδείγματος χάρη, δεν είναι δυνατόν να μη βλέπουμε ότι στο κανάλι είναι λιγότεροι τώρα απ’ ό,τι ήταν προηγούμενα. Και για το κανάλι λέω, με αφορμή αυτά που είπε και ο κ. Παππάς, το εξής. Έχετε αντιληφθεί όλοι -και από καμία πολιτική δύναμη, πέραν της Χρυσής Αυγής, για συγκεκριμένους λόγους δεν έχουν υπάρξει ενστάσεις- ότι ποιοτικά από κάθε άποψη τεχνολογική, προγράμματος, εκπομπών, επαφής με τον κόσμο, ακροαματικότητας έχει διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί η εμβέλειά του, πέραν της σωστής κάλυψης που γίνεται στις πολύωρες διαδικασίες εδώ μέσα, που είναι η κύρια λειτουργία του. Περισσότεροι χρειάζονται και εκεί.

Θέλω να είμαι προκλητικός για μερικά πράγματα και παίρνω πλήρως την πολιτική ευθύνη γι’ αυτά που λέω. Και σας λέω ότι μπορούμε να πούμε για μία-μία υπηρεσία. 

Τι γίνεται, λοιπόν; Επειδή για λόγους πολιτικής απόφασης εδώ εξήντα δύο κυρίες και κύριοι, καθαρίστριες και καθαριστές, οι ίδιοι που δούλευαν στα συνεργεία των εργολάβων και που δεν προσμετρώνται στους υπαλλήλους της Βουλής, τώρα έχουν περάσει στη Βουλή μέσα από μία κανονική διαδικασία, υφιστάμεθα δημοσίως, μεθοδευμένα, συστηματικά, μία κριτική ότι «Ήταν τόσοι. Παραλάβαν τόσους και είναι επιπλέον εκατόν είκοσι περίπου», εκ των οποίων σας λέω, ότι η πρώτη δόση, περίπου εξήντα είναι οι καθαρίστριες και οι καθαριστές που ήταν μέσω συνεργείων. Φτάνει μόνο σήμερα να δείτε site και εφημερίδες ολοσέλιδες. Εγώ σέβομαι απεριόριστα τους δημοσιογράφους και τον τρόπο που λειτουργούν και το λειτούργημά τους, γι’ αυτό είμαι πάρα πολύ προσεκτικός και το εννοώ αυτό που λέω.
Παίρνω πίσω την πρόταση η οποία γίνεται στο όνομά μου σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής σε σχέση με τους ειδικούς φρουρούς. Ζητώ να παγώσει αυτή η επεξεργασία που έχουμε κάνει. Δεσμεύομαι απολύτως σε αυτό το ζήτημα, επειδή απασχολεί ανθρώπους και οικογένειες. Θα το επιλύσουμε στην προσεχή Σύνοδο της Βουλής, δηλαδή στην προσεχή αναθεώρηση του Κανονισμού, διότι δεν είμαι διατεθειμένος, επειδή αφορά εξήντα οκτώ υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι θα προσμετρηθούν άμεσα μετά τη σημερινή μας ψηφοφορία στο υπαλληλικό δυναμικό της Βουλής. 

Ενδεχομένως μέσα σε όλο καλοκαίρι θα λένε ότι στις 14 Ιουλίου άλλοι εξήντα οκτώ «κατακόκκινοι» του Βούτση μπήκαν στη Βουλή και εγώ δεν μπορώ να κυκλοφορώ στον δρόμο, όχι για το Μακεδονικό ή για τα άλλα. Ελάτε να δείτε, κυκλοφορώ πολύ πιο άνετα από πάρα πολλούς εδώ πέρα μέσα, σε όλη την Ελλάδα. Αφήστε τα αυτά. Αλλά με πιάνει κόσμος που εύλογα θέλει και το παιδί του να έχει μία τέτοια τύχη, αφού κάπου αναφέρεται σήμερα «αν έχεις Βούτση ή μπάρμπα στην Κορώνη, μπαίνεις στη Βουλή αύριο».
Πώς μπορώ να έχω εγώ τώρα αυτήν την πίεση και να απολογούμαι στον καθένα; Μιλάω και ατομικά. Ή πώς μπορεί η Βουλή να έχει αυτήν την αρά, ότι εξήντα οκτώ μαζευτήκαν χθες επειδή ήταν δικά τους παιδιά;
Ξέρω πως ξέρετε όλοι πως δεν έχουν καμία σχέση -και γι’ αυτό δεν ψάχνουμε κομματικές ταυτότητες εδώ πέρα μέσα- οι εν λόγω ειδικοί φρουροί με το κόμμα μας και καλά κάνουν ή έχουν και πάλι δεν το ξέρω γιατί δεν τους ρωτήσαμε. Πλην, όμως, έτσι περνάει προς την κοινωνία.

Άρα, λοιπόν, στους περίπου εκατόν είκοσι περίπου, που είναι και καθαρίστριες, το οποίο, επαναλαμβάνω, ότι σε μαζικά μέσα ενημέρωσης δόθηκε χθες, θα προστεθούν αύριο άλλοι εξήντα οκτώ και θα πρέπει να απολογούμαστε. Είναι απαράδεκτα πράγματα, όταν μάλιστα και η Ολομέλεια πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό το Σώμα δημιουργήθηκε από έναν πρώην Πρόεδρο της Βουλής. 

Τιμώ όλους τους πρώην Προέδρους της Βουλής. Το έχετε καταλάβει ότι δεν έχω μιλήσει ποτέ για κανέναν και για καμία εδώ μέσα για το έργο τους. Ό,τι παραλάβαμε, παραλάβαμε. Ήταν πολλά θετικά. Από εκεί και πέρα, ο καθένας αποτιμάται και για τα αρνητικά, τις αποκρύψεις ή την αβελτηρία και τη μη επίλυση ζητημάτων. Δεν αναφέρομαι σε αυτά.

Όμως, όλο αυτό το σώμα προέκυψε ξαφνικά ως επιπρόσθετο υπαλληλικό δυναμικό δίπλα στη Βουλή εν μια νυκτί από ένα πρώην Πρόεδρο της Βουλής πριν από μερικά χρόνια και τώρα ερχόμαστε -και καλά κάνουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, σας λέω ότι δεσμεύομαι ότι θα το κάνουμε- να τακτοποιήσουμε αυτήν την υπόθεση. Μη βγούμε και δαρμένοι.

Πρέπει επ’ αυτών των ζητημάτων να υπάρχει μια ενημέρωση όλων, έτσι ώστε να μην έχουμε τέτοια προβλήματα.

Υπάρχουν και κάποιου άλλου είδους εναρμονίσεις τις οποίες θα πρέπει να κάνουμε προς το κοινό αίσθημα. Αναφέρθηκε προηγούμενα και το ζήτημα που είπαμε για το ενοίκιο των Βουλευτών κ.λπ., που είναι προς απόφαση. 

Επιτρέψετε μου να σας πω ότι δεν είναι δυνατόν, ακριβώς επειδή η Βουλή βρίσκεται στην Αθήνα, πέραν των σωστών ενισχύσεων που δίνονται για όλους τους Βουλευτές της περιφέρειας που δεν έχουν ένα σπίτι στην Αθήνα για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους εδώ, να υπάρχει ένα παράλληλο καθεστώς, όπως υπήρχε μέχρι τώρα. Νομίμως υπήρχε. Όμως, αυτό θα πρέπει να σταματήσει από τη νέα περίοδο, όχι από τη νέα Σύνοδο, διότι ακριβώς κάποιοι συνάδελφοι έχουν συμβόλαια κ.λπ. Όμως, θα τους σταματήσουμε. Θα πάρουμε τώρα την απόφαση. Εννοώ ένα καθεστώς γραφείων πολιτικών ή άλλων διευκολύνσεων στις περιφέρειές τους και, μάλιστα, με τη ρήτρα των είκοσι τεσσάρων χιλιομέτρων, αν είναι από την έδρα του νομού ή οτιδήποτε άλλο.

Αυτό αντιλαμβάνεστε πως κατ’ αρχήν διαμόρφωνε ένα πλήρες καθεστώς ανισοτιμίας ανάμεσα σε όλους τους Βουλευτές, εννοώ και της περιφέρειας, διότι άλλοι έκαναν χρήση, άλλοι δεν έκαναν χρήση κ.λπ. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά και θα πρέπει εμείς πρώτοι να τα προλαβαίνουμε.

Όπως, επίσης, δεσμεύομαι ότι στην παρούσα τελευταία Σύνοδο της Βουλής θα δούμε απολύτως -τα στοιχεία τα έχουμε και όλα τα έχουμε και όταν λέω θα δούμε, εννοώ θα δούμε για να αποφασίσουμε- όλο το καθεστώς της φύλαξης των πρώην Προέδρων Βουλής, Αρχηγών Βουλής, Πρωθυπουργών και όλων των πολύ άξιων ανθρώπων, που άφησαν το αποτύπωμά τους εδώ πέρα μέσα και που ζουν τώρα και παράγουν πολιτικό έργο και δημόσια δραστηριότητα και οι οποίοι έχουν καθεμιά και καθένας εξ αυτών έναν συγκεκριμένο αριθμό που δεσμεύουν από την αστυνομική δύναμη της χώρας. Είναι καλές οι συζητήσεις για ανομία και για μια σειρά από άλλα πράγματα, αλλά θα πρέπει να αφορούν και εμάς και την όποια ανισοτιμία υπάρχει και σ’ αυτό το επίπεδο εδώ πέρα μέσα.
Υπάρχει και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Ας έρθω και στο άρθρο 5, στο οποίο υπάρχουν ενστάσεις, απ’ ότι κατάλαβα, για τους υπηρετούντες υπαλλήλους της Βουλής στα Κόμματα, στις γραμματείες των Κομμάτων κ.λπ. Προφανώς δεν μιλάμε επ’ αυτού. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Και αυτό είναι κάτι που θέλω να διευκρινίσω. 

Όπως είπε ο κύριος Πρόεδρος, δεν μιλάμε για όσους είναι αποσπασμένοι, διότι υπάρχει, επίσης, ειδικό καθεστώς στους Αντιπροέδρους, στους Προέδρους των Κομμάτων, στους Αρχηγούς των Κομμάτων. Δηλαδή, αυτοί είναι πέραν αυτού του αριθμού. Οι είκοσι εννιά για τη Νέα Δημοκρατία, οι δεκαέξι για το ΠΑΣΟΚ, οι οκτώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλοι για τα άλλα Κόμματα είναι πέραν αυτών, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στους άλλους «αξιωματούχους» της Βουλής.
Γι’ αυτό ερχόμαστε να εξορθολογήσουμε αυτό το πράγμα για τώρα και για το μέλλον. Τα δύο πρώτα Κόμματα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα, επειδή έχουν τους εισηγητές τους, έχουν βαρύνουσα παρουσία μέσα στη Βουλή, θα έχουν ίσο αριθμό υπαλλήλων από τους υπαλλήλους της Βουλής σε ικανό αριθμό, είκοσι, για το τρίτο κόμμα δέκα και για τα άλλα κόμματα από πέντε υπαλλήλους.
Υπάρχουν Κόμματα, όπως το ΚΚΕ, παραδείγματος χάριν, που δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου αυτή τη μεγάλη δυνατότητα που δίνει η ίδια η Βουλή ιδίοις εξόδοις να υπάρχει στελέχωση των υπηρεσιών τους. Το κυβερνών σήμερα Κόμμα, επίσης, έχει τριάμισι χρόνια από οκτώ, όσους είχε και προηγούμενα.
Άρα, θα παρακαλούσα πάρα πολύ επ’ αυτού του τόσο εύλογου θέματος και του τόσο αυτονόητου να μη συνεχίσουν να υπάρχουν αντιρρήσεις. 



Με συγχωρείτε, διότι μακρηγόρησα και μακρηγορώ -τελειώνω- αλλά πιστεύω ότι μερικά πράγματα θα πρέπει να διευκρινιστούν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται μια δουλειά από όλους μας, έτσι ώστε η Βουλή σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια, που για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού φάνταζε -σαν προδιάθεση το λέω- σαν ένα μαυσωλείο και ταυτόχρονα σαν ένας χώρος όπου βασικά ελαμβάνοντο αντικοινωνικές αποφάσεις, να έχει μια επικοινωνία ζωντανή, δημιουργική, ζωογόνα, εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Περί αυτού πρόκειται.
Συμψηφίζονται αυτά τα δύο; Όχι. Συνυπάρχουν, όμως και δημιουργούν μια εντύπωση στους εκατόν είκοσι χιλιάδες κόσμο, παραδείγματος χάρη, που επισκέφτηκαν την Έκθεση «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»- που τώρα πήγε στο Ναύπλιο, έχει πάει στην Κέρκυρα- στις σαράντα βιβλιοθήκες που αιμοδοτούνται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής με το δίκτυο, στο πλήθος των εκδόσεων, των εκδηλώσεων, των εκθέσεων, των επιχορηγήσεων, των ζητημάτων που αφορούν στην ανασύσταση της ιστορικής μνήμης σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την περιφέρεια. Μειώνεται δραματικά με θετικό πρόσημο -και ευτυχώς- και υπέρ του πολιτικού συστήματος, με πρόσημο δημοκρατίας, αυτή η απόσταση του κόσμου και του λαού από τη Βουλή.
Υπήρχε, δηλαδή και πολιτικό σκεπτικό -διότι δεν είμαστε ούτε έμπειροι περί τη διακυβέρνηση ούτε διαχειριστές γενικώς των πραγμάτων που βρήκαμε- για αυτή τη λειτουργία της Βουλής, που σε ό,τι με αφορά, θα προσπαθήσω να συνεχίσει στην ίδια ρότα σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα ζητήματα, με διαφάνεια απόλυτη, αλλά και με αποτελεσματικότητα σημαντική, η οποία πιστεύω ότι θα είναι υπέρ της δημοκρατίας και υπέρ ενός πολιτικού συστήματος που αναδιαμορφώνεται ενόψει και της εξόδου της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, για να αντιμετωπίσει εκ μέρους των συμπολιτών μας τα επόμενα χρόνια, που θα είναι πάρα πολύ δύσκολα και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη και την περιοχή μας.
Πιστεύω πως γίνεται μια πολύ καλή δουλειά και θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες εδώ πέρα μέσα, τον Σύλλογο και βεβαίως, την Επιστημονική Επιτροπή, το Ίδρυμα, όλες τις υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα, για τους πιο άμεσους συνεργάτες μου αυτές οι ευχαριστίες μπορούν να δοθούν και κατ’ ιδίαν. Όλοι μαζί κρινόμαστε από όλους.
Σας ευχαριστώ.


https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: