Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Γερμανικό καψόνι με τη δόση - «Ισοδύναμα» μέτρα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά

«Ισοδύναμα» μέτρα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά

eurogroup.jpg

EurogroupΧθες, στο Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτο, κατέθεσε αναλυτικό πίνακα με τα «ισοδύναμα» μέτρα | AP Photo/Virginia Mayo
Από κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προέλθουν τα ισοδύναμα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, επιβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος, λίγες ώρες μετά το γερμανικό καψόνι με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης για τη χώρα μας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμού στο twitter ανέφερε πως το κονδύλι για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, «μπορεί να εξασφαλιστεί από την αναδιοργάνωση μονάδων με μεταφορά δυνάμεων στην παραμεθόριο και συρρίκνωση στρατοπέδων ανενεργών με περικοπή για το 2018 παλιών εξοπλιστικών προγραμμάτων».
Χθες, στο Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτο, κατέθεσε αναλυτικό πίνακα με τα «ισοδύναμα» μέτρα που θα καλύψουν τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε ακριτικά νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», τα 28 εκατομμύρια θα προκύψουν από περικοπές στα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας. Συγκεκριμένα, 5 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ, 4 εκατ. ευρώ από τη συντήρηση αεροσκαφών κ.ά., 9 εκατ. ευρώ από υγειονομικές, φαρμακευτικές και ταξιδιωτικές δαπάνες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 εκατ. ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα.

«Όλα βαίνουν καλώς»

Αναφορικά με το χθεσινό Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στον ρ/σ «Στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5», εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα, όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της 21ης Ιουνίου». Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν κάποιες τυπικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου. Σχολίασε ότι «ενδεχομένως θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξαν κάποιες περιθωριακές προσπάθειες από κάποιους δεξιούς κύκλους να δημιουργηθεί θέμα, ωστόσο φάνηκε ότι είναι αναντίστρεπτη πλέον η πορεία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, κανένας δεν θέλει τη σταματήσει και κανείς δεν θα τη σταματήσει».

ESM: Εγκρίθηκε επί της αρχής η τελευταία δόση 

Το πρωί της Παρασκευής, «το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των δανείων, ύψους 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», ανακοίνωσε ο ESM.
O ΕSM τονίζει ότι η τελευταία εκταμίευση των δανείων «υπόκειται στην ολοκλήρωση εθνικής διαδικασίας».
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση της τελικής δόσης θα καθυστερήσουν, έως τον Αύγουστο. Όπως εξήγησε ο Κ. Ρέγκλινγκ, η καθυστέρηση αυτή συνδέεται με το ότι η Ελλάδα καλείται να βρει «ισοδύναμα μέτρα», ύψους 28 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, λόγω της διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά ως το τέλος του έτους.
►Τα «ισοδύναμα» μέτρα βρέθηκαν με την περικοπή δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Γερμανικό καψόνι με τη δόση

luxemburg-eurogroup-630.jpg

AP Photo/Virginia Mayo
Τον Αύγουστο θα εκταμιευθεί η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, που σχετίζεται με το τρίτο μνημονιακό της πρόγραμμα, εξαιτίας των επιφυλάξεων που διατύπωσε η Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε τη δέσμευση που είχε αναλάβει να αυξήσει το ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν αυξημένες προσφυγικές ροές. 
Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν ήταν ενήμερη για το «πάγωμα» του ΦΠΑ, εντούτοις η συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, υποχρεώνει την Ελλάδα να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην αλλάξει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του μέτρου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, το ποσό των 28 εκατ. ευρώ θα προκύψει από περικοπές αμυντικών δαπανών
Η ψυχρολουσία για την Ελλάδα ήταν διπλή: το Eurogroup έβαλε φρένο και στο θέμα που είχε ανοιχθεί με τις συντάξεις (και στο ενδεχόμενο ακύρωσης των περικοπών), θεωρώντας ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, θα πρέπει να τηρηθούν κανονικά. 
Επίσης, οι Ευρωπαίοι υπενθύμισαν ότι είναι υποχρέωση της Ελλάδας να προβεί σε αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Κομισιόν ήταν ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παγώσει το ΦΠΑ στα νησιά αυτά, ωστόσο τόνισε ότι η δόση θα εκταμιευθεί σίγουρα μέχρι τη λήξη του προγράμματος (δηλαδή, τις 20 Αυγούστου). 
Επανάλαβε, βεβαίως, ότι δεν γίνεται λόγος για νέο (τέταρτο) μνημόνιο, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξει ενισχυμένη εποπτεία στη μεταμνημονιακή εποχή. 
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ επικυρώθηκε από 18 χώρες, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χώρων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: