Πως ξέρουμε όταν προσλαμβάνουμε έναν εργαζόμενο, ποια Συλλογική Σύμβαση υποχρεούμαστε να ακολουθήσουμε; Η λάθος επιλογή ΣΣΕ μπορεί να σημαίνει λάθος υπολογισμός νόμιμου μισθού!
Ακολουθώντας 5 απλά βήματα μπορούμε με ασφάλεια να επιλέξουμε τη σωστή ΣΣΕ που θα πρέπει να διέπει την ατομική σύμβαση του νεοπροσληφθέντος εργαζόμενου.
Ο θεμελιώδης νόμος περί συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο Ν.1876/1990 στο άρθρο 10 μέσα από την πρόβλεψη του για την περίπτωση συρροής συλλογικών συμβάσεων μας δίνει έναν «οδηγό εύρεσης» της ΣΣΕ που δεσμεύει τον εργοδότη.

Για να εντοπίσουμε, λοιπόν, ποια συλλογική μας δεσμεύει:
ΒΗΜΑ 1: Εξετάζουμε αν υπάρχει κάποια επιχειρησιακή Σύμβαση σε ισχύ. Αν όχι,
ΒΗΜΑ 2: Αναζητάμε κάποια κλαδική σύμβαση, ανάλογα με την δραστηριότητα / κλάδο της επιχείρησης που προσλαμβάνει (π.χ. εμπορική επιχείρηση, καπνοβιομηχανία, μετάλλου κ.λπ.).
Στη περίπτωση που υπάρχει κλαδική και είναι σε ισχύ* θα πρέπει να δούμε αν ο εργοδότης αλλά και ο εργαζόμενος (αμφιμερής δέσμευση) ανήκουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν υπογράψει την εν λόγω κλαδική ΣΣΕ. Μόνο στην περίπτωση που ισχύει η αμφιμερής δέσμευση υπάρχει υποχρέωση ακολούθησης της συγκεκριμένης ΣΣΕ. Αν όχι,
ΒΗΜΑ 3: Αναζητάμε πιθανή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση, λαμβάνοντας υπόψιν την ειδικότητα και το επάγγελμα του εργαζόμενου (π.χ. λογιστής, πωλητής, ηλεκτρολόγος κ.λπ.).
Στη περίπτωση που υπάρχει ομοιοεπαγγελματική και είναι σε ισχύ* θα πρέπει να δούμε αν ο εργοδότης αλλά και ο εργαζόμενος (αμφιμερής δέσμευση) ανήκουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν υπογράψει την εν λόγω ομοιεπαγγελματική ΣΣΕ. Μόνο στην περίπτωση που ισχύει η αμφιμερής δέσμευση υπάρχει υποχρέωση ακολούθησης της συγκεκριμένης ΣΣΕ. Αν όχι,
ΒΗΜΑ 4: Εξετάζουμε αν ο εργοδότης δεσμεύεται από τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αν δηλαδή είναι μέλος κάποιας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που την υπογράφουν ((ΣΕΒ,ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ). Στην περίπτωση της ΕΓΣΣΕ δεν απαιτείται αμφιμερής δέσμευση. Αν, λοιπόν, ο εργοδότης δεν ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις, δηλαδή δεν δεσμεύεται από την ΕΓΣΣΕ τότε,
ΒΗΜΑ 5: Οι μισθολογικοί όροι της ατομικής μας σύμβασης θα διέπονται από τον Νόμιμο Νομοθετημένο Κατώτατο Μισθό και οι μη μισθολογικοί από την ΕΓΣΣΕ.
*Μια συλλογική σύμβαση είναι ισχυρή όταν αφενός δεν έχει λήξει η διάρκεια της (η οποία προσδιορίζεται εντός του κειμένου της σύμβασης και συνήθως στο τελευταίο άρθρο), αφετέρου ένα τρίμηνο μετά τη λήξη της.
Για την αλφαβητική εύρεση όλων των ενεργών συμβάσεων μπορείτε να χρησιμοποιείτε την Τράπεζα Πληροφοριών της EPSILON NET.

Παράδειγμα 1:

Προσλαμβάνεται εργαζόμενος ως πωλητής σε εμπορικό κατάστημα.
Ο εργοδότης δεν είναι μέλος κάποιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και ούτε και ο εργαζόμενος.
Ποια ΣΣΕ θα πρέπει να ακολουθήσουμε;
Επιτρέπεται στον συγκεκριμένο εργαζόμενο η εξαήμερη απασχόληση;
BHMA 1: – Εφόσον από τα δεδομένα της άσκησης δεν προβλέπεται επιχειρησιακή Σύμβαση θα πρέπει να αναζητήσουμε κλαδική σύμβαση.
ΒΗΜΑ 2: – Η κλαδική ΣΣΕ Εμπορικών Επιχειρήσεων έληξε στις 31/7/2013 και δεν ανανεώθηκε έκτοτε.
ΒΗΜΑ 3: – Δεν υπάρχει κάποια ομοιεπαγγελματική ΣΣΕ η οποία να μπορεί να καλύψει αυτήν την σχέση συνεργασίας.
ΒΗΜΑ 4: – Σε αυτό το σημείο, εφόσον δεν βρέθηκε κατά τα προηγούμενα βήματα κάποια ΣΣΕ, θα ελεγχθεί αν ο εργοδότης δεσμεύεται από την ΕΓΣΣΕ. Εφόσον δεν είναι μέλος κάποια συνδικαλιστικής οργάνωσης που την υπογράφουν (ΣΕΒ,ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), δεν δεσμεύεται.
ΒΗΜΑ 5: – Τότε για τους μισθολογικούς όρους ακολουθούμε τον Νόμιμο Νομοθετημένο Κατώτατο Μισθό, ενώ για τους μη μισθολογικούς όρους την ΕΓΣΣΕ.
  • Στο ερώτημα αν επιτρέπεται στον συγκεκριμένο εργαζόμενο η εξαήμερη απασχόληση, η απάντηση είναι ναι μια που για τους μη μισθολογικούς όρους η ατομική σύμβαση διέπεται από την ΕΓΣΣΕ η οποία προβλέπει την εξαήμερη απασχόληση.

Παράδειγμα 2:

Προσλαμβάνεται εργαζόμενη ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Ο εργοδότης είναι μέλος της ΠΟΞ και η εργαζόμενη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων
Ποια ΣΣΕ θα πρέπει να ακολουθήσουμε;
Αν η ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων λήξει, παρέλθει το τρίμηνο και δεν ανανεωθεί, μπορεί ο εργοδότης να προβεί σε κάποια μείωση; Ποιες περιπτώσεις υπάρχουν;
BHMA 1: – Εφόσον από τα δεδομένα της άσκησης δεν προβλέπεται επιχειρησιακή Σύμβαση θα πρέπει να αναζητήσουμε κλαδική σύμβαση.
ΒΗΜΑ 2: – Δεν προβλέπεται σχετική κλαδική Σύμβαση.
ΒΗΜΑ 3: – Υπάρχει ενεργή ομοιεπαγγελματική ΣΣΕ, αυτή των Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας, η οποία θα διέπει την Ατομική Σύμβαση και ως προς του μισθολογικούς αλλά και ως προς τους μη μισθολογικούς όρους.
  • Στο ερώτημα αν η συγκεκριμένη ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ λήξει, παρέλθει το τρίμηνο και δεν ανανεωθεί, τι δυνατότητες μείωσης αποδοχών προβλέπονται;


Α. Μονομερώς να μειώσει κατά τα μη υποχρεωτικά επιδόματα, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της εργαζόμενης μόνο με μια γνωστοποίηση.
Β. ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ της εργαζόμενης, μπορεί να μεταφερθεί στον Νόμιμο Νομοθετημένο Κατώτατο Μισθό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει Τροποποίηση της υπάρχουσας ατομικής σύμβασης.
Και στις 2 παραπάνω περιπτώσεις χρειάζεται εντός 15 ημερών Ε4 τροποποιητικό αποδοχών.
Το κείμενο αποτελεί άρθρο της κας Κατερίνας Θεοχαροπούλου, με τίτλο «Τα 5 απαραίτητα βήματα για τη σωστή επιλογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας κατά την πρόσληψη» που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου 2018 του περιοδικού Epsilon7.
πηγή: www.e-forolgia.gr