Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Πιτσιλής: Μέχρι το τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για το Airnbnb Διαβάστε περισσότερα: Πιτσιλής: Μέχρι το τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για το Airnbnb - iPaideia.gr

Μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις προανήγγειλε με σημερινές δηλώσεις του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Αντένα κάλεσε τους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους ενώ, όπως είπε, από την πλευρά της η ΑΑΔΕ θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής

Μεταξύ άλλων ο Γ. Πιτσιλής ανέφερε για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου airbnb πως «η πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ανοίξει πολύ σύντομα. Μέχρι το τέλος του μήνα εκτός απροόπτου θα έχει ανοίξει». Για την καμπάνια «apodixi please” είπε πως «συμμόρφωση δεν φέρνει μόνο ο φορολογικός έλεγχος. Συμμόρφωση φέρνει και η επικοινωνία. Θελήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους ξένους επισκέπτες της χώρας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αγγίζουν τα 30 εκατ. Θέλαμε να τους ενημερώσουμε για τα δικαιώματά τους, δηλαδή την χρήση του πλαστικού χρήματος και την έκδοση αποδείξεων η οποία μας βοηθά και εμάς στην συλλογή των εσόδων και βοηθά την χώρα να εισπράξει τους φόρους που είναι ήδη ενσωματωμένοι στην τιμή των προϊόντων που καταναλώνουν» ενώ για τους ελέγχους στα νησιά σημείωσε ότι «η ΑΑΔΕ πάει σε όλα τα νησιά. Φέτος όπως και πέρσι και πρόπερσι, έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές με βάση την κίνηση την τουριστική. Για φέτος έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πάνω από 55.000 έλεγχοι».
Και, τέλος, για την παραβατικότητα τόνισε ότι «έχουμε δύο διαφορετικές υπηρεσίες οι οποίες προβαίνουν σε ελέγχους. Η μία ομάδα είναι η ομάδα των Δ.Ο.Υ. και η άλλη είναι η υπηρεσία ειδικών ελέγχων. Η υπηρεσία ειδικών ελέγχων καταγράφει την παραβατικότητα έως και 60%, ενώ η ΔΟΥ καταγράφει πάνω από 20%».
Airbnb: Εφοριακοί με ψεύτικες ταυτότητες για αδήλωτα εισοδήματα μισθώσεων

Μέχρι και ψεύτικες ταυτότητες υιοθετούν δίκην κατασκόπου οι εφοριακοί στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων τύπου .

Εξαιτίας της αδυναμίας –προς το παρόν– διασταύρωσης των στοιχείων, οι εφοριακοί προσποιούνται τους πελάτες για να διαπιστώσουν εάν θα δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στην εφορία. Στην παρούσα φάση, οι έλεγχοι βασίζονται στα εμβάσματα που κατατίθενται από τις εταιρείες Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ. Στη συνέχεια, με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα ελέγχεται εάν τα ποσά που υποχρεούνται να δηλώσουν είναι σε συνάφεια με τα ποσά που τους έχουν κατατεθεί. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αναντιστοιχία θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες, όπως η Airbnb, είχαν αρνηθεί στο παρελθόν να δώσουν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα στοιχεία από αυτά που υπάρχουν ήδη αναρτημένα στο Διαδίκτυο, καθώς πρόκειται για πελάτες της με τους οποίους έχουν συνάψει συμφωνίες. Είχαν μάλιστα επικαλεστεί το απόρρητο των πελατών τους και τον σεβασμό στην ιδιωτικότητά τους. Άλλωστε, ο εντοπισμός της φοροδιαφυγής είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει η φορολογική διοίκηση και όχι οι εταιρείες.
Στο μεταξύ τις επόμενες μέρες θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα.
Τη Δευτέρα πάντως, παρέμβαση για τη λειτουργία του Airbnb πραγματοποίησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε περιορισμό της λειτουργίας της πλατφόρμας, εκτός εάν προβεί σε σειρά αλλαγών των όρων λειτουργίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: