Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Το διάγγελμα Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια και οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Το διάγγελμα Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια και οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Ως «ιστορική μέρα» χαρακτήρισε την 21η Αυγούστου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό από το νησί της Ιθάκης.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της. Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα βίωσε από το 2010, τη σύγχρονη Οδύσσειά της. Μέσα σε πέντε χρόνια, συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Χάθηκε το 25% του εθνικού μας πλούτου. 3 στους 10 έμειναν άνεργοι. 6 στους 10 νέους, επίσης. Υλοποιήθηκαν μέτρα λιτότητας 65 δις. Η βία και η καταστολή, έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας. Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. Φασιστικές συμμορίες, βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια.
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια. Όσοι έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων. Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου. Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους.
«Τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει. Οι πολυμήχανοι Έλληνες, γράψαμε με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων. Από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε ποτέ πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας, Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.Γιατί η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Δείτε εδώ το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα
Από την άλλη πλευρά τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός προκάλεσαν αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Τσίπρα λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η νέα σημερινή παράσταση του κ. Τσίπρα στην Ιθάκη προκαλεί μόνο θλίψη και οργή. Δεν συνεχίζει μόνο να λέει ψέματα. Ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει να διχάζει τους Έλληνες».Δείτε εδώ τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε πως «ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται πως είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας.Απεδείχθη όμως ένας αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μίλησε σήμερα για «ημέρα λύτρωσης», αλλά είναι ο Ελληνικός λαός που πληρώνει τα δυσβάσταχτα λύτρα». Δείτε εδώ τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα «τη λαϊκή ρήση “εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν”, θύμισε ο πρωθυπουργός με το σημερινό του διάγγελμα, προσπαθώντας να κρύψει ότι η δήθεν “νέα εποχή” βασίζεται στα “αποκαΐδια” των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Δείτε εδώ τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ
Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι «οι μέρες αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν πράγματι μια νέα αρχή, αλλά αυτό θα προϋπόθετε ειλικρίνεια και σοβαρότητα, στοιχεία ασύμβατα με τη διακυβέρνηση». Δείτε την ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη
Τέλος ο Βασίλης Λεβέντης είπε πως "γίνονται σήμερα κάποιοι εορτασμοί για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Βέβαια, το πένθος από τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν επιτρέπει ούτε θριαμβολογίες ούτε πανηγυρισμούς. Και η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζουν οι κυβερνώντες. Καταρχάς το 2009 ο Κώστας Καραμανλής χρειαζόταν συναίνεση για να προχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, δείλιασε και έκανε πίσω. Τότε υπήρχε ο Γιώργος Παπανδρέου που έλεγε ψέματα ότι λεφτά υπάρχουν". Δείτε εδώ τη δήλωση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: