Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Ποιες επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια με τα... πρωτοβρόχια

Ποιες επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια με τα... πρωτοβρόχια

Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ – Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πώληση των FORTHnet και Ντυνάν.

Ποιες επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια με τα... πρωτοβρόχια

Κρίσιμος μήνας για το μέλλον των διαγωνισμών που θα διενεργήσουν το ΤΑΙΠΕΔ και οι ελληνικές Τράπεζες, θα είναι ο Σεπτέμβριος, αφού σειρά μεγάλων κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων, αναμένεται να αλλάξουν χέρια. Αλλοι διαγωνισμοί ολοκληρώνονται, άλλοι είναι σε εξέλιξη και άλλοι θα ξεκινήσουν σύντομα, τα αποτελέσματά τους όμως θα αναδείξουν τους νέους ισχυρούς παίκτες των κλάδων αιχμής της οικονομίας.. Μετά το ΔΕΣΦΑ και την ΕΕΣΣΤΥ, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση των ΕΛΠΕ και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ,  για να ακολουθήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μεταβιβάσεις που αν ολοκληρωθούν θα αλλάξουν το χάρτη στον κλάδο της ενέργειας. Ταυτόχρονα, καθοριστική για τον κλάδο της υγείας θα είναι η πώληση του Ντυνάν, ενώ και η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της  Forthnet θα αλλάξει τις ισορροπίες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Σε πλήρη εξέλιξη οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ
Με στόχο εσόδων 2 δισ. ευρώ για το 2018 και 1 δισ. ευρώ το 2019, προχωρά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνσιμός για τα ΕΛΠΕ, καθώς οι Glencore και η Vitol πέρασαν στη δεύτερη φάση για την απόκτηση του 50,1% της εταιρείας. Οι προεπιλεγέντες επενδυτές, αφού μελετήσουν τη βάση δεδομένων (Virtual Data Room- VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα ΕΛΠΕ, θα υποβάλουν προσφορές. Ο πήχης του τιμήματος για τα ΕΛΠΕ έχει μπει πολύ ψηλά (υπολογίζεται μεταξύ 1,2 -1,3 δισ, ευρώ) με το ΤΑΙΠΕΔ να στοχεύει σε δεσμευτικές προσφορές πριν το τέλος του καλοκαιριού.
Επίσης, στη β' φάση έχουν μπει οι διαγωνισμοί για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού (έχουν προεπιλεγεί οι επενδυτές που μπορούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα τρία).
Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 50% + 1 της ΔΕΠΑ εμπορίας, αναμένεται το Νοέμβρο αφού προηγηθεί η λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την Επιτροπή ανταγωνισμού για τις συναλλαγές ΔΕΠΑ - ΕΝΙ και ΔΕΠΑ - Shell. Στο διαγωνισμό το Δημόσιο θα διατηρήσει μερίδιο 15% αλλά και δικαίωμα βέτο για θέματα που σχετίζονται με διασφάλιση επαρκούς διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών εφοδιασμού, περιλαμβανομένου και του LNG.
Ταυτόχρονα, τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία για την τμηματική παραχώρηση δραστηριοτήτων του λιμένα Αλεξανδρούπολης, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019. Το ταμείο ήδη έχει προσλάβει τους νομικούς και τους οικονομοτεχνικούς συμβούλους που θα συνδράμουν στον καθορισμό των δραστηριοτήτων που θα παραχωρηθούν με κριτήριο τη δυναμική τους αλλά και την ικανότητα να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Θα ακολουθήσει η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε ένα τίμημα στην περιοχή του 1,1 δισ. ευρώ-με βάση το «sMoU».
Τράπεζες: σε κρίσιμο σημείο οι διαγωνισμοί για Fortnet, Ντυνάν
Στο κρίσιμο σημείο των δεσμευτικών προσφορών και των διαπραγματεύσεων για ενδεχόμενο κούρεμα χρεών προχωρά η πώληση της Forthnet.Οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές που βρίσκονται σε τελική φάση είναι η κοινοπραξία των Vodafone-Wind και ο όμιλος Antenna, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο εναπομείναντες ενδιαφερόμενοι διαπραγματεύονται «βαθύ κούρεμα» των τραπεζικών οφειλών.
Μέχρι τις 3 Αυγούστου αναμένονταν οι μη δεσμευτικές προσφορές 3 Αυγούστου, για το Ντυνάν, στο διαγωνισμό της Πειραιώς. Περίπου 23 υποψήφιοι επενδυτές φέρονται να έχουν μπει στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος , ενώ οι δεσμευτικές προσφορές δεν αναμένονται πριν από τον Σεπτέμβριο.
ΔΕΗ-λιγνίτες: Διαμορφώνονται οι συμπράξεις για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για τους ενδιαφερόμενους για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ, καθώς προσέρχονται οι κοινοπραξίες που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Ηδη δίνουν ήδη το «παρών» δύο κοινοπρακτικά σχήματα, τα οποία μάλιστα φέρονται διατεθειμένα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα δύο λιγνιτικά «πακέτα» της ΔΕΗ.
Ο όμιλος Κοπελούζου συνεργάζεται με την China Energy, ενώ ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία Inodverde (Czech) Coal Investments Limited, μέλος του ομίλου Seven Energy από την Τσεχία, για την από κοινού υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Μέχρι τις 10 Αυγούστου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κινήσεις από την άλλη τσέχικη συμμετοχή, την EPH καθώς στελέχη της πραγματοποιούν τις ημέρες αυτές διαπραγματεύσεις.
Η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους υποψήφιους «μνηστήρες», έχοντας το πλεονέκτημα την αντιστάθμιση των ρύπων που εμμέσως μειώνει το κόστος λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.
Ξενοδοχεία, έρχεται διαγωνισμός για το Esperia
Το ΕΦΚΑ από Σεπτέμβρη αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για το πρώην ξενοδοχείο Esperia, το οποίο και θα αποτελέσει μήλον της Έριδος πολλών ελληνικών και ξένων ομίλων. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι περιλαμβάνονται ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη, η Grivalia Properties, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η Wyndham - Zeus, ο γαλλικός όμιλος Accor και η Hard Rock International κ.ά.
Εκτός από το Esperia αναμένονται διαγωνισμοί και για το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur στον οδό Σωκράτους 65-67 και για το Athens Inn στη οδό Βίκτωρος Ουγκώ 13, ενώ 14 πλειστηριασμοί ξενοδοχείων είναι προγραμματισμένοι μέχρι το τέλος του 2018.
Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας
Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: