Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Θέσπιση φορολογικών μέτρα για τους πυροπαθείς του νομού Αττικής ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ. ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Επιμέλεια: Απόστολος Αλωνιάτης.


Θέσπιση φορολογικών μέτρα για τους πυροπαθείς του νομού Αττικής
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ. ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Επιμέλεια: Απόστολος Αλωνιάτης.

Θλίψη, πόνος, οργή μας έχει κατακλίσει μετά το χαμό τόσων συνανθρώπων μας , μέσα σε λίγες ώρες.

Δεν υπάρχουν λόγια για την ανείπωτη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο.

Πόνος για την απώλεια, μια απώλεια που είναι και δική μας και ας μην έχουμε κάποιο δικό μας πρόσωπο στους θανόντες ή σε αυτούς που μέσα σε  μία ώρα έχασαν τα πάντα.

Οργή για το κράτος σε όλες του τις μορφές. Γι αυτούς που  δεν φρόντισαν να μην γίνει το κακό, γι αυτούς που επέτρεψαν να δομηθεί μια πόλη χωρίς δρόμους, πεζοδρόμια και  υποδομές για την προστασία της.

Για τους δημοτικούς άρχοντες που δεν είχαν κανένα σχέδιο, για τις πολεοδομίες που έδωσαν άδεια για να χτιστούν ή καλύτερα δεν κατεδάφισαν αυθαίρετα κτίσματα και μάντρες.

Για όλους τους  πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες που προχώρησαν κατά καιρούς την νομιμοποίηση κάθε αυθαιρεσίας, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την παρανομία με την επέκταση των σχεδίων πόλεων δημιουργώντας άναρχους οικισμούς παγίδες για τους πολίτες.

Δεν θα πω «ας ελπίσουμε να είναι τα τελευταία θύματα», γιατί η παρανομία και η «τακτοποίηση» της είναι ακόμη εκεί έξω. Όσο το κράτος βλέπει τα αυθαίρετα σαν την «αγελάδα» που γεμίζει τα ταμεία του και οι πολιτικοί οποιασδήποτε βαθμίδας (κεντρική κυβέρνηση, δήμοι, μέλη ΔΣ συλλόγων αυθαιρετούντων ή οικοδομικών συνεταιρισμών  κλπ) τότε απλώς χαϊδεύουν τα αυτιά της «πελατείας» τους, και δεν υπάρχει καμμιά ελπίδα σε τούτη την χώρα.

 «Το περιβάλλον δεν μας ανήκει. Το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».

Φορολογικά μέτρα για τους πυρόπληκτους της Αττικής  με την ΠΝΠ26.7.2018/2018 (ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ) - (ΦΕΚ Α' 138/26-07-2018).

Τα μέτρα αφορούν τους πληγέντες στις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.

Α .Παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Έως και την 30η Οκτωβρίου 2018 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας.

Για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας, η δήλωση 2017 υποβάλλεται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018.

Β. Ρυθμίσεις για την καταβολή φόρου εισοδήματος

1. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 φυσικών προσώπων του αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας, καθώς και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, αρμοδιότητας των ανωτέρω Δ.Ο.Υ. γίνεται σε τρεις (3) ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

Καταβολή Φόρων Φυσικών Προσώπων αρμοδιότητας Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας
Μήνας
Ημέρα
Ημερομηνία
Οκτωβρίου
Τετάρτη
31.10.2018
Νοεμβρίου
Παρασκευή
30.11.2018
Δεκεμβρίου
Δευτέρα
31.12.2018

2. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας γίνεται σε τρεις (3) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Καταβολή Φόρων Νομικών Προσώπων αρμοδιότητας Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας
Μήνας
Ημέρα
Ημερομηνία
Οκτωβρίου
Τετάρτη
31.102018
Νοεμβρίου
Παρασκευή
30.11.2018
Δεκέμβριου
Δευτέρα
31.12.2018

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με το άρθρο 6 της ΠΝΠ το μέτρο επεκτείνεται σε φορολογουμένους που δεν είναι στην αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας. Πιο συγκεκριμένα:

Άρθρο 6. Φορολογικές ρυθμίσεις για πυρόπληκτους.

Για τους φορολογούμενους που, εξαιτίας των πυρκαγιών, είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι 
ίδιοι ή οι σύζυγοι ή πρόσωπα με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β' βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β' βαθμού, είτε υπέστησαν υλικές ζημίες στην ακίνητη περιουσία τους παρατείνεται μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2018 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 φυσικών προσώπων. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα γίνεται σε τρεις (3) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Καταβολή Φόρων Φυσικών Προσώπων πυρόπληκτων εκτός Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας
Μήνας
Ημέρα
Ημερομηνία
Οκτωβρίου
Τετάρτη
31.10.2018
Νοεμβρίου
Παρασκευή
30.11.2018
Δεκεμβρίου
Δευτέρα
31.12.2018

 Για τα ίδια πρόσωπα παρατείνονται έως και την 23η Ιανουαρίου 2019 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ή σε Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 23.7.2018 έως και 23.1.2019. Έως την ίδια ημερομηνία, για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Αναστέλλεται μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2019 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 23η Ιουλίου 2018 οφειλών παραπάνω προσώπων.

 Κατασχέσεις λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα και σε ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος που έχουν επιβληθεί σε βάρος των φυσικών προσώπων της παρ. 1 αίρονται μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2019. Μέχρι την ίδια ημερομηνία δεν επιβάλλονται νέες κατασχέσεις σε βάρος τους.

Κατασχεθέντα και αποδοθέντα ποσά σε εκτέλεση της παρ. 3 από 23.7.2018 έως και 23.1.2019 επιστρέφονται στους δικαιούχους, δεν συμψηφίζονται και δεν απαιτείται αποδεικτικό ενημερότητας για την καταβολή τους κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. 

Γ. Απαλλαγή από ΕΝ.Φ.Ι.Α.

 Στο τέλος του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 (Α' 287) προστίθενται:

 «6. Κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά το χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.»

 Οι διατάξεις ισχύουν από 1.1.2018.

Δ. Απαλλαγή από το φόρο δωρεάς

1. Στο άρθρο 43 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, (ν. 2961/2001 (Α' 266)), προστίθεται υποπερίπτωση ως εξής:
«βγ) οι δωρεές χρηματικών ποσών ή άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων ή οποιωνδήποτε παροχών από ανώνυμους και μη δωρητές, οι οποίες πραγματοποιούνται για την ανακούφιση πληγέντων από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα μέσα σε μία τριετία από την κήρυξη περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.».

2. Το παρόν άρθρο ισχύει από 23.7.2018.
Η διάταξη αυτή ήταν υποχρεωτική, γιατί η φορολόγηση αυτών των χρημάτων, αφού προέρχεται από τρίτους μη συγγενικά πρόσωπα είχε φορολογία δωρεών χρημάτων 40%.

Ε. Διαγραφή αδειών κυκλοφορίας οχημάτων

1. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων ιδιωτικής χρήσης, ανεξαρτήτως κυβισμού, τα οποία υπέστησαν καταστροφή ή αχρηστεύτηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών, μπορούν  να υποβάλουν αίτηση διαγραφής αυτών στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΜΕ), χωρίς την προσκόμιση πιστοποιητικού καταστροφής του οχήματος και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους διαγραφής.

2. Η αίτηση υποβάλλεται σε οποιαδήποτε ΥΜΕ των περιφερειών της χώρας και μνημονεύει το λόγο, εκ των αναφερόμενων στην προηγούμενη παράγραφο, για τον οποίο ζητείται η οριστική διαγραφή του οχήματος. Με την αίτηση συνυποβάλλεται μόνο βεβαίωση του οικείου δήμου, από την οποία προκύπτει η μόνιμη κατοικία του αιτούντος σε περιοχή που επλήγη από τις πυρκαγιές ή πιστοποιείται ότι στην περιοχή αυτή ο αιτών αποδεδειγμένα ασκεί μόνιμη ή πρόσκαιρη εργασιακή ή επαγγελματική απασχόληση.

Εάν δεν συντρέχει η παραπάνω περίπτωση, υποβάλλεται βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία είναι ασφαλισμένο το όχημα, σχετικά με την ολοσχερή καταστροφή ή αχρήστευσή του λόγω των πυρκαγιών, ύστερα από διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Οι πινακίδες του οχήματος και η άδεια κυκλοφορίας παραδίδονται μαζί με την αίτηση, εφόσον υπάρχουν, διαφορετικά προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος περί απώλειάς τους. Αίτηση διαγραφής μπορούν να υποβάλουν και συγγενείς πρώτου βαθμού, η συγγένεια των οποίων αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και σε κάθε περίπτωση οι κληρονόμοι μετά τη δήλωση αποδοχής της κληρονομίας για τα κληρονομηθέντα οχήματα.

3. Στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση διαγραφής με ημερομηνία αυτή κατά την οποία συνέβη το γεγονός εξαιτίας του οποίου καταστράφηκε ή αχρηστεύθηκε το όχημά του.

Τέλος επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ αν αποδειχθεί ότι το όχημα διαγράφηκε με ψευδή στοιχεία, η οποία βεβαιώνεται στην Δ.Ο.Υ.

Το παραπάνω όχημα κατάσχεται, περιέρχεται στην κυριότητα του Δημοσίου και παραδίδεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού.

ΣΤ. Αφορολόγητο και ακατάσχετο των πάσης φύσεως ενισχύσεων προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 .

Οικονομικές ενισχύσεις, έξοδα κηδείας, αποζημιώσεις και βοηθήματα που καταβάλλονται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των  πυρκαγιών, ορίζονται ως αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Ζ. Παράταση προθεσμιών υποβολής λοιπών α) αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και β) των φορολογουμένων που είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε υπέστησαν υλικές ζημιές στην ακίνητη περιουσία τους (ΠΟΛ. 1146/2018)

1. Παρατείνονται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων απόδοσης τελών χαρτοσήμου και άλλων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ Δημοσίου ή τρίτων  οι οποίες λήγουν από 24η Ιουλίου 2018.

2. Παρατείνονται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018 οι προθεσμίες καταβολής παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος  που λήγουν την 31η Ιουλίου 2018.

3. Παρατείνονται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες λήγουν από την 23η Ιουλίου 2018 μέχρι και την 23η Αυγούστου 2018.

 Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνεται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ θα  καθοριστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής των σχετικών άρθρων.

  Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018.
   
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: