Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Εκπρόθεσμές δηλώσεις πρόστιμα και προσαυξήσεις. Δηλωτικές υποχρεώσεις εισοδήματος μέχρι το τέλος της χρονιάς Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Εκπρόθεσμές δηλώσεις πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Δηλωτικές υποχρεώσεις εισοδήματος μέχρι το τέλος της χρονιάς
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Μια ακόμη φορολογική σεζόν τέλειωσε με πολλά τεχνικά προβλήματα και πολλά, πολλά λάθη από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού.

Να μιλήσουμε για τις ανεπάρκειες του taxis να δεχθεί αυτόν ον όγκο των δηλώσεων, κι ειδικά των Νομικών Προσώπων;

Να μιλήσουμε για τα λανθασμένα στοιχεία που τροφοδότησαν το taxis οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και το Γενικό Λογιστήριο;

Να μιλήσουμε για τον ανεκδιήγητο ΕΦΚΑ που ακόμη δεν έχει βγάλει εκκαθάριση με αποτέλεσμα να είναι σε εκκρεμότητα τροποποιητικές δηλώσεις μισθωτών και παράλληλα ελευθέρων επαγγελματιών , μιας και ακόμη δεν έχει βγει η εκκαθάριση του 2017;

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να δει το επόμενο  χρονικό διάστημα τι πήγε στραβά και να πράξει τα ανάλογα  για τις  επόμενες φορολογικές δηλώσεις. 

Επίσης  να δει  την τεχνολογική ανεπάρκεια του συστήματος και να πάρουν μέτρα για την λύση των προβλημάτων που παρουσιάζονται, δυστυχώς, κάθε χρόνο. 

Βέβαια η λύση είναι μία και απλούστατη. 

Το σύστημα μένει ανοικτό από 1-4 έως 30-9 , για την υποβολή των δηλώσεων. όσοι υποβάλλουν δηλώσεις έως 30/7 έχουν 3 δόσεις οι υπόλοιποι 2 δόσεις.

Μου αρέσει που θέλουν και ηλεκτρονική τιμολόγηση!!!

Πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ή για την υποβολή τροποποιητικής.

  Η εμπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ή η κατάθεση τροποιητικής επιφέρει στους «παραβάτες» πρόστιμο ή πρόστιμα, μιας και με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν.4174/2013) από 1.1.2014, δεν ισχύει η αρχή  του παλαιού ποινολογίου (Ν.2523/1997), ότι δηλαδή για την ίδια πράξη δεν μπορείς να επιβάλλεις δύο ή παραπάνω τιμωρίες. Με το παλιό ποινολόγιο αν πλήρωνες προσαύξηση δεν πλήρωνες πρόστιμο και αν δεν πλήρωνες προσαύξηση , δηλαδή δεν έβγαινε φόρος, τότε πλήρωνες πρόστιμο.

Με τον νέο κώδικα φορολογικής διαδικασίας τα πληρώνεις και τα δυο, όσο αντισυνταγματικό και αν είναι αυτό, μιας και αρχή και του συντάγματος είναι ότι δεν μπορείς να τιμώρησε και δεύτερη φορά για το ίδιο παράπτωμα.

 Ας δούμε όμως αναλυτικά τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή τροποποιητική δήλωσης φόρου εισοδήματος.

Α. Εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις.
Γενικά μπορούμε να πούμε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ , ανάλογα με την ιδιότητα του φορολογούμενου, αν είναι ιδιώτης, επιτηδευματίας ή νομικό πρόσωπο (εταιρία), αν βγαίνει φόρος ή όχι κλπ.

Αναλυτικά, τα πρόστιμα είναι τα εξής:

·         100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

·         250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που έχουν απλογραφικά βιβλία, δηλαδή όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.

·         500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Προσοχή:

1) Παραμένει για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.

2) Τα πρόστιμα έχουν και χαρτόσημο 2,4% .

 Σύμφωνα με τις διατάξεις, του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου, ορίζεται ρητά, ότι κάθε απόδειξη που εκδίδεται από τη Φορολογική Διοίκηση και για πληρωμή που ενεργείται για το Δημόσιο, υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 2% (πλέον εισφορά ΟΓΑ 20% ) εφόσον δεν προβλέπεται από άλλες διατάξεις του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου μεγαλύτερο ή μικρότερο τέλος ή ατέλεια. (ΠΟΛ.1125/16.6.2015).

Β. Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Όσο αφορά τα  πρόστιμα που επιβάλλονται όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι:

i)                    Εάν το αποτέλεσμα εκκαθάρισης της αρχικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος είναι μηδενική ή πιστωτική και της εκπρόθεσμης χρεωστικής τότε το πρόστιμο είναι 100 για τα φυσικά πρόσωπα, 250 για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που η εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστική ενώ το αποτέλεσμα της τροποποιητικής αυξάνει τον λογαριασμό για τον φορολογούμενο.

ii)                   Εάν η αρχική εκκαθάριση της δήλωσης είναι μηδενική και η εκκαθάριση της τροποποιητικής είναι πιστωτική τα πρόστιμα είναι 100 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως των βιβλίων που τηρούν.

Ποιες δηλώσεις μπορούν να κατατεθούν ακόμη χωρίς πρόστιμο

          I.            Οι δηλώσεις μελών προσωπικών εταιριών με απλογραφικά (ΟΕ,ΕΕ, Αστικών Εταιριών) Έως 16.8.2018 .

        II.            Οι δηλώσεις των φορολογουμένων των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας καθώς και οι πληγέντες από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου, έως 30.10.2018 τα Φυσικά Πρόσωπα και 31.10.2018 τα Νομικά Πρόσωπα.

      III.            Οι δηλώσεις που αφορούν αναδρομικές συντάξεις έως 31.12.2018

 Προσοχή: Για τα φορολογικά έτη 2016 - 2015 ηλεκτρονικά μέσω taxis. Για δηλώσεις από φορολογικό έτος 2014 και πίσω στην Δ.Ο.Υ.

      IV.            Δηλώσεις θανούντος, που κατατίθεται από τους κληρονόμους έως 31.12.2018 και μόνο στην Δ.Ο.Υ.

        V.            Δηλώσεις   φορολογούμενών, εφόσον είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, δύναται να την υποβάλει ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού το αργότερο μέχρι τη λήξη του φορολογικού έτους που ακολουθεί το έτος αναχώρησης.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια: