Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Τροποποιητικές: Αγκάθι οι δηλώσεις των αγροτών Τι προτείνει σχετικά η ΠΟΦΕΕ

Τροποποιητικές: Αγκάθι οι δηλώσεις των αγροτών
Τι προτείνει σχετικά η ΠΟΦΕΕ
21 Αυγ 2018 - 09:48
Picture 0 for Τροποποιητικές: Αγκάθι οι δηλώσεις των αγροτών
του Γιώργου Λαμπίρη

Σημαντικές δυσχέρειες δημιουργεί για τους φοροτεχνικούς η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, με το μεγαλύτερο πλήθος αυτών να σχετίζεται με αγροτικά εισοδήματα.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές ενισχύσεις καταβάλλονται ετησίως κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης από τον εκάστοτε γεωργό, η καταβολή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί τμηματικά, ανά πάσα στιγμή. Το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι θα πρέπει οι υπόχρεοι, να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέσω των φοροτεχνικών τους, στη διάρκεια του έτους που έλαβαν την επιδότηση. Αυτό πρακτικά, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Βασίλης Καμπάνης, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες υποβλήθηκαν έως και τις 31 Ιουλίου, σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις συνεχίζουν να υποβάλλονται και μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Διπλές και τριπλές δηλώσεις για τους αγρότες

«Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός πως η προθεσμία υποβολής των τροποποιητικών για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ισχύει έως και το τέλος του έτους, το πλήθος των δηλώσεων είναι πολύ μεγάλο. Διότι, σε περίπτωση κατά την οποία υποβάλλουμε μία φορά τροποποιητική για την πληρωμή ποσού επιδότησης, ενδέχεται να χρειαστεί στη διάρκεια του έτους να υποβάλλουμε δεύτερη ακόμα και τρίτη φορά τροποποιητική, καθότι δεν είναι εφικτό να γνωρίζουμε, πότε ακριβώς πληρώνεται η κάθε επιδότηση».

Τροποποιητική για τις ασφαλιστικές εισφορές

Επισημαίνεται επίσης, ότι θα υπάρξει η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων και για τις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός το οποίο επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έργο των φοροτεχνικών. «Φανταστείτε ότι ακόμα διενεργούνται εκκαθαρίσεις από τον ΕΦΚΑ για τους παλαιούς μισθωτούς ή όσους έκοβαν μπλοκάκι, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη», συμπληρώνει.

Πρόστιμα και προσαυξήσεις για εκπρόθεσμες

Συν τοις άλλοις, μεγάλος όγκος των τροποποιητικών επιβαρύνεται με πρόστιμα και προσαυξήσεις, δεδομένου ότι επιβάλλονται πρόστιμα για τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Πρόταση για διττό τρόπο υποβολής τροποποιητικών

«Πρότασή μας είναι να εφαρμόζεται ένας διττός τρόπος υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων. Να μπορεί αφενός κάποιος να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση, όπως συμβαίνει έως τώρα, εφόσον είναι προς το συμφέρον του και χωρίς να επιβαρύνεται με πρόστιμο σε περίπτωση που έχει υποβάλλει εμπρόθεσμα την αρχική. Αντιθέτως για μικροποσά, ορθότερο θα ήταν να μεταφέρονται οι τροποποιητικές στο επόμενο έτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: