Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Τα τελευταία «μνημονιακά» μηνύματα του ESM

Τα τελευταία «μνημονιακά» μηνύματα του ESM

Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της διαμηνύει ο Σεντένο, ενώ ο Ρέγκλινγκ ζητά συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Που ρίχνουν το βάρος οι δανειστές στη μεταμνημονιακή περίοδο. Τι εισηγούνται για τις τράπεζες
Τα τελευταία «μνημονιακά» μηνύματα του ESM

Με θερμά λόγια για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, προειδοποιήσεις για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και σεβασμού του δημοσιονομικού πλαισίου και αιχμές για την πολιτική που ακολουθήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο ESM καλωσορίζει τη 20η Αυγούστου και θέτει το πλαίσιο της επόμενης ημέρας.
Σε μία εκτενή ανακοίνωση με πλούσιο συνοδευτικό υλικό στο οποίο περιγράφονται όσα έγιναν στην ελληνική οικονομία στη διάρκεια των οκτώ μνημονιακών ετών, το βασικό μήνυμα της επόμενης μέρας συναρτάται με την περαιτέρω διευθέτηση του δημοσίου χρέους το 2032.
«Η εφαρμογή μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση θα είναι τα βασικά συστατικά της βιωσιμότητας χρέους» τονίζεται, με αναφορές στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και τις δεσμεύσεις τήρησης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ, στη συνέχεια, έως το 2060.
«Για το μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup συμφώνησε να επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF, το 2032, εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα διευθέτησης του χρέους… Σε κάθε περίπτωση πρόσθετα μέτρα μπορούν να εξεταστούν εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να σέβεται το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς νέα προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από το 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, με την ιδιότητα του προέδρου του συμβουλίου Διοικητών του ESM . Η εξέλιξη αυτή, συνεχίζει «ήταν εφικτή χάρη στις υπέρμετρες προσπάθειες των Ελλήνων, την καλή συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση και την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης χρέους».
Στη δήλωσή του τονίζει ακόμα ότι «ο τελικός στόχος του σχεδίου οικονομικής ενίσχυσης και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν να δημιουργήσει μια νέα βάση υγιούς διατηρήσιμης ανάπτυξης. Πήρε περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο αλλά πιστεύω ότι είμαστε εκεί: η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ξανά, υπάρχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο εμπορικό ισοζύγιο, η ανεργία μειώνεται σταθερά».
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESΜ δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο η οποία εξέρχεται από τα προγράμματα του EFSF και του ESM. Δεδομένου ότι ο EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας, διακρατώντας το 55% του ελληνικού δημοσίου χρέους, τα συμφέροντά μας είναι «δεμένα» με αυτά της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ένα success story, να ευδοκιμεί και να είναι μια χώρα την οποία εμπιστεύονται οι επενδυτές. Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον η Ελλάδα χτίσει πάνω στην πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος του ESM. Σύντομα θα παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση στην Ελλάδα καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία συμφωνήθηκαν πολιτικά στο Eurogroup του Ιουνίου, θα μετουσιωθούν σε διευθετήσεις δανεισμού με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επίσημα από το συμβούλιο διοικητών του ESM το φθινόπωρο».
Στο συνοδευτικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα παράλληλα με την ανακοίνωση του ESM, κωδικοποιούνται απαντήσεις σε σειρά ερωτήσεων αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών. Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχει το σημείο στο οποίο καταγράφονται οι προκλήσειςτης επόμενης ημέρας, με παραπομπή στις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου.
«Η Ελλάδα πρέπει να χτίσει πάνω στην πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε στη διάρκεια του προγράμματος και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη, κυρίως μέσω της συνέχισης και της ολοκλήρωσης μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος» σημειώνεται και τονίζεται ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να διασφαλίσει και να συνεχίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε αρκετούς τομείς κλειδιά μεταξύ των οποίων μνημονεύονται:
· Oι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα,
· Tο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας με «εκσυγχρονισμό» των συντάξεων και του συστήματος υγείας,
· H χρηματοπιστωτική σταθερότητα (συνέχιση μεταρρυθμίσεων για την ενδυνάμωση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων),
· Οι αγορές εργασίας και προϊόντων (καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, Κτηματολόγιο),
· Η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης (εκσυγχρονισμός της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, νέος εργατικός Κώδικας, εφαρμογή μέτρων κατά της διαφθοράς).
Περαιτέρω αναφορά στο επίμαχο θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων από το 2019 δεν γίνεται, πέραν του «εκσυγχρονισμού» του συνταξιοδοτικού, ενώ επίσης δεν γίνεται αναφορά στα εργασιακά ζητήματα τα οποία βρίσκονται στην αιχμή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Από την αναδρομή στο παρελθόν -πάντα μέσω ερωτήσεων απαντήσεων- ξεχωρίζει η αναφορά στη φυγή καταθέσεων το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά και η επισήμανση ότι η αναστροφή μεταρρυθμίσεων το κρίσιμο εκείνο διάστημα οδήγησε την ελληνική οικονομία και πάλι σε ύφεση.
Σε ερώτηση αναφορικά με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στη διάρκεια του τρίτου προγράμματος τονίζεται πως : «εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και του φόβου για Grexit, οι καταθέτες απέσυραν σημαντικά κεφάλαια από τις τράπεζες το 2015, οι οποίες βίωσαν αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών καθώς οι δανειολήπτες περίμεναν να δουν εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρα ελάφρυνσης των δανειακών υποχρεώσεων».
Στη συνέχεια αναφέρεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος δεσμεύθηκαν έως 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κόστος πιθανών ανακεφαλαιοποιήσεων και τελικά τον Δεκέμβριο του 2015 εκταμιεύθηκαν για αυτό το λόγο 5,4 δισ. ευρώ.


* Δείτε τις παρουσιάσεις στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

http://air.euro2day.gr/media/files/1471763-Greece%20exit%20presentation.pdf
http://air.euro2day.gr/media/files/1471764-Greece%20exit%20factsheet.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: