Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Reuters: Τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά η έξοδος στις αγορές μπορεί να αργήσει

Reuters: Τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά η έξοδος στις αγορές μπορεί να αργήσει

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Reuters: Τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά η έξοδος στις αγορές μπορεί να αργήσει
Η Ελλάδα γιόρτασε χθες το τέλος της οκταετούς μνημονιακής περιόδου, αλλά οι προσδοκίες ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης θα σηματοδοτήσει την επανα-κήρυξη της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας με μία πολυαναμενόμενη ομολογιακή έκδοση τον επόμενο μήνα, ενδέχεται να διαλυθούν από την κλιμάκωση της περιρρέουσας έντασης. 
Όπως σημειώνει το Reuters, τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της επιστροφής της υπερχρεωμένης χώρας στις αγορές με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να αποκαταστήσει την καμπύλη των ομολόγων της και να εμφανιστεί και πάλι ως κανονικός δανειολήπτης. 
Η αναστάτωση που προκλήθηκε στις αγορές με αφορμή την νέα ιταλική κυβέρνηση, ανάγκασε την Ελλάδα να "παγώσει" τα σχέδια αυτά τον Μάιο. Τώρα η συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια "όρεξη" ανάληψης κινδύνου, καθιστώντας και πάλι την έκδοση ενός τέτοιου ελληνικού ομολόγου απαγορευτικά ασύμφορη. 
Τρεις από τους βασικούς διαπραγματευτές των ελληνικών ομολόγων εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση άνω του 4,5% ακόμη και 5% για να προσελκύσει επενδυτές. Πρόκειται για επίπεδα που η Αθήνα πιθανώς να θεωρεί μη βιώσιμα. 
"Επί του παρόντος, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να προχωρήσει. Νομίζω ότι πρέπει πρώτα να ηρεμήσει η κατάσταση στην Τουρκία και η ιταλική πολιτική σκηνή να γίνει λίγο πιο σταθερή" αναφέρει ένας εκ των βασικών διαπραγματευτών. 
"Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να πληρώσουν ένα γιγαντιαίο premium για τη νέα έκδοση - και δεν χρειάζεται να το κάνουν άμεσα, επομένως εγώ θα περίμενα", συμπληρώνει ο ίδιος, μιλώντας στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας. 
Με την άποψη αυτή, συμφωνούν και οι άλλοι δύο τραπεζίτες που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι το premium της νέας έκδοσης θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να κινηθεί μεταξύ των 25 και 40 μονάδων βάσης ώστε να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Με βάση την καμπύλη των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ένα 10ετές ομόλογο με ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο του 2028 θα διαπραγματευτεί με απόδοση κοντά στο 4,4-4,45%. Συμπεριλαμβανομένου του premium, η απόδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου κινείται προς το 5%. 
"Έχει πραγματικά νόημα για αυτούς να προχωρήσουν σε έκδοση ομολόγου σε αυτά τα επίπεδα όταν έχουν την δυνατότητα να λάβουν χρηματοδότηση από τον ESM με πολύ χαμηλότερα επιτόκια;" διερωτάται ένας από τους τραπεζίτες. "Το γνωρίζω ότι θέλουν να δείξουν ότι έχουν πρόσβαση στις αγορές, αλλά είναι εχέφρονες" συμπληρώνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: