Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών ξεκίνησε μέσω... τηλεδιασκέψεων - Τα μεγάλα μέτωπα

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών ξεκίνησε μέσω... τηλεδιασκέψεων - Τα μεγάλα μέτωπα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών ξεκίνησε μέσω... τηλεδιασκέψεων - Τα μεγάλα μέτωπα
Της Δήμητρας Καδδά
Μέσω τηλεδιασκέψεων με την ελληνική πλευρά, αλλά και στο... εσωτερικό των θεσμών διεξάγεται το πρώτο, άτυπο, σκέλος της μεταμνημονιακής διαπραγμάτευσης. Ουσιαστικά οριστικοποιείται το πλαίσιο των διαβουλεύσεων που ξεκινούν από τη Δευτέρα δια ζώσης σε πολλές "έδρες".
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί φέρεται να έχουν "ακούσει" τα ελληνικά αιτήματα για αλλαγή "έδρας". Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρονται να προσανατολίζονται σε επαφές κορυφής στα υπουργεία, σε τεχνικές συναντήσεις κυρίως στο ΓΛΚ αλλά και σε ραντεβού που θα δοθούν σε άλλα σημεία, μεταξύ των οποίων και στα Γραφεία της Κομισιόν. 
Την Τρίτη τα κόμματα, από Τετάρτη οι υπουργοί 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επικεφαλής αποφάσισαν να κατέβουν στην Αθήνα την Τρίτη, αλλά τα τεχνικά κλιμάκια θα ολοκληρώσουν την έλευσή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο για να αρχίσουν τις εργασίες από τη Δευτέρα. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των επαφών έως την Παρασκευή.
Στις τηλεδιασκέψεις που σύμφωνα με τις πληροφορίες λαμβάνουν χώρα συζητείται τόσο το "περιεχόμενο" της διαπραγμάτευσης όσο και τα... Logistics. 
Την Τρίτη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα γίνουν επαφές των επικεφαλής με κόμματα και φορείς, ενώ από την Τετάρτη αρχίζουν οι επαφές με τους Υπουργούς.   
Οι θεσμοί θα πρέπει να συντονισθούν μεταξύ τους με βάση το νέο σχήμα που έχει στο επίκεντρο την Κομισιόν και την ανακοίνωση της πρώτης έκθεσης προόδου τον Νοέμβριο (επιχειρείται χρονική εναρμόνιση των ανακοινώσεων με αυτές του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στο οποίο θα εισαχθεί η Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου με το τελικό πόρισμα να αναμένεται μήνες μετά, τον Μάιο του 2019).
Τα ελληνικά κλιμάκια έχουν λάβει σύμφωνα με πληροφορίες μία  "λιτή" επιστολή ότι θα πρέπει να έχουν γίνει όσα αναφέρονται στο 2σέλιδο των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που υπεγράφη τον προηγούμενο Ιούνιο. 
Ανησυχία για ΔΕΘ
Επί της ουσίας, οι θεσμοί οριστικοποιούν την θέση τους, περιμένοντας ωστόσο να ακούσουν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο. Προσδοκούν επίσης σε μία... άτυπη πρόγευση των εξαγγελιών από τον υπουργό Ευκλείδη Τσκακαλώτο στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup, το οποίο επισήμως πάντως δεν έχει θέμα για την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι οι δανειστές εδώ και ημέρες εκφράζουν την ανησυχία τους μέσω προειδοποιήσεων για τις επιπτώσεις μίας αναστροφής των συμφωνηθέντων προειδοποιώντας ότι ο μεγαλύτερος "κριτής" θα είναι οι αγορές.
Αλλά και η ελληνική πλευρά έχει στρέψει πλέον την προσοχή της στην ολοκλήρωση των εξαγγελιών της ΔΕΘ. Οι προτάσεις συνέχισαν και χθες να σωρεύονται στις 2 ομάδες εργασίας (δημοσιονομική και αναπτυξιακή) που έχουν δημιουργηθεί. Πλέον πρέπει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις...
Τα μέτωπα και οι συντάξεις
Επί της ουσίας το 1ο θέμα στις επαφές είναι τα δημοσιονομικά ζητήματα με την περικοπή των συντάξεων, αλλά και με τις υπόλοιπες παροχές που προγραμματίζει η κυβέρνηση. 
Την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί το Προσχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή αποτελώντας το "όχημα" για την ένταξη της χώρας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο στις 15/9. 
Το αίτημα θα πρέπει να αξιολογηθεί από την Κομισιόν, μετά θα πρέπει να υπάρξουν "παρατηρήσεις" και με βάση αυτές θα πρέπει να γίνει "προσαρμογή" των δεδομένων στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού του Νοεμβρίου.
Οι "παρατηρήσεις" θα ενταχθούν στην έκθεση που θα οδεύσει  στο Eurogroup (πιθανόν σε αυτό του Δεκεμβρίου), και θα περιέχουν, πέρα από τις θέσεις των δανειστών για τις συντάξεις και τις παροχές και το πακέτο των μεταμνημονιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά.
Περιλαμβάνουν στόχους για τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες, για την αγορά ενέργειας, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το δημόσιο, για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και πολλά άλλα πεδία παρεμβάσεων κυρίως στις αγορές.
Προς το παρόν, αυτό που ανησυχεί πρωτίστως τους δανειστές είναι οι επιπλέον παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στο σενάριο που δεν περικοπούν οι συντάξεις (ή ανασταλεί/περιοριστεί για κάποιο διάστημα η μείωσή τους), δεν θα υπάρχει και το περιθώριο για αντίμετρα παρά μόνο ο δημοσιονομικός χώρος (σ.σ. τον οποίο τοποθετεί στα 700 εκατομμύρια - 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση για το 2019 αλλά αμφισβητείται από τους θεσμούς).
Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και ο "παρονομαστής" του πλεονάσματος και του χρέους, το ΑΕΠ, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για βραδύτερη ανάπτυξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: