Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Προς νέο ιστορικό ρεκόρ οι ελληνικές εξαγωγές

Προς νέο ιστορικό ρεκόρ οι ελληνικές εξαγωγές

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μεγάλη αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ ή κατά 15,6% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2018 (Ιανουάριος - Ιούνιος), ενώ αυτές αναμένεται να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ το τρέχον έτος, σημειώνοντας αύξηση περίπου 8%-10%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα κατέγραψε μείωση κατά 10% στα 10,05 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα, από 11,17 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.
Αυτό καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, ανάλυση που εκπόνησαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) βάσει προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της υπερφορολόγησης, των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της έλλειψης χρηματοδότησης, διότι πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εντός και εκτός συνόρων. Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018 αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ ή κατά 15,6% και ανήλθαν σε 16,2 δισ. ευρώ από 14 δισ. ευρώ πέρυσι. Επίσης, εάν δεν υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 10,81 δισ. ευρώ από 9,58 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,23 δισ. ευρώ ή κατά 12,8%.
Ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των εξαγωγών, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά το α’ εξάμηνο κατά 1,12 δισ. ευρώ ή κατά 10% και διαμορφώθηκε στα 10,05 δισ. ευρώ, από 11,17 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Επιπλέον, χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 7,88 δισ. ευρώ από 9,57 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 17,7% δηλαδή κατά 1,69 δισ. ευρώ.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η Ιταλία αναδείχθηκε στον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών προϊόντων, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει πλέον η Τουρκία, η οποία πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν στην 4η.
Ακολουθεί η Γερμανία και στη συνέχεια η Κύπρος, ενώ την εξάδα συμπληρώνουν η Βουλγαρία και ο Λίβανος, με την τελευταία να αναδεικνύεται σε πρώτο πελάτη των ελληνικών προϊόντων ως προς την αξία των εξαγωγών στην περιοχή της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής. Επίσης, στην έβδομη θέση ανήλθαν οι ΗΠΑ, με τις εξαγωγές να σημειώνουν αύξηση κατά 18%, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και στη 10η θέση η Αίγυπτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο 52,4% επί των συνολικών εξαγωγών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανερχόταν σε 54%. Αντίθετα, αυτή η πτώση αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες, οι οποίες το προηγούμενο εξάμηνο κατέλαβαν μερίδιο 47,6% επί του συνόλου των εξαγωγών, από 46% το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Σημειώνεται επίσης ότι αύξηση 4,2% σημειώθηκε και στις εισαγωγές προϊόντων, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 26,2 δισ. από 25,1 δισ. ευρώ πέρυσι.
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης, μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σημειώνεται στα καύσιμα κατά 21,6%, στα βιομηχανικά προϊόντα κατά 13,9% αλλά και στα αγροτικά προϊόντα κατά 11,6%, με τον ΠΣΕ να σημειώνει παράλληλα ότι το μεταμνημονιακό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να έχει ως επίκεντρο την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: