Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Κ. Μίχαλος: Εθνικό σχέδιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης

Κ. Μίχαλος: Εθνικό σχέδιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 21:40
 
UPD:21:41
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας. Τώρα είναι η ώρα να τις εφαρμόσουμε, στη βάση ενός εθνικού σχεδίου, για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι τα επιμελητήρια, μέσω των προτάσεων που κατέθεσαν προς την πολιτική ηγεσία, επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας, με πρώτη μεταρρύθμιση τη φορολογική.
«Παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές του φορολογικού συστήματος, τα ζητήματα της υπερφορολόγησης και της δυσανάλογης κατανομής του φορολογικού βάρους παραμένουν μείζονα και άμεσα συνδεόμενα με το φαινόμενο της φοροδιαφυγής», σημείωσε ο κ. Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι από τα επιμελητήρια προτείνεται επίσης η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης (flat tax rate), της τάξης του 20%-25%, που  θα εφαρμόζεται στο σύνολο των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων ανεξάρτητα από την πηγή τους.
«Η πρόταση απλοποιεί το φορολογικό σύστημα και αποτελεί έναν δικαιότερο τρόπο φορολόγησης«, τόνισε και ορισμένες από τις προτάσεις που ανέφερε είναι: ο φόρος να επιβάλλεται επί των πραγματικών εισοδημάτων και για την εξεύρεση των πραγματικών εισοδημάτων πρέπει να είναι επιτρεπτή η αφαίρεση των σημαντικότερων δαπανών των φυσικών προσώπων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Επίσης, από τη μείωση του φόρου μερισμάτων, εκτίμησε, ότι το αναπτυξιακό όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος που προέκυψε από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων από 10% σε 15%.
Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η καθιέρωση καθεστώτος φορολογικής κατοικίας «non-dom» που θα μπορούσε να συμβάλει και στην αναστροφή του φαινομένου brain drain, η μείωση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, από 29% σε 20%, και η περαιτέρω σταδιακή μείωσή του έως 15%, προκειμένου να καταστεί το ελληνικό φορολογικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις, η αναγνώριση ζημίας που προκύπτει από «κούρεμα» απαιτήσεων, λέγοντας ότι «στην Ελλάδα της κρίσης είναι άδικο να φορολογούνται επιχειρήσεις για εισοδήματα τα οποία ουδέποτε αποκτήθηκαν».
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, χαρακτηρίζεται επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης της άμεσης απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής απευθείας από τον τελικό καταναλωτή, καθώς και η ύπαρξη κινήτρων για τη διάσωση επιχειρήσεων και δημιουργία μεγαλύτερων οικονομικών μονάδων.
«Όλες οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» σημείωσε ο κ. Μίχαλος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: