Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Societe Generale: Μακριά από τις αγορές της περιφέρειας – Αποφεύγει και την Ελλάδα

Societe Generale: Μακριά από τις αγορές της περιφέρειας – Αποφεύγει και την Ελλάδα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Societe Generale: Μακριά από τις αγορές της περιφέρειας – Αποφεύγει και την Ελλάδα
Το καλοκαίρι αποδείχθηκε ιδιαίτερα... θερμό, με τις αγορές μετοχών σε ολόκληρο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν διαφορετικές πορείες αποδόσεων (η διαφορά απόδοσης μεταξύ των S&P 500 και EuroSTOXX50 έφτασε το 10%) και με τους επενδυτές πλέον να αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές στην Ευρώπη, σημειώνει η Societe Generale στην έκθεση επενδυτικής στρατηγικής του δ' τριμήνου. Όπως επισημαίνει τηρεί πλέον ουδέτερη στάση στην Ευρώπη και αποφεύγει τις αγορές της ευρωπεριφέρειας όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.
Παρά την πολύ φθηνότερη αποτίμηση της ευρωπαϊκής αγοράς (ο εκτιμώμενος δείκτης p/e είναι στο 13,6) και τη βελτίωση της οικονομικής δυναμικής, η Societe Generale προτιμά την αγορά των ΗΠΑ παρά αυτήν της Ευρώπης. Οι εμπορικές εντάσεις, οι πολιτικές αναταραχές στην Ιταλία και την Τουρκία θα περιορίσουν την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με αυτές της Wall Street, επισημαίνει.
Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει, υπάρχουν ευκαιρίες στην Ευρώπη. Η ποιότητα των εταιρικών ισολογισμών, οι προοπτικές ανάπτυξης και οι πολιτικές ατζέντες ωθούν την SocGen να προτιμήσει τη γαλλική και τη γερμανική αγορά έναντι των αγορών της ευρωπεριφέρειας στη στρατηγική δ΄ τριμήνου.
Στη Γαλλία, ανοίγει ξανά θέσεις στον κατασκευαστικό κλάδο μετά από την πτώση που έχει σημειώσει φέτος καθώς εκτιμά ότι ο κλάδος θα υποστηριχθεί από το έργο του Grand Paris. Παρά την πρόσφατη αποδυνάμωση του ευρώ, ο γερμανικός DAX έχει υποστεί πίεση λόγω των εμπορικών εντάσεων καθώς ο δείκτης έχει την υψηλότερη έκθεση σε εξαγωγικούς κλάδους όπως τα αυτοκίνητα και τα μέταλλα και  ορυχεία. Ωστόσο, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και οι υψηλότεροι μισθοί θα στηρίξουν το καταναλωτικό κλίμα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μαλακό Brexit (κεντρικό σενάριο) θα υποστηρίξει τη στερλίνα αλλά όχι απαραίτητα τον FTSE100.
Σύμφωνα με τη SocGen οι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν ωστόσο μακριά από την περιφέρεια στο επόμενο διάστημα και η ίδια αποφεύγει την έκθεση σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, ο παράγοντας "Ιταλία" θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αγορές της περιοχής. Από τον Μάιο τόσο οι ιταλικές μετοχές όσο και τα ιταλικά ομόλογα σημειώνουν έντονη μεταβλητότητα λόγω των συνομιλιών σχετικά με τις προοπτικές του προϋπολογισμού (δηλαδή τα μέτρα κατά της λιτότητας) και την ευρωσκεπτικιστική ρητορική (παρά το σαφές μήνυμα του Κόντε), καθώς και από τις απειλές των οίκων αξιολόγησης. Τον Αύγουστο, η Moody's αποφάσισε να καθυστερήσει την αναθεώρηση της υποβάθμισης της χώρας προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την ιταλική δημοσιονομική πορεία και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, η υποβάθμιση σε Baa3 με σταθερές προοπτικές, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο για την SocGen. "Παραμένουμε μακριά από τις ιταλικές μετοχές στη στρατηγική μας", τονίζει χαρακτηριστικά.
Ελευθερία Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: