Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

«Άμεση δράση» για τον εντοπισμό αδήλωτων βραχυχρόνιων μισθώσεων

«Άμεση δράση» για τον εντοπισμό αδήλωτων βραχυχρόνιων μισθώσεων

Του Γ. Κούρου από τη Ναυτεμπορική
«Σαφάρι» ελέγχων για τον εντοπισμό ιδιοκτητών που αποκτούν εισόδημα από τη μίσθωση των ακινήτων τους, τύπου Airbnb, και δεν θα δηλώσουν το ακίνητό τους εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Ήδη οι πρώτοι έλεγχοι δρομολογούνται για τις αρχές Δεκεμβρίου και οι υπόχρεοι που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα, που φτάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία για να δηλωθούν τα ακίνητα λήγει στις 30 Νοεμβρίου, τα μηνύματα που λαμβάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν είναι ενθαρρυντικά και για τον λόγο αυτό προετοιμάζεται για άμεση δράση.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι έχουν δηλωθεί μόλις 11.000 ακίνητα τη στιγμή που μόνο στην e-πλατφόρμα της Airbnb είναι δηλωμένα περισσότερα από 40.000 ακίνητα.
Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι με βάση το ισχύον καθεστώς για τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2018 θα πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις συγκεντρωτικά και ανά ακίνητο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018.
Για τις μετέπειτα μισθώσεις (από τις 31 Αυγούστου 2018 και μετά), οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών και Ελεύθερων Επαγγελματιών, σε πρόσφατο υπόμνημά της προς το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει ότι για την ομαλή διεξαγωγή της ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεκριμένων δηλώσεων, θα πρέπει για τις μισθώσεις που η αναχώρηση έγινε εντός των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου να μεταφερθεί η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στις 30/11/2018 και να υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθούν συγκεντρωτικά ανά ακίνητο μαζί με τη δήλωση του προηγούμενου διαστήματος (1/1/2018 μέχρι 30/8/2018).
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τα «όπλα» της για τον άμεσο έλεγχο όσων, μετά την πάροδο των προθεσμιών, δεν εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δεν δηλώσουν τα στοιχεία τους. Άλλωστε, η κίνηση αυτή θεωρείται εύκολη για τα στελέχη της ΑΑΔΕ και σχεδόν αυτοματοποιημένη, με δεδομένο ότι μπορεί να διενεργήσει άμεσα διασταύρωση των δηλώσεων με τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ.
Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει παράλληλα και στη σύγκριση των ποσών που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της με τα τραπεζικά εμβάσματα, με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες, αφού ήδη η ΑΑΔΕ έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά τη δήλωση εισοδήματος από βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, του φορολογικού έτους 2017, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 οι διαχειριστές ακινήτων δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (κοινώς «τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια») για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Υπενθυμίζεται ότι για το φορολογικό έτος 2017 το συνολικό εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έπρεπε να δηλωθεί διακριτά και συγκεντρωτικά στο έντυπο Ε2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: