Μπορεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας να προαναγγέλλει τη μη περικοπή των συντάξεων , πλην όμως, η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από τις Βρυξέλλες για τη μη περικοπή.
Στις 15 Οκτωβρίου τα κράτη- μέλη έστειλαν στην Κομισιόν τα σχέδια Προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Αυτή η προκαταρκτική διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν λίγα 24ωρα όταν η Κομισιόν έστειλε επιστολές σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, ζητώντας διευκρινίσεις επί της αρχής, για εξώφθαλμες αποκλίσεις από τις γραμμές του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, καλείται να δώσει διευκρινίσεις για την πρόβλεψη αύξησης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,2%, όταν η ενδεδειγμένη αύξηση είναι 1,6%, ενώ ανάλογο είναι το περιεχόμενο και στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλαβε τέτοια επιστολή.
Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε καμία επιστολή από την Κομισιόν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν σημαίνει ότι εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και κατ’ επέκταση το σχέδιο για τις συντάξεις.
Το άρθρο 7 του Κανονισμού 473/2013 προβλέπει, εξάλλου, τα εξής:
  • «Η Επιτροπή εκδίδει γνώμη για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση έως τις 30 Νοεμβρίου.
  • Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου, μετά τη διενέργεια διαβούλευσης με το σχετικό κράτος μέλος εντός μιας εβδομάδας από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος, η Επιτροπή εντοπίζει ιδιαίτερα σοβαρή απόκλιση από τις υποχρεώσεις δημοσιονομικής πολιτικής που προβλέπονται στο ΣΣΑ, η Επιτροπή εκδίδει την γνώμη της εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος. Στη γνώμη της, η Επιτροπή ζητά να υποβληθεί αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός τριών εβδομάδων από την ημερομηνία της γνώμης της. Το αίτημα της Επιτροπής αιτιολογείται και δημοσιοποιείται.»
Για το θέμα των συντάξεων στην θα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στα μέσα Νοεμβρίου αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 3 Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Προηγουμένως θα πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια να ξεσκονίσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2018 και το 2019 προκειμένου να διαπιστώσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και του υπερπλεονάσματος.
Υπενθυμίζεται ότι τα «Νέα Σαββατοκύριακο» αποκάλυψαν ότι το ΔΝΤ έδωσε το πράσινο φως για να διαπραγματευτεί η Ελλάδα με την Κομισιόν σχετικά με τις συντάξεις. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες φωνές μέσα στις τάξεις των δανειστών.
Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του Λαρς Φελντ, διευθυντή του Ινστιτούτου Οϊκεν (Εuken Institut) με έδρα το Φράιμπουργκ, που ανήκει στο Συμβούλιο των πέντε «σοφών» οικονομολόγων, το οποίο διαμορφώνει για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίας την ετήσια έκθεση για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, σε συσχετισμό με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο ασχολήθηκε και με την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.
Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» διατυπώνει την πρόβλεψη ότι μετά το τέλος του Μνημονίου οι συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας θα επιδεινωθούν. Στο ενδεχόμενο ακύρωσης της νέας μείωσης των συντάξεων από 1-1-2019 απαντά ότι θα έδινε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να παραμείνει σε πορεία μεταρρυθμίσεων.