Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Μοσχάρια …. Τηλεορασόπληκτα. Επαγγελματικοί λογαριασμοί; Όχι όπως ήξερες, αλλά όπως είναι το σωστό. Γραφεί ο Απόστολος Αλωνιάτης



Μοσχάρια …. Τηλεορασόπληκτα.

Επαγγελματικοί λογαριασμοί; Όχι όπως ήξερες,  αλλά  όπως είναι το σωστό.

Γραφεί ο Απόστολος Αλωνιάτης

Πάει και ο Σεπτέμβρης. Διπλές πληρωμές, πρώτη Δόση ΕΝΦΙΑ και δεύτερη δόση εισοδήματος, μαζί με όλα τα άλλα, ΦΠΑ στα διπλογραφικά, ΦΜΥ,ΙΚΑ  κλπ., κλπ.

Βέβαια υπήρχαν και υποχρεώσεις που πήγαν πίσω, μια και για αυτές, για μια ακόμη φορά ,η διοίκηση αποδείχθηκε ανέτοιμη να σηκώσει το βάρος   της μαζικής υποβολής των στοιχείων που απαιτούνται. Αναφερόμαστε για το ΓΕΜΗ (Γενικό Μητρώο Εταιριών) που κατέρρευσε , τι πρωτότυπο, στην προσπάθεια να ανεβάσουν τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα τις οικονομικές τους καταστάσεις. Δόθηκε λοιπόν μια παράταση μέχρι την Τρίτη 2 Οκτωβρίου. Όμως  το πρόβλημα δεν λύνεται με τις παρατάσεις αλλά με αναβάθμιση της υποδομής , και δεν μιλάμε μόνο για το ΓΕΜΗ αλλά για όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα  του δημοσίου, ώστε να μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος 
των εργασιών που έχουν να κάνουν.

Πέρα από το ΓΕΜΗ είχαμε και τον ΕΔΟΕΑΠ, που έδωσε παράταση στην ημερομηνία υποβολής και καταβολής της ΑΚΕΕΔ. Δεν ξέρετε τι είναι η ΑΚΕΕΔ;

Η ΑΚΕΕΔ  είναι η Αναλυτική Κατάσταση Ειδική Εισφοράς Διαδικτύου, δηλαδή το καπέλο προς το ταμείο των δημοσιογράφων των επιχειρήσεων. Βέβαια με το δεύτερο μνημόνιο είχαμε δεσμευτεί να μην υπάρχουν έμμεσοι φόροι και εισφορές, αλλά δεν βαριέσαι ποιος το λογαριάζει αυτό.

Για την ιστορία η νέα ημερομηνία υποβολής και καταβολής της ΑΚΕΕΔ (Αναλυτικής Κατάστασης Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου) μέχρι τις 31.10.2018 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΔΟΕΑΠ.

Σωστή και συνετή χρήση.

Για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς , την υποχρέωση δήλωσης τους στην εφαρμογή στο taxis και τα πρόστιμα που επισύρει όλη αυτή η βιομηχανία στήριξης των τραπεζών , με την υποχρεωτικότητα πληρωμής με κάρτες, μιλήσαμε σε προηγούμενο σημείωμα.

Σήμερα όμως θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε διάφορες συζητήσεις που είχαμε στα σεμινάρια που άρχισαν σε όλη της Ελλάδα.

Αυτές δεν αφορούν αυτή καθ’ αυτή την διαδικασία των επαγγελματικών λογαριασμών , αλλά την νοοτροπία και τον χειρισμό ορισμένων διαδικασιών , που πρέπει να γίνει κατανοητή από τους επιτηδευματίες, για την  σωστή και συνετή χρήση του επαγγελματικού λογαριασμού και όχι μόνο.

Τα πραγματικά προβλήματα.

Έχουμε γράψει ότι το ελληνικό κράτος, το υπουργείο οικονομικών και όχι μόνο, έχει πολλά στοιχεία, πολύ περισσότερα από ότι πραγματικά χρειάζεται, αλλά δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει ακόμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα στοιχεία δεν έχουν ταξινομηθεί όπως ακριβώς πρέπει , με αποτέλεσμα να δίνεται διαφορετική εικόνα για την φορολογική και επαγγελματική ταυτότητα του φορολογούμενου.

Να δώσουμε ένα παράδειγμα, που δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά την πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Καλλιεργητής με  τζίρο 85.000 ευρώ και δηλωμένα κέρδη 47.000, έχει πληρώσει μέσα από την κάρτα του περίπου 72.000 ευρώ.

Τι φορολογική εικόνα έχει απέναντι στην ελεγκτική αρχή; Ότι έχει κάνει φοροδιαφυγή , αφού δηλώσει καθαρό εισόδημα 47.000ευρώ και έχει «καταναλώσει» σύμφωνα με την κάρτα του 72.000 ευρώ.

Βέβαια η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και δεν μπορεί να βγει με μία ματιά.

Ο καλλιεργητής αυτό, μέσα από την κάρτα του πλήρωνε τόσο το σπόρο, τα λιπάσματα το πετρέλαιο και την ΔΕΗ, που αποτελούν παραγωγικές δαπάνες και καταγράφηκαν στα βιβλία που , για να δώσουν το αποτέλεσμα των 47.000 κέρδος, όσο και την ΔΕΗ, την τηλεφωνία το σούπερ μάρκετ κλπ, για τις προσωπικές του δαπάνες , που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του αφορολόγητου.

Τι τούβλο, τι πλυντήριο:

Δεν μπερδεύουμε τις προσωπικές, με τις επαγγελματικές δαπάνες. Είναι γνωστό ότι  πολλοί , για να μην πω όλοι, οι επιτηδευματίες (σ.σ. κανονικά εμπορικώς δρώντες πρέπει να τους λέμε αλλά εμείς οι παλιοί τους λέμε ακόμη επιτηδευματίες), θεωρούν ότι το ταμείο της εταιρείας τους είναι η τσέπη τους.

Όχι μόνο κόβουν μέσα από την εταιρία τους , προσωπικά περιουσιακά στοιχεία , αλλά τα πληρώνουν και με επιταγές της εταιρίας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους επιχειρηματίες, ότι σε μια οικοδομική Ο.Ε. δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η αγορά ενός πλυντηρίου.

Βέβαια με λίγη δημιουργική σκέψη, μπορείς να πεις ότι είναι επενδυτικό αγαθό, γιατί πλένει , μέσα σα άλλα και τα ρούχα της δουλειάς , αυτά που χρησιμοποιούμε στην οικοδομή, άλλα είναι επενδυτικό αγαθό; 
Δεν ξέρω αν δικαιολογείται σαν επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ, αλλά τέλος πάντων.

Το σοφιστικέ … γάλα

Σαφώς και είναι δύσκολο να αλλάξεις μυαλά σε ανθρώπους που , έχοντας την ανοχή του κράτους και των ελεγκτικών υπηρεσιών, μπορούσαν να κάνουν ότι ήθελαν μέχρι τώρα χωρίς να έχουν καμία επίπτωση.

Όμως αυτό πρέπει να αλλάξει.

Μια ακόμη περίπτωση που συζητήθηκε, είναι αν  η τηλεόραση πλάσμα 55 ιντσών, είναι επενδυτικό αγαθό για τα βιβλία ενός κατ’ επάγγελμα αγρότη, που έχει βουστάσιο.

Είναι αλήθεια ότι όταν τα γελάδια παρακολουθούν ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση , «κατεβάζουν» πιο σοφιστικέ γάλα, από αυτές που δεν έχουν τηλεόραση στο βουστάσιο.

Εκείνο που δεν μας διευκρινίστηκε ήταν αν η τηλεόραση ήταν smart tv, δηλαδή είχε και δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ.

Αλλαγή της νοοτροπίας.

Για να κλείσουμε την συγκεκριμένη ενότητα, αν και θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες με περιπτώσεις, ας  αναφέρουμε και ένα ακόμη παράδειγμα.

Αγορά περιουσιακού στοιχείου πάνω από 1.500 ευρώ με απόδειξη λιανικής και πληρωμή με επιταγή της εταιρίας.

Άντε και λογιστικά το καλύπτουμε δίνοντας «απολήψεις έναντι κερδών» ή χρεώνοντας ένα λογαριασμό οφειλέτη. Το θέμα όμως δεν είναι η δημιουργική λογιστική που μπορεί να κάνει ο λογιστής – φοροτεχνικός, αλλά η αλλαγή της νοοτροπίες του επιχειρηματία. 

Για αυτό λέμε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας, για να έχουμε σωστά στοιχεία και να μην έχουμε προστριβές μεταξύ επιχειρηματία και λογιστή (φορολογική αναμόρφωση)  και μεταξύ επιτηδευματία και ελεγκτική αρχή.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 4  Οκτωβρίου 2018.       

Δεν υπάρχουν σχόλια: