Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Πότε και πώς θα δοθούν τα αναδρομικά σε ένστολους-πανεπιστημιακούς

Πότε και πώς θα δοθούν τα αναδρομικά σε ένστολους-πανεπιστημιακούς

Έρχεται διάταξη νόμου στη Βουλή για τη διανομή συνολικά 1,2 δισ. ευρώ. Σε μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να επιτραπεί και η διανομή κοινωνικού μερίσματος, ελπίζει η κυβέρνηση. Στο παρά πέντε οι αποφάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Πότε και πώς θα δοθούν τα αναδρομικά σε ένστολους-πανεπιστημιακούς

Τόσο ταμειακά όσο και δημοσιονομικά, έχουμε το περιθώριο να δοθούν έως το τέλος του έτους αναδρομικά 1,2 δισ. ευρώ σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.
Με τη φράση αυτή, αρμόδια πηγή προδιαγράφει την άμεση κατάθεση διάταξης νόμου στη Βουλή, προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ, σε μία δόση έως τον Δεκέμβριο, και από το συνολικό ποσό τη μερίδα του λέοντος ή 800 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι ένστολοι ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ «μοιράζονται» δικαστικοί και πανεπιστημιακοί, στη βάση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προς το παρόν, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει προγραμματισμός για την καταβολή αναδρομικών στους γιατρούς.
Με τα σημερινά δεδομένα, η καταβολή των αναδρομικών εξαντλεί τον δημοσιονομικό χώρο του 2018,που προκύπτει στη βάση της υπέρβασης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν αποκλείεται όμως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση τα νεότερα στοιχεία του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου να δημιουργήσει περιθώριο και για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος.
Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν σχεδιασμούς καταβολής μερίσματος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στα περυσινά πρότυπα, σε ένα σενάριο αντιστάθμισης των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν όμως πως οι συντάξεις δεν πρόκειται να κοπούν από τις αρχές του 2019 και διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει παζάρι για μικρότερες περικοπές ή μαχαίρι σε δόσεις. Τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών μέχρι τώρα είναι αρνητικά στο ενδεχόμενο της ακύρωσης, χωρίς να αποκλείεται όμως μια «ενδιάμεση λύση».
Στο κρίσιμο θέμα των ημερών, εάν το προσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή θα ενσωματώνει ή όχι τις περικοπές, οι αποφάσεις φαίνεται πως θα ληφθούν στο παρά πέντε, το Σαββατοκύριακο μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ και αφού έχει προηγηθεί ένας κύκλος επαφών σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
Σενάρια αναβολής της κατάθεσης του προσχεδίου δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Οικονομικών ενώ το ίδιο ισχύει και για διαρροές περί πιθανής κατάθεσης προϋπολογισμού «διπλής όψης» τόσο με την ενσωμάτωση των περικοπών όσο και χωρίς.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πήχης για φέτος τίθεται στο 2% και για το επόμενο έτος υπάρχει προσδοκία αναρρίχησης στο 2,5% ενώ στο δημοσιονομικό πεδίο, υπουργείο Οικονομικών και θεσμοί δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κοινή εκτίμηση για τα μεγέθη.
Τα μεγέθη του προσχεδίου δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα επικαιροποιηθούν με την τελική κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου αλλά μέχρι τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις συντάξεις. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να διερευνήσει τις προθέσεις των ομολόγων του στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, αλλά κοινοτικός αξιωματούχος τις προηγούμενες ημέρες, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, παρέπεμψε στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου για τις αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: