«Ταχύτητες» ανεβάζουν οι συστημικές τράπεζες και καλούν τους «κόκκινους» δανειολήπτες για να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.
Χιλιάδες είναι οι οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια που έχουν λάβει επιστολή από την τράπεζα ότι το δάνειό τους πρόκειται να πωληθεί και χιλιάδες άλλοι θα ακολουθήσουν, καθώς οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων θα γενικευθούν από όλες τις τράπεζες.
Οι επιστολές αφορούν κατά κύριο λόγο σε οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια. Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες που θα παραλάβουν την επιστολή έχουν δύο επιλογές:
  • Να μπουν σε μια διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευση της «τελευταίας στιγμής» με την τράπεζα με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την οποία θα κλείσει οριστικά η υπόθεση.
  • Να μην αποδεχτούν την πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση, το δάνειο αλλάζει χέρια και στην πραγματικότητα ο οφειλέτης θα έχει να κάνει με το fund. Προφανώς και αυτό θα κάνει μια πρόταση ρύθμισης ουδείς όμως μπορεί να γνωρίζει αν αυτή θα είναι καλύτερη ή χειρότερη σε σχέση με την πρόταση της τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι στα τετ α τετ με το fund οι δανειολήπτες θα διαπιστώσουν ότι η πολιτική ρύθμισης του δανείου είναι ιδιαίτερη αυστηρή, το κούρεμα δεν είναι μεγάλο ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος κατάσχεσης κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Διαβουλεύσεις τραπεζών – ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια

Στις 30 Οκτωβρίου θα βρεθούν τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη επισκόπηση τους στις συστημικές τράπεζες.
Στις επαφές των κλιμακίων της ΕΚΤ με τις ελληνικές αρχές αναμένεται να εξεταστεί το ζήτημα της μείωσης των«κόκκινων» δανείων, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά και το θέμα της παροχής της εγγύησης του Δημοσίου προκειμένου να απομειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
Ήδη ο SSM βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους την τριετία 2019 – 2021.
Οι νέοι στόχοι των τραπεζών προβλέπουν υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 53,6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, δηλαδή μείωσή τους στα 35 δισ. ευρώ από 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2018. Η μείωση αυτή θα επέλθει μέσα στην τριετία 2019 – 2021, φέρνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 20% στο τέλος του 2021 από 47,6% σήμερα.