Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Μοσκοβισί για Ιταλία: Η μπάλα βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του γηπέδου

Μοσκοβισί για Ιταλία: Η μπάλα βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του γηπέδου

8:31 μμ, Παρασκευή 19 Οκτ 2018
Στην επιστολή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε στην Ιταλία αναφέρθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στη Ρώμη.
«Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Η απάντηση του Ιταλού υπουργού οικονομικών Τζοβάνι Τρία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η μπάλα βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του γηπέδου. Θα είναι βασικής σημασίας οι δεσμεύσεις του υπουργού Τρία για μείωση του χρέους και νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη».
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «δεν επιθυμούμε κανενός είδους σύγκρουση, η κορύφωση της έντασης δεν μας ενδιαφέρει. Με τον συνεχή διάλογο η κατάσταση θα βελτιωθεί και οι οικονομικοί παράγοντες θα λάβουν καθησυχαστικό μήνυμα". Τόνισε επιπλέον ότι «η απόφαση της Κομισιόν θα βασιστεί στο γενικό συμφέρον, διότι η αποστολή της είναι να εγγυηθεί την οικονομική ευημερία».
Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης" της ιταλικής κρίσης στις άλλες χώρες, μολονότι οι αγορές ανησυχούν για το ιταλικό χρέος.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, την ώρα που το spread των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά αυξήθηκε σε υψηλό 5,5 ετών, στις 332 μονάδες βάσης, ο Μοσκοβισί απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε όμως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι "όλα αυτά σημαίνουν ότι αναμένεται από την Ιταλία να είναι μια χώρα δεσμευμένη πλήρως στην ευρωζώνη".
Σε ερώτηση για τους φόβους που εκφράζουν ορισμένοι αναλυτές για ένα ενδεχόμενο italexit, δηλαδή μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη, ο Μοσκοβισί έκρινε ότι κάτι τέτοιο "δεν έχει κανένα νόημα".
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: