Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Τα πως και τα πότε των κατασχέσεων. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κατασχέσεις, τον ακατάσχετο λογαριασμό, τα ακατάσχετα ποσά και ακατάσχετα είδη. Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης



Τα πως και τα πότε των κατασχέσεων.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κατασχέσεις, τον ακατάσχετο λογαριασμό, τα ακατάσχετα 
ποσά και ακατάσχετα είδη.

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΟΚΤΑΜΗΝΟ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑ 849 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Τα «πως» και τα «πότε» των κατασχέσεων

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Μέρος Α’

 Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημοσιοποίησε πρόσφατα στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανήλθαν στα 6,418 δισ. ευρώ, έναντι 5,569 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 849 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το κράτος, ύψους 96,394 δισ. ευρώ, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο τον Αύγουστο ανήλθε σε 102,644 δισ. ευρώ, έναντι 101,704 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Προ κρίσης

Να θυμίσουμε εδώ ότι πριν από την  κρίση και μέχρι το τέλος του 2009, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο δεν ξεπερνούσαν τα 35 δις περίπου κα τα περισσότερα προέρχονταν από τις ¨κοινωνικοποιημένες¨ προβληματικές επιχειρήσεις της περιόδου 1985 -1995 ή επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει. 

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο περιορίστηκε τον Αύγουστο σε 3.801.967, έναντι 3.933.628 τον Ιούλιο. Μικρή μείωση σημειώθηκε στο πλήθος των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι οποίοι από 1.742.903 τον Ιούλιο, μειώθηκαν στους 1.732.862 τον Αύγουστο.

Τάσεις σταθεροποίησης σημειώθηκαν και στους οφειλέτες που τελούν σε καθεστώς αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και οι οποίοι ανήλθαν σε 1.143.356, έναντι 1.143.308 τον Ιούλιο.

Τι γίνεται όταν έχουμε χρέη στην εφορία

Κυρώσεις

Εφόσον ο φορολογούμενος αφήσει απλήρωτη μια οφειλή, τότε αυτόματα χάνει το δικαίωμα στην έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας το οποίο είναι απαραίτητο για την διενέργεια μιας σειράς συναλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα η είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο, αλλά και να πουλήσει ή γενικά να μεταβιβάσει ένα ακίνητο ακόμη και στα παιδιά του. Παράλληλα, από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης χρεώνεται με μηνιαία προσαύξηση 0,73%, που «τρέχει» χωρίς να υπάρχει ανώτερο όριο.

Ειδοποιητήριο 

Στη συνέχεια η εφορία θα αποστείλει ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλεί τον οφειλέτη να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το ποσό με τη πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.
Η εξόφληση σε 12 μήνες αφορά των φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ, τους παρακρατούμενους φόρους (Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρο πρώην ελευθέρων επαγγελματιών, φόρο εργολάβων, δικηγόρων μηχανικών κ.λπ.), ΕΝΦΙΑ και λοιπούς τρέχοντες φόρους.

Πάγια ρύθμιση δόσεων

Η εξόφληση σε 24 δόσεις μπορεί να γίνει αν η οφειλή προκύπτει από έκτακτο φόρο όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς ή από πρόστιμα. Αν δεν ανταποκριθεί, τότε ο οφειλέτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του ποσού που οφείλει.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η ρύθμιση , μετά την 1.1.2018 , μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά ακόμη και αν  η οφειλή δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Τέλος να επισημάνουμε ότι η πάγια ρύθμιση είναι μέχρι 12 ή 24 δόσεις. Δηλαδή το σύστημα, με βάσει τα στοιχεία που θα του δώσουμε (όπως μηνιαίο εισόδημα, πάγια μηνιαία έξοδα κλπ) τότε το σύστημα θα καθορίσει και τις δόσεις που δεν μπορούν να είναι περισσότερες από 12 ή 24. Αρκετές φορές το σύστημα καθορίζει λιγότερες δόσεις από τον μέγιστο αριθμό και εξαρτάται από το διαθέσιμο εισόδημα του φορολογούμενου ή της επιχείρησης.

Ποια ποσά μπορεί να κατασχέσει η εφορία.

Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Έτσι εκτός των χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μπορούν να κατασχεθούν ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη ή οποιοδήποτε άλλο κινητό περιουσιακό στοιχείο.

Ακόμη η εφορία μπορεί να προβεί σε κατάσχεση, για οποιοδήποτε ποσό οφειλής:

• Το μισό (50%) οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

• Το μισό (50%) του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

• Μέρος ή όλα τα ενοίκια των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

• Μέρος ή ολόκληρο το ποσό πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).

• Μέρος ή ολόκληρο το ποσό των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Η εφορία πραγματοποιεί τις παραπάνω κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Δηλαδή ενημερώνει τους εργοδότες για την κατάσχεση μισθών, τους ενοικιαστές για την κατάσχεση του ενοικίου, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την κατάσχεση παροχών, τους αγοραστές – πελάτες για την κατάσχεση του τιμήματος της πώλησης κλπ.

Την επόμενη εβδομάδα

 Στο επόμενο σημείωμα μας θα δούμε πως μπορεί να αμυνθεί ο φορολογούμενος, δηλώνοντας στην τράπεζα τον «Ακατάσχετο Λογαριασμό», αλλά και ποια εισοδήματα του είναι ακατάσχετα.

Απόστολος Αλωνιάτης
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2018.

Β μέρος

Ακατάσχετος Λογαριασμός και ακατάσχετα εισοδήματα

Πως να προστατευτείτε από τις κατασχέσεις Εφορία και ΕΦΚΑ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Είδαμε την περασμένη εβδομάδα σε ποια  περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα το δημόσιο  μπορεί να  προχωρήσει σε κατάσχεση  .

Στο σημερινό σημείωμα σήμερα θα δούμε πως δηλώνουμε των ακατάσχετο λογαριασμό και ποια εισοδήματα μας είναι ακατάσχετα.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει σήμερα, (ν.4254/2014 και ΠΟΛ.1182/2014) ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να δηλώσει τόσο στην τράπεζα όσο και στο taxis ένα λογαριασμό ως ακατάσχετο, σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

Η εφορία έχει δικαίωμα να δώσει εντολή στην τράπεζα να προβεί σε κατάσχεση από τον λογαριασμό του οφειλέτη.

Οι τράπεζες αφού λάβουν εντολή μπορούν να κατασχέσουν και να «δεσμεύσουν» καταθέσεις οφειλετών, αν βέβαια υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό, τα υπερβάλλοντα ποσά από αυτό που προστατεύονται από τα ακατάσχετα όρια. Σημειώνεται ότι από την κατάσχεση προστατεύονται:

Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα των οφειλετών του Δημοσίου έως 1.000 ευρώ. 

Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών. Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον φορολογούμενο ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.

Δηλαδή αν κάποιος παίρνει μισθό 2.000 ευρώ, σπάνια περίπτωση στις μέρες μας, η εφορία από τα πρώτα 1.000 ευρώ δεν θα πάρει τίποτε, από τα επόμενα 500 θα κατάσχει το 50% δηλαδή 250 ευρώ και από τα επόμενα 500 ευρώ το σύνολο του ποσού. Ο οφειλέτης λοιπόν από το συνολικό μισθό των 2.000 ευρώ, θα πάρει 1.250 ευρώ και το κράτος έναντι της οφειλής 750 ευρώ.

Καταθέσεις φυσικών προσώπων έως 1.250 ευρώ μηνιαίως για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Κοινωνικά επιδόματα

Όπως έχουμε ξαναγράψει και παλιότερα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, πέρα από τα ποσά που αναφέραμε παραπάνω, ακατάσχετα παραμένουν και τα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνει ο φορολογούμενος.

Όπως διευκρινίστηκε πρόσφατα από την ΑΑΔΕ (ΠΟΛ 1146/2017, Θέμα: «Συμπλήρωση της ΠΟΛ 1092/2014 αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 4 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) περί περιορισμού κατασχέσεων στα χέρια τρίτων» ):

«Στις ενδεικτικές εξαιρετικές περιπτώσεις για τον περιορισμό της κατάσχεσης πλην της μακροχρόνιας ανεργίας χωρίς άλλες πηγές εισοδημάτων του οφειλέτη ή της συζύγου και των σοβαρών προβλημάτων της υγείας αυτού ή της συζύγου του, περιλαμβάνεται και η χορήγηση προνοιακών ή άλλων «κοινωνικών» επιδομάτων και βοηθημάτων.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύοντας το σύνολο του δεσμευθέντος κατά τα ανωτέρω ποσού, εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα/βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (πχ επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλπ). Η αποδέσμευση του συνόλου του δεσμευθέντος ποσού επιδόματος/ βοηθήματος ισχύει και στην περίπτωση που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του κατασχεθέντος τραπεζικού λογαριασμού αναγράφεται υποχρεωτικά τρίτο πρόσωπο, όπως ο δικαστικός συμπαραστάτης του δικαστικώς συμπαραστατούμενου τέκνου ή ένας εκ των δύο γονέων στην περίπτωση διατροφής ανηλίκου τέκνου. 

Τέλος, περί της δυνατότητας άσκησης δειγματοληπτικού ελέγχου σημειώνονται τα ακόλουθα:

Αντίγραφο των στοιχείων της απόφασης περιορισμού κατασχετηρίου θα κοινοποιείται αυθημερόν ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεμοιοτυπίας (fax) στις αρμόδιες κατά τόπους Φορολογικές Περιφέρειες συμπληρώνοντας το συνημμένο σχέδιο εφόσον ζητηθεί, προκειμένου να πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για την τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων.»

 Η λίστα με τα ακατάσχετα βοηθήματα συμπληρώνεται συνέχεια , όσο η κυβέρνηση λειτουργεί με την λογική της επιδοματικής πολιτικής.

Συνοπτικά τα ακατάσχετα επιδόματα –βοηθήματα σήμερα είναι:

- Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

 -το κοινωνικό μέρισμα

-η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους

-το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

-το επίδομα θέρμανσης

-η διατροφή ανήλικου τέκνου

-τα προνομιακά επιδόματα

-η επιδότηση ενοικίου

-η λοταρία αποδείξεων που εξόφλησαν δαπάνες με ηλεκτρονικό μέσω

-το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους

-οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛ.Γ.Α.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ακατάσχετες είναι και οι οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν οι θα λάβουν 
οι πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

Ούτε ο ΕΦΚΑ μπορεί να ¨βάλει χέρι" στα ακατάσχετα εισοδήματα

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Σύμφωνα με το Γ36/04/127/2018, έγγραφο του ΕΦΚΑ με θέμα «Οδηγίες σχετικά με τον περιορισμό κατάσχεσης εις χείρας τρίτων (άρθρο 30 παρ. 4 του Ν. Δ. 356/1974 – ΚΕΔΕ. (Για ακατάσχετες κοινωνικές παροχές, επιδόματα, κ.λπ.):

«Κατά την διαδικασία των κατασχέσεων εις χείρας τραπεζών ως τρίτων έχουν αναφερθεί περιπτώσεις οφειλετών με κατασχέσεις ποσών τραπεζικών καταθέσεων προερχόμενων από ακατάσχετα επιδόματα ή άλλες ακατάσχετες κατά το νόμο κοινωνικές παροχές, για την εξόφληση οφειλών προς το ΚΕΑΟ.

Για την προστασία των ληπτών των εν λόγω κοινωνικών επιδομάτων και για την διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όμοιων περιπτώσεων, επισημαίνεται ότι σε επιβληθείσες κατασχέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό (ατομικό ή κοινό) επί καταθέσεων προερχόμενων αποδεδειγμένα από καταβολή προνοιακού ή άλλου κοινωνικού επιδόματος/βοηθήματος τα οποία προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κ.α.), η κατάσχεση περιορίζεται κατά το εν λόγω ποσό, μετά από αίτηση του οφειλέτη και κατάθεση των αντίστοιχων δικαιολογητικών. Διευκρινίζεται ότι ο περιορισμός κατάσχεσης ισχύει και για τις περιπτώσεις που λήπτης της κοινωνικής παροχής είναι ο δικαστικός συμπαραστάτης ή ένας από τους γονείς ή άλλος νόμιμος εκπρόσωπος του δικαιούχου.

Παρακαλούμε για την εφαρμογή των ανωτέρω οδηγιών προκειμένου να τηρούνται οι διατάξεις που θεσπίζουν το ακατάσχετο των εν λόγω κοινωνικών παροχών, χρησιμοποιώντας το έντυπο της μερικής Άρσης (περιορισμού Κατάσχεσης) που σας έχει διαβιβαστεί από την Υπηρεσία μας, με τις ανάλογες τροποποιήσεις επί του κειμένου αυτού.»

Σε περίπτωση λοιπόν που υπάρχουν κατασχέσεις από την ΑΑΔΕ, για χρέη προς το δημόσιο, ή το ΚΕΑΟ , για χρέη προς τον ΕΦΚΑ, μπορείτε να τα διεκδικήσετε, τόσο από τα τραπεζικά ιδρύματα όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ως ακατάσχετα εισοδήματα.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 1  Νοεμβρίου 2018.

Ακατάσχετα ποσά και είδη.

ΠΟΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

(Μέρος Γ.)

Πέρα από όσα αναφέραμε, στα δυο πρώτα σημειώματα, σε ότι αφορά τα «πως» και τα «πότε» να προσθέσουμε και τα όσα αφορούν την εξαίρεση από την κατάσχεση των κινητών πραγμάτων.

Κινητά πράγματα

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 17 του Ν. 356/1974 ( Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων – ΚΕΔΕ), εξαιρούνται από την κατάσχεση κινητά πράγματα που:

«1. α) πράγματα της προσωπικής χρήσεως του οφειλέτου και της οικογενείας αυτού και ιδίως ενδύματα, κλινοστρωμναί, έπιπλα, εφ` όσον τα πράγματα ταύτα είναι απαραίτητα διά τας στοιχειώδεις ανάγκας της διαβιώσεως αυτών,

β) τρόφιμα και καύσιμος ύλη απαραίτητα εις τον οφειλέτην και την οικογένειαν  αυτού διά τρεις 
μήνας,

γ) τα παράσημα και τα αναμνηστικά αντικείμενα, τα χειρόγραφα, αι επιστολαί, τα οικογενειακά έγγραφα και τα επαγγελματικά βιβλία,

δ) τα προοριζόμενα διά την επιστημονικήν ή καλλιτεχνικήν και γενικώτερον πνευματικήν μόρφωσιν και ανάπτυξιν του οφειλέτου ή της οικογενείας αυτού βιβλία, μουσικά όργανα, εργαλεία τέχνης.

2. Επί πλέον των εν παραγρ. 1 περιουσιακών στοιχείων εξαιρούνται της κατασχέσεως επί προσώπων τα οποία πορίζονται τα προς το ζην διά καταβολής προσωπικής εργασίας, τα απαραίτητα διά την εργασίαν αυτών εργαλεία, μηχανήματα, βιβλία ή άλλα πράγματα, πλην τούτων δε:

α) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ γεωργικής εργασίας και δύο αροτριώντα ζώα, εν υποζύγιον, μία δαμάλις, εξ πρόβατα, εξ αίγες, η μέχρι της προσεχούς συγκομιδής απαιτουμένη σπορά και η τροφή των ανωτέρω ζώων επί τρείς μήνας,

β) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ της κτηνοτροφίας και δώδεκα μεγάλα ζώα ή είκοσι τέσσαρα μικρά ζώα και η τροφή τούτων επί τρείς μήνας,

γ) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ της πτηνοτροφίας και εκατόν πτηνά και η τροφή αυτών επί τρείς μήνας.
(σ.σ. όσα δηλαδή ζώα χρειάζεται μία οικογένεια για να διαβιώσει).

3. Δεν περιλαμβάνονται εις τα ακατάσχετα αι ταχυδρομικαί επιταγαί και τα πάσης φύσεως και χρήσεως αυτοκίνητα οχήματα εξαιρέσει των υπό των αναπήρων πολέμου και διά την μετακίνησιν αυτών χρησιμοποιουμένων οχημάτων.

4. Εν περιπτώσει διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτου και του κατασχόντος ως προς το κατασχετόν ή μη των εν ταις παραγράφοις 1 και 2 αντικειμένων, ταύτα κατάσχονται μεν αλλά παραδίδονται εις τον οφειλέτην, φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου, η δε διαφορά λύεται υπό του Ειρηνοδικείου εις ο δύναται να απευθυνθή δι` αιτήσεως ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, επί ποινή απαραδέκτου, από της παραδόσεως ή επιδόσεως αυτώ του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως.
Επί της αιτήσεως, εκδικαζομένης κατά την διαδικασίαν των άρθρων 682 επ. του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας κλητευομένου πάντοτε του Διευθυντού του επισπεύδοντος Ταμείου, εκδίδεται απαραιτήτως απόφασις, εντός τριών ημερών, ήτις είναι αμετάκλητος.»

Στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με Δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ στις 3.8.2017, στην ελληνική έννομη τάξη το ακατάσχετο, (στον αγροτικό τομέα), ρυθμίζεται σε διάφορα νομοθετήματα και ειδικότερα:

α) Στο άρθρο 17 του Κ.Ε.Δ.Ε. καθορίζονται τα κινητά πράγματα που αν και ανήκουν στην περιουσία του οφειλέτη, εξαιρούνται της κατασχέσεως είτε επειδή αποτελούν πράγματα προσωπικής χρήσεως και απαραίτητα προς το ζην, είτε επειδή πρόκειται για πράγματα απαραίτητα για την επαγγελματική απασχόληση και την εξασφάλιση των αναγκαίων για τη διαβίωσή του, συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που απασχολούνται στον γεωργικό τομέα. …..

β) Η παράγραφο 2 του άρθρου 31 του Κ.Ε.Δ.Ε. που προσδιορίζεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό στο ποσό των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα……..

γ) Επίσης, με την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του Ν.4314/2014 «Αναπτυξιακές παρεμβάσεις» ορίστηκε ότι «οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην περίπτωση αυτή παραμένουν σε ισχύ οι γενικές διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων, χωρίς όμως τον όρο της παρακράτησης. Οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται, συμψηφίζονται, παρακρατούνται ή να αποδίδονται για λογαριασμό του δικαιούχου και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας […]». 

Σημειώνεται ότι από την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου καταργήθηκε κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν.4314/2014, ενώ με την τρίτη παράγραφο του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν και για την καταβολή χρηματοδοτήσεων δικαιούχων εις βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων για πράξεις/έργα που είναι ενταγμένα ή εντάσσονται στα ΕΠ του ΕΣΠΑ 2007-2013, στο ΠΑΑ και στο ΕΠΑΛ 2007-2013.

δ) Άλλωστε και με την υπ’ αριθμ. 465/1999 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) που έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό Οικονομικών κρίθηκε ότι δεν υπόκεινται υπό προϋποθέσεις σε κατάσχεση επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χρηματικές ενισχύσεις που αποσκοπούν στην υπό του δικαιούχου εις το μέλλον ενέργεια συγκεκριμένης επένδυσης ή στην επίτευξη συγκεκριμένου έργου ή αποτελέσματος. Το ίδιο ισχύει και για τις ενδιάμεσες καταβολές που αποσκοπούν στη διατήρηση ή συνέχιση κάποιου κοινοτικού προγράμματος, η στέρηση των οποίων με κατάσχεση ή συμψηφισμό θα οδηγούσε σε αδυναμία εκτέλεσης του οικείου κοινοτικού προγράμματος και σε άρνηση περαιτέρω χρηματοδότησης ή σε ενδεχόμενη αναζήτηση των ενδιάμεσων καταβολών.

ε) Ακατάσχετες θεωρούνται και οι παροχές, που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛ.Γ.Α. με βάση τον Ν.1790/1988, οι οποίες απαλλάσσονται από κάθε φόρο και τέλη χαρτοσήμου. Επιτρέπεται η κατάσχεση τους μόνο εφόσον πρόκειται για απαιτήσεις για νόμιμη διατροφή καθώς και ο συμψηφισμός των παροχών αυτών με οφειλές του δικαιούχου προς τον ΕΛ.Γ.Α…..

Είναι αυτονόητο ότι τα όσα αναφέρονται για τις κρατικές επιχορηγήσεις ισχύουν και για τους λοιπούς φορολογούμενους.

Απόστολος Αλωνιάτης   
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 8  Νοεμβρίου 2018.

(σ.σ. Τα δημοσιεύω όλα μαζί γιατί το ζήτησαν κάποιοι συνάδελφοι και για την πληρέστερη κατανόηση του θέματος ).




2 σχόλια:

Unknown είπε...

εστειλε χαρτι η ΑΑΔε , εαν κανω ρυθμιση 12 δοσεις θα παραμεινουν απειραχτοι οι 2 λογαριασμοι μου ?

a.a. είπε...

Διαβάστε
http://logistikoskosmos.blogspot.com/2018/11/blog-post_758.html