Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Όταν το κράτος βάζει φόρους λόγω ανοργανωσιάς. ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΠΟΥ «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΑΔΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης



Όταν το κράτος βάζει φόρους λόγω ανοργανωσιάς.

ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΠΟΥ «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΑΔΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ 
ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Το ότι η ελληνική διοίκηση είναι ανοργάνωτη το έχουμε αναφέρει και  γράψει ουκ ολίγες φορές και με την πρώτη ευκαιρία αναδεικνύουμε θέματα σημαντικά που χρήζουν προσοχής από τους υπεύθυνους.

Έχετε μήνυμα για ληξιπρόθεσμα.

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί επιχειρηματίες, αλλά και απόγονοι -  κληρονόμοι τους, έχουν λάβει έγγραφα με τον τίτλο «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΟΒΟΛΗΣ – ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ»

Τα έγγραφα αυτά εκδίδονται από το τμήμα «Δικαστικού & Νομικής Υποστήριξης» της ΑΑΔΕ και ζητούν από τους προαναφερόμενους πολίτες να τακτοποιήσουν την ληξιπρόθεσμοι οφειλή που έχουν.

Μάλιστα το έγγραφο αναφέρει.

«Θέμα ληξιπρόθεσμων οφειλών»
Σας ενημερώνουμε ότι, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία (σ.σ. εδώ γελάνε και θα δείτε το γιατί παρακάτω) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων την 26.10.2018, εκκρεμούν οφειλές σας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες , λόγω μη καταβολής τους εντός των νόμιμων προθεσμιών. Αναλυτική εικόνα αυτών παρατίθεται στον παρακάτω πίνακα με τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία …. κλπ, κλπ…..»

Δεκάδες περιπτώσεις

Η συγκεκριμένη παράβαση αφορά «Εισφορές & Τέλος Επιτηδεύματος του Ν.3986/2011», για το φορολογικό έτος 2012, με ημερομηνία οφειλής 30.8.2013.

Θα μου πείτε που είναι το περίεργο και χρειάζεται να γραφτεί  άρθρο γι’ αυτό το θέμα, και θα έχετε και δίκιο.

Το περίεργο είναι ότι τα συγκεκριμένα σημειώματα πήγαν  πρωτίστως  σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει αρκετά  χρόνια πριν την εφαρμογή  του τέλους επιτηδεύματος. ’Όπως η περίπτωση που μας κέντρισε το ενδιαφέρον για το θέμα , και συγκεκριμένα σε μία Ο.Ε.,  που έκλεισε το 1992 και το τέλος επιτηδεύματος  καταλογίζεται για το 2012.

Ψάξαμε και βρήκαμε ότι υπάρχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις πανελλαδικά.

Εδώ γελάμε….

Αρκετοί συνάδελφοι, που έλαβαν τέτοια σημειώματα και ασχολήθηκαν με το θέμα, «έφαγαν πόρτα», κατά το κοινώς λεγόμενο,  από την Δ.Ο.Υ..

«Δεν έχουμε  αρχεία από το 1992, και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε αρχεία για τόσα χρόνια. Πρέπει όμως εσείς να  αποδείξετε με έγγραφα ότι η εταιρία έχει κάνει διακοπή και έχει λυθεί νομικά  αλλά και να μας φέρεται το χαρτί διακοπή από την Δ.Ο.Υ.» ήταν η απάντηση που πήραν από την αρμόδια διεύθυνση. (σ.σ. για αυτό γελάμε, που λέγαμε παραπάνω…).

Δηλαδή η ΑΑΔΕ έχει «ηλεκτρονικά στοιχεία και κάνει ελέγχους» για να στείλει ληξιπρόθεσμα , αλλά δεν έχει στοιχεία για ποιες εταιρίες έχουν κάνει διακοπή και πρέπει να το αποδείξει ο φορολογούμενος που ήταν διαχειριστής ή διευθύνων σύμβουλος, με όποιο κόστος ψυχικό και οικονομικό, και  φυσικά ότι δεν χρωστάει αυτά που του ζητάει η Δ.Ο.Υ..

Άντε και νομικά το αποδεικνύεις, από τα αρχεία του Πρωτοδικείου της περιοχής, που δεν είναι 
ηλεκτρονικά αλλά τουλάχιστον υπάρχουν. Μετά από τόσα χρόνια την διακοπή στην Δ.Ο.Υ. πως θα την αποδείξεις; Θα υπάρχουν χαρτιά που θα το αποδεικνύουν;

Μπορεί ο επιμελής φορολογούμενος να έχει την διακοπή στο αρχείο του , αν δεν την έχει όμως; Θα κληθεί να πληρώσει το Τέλος Επιτηδεύματος μιας χρονιάς , ή και περισσότερων, όταν μάλιστα  δεν είχε επιχείρηση;

Επαναλαμβανόμενη ιστορία

 Δεν είναι η πρώτη φορά που θα ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι από την «εξυπνάδα» κάποιου φωστήρα, που θέλει να αποδείξει στον διοικητή της ΑΑΔΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου οικονομικών ότι έχει την τέλεια λύση για να μαζέψει το υπουργείο χρήματα.

Το φιάσκο με λανθασμένους συναγερμούς έχει επαναληφθεί αρκετές φορές.

Για παράδειγμα ποιος μπορεί να ξεχάσει το φιάσκο με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2003, αν θυμάμαι καλά, που έγινε το 2005.

Ας προσέξει λοιπόν η ΑΑΔΕ όταν στέλνει τα… ραβασάκια της , και πως εκδίδει τα στοιχεία.

Αν πράγματι δεν μπορεί να έχει στοιχεία , ας διευκολύνει τους φορολογούμενους στην διαγραφή των προστίμων, που δεν υποχρεούνται να πληρώσουν.

Να θυμηθώ τι να κάνω μέχρι την Παρασκευή  

Μιας και οι μέρες του μήνα τελειώνουν, να θυμίσουμε κάποιες υποχρεώσεις που έχουμε μέχρι 30 Νοεμβρίου 2018.

Α) Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις ακινήτων και μισθώσεων τύπου Airbnb στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Τα ακίνητα θα πρέπει αν πάρουν τον ειδικό κωδικό και θα πρέπει να δηλωθούν συγκεντρωτικά τα έσοδα από 1.1.2018 έως 30.9.2019.
Τα έσοδα και οι μισθώσεις μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, από την 1.10.2018 και μετά, πρέπει αν δηλώνονται μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα.
Η μη αναγραφή του ακινήτου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα επιφέρει πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Β) ‘Ολως εξαιρετικά για φέτος , οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι 30.11.2011.
Κανονικά η αίτηση γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αλλά λόγω της παράτασης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των πυρόπληκτων, ήταν μέχρι 30 Οκτωβρίου, η προθεσμία παρατάθηκε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Γ) Τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα .

Δ) Τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Να θυμίσουμε ότι για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ απομένουν δύο ακόμη δόσεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου του 2019.

Απόστολος Αλωνιάτης   

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 29  Νοεμβρίου 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια: