Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Των παρατάσεων το ανάγνωσμα Τι αποφάσισε το υπουργείο την εβδομάδα που πέρασε Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Των παρατάσεων το ανάγνωσμα

Τι αποφάσισε το υπουργείο την εβδομάδα που πέρασε

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Παρατάσεις, παρατάσεις και κόντρα παρατάσεις είχαμε την εβδομάδα που πέρασε.

Επαγγελματικοί Λογαριασμοί.

Πρώτη αυτή των επαγγελματικών λογαριασμών. Με απόφαση των υπουργείων οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΔΕΑΦ 1184793 ΕΞ2018/13-12-2018 - (ΦΕΚ Β' 5619/13.12.2018)), παρατάθηκε η προθεσμία για την δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και τις εταιρίες μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2019.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αρκετά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην προσπάθεια να δηλωθούν οι επαγγελματικοί λογαριασμοί. Σύμφωνα με την  ΔΕΑΦ 1128500 ΕΞ 2018/28.8.2018 (ΦΕΚ Β΄ 3965), την αρχική απόφαση δηλαδή για την δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών, η υποχρέωση απορρέει από την υποχρέωση των επιτηδευματιών ή των εταιριών, να έχουν μηχανήματα POS ή να συναλλάσσονται με ιδιώτες μέσα από τραπεζικό λογαριασμό, εξοφλώντας δαπάνες που συμμετέχουν στην στήριξη του  αφορολόγητου.

Αλαλούμ!

Σύμφωνα με απαντήσεις του taxisnet, όλοι πρέπει να έχουν επαγγελματικό λογαριασμό και να τον δηλώσουν, απάντηση βέβαια που δεν συνάδει με τα όσα έχει νομοθετήσει η πολιτεία.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, αφού οι τράπεζες απορρίπτουν επαγγελματικούς λογαριασμούς που δηλώνονται στην εφαρμογή , ενώ η επιχείρηση τους χρησιμοποιεί κανονικά για την κατάθεση χρημάτων από πελάτες.

Αλαλούμ θα μου πείτε. Πρέπει να είμαστε όμως επιεικής μιας και είναι η πρώτα φορά που συμβαίνει στην ελληνική διοίκηση .(καλά μην βαράτε λέμε που και που και κανένα αστείο!!!).

Σε δουλειά μα βρισκόμαστε

Το θέμα είναι ότι τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους δηλώσαμε μία φορά στο έντυπο Ε3 του φορολογικού έτους 2017, τους δηλώσαμε ή θα τους δηλώσουμε μέχρι 15.1.2019 στην εφαρμογή για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και πάω στοίχημα ότι θα τους ξαναδηλώσουμε, με πρώτο το έντυπο Ε3 του φορολογικού έτους 2018, όχι μόνο μία φορά ακόμη.

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Το δρόμο της παράτασης παίρνει και ο Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών. Το δικαίωμα ένταξης παρατείνεται μέχρι 31.12.2019, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη αν οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση ή θα κάνουν αίτηση μπορούν να εντάξουν σε αυτόν και τα χρέη του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και είχαν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Στο διάστημα αυτό, ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.104 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Αναστολή του φόρου υπεραξίας για ένα ακόμη έτος

Παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ( άρθρο 41 του 4172/2013), σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου με επαχθεί αιτία , δηλαδή με πώληση,  πέρα από τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ) ή το ΦΠΑ 24% που πλήρωνε ο πωλητής, από 1.1.2014 φόρο θα έπρεπε να πληρώνει και φόρος από τον πωλητή πάνω στην διαφορά από την αξία αγοράς του ακίνητου και την αξία πώλησης (Φόρο Υπεραξίας).

Το μέτρο εφαρμόστηκε για λίγους μήνες το 2014 και αναστάλθηκε, για πρώτη φορά, μέχρι 31.12.2017. Ακολούθως πήρε νέα αναστολή μέχρι 31.12.2018, ενώ κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να παρατείνει την αναστολή μέχρι 31.12.2019.

Ο λόγος για τον οποίο έχει καταστεί ανέφικτη η εφαρμογή του είναι η πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων. Η καθίζηση που έχει υποστεί η κτηματαγορά   δεν επιτρέπει την επιβολή της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία, από την μια πλευρά, θα επιβαρύνει περαιτέρω την υπάρχουσα κατάσταση και από την άλλη δεν θα απέφερε κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα εσόδων ,μια και οι τιμές πώλησης, όπου γίνονται πωλήσεις,  είναι πολύ πιο κάτω από τις τιμές που είχαν αγοραστεί τα ακίνητα .

Άμα είσαι καλοπληρωτής, πληρώνεις και αφού πεθάνεις.

Για τις αλλαγές στα φορολογικά, και όχι μόνο δρώμενα , από 1.1.2019,  θα μιλήσουμε στα επόμενα σημειώματα, μιας και είναι ακόμη σε εξέλιξη η ψήφιση νομοσχεδίων.

Θα θέλαμε να κλείσουμε αυτό το σημείωμα μας με ένα μακάβριο ευτράπελο που συλλέξαμε την περασμένη εβδομάδα.

Φορολογούμενος απεβίωσε 4.2.2017. οι συγγενείς καταθέτουν κανονικά την δήλωση του στην Δ.Ο.Υ.. Η εκκαθάριση ήλθε μόλις προχτές αν και είχε κατατεθεί μαζί με της εμπρόθεσμες δηλώσεις.
Ο φορολογούμενος είχε δάνειο και πλήρωσε εν ζωή δύο δόσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017.

Κατατέθηκε λοιπόν η δήλωση, μαζί με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από το ΙΚΑ για ένα μικρό εισόδημα που είχε και τις αποδείξεις που αφορούσαν όχι μόνο το εισόδημα αλλά και την διαφορά τεκμηρίων.

Όταν βγήκε το εκκαθαριστικό διαπιστώθηκε ότι οι συγγενείς έπρεπε να πληρώσουν ένα «πέναλτι» για διαφορά αποδείξεων.

Τι είχε συμβεί. Σύμφωνα με την εφορία ο εκλιπών δεν πλήρωσε μόνο τις πρώτες δύο δόσεις του δανείου, αλλά και τις 12 δόσεις του δανείου!!

Εκείνο που δεν διαπιστώσαμε είναι αν την πληρωμή την έκανε με e-banking ή πήγαινε ο ίδιος την τράπεζα.

Απόστολος Αλωνιάτης

 Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 20  Δεκεμβρίου 2018.



Δεν υπάρχουν σχόλια: