Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Διευθυντής ΔΝΤ για Ελλάδα: Δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα αλλά βελτιώσεις στην οικονομία

Διευθυντής ΔΝΤ για Ελλάδα: Δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα αλλά βελτιώσεις στην οικονομία

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η κυβέρνηση επανήλθε στις αγορές ευελπιστώντας να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης, σημειώνει το Reuters.
Παραμένει, ωστόσο, -προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα- η πρόκληση να δελεαστούν επενδυτές για το επταετές ομόλογο που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα.
Θα ήταν δείγμα εμπιστοσύνης η προσέλκυση περισσότερων συντηρητικών funds, που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στις αγορές ομολόγων. Δύο μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν στο Reuters πως δεν είναι πιθανό να συμμετάσχουν επειδή εξακολουθούν να ανησυχούν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ένας άλλος επενδυτής δήλωσε ότι θα κινηθεί προσεκτικά. Για άλλους επενδυτές πάντως, -επισημαίνει το Reuters- η Ελλάδα έχει προσφέρει συναρπαστικές αποδόσεις και η επικείμενη δημοπρασία προσφέρει νέες ευκαιρίες.
Παρά την βελτιωμένη εικόνα, ο Jeffrey Franks, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ συνέστησε προσοχή. Μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, και ότι το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος. Χρειάζονται όμως, όπως είπε, μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία και δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά την λήξη του προγράμματος.
Πηγή: enikonomia.gr

Παπαδημητρίου: Ενδεχόμενο αγοράς "κόκκινων" δανείων από δημόσιους φορείς

Παπαδημητρίου: Ενδεχόμενο αγοράς "κόκκινων" δανείων από δημόσιους φορείς

"Η εξαγορά κόκκινων δανείων από φορείς του δημοσίου μπορεί να επιφέρει οφέλη. Μελετάμε το ενδεχόμενο επέκτασης εξαγοράς των κόκκινων δανείων και από άλλους δημόσιους φορείς με προσοχή, ώστε να μην προκληθεί έλλειμμα αλλά και να μην δημιουργηθεί κλίμα νέων στρατηγικών κακοπληρωτών". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι "η εξαγορά κόκκινων δανείων από φορείς του δημόσιους μπορεί να επιφέρει οφέλη".
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο κ. Παπαδημητρίου επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προχωρήσει στην εξαγορά των κόκκινων δανείων των στρατιωτικών στελεχών.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε καλέσει τον κ. Παπαδημητρίου να επιβεβαιώσει αν ισχύουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, ότι από τα αποθεματικά του Αυτόνομου Οργανισμού Αξιωματικών ύψους 2 εκατομμύριων ευρώ, θα αγοραστούν από τις συστηματικές τράπεζες, στις τιμές που θα πουλούσαν σε εισπρακτικές εταιρίες, τα "πράσινα" και "κόκκινα" δάνεια, του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού αλλά και των απόστρατων στρατιωτικών.
Ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι "θα χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση" ώστε να προστεθεί στις δραστηριότητες του Οργανισμού η δυνατότητα αυτή και πρόσθεσε ότι η δράση αυτή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προσφέρει λύσεις επωφελείς σε όλους.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Κωνσταντινόπουλου που κάλεσε τη κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση και για άλλες κοινωνικές ομάδες. "Προτείνω άμεσα και στον υπουργό Παιδείας, να αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τα δάνεια των αγροτών και όλα τα αρμόδια υπουργεία να ετοιμαστούν να κάνουν το ίδιο που κάνει το υπουργείο Άμυνας. Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δύο σταθμά για κάποιους", αντέτεινε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
"Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και στη προσπάθεια αυτή βελτιώνει τους υφιστάμενους θεσμούς και εισάγει νέους όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός", επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρίου.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μηνιάτικο από 551 ευρώ μέσω Airbnb

Μηνιάτικο από 551 ευρώ μέσω Airbnb

Σχεδόν διπλάσιο είναι το κόστος διαμονής στα αθηναϊκά ξενοδοχεία σε σύγκριση με τα καταλύματα που προσφέρονται προς ενοικίαση μέσω της Airbnb.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της AirDNA η μέση ημερήσια τιμή μίσθωσης μιας κατοικίας στην Αθήνα υπολογίζεται σε 44 ευρώ όταν το κόστος στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας –σύμφωνα με τη γερμανική μηχανή αναζήτησης HRS- «άγγιξε» το 12μηνο του 2017 τα 103 ευρώ την ημέρα.
Πρόκειται για μια διαφορά που είναι πολύ σημαντική.
Το ίδιο χάσμα τιμών μεταξύ ξενοδοχείων και καταλυμάτων βραυχρόνιας μίσθωσης εντοπίζεται και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Σύμφωνα με τη Statista, οι διαφορές για παράδειγμα σε Νέα Υόρκη, Τόκιο και Τορόντο είναι τεράστιες.
Συγκεκριμένα η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο υπολογίζεται σε 306 ευρώ, 240 ευρώ και 220 ευρώ αντίστοιχα, όταν το κόστος διαμονής σε κάποιο κατάλυμα της Airbnb κυμαίνεται πέριξ των 187 ευρώ, 193 ευρώ και 93 ευρώ.
Ένας ταξιδιώτης δηλαδή μπορεί να εξοικονομήσει έως και 119 ευρώ, 49 ευρώ και 127 ευρώ από τη διαμονή του σε έναν από τους παραπάνω δημοφιλείς προορισμούς.
Εισόδημα
Ένα έξτρα εισόδημα που ξεπερνά τα 551 ευρώ το μήνα μπορούν να κερδίσουν όσοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να μισθώσουν το ακίνητό τους μέσω Airbnb.
«Το οικονομικό δέλεαρ, σε συνδυασμό με την υψηλή πληρότητα, δικαιολογεί το… ρεύμα που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα ο συγκεκριμένο τρόπος αξιοποίησης ακινήτων» τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο παράγοντες του εγχώριου Real Estate σημειώνοντας πως πάρα πολλά μεσιτικά γραφεία έχουν υποχρεωθεί να αποσυρθούν από το κομμάτι των μακροχρόνιων μισθώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενεργές αγγελίες στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500 όταν για παράδειγμα πριν από σχεδόν ένα χρόνο ο αριθμός τους μόλις που ξεπερνούσε τις 2.500 κατοικίες.
Πηγή πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

Χαριστική βολή στις συντάξεις - Έρχονται μειώσεις έως 25%

Χαριστική βολή στις συντάξεις - Έρχονται μειώσεις έως 25%

Τη χαριστική βολή στις συντάξεις με μειώσεις που φθάνουν έως το 25% φέρνουν οι νέες περικοπές που ψήφισε η κυβέρνηση και οι οποίες θα ισχύσουν από 1/1/2019.
Την ίδια στιγμή η διαδικασία φτωχοποίησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) που καλούνται να επιβιώσουν με συντάξεις φιλοδωρήματα της τάξεως των 500 ευρώ.
Πρόκειται για τα αποτελέσματα του νόμου Κατρούγκαλου η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε με τη βίαιη προσαρμογή των νέων συντάξεων και επιδομάτων και θα ολοκληρωθεί το 2019 με τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους παλαιούς συνταξιούχους.
Εκτιμάται ότι το επόμενο έτος οι παλαιοί συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Ήδη στον ΕΦΚΑ κατ’ απαίτηση των δανειστών διενεργείται ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς η οποία θα περικοπεί από το επόμενο έτος.
Παρά τις σκόπιμες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να ολοκληρώσει τη διαδικασία αμέσως, ενώ οι θεσμοί πιέζουν να αρχίσει η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών στα οποία θα αποτυπώνεται το ύψος της σύνταξης που θα ψαλιδιστεί από το επόμενο έτος.
Κόντρα στις πιέσεις η ελληνική πλευρά προσπαθεί να καθυστερήσει την αποκάλυψη των περικοπών. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι προφανής: οι συνταξιούχοι θα μάθουν τι τους περιμένει.
Ο ατομικός επανυπολογισμός θα ρίξει φως στις περικοπές που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και θα ισχύσουν από 1/1/2019, δηλαδή από τη σύνταξη που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2018.
Από την αρχή του χρόνου άρχισε ο επανυπολογισμός 300.000 συντάξεων από τα Ειδικά Ταμεία (πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών, καθώς και μηχανικών και δικηγόρων) που θεωρείται πιο δύσκολος από τεχνικής άποψης με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάρει παράταση μέχρι 31 Μαρτίου.
Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, 70% των συντάξεων που επανυπολογίζονται παρουσιάζουν μειώσεις.
Οι νέοι συνταξιούχοι
Μια άνευ προηγουμένου περικοπή από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου υφίστανται όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στον Μάιο του 2016. Εδώ οι μειώσεις στις συντάξεις κινούνται στο 30%. Πρόκειται για μια νέα γενιά φτωχών χαμηλοσυνταξιούχων με συντάξεις που κινούνται κάτω από τα όρια της φτώχειας των 4.150 ευρώ το χρόνο.
Εκτός από την περικοπή του ΕΚΑΣ στις συντάξεις χηρείας, στις επικουρικές, κ.λπ. ο συγκεκριμένος νόμος έφερε χαμηλότερες κατώτατες συντάξεις που ξεκινούν από τα 288 ευρώ. Σύμφωνα με αυτόν οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν θα ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν το ν. 4387/2016.
Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και 345 ευρώ με 15ετία.
Πηγή πληροφοριών: Τα Νέα

Τσακαλώτος: Αισθάνομαι «τσαλακωμένος» αριστερός - ΒΙΝΤΕΟ

Τσακαλώτος: Αισθάνομαι «τσαλακωμένος» αριστερός - ΒΙΝΤΕΟ

9:25 μμ, Πέμπτη 01 Φεβ 2018
«Αισθάνομαι ένας "τσαλακωμένος" αριστερός», δήλωσε στη συνέντευξη του στον Alpha ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και στην τοποθέτηση του Μελανσόν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή Αριστερά με την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί.
«Με το σχέδιο που παρουσίασα και αυτό που είναι δικό μας πρόγραμμα, ήταν ένας συμβιβασμός, αλλά δεν νιώθω τύψεις γι' αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
«Δεν υπήρχε εναλλακτική. Ο κ. Μελανσόν είναι ένας προοδευτικός πολιτικός, αλλά εγώ έλεγα και λέω, ότι αν διαλυθεί η ευρωζώνη, δεν θα είναι από την Αριστερά. Λίγο τσαλακωμένος μπορεί να είμαι μετά τη διαπραγμάτευση, αλλά όταν κυβερνάς πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς», συμπλήρωσε.
«Συμβιβασμένος αριστερός;» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον κ. Τσακαλώτο να απαντά: «Τσαλακωμένος». Το συμβιβασμένος είναι πιο βαρύ.
Δείτε το βίντεο από τον Αlpha:

Ο Τσακαλώτος εφ όλης της ύλης - Τι είπε για Σκοπιανό , συλλαλητήριο, μνημόνιο

Ο Τσακαλώτος εφ όλης της ύλης - Τι είπε για Σκοπιανό , συλλαλητήριο, μνημόνιο

8:53 μμ, Πέμπτη 01 Φεβ 2018
Η ανάπτυξη της οικονομίας θα πάρει χρόνο να επηρεάσει πλατιά στρώματα του πληθυσμού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
«Το ξέρουμε αυτό», πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι τα μεσαία στρώματα επηρεάσθηκαν περισσότερο από τα προγράμματα προσαρμογής και για τον λόγο αυτό, είπε, οι φορολογικές μειώσεις 3,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια θα αφορούν κυρίως τις ομάδες αυτές.
Απαντώντας σε ερώτηση αν αισθάνεται αριστερός, καθώς ο Γάλλος αριστερός ηγέτης Ζαν Λικ Μελανσόν έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, γιατί δεν είναι αριστερό κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Λίγο τσαλακωμένος μπορεί να είμαι». Όταν ρωτήθηκε αν είναι συμβιβασμένος αριστερός, απάντησε «όχι, αυτό είναι πιο βαρύ».
Αναφορικά με την εποπτεία που θα υπάρχει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσδοκά σε μία επιτήρηση που θα αφορά πιο πολύ στην επίτευξη των στόχων και όχι των μέσων. Σιγά –σιγά, είπε, θα μειώνεται η επιτήρηση.
Η συζήτηση που έχουμε κάνει, είπε, είναι για μία «αρκετά καθαρή έξοδο», προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή, καθώς η Ευρωζώνη μας βοηθά για να έχουμε το δικό μας μαξιλάρι διαθεσίμων.
Τόνισε, επίσης, ότι την Άνοιξη η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά και στην ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική, προσθέτοντας ότι θέλουμε να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι είναι δικό μας και με αυτό θα πάμε στις εκλογές του 2019.
Ο υπουργός είπε ότι δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή, καθώς τώρα πρέπει να μας εμπιστευθούν και οι αγορές και οι ξένοι. Οι αγορές, είπε, είναι πολύ ευχαριστημένες και θέλουν και αυτές να είμαστε μία κανονική αγορά.
Για το γεγονός ότι πάνω από 4 εκατομμύρια Έλληνες χρωστάνε στην Εφορία, ο υπουργός είπε ότι από τα χρέη ύψους 101 δισ. ευρώ στην εφορία, τα 85 δισ. ευρώ οφείλονται από 17.000 ΑΦΜ και ότι πάρα πολύς κόσμος έχει μικρό χρέος.
Για το Σκοπιανό, ο υπουργός είπε ότι είναι εντελώς νόμιμο να γίνονται συλλαλητήρια και να συμμετέχει ο κόσμος σε αυτά. Θα έλεγα στο κόσμο που θα πάει, είπε, ότι εκτός από τα σύμβολα υπάρχουν και άλλα που είναι σημαντικά, εστιάζοντας στα οικονομικά οφέλη από την επίλυση της εκκρεμότητας με τη γειτονική χώρα.
Για τη θέση που είχε εκφράσει στο παρελθόν υπέρ της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι νοιώθει δικαιωμένος και ελπίζει σήμερα να είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία λύση του προβλήματος.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: enikononomia.gr