Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Αποσπασμένοι εργαζόμενοι: Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ισότητα αμοιβών και συνθηκών εργασίας

Αποσπασμένοι εργαζόμενοι: Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ισότητα αμοιβών και συνθηκών εργασίας




Οι εργαζόμενοι που αποστέλλονται προσωρινά σε άλλη χώρα της ΕΕ θα λαμβάνουν πλέον ίση αμοιβή για ίση εργασία στον ίδιο τόπο, βάσει της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τρίτη.
Η επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας, επί της οποίας συμφώνησαν ήδη ατύπως οι  διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας των αποσπασμένων εργαζομένων και στη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Όλοι οι κανόνες περί αμοιβής που ισχύουν στη χώρα υποδοχής θα εφαρμόζονται και για τους αποσπασμένους εργαζομένους. Τα έξοδα ταξιδίου, διατροφής και διαμονής θα καταβάλλονται από τον εργοδότη και  δεν θα αφαιρούνται από τους μισθούς των εργαζομένων.
Η μέγιστη περίοδος απόσπασης έχει οριστεί σε 12 μήνες, με πιθανή παράταση 6 μηνών. Μετά από αυτό το διάστημα, ο εργαζόμενος θα μπορεί να παραμείνει στη χώρα υποδοχής, αλλά θα αρχίσουν να ισχύουν όλοι οι κανόνες εργασίας της χώρας υποδοχής.

Συζήτηση: Τρίτη 29 Μαΐου
Ψηφοφορία: Τρίτη 29 Μαΐου

https://www.taxheaven.gr

Σας ενδιαφέρει: Χωρίς τρένα και προαστιακό την Τετάρτη

Σας ενδιαφέρει: Χωρίς τρένα και προαστιακό την Τετάρτη

Ακινητοποιημένα θα είναι την Τετάρτη 30 Μαΐου τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια του μετρό από/προς Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξαν από κοινού η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. «Ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας ενάντια στα οκτώ χρόνια λιτότητας που έχουν εγκλωβίσει τη χώρα σε οικονομική ασφυξία. Η κυβέρνηση με την εκποίηση του εθνικού πλούτου -δεσμεύοντάς τον για 99 χρόνια- δυστυχώς συνεχίζει το καταστροφικό της έργο εις βάρος του σιδηρόδρομου, καθώς μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έρχεται και η σειρά της ΕΕΣΣΤΥ, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, παραδίδοντάς τους ως εμπορεύματα προς εκμετάλλευση» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 11:00.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι η μείωση του αφορολόγητου το 2019

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι η μείωση του αφορολόγητου το 2019

Την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες σχετικά με την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε, το χρονοδιάγραμμα είναι «στενό», καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων θα πρέπει οι θεσμοί να συντάξουν την καθιερωμένη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εφαρμογής των προαπαιτούμενων και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 21 Ιουνίου στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και ένα «αξιόπιστο» πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ.
Υπογράμμισε, επίσης ότι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου το 2019 αντί για το 2020 «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι», καθώς όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019, ενώ από το 2020 θα έχει αυξητική τροχιά, καθώς θα αυξάνεται η παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, είπε πως δεν αναμένεται να χρειαστεί κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο.
Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι θα επανεκκινήσουν από το 2019 και ότι αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανατροπή ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είχαν ανασταλεί μόνο για την περίοδο του μνημονίου. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα καθορίσει τον κατώτατο μισθό μετά το τέλος του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι μετά από μια κρίση τέτοιου βαθμού, κατά την οποία μειώθηκαν οι μισθοί κατά 25%, είναι λογικό να πάρει αυξητική πορεία. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο, με δεδομένο ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλή και ο κατώτατος μισθός της είναι ήδη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αναφορικά με το πλαίσιο επιτήρησης στη μεταμνημονιακή περίοδο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι «όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις, στόχους και επιτήρηση» και εξήγησε ότι το πλαίσιο αυτό για την Ελλάδα δεν θα είναι και δε θα μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα. Ωστόσο, επισήμανε ότι εφόσον η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό να έχει μια πιο αυστηρή εποπτεία και πως η Επιτροπή έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας» που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ερωτηθείς σχετικά με το εναπομείναν ένα δισ. της τρίτης αξιολόγησης (που έχει συνδεθεί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου) εκτίμησε ότι η έκθεση των θεσμών θα είναι θετική ως προς τη λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ για την αποπληρωμή οφειλών τα στοιχεία θα κατατεθούν στις 4 Ιουνίου.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη μετά-μνημόνιο εποχή, είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει περίπλοκο και κοστοβόρο για τους επενδυτές, ενώ η δημόσια διοίκηση έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.
Πηγή: enikonomia.gr

Σας ενδιαφέρει: Ανοιχτά τα καταστήματα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στην Αθήνα

Σας ενδιαφέρει: Ανοιχτά τα καταστήματα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στην Αθήνα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 28 Μαΐου 2018, τα εμπορικά καταστήματα στην Αττική.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή στην ΕΡΤ1, ο Β' αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και οικονομικός επόπτης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Νίκος Κογιουμτσής, δήλωσε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τηΔευτέρα στην Αττική, ενώ κάποιοι εμπορικοί σύλλογοι στην περιφέρεια αποφάσισαν το κλείσιμο των καταστημάτων.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Πως θα γίνεται στο εξής η αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ – Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Πως θα γίνεται στο εξής η αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ – Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Πως θα γίνεται στο εξής η αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ – Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι | Newsit.gr
Στο εξής, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, όλα αυτά αυτά επιλύονται, αρκεί ο φορολογούμενος να κάνει μία σειρά από ενέργειες, όχι ιδιαίτερα δύσκολες. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε πρόσφατα μια νέα εφαρμογή για την υποβολή πιστωτικών δηλώσεων ΦΠΑ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αιτούνται αυτόματα επιστροφή ΦΠΑ.
Η εφαρμογή αφορά σε φορολογικές περιόδους από 1η Μαρτίου 2018 και μετά, εφόσον ο φορολογούμενος έχει προχωρήσει αθροιστικά στις παρακάτω ενέργειες:
1. Έχει συμπληρώσει τον κωδικό 503 (Αιτούμενο ποσό για επιστροφή) στο έντυπο Φ2.
2. Έχει επιλέξει τις αιτίες 1-5 του κωδικού 507.
3. Έχει συμπληρώσει τον Αριθμό λογαριασμού IBAN, στη συγκεκριμένη δήλωση.
Αφορά στην αρχική ή και στην πρώτη τροποποιητική δήλωση της ίδιας φορολογικής περιόδου.
Ο φορολογούμενος ενημερώνεται με εισερχόμενο μήνυμα στο TAXISnet για τη δημιουργία του αιτήματος.
Για φορολογικές περιόδους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2018, τα αιτήματα θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.. Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή αφού θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετούς μήνες μέχρι να εισπράξουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται.
12+1 απαντήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ
1. Ποιους κωδικούς πρέπει να συμπληρώσω, στο έντυπο Φ2, για να δηλώσω το Αίτημα Επιστροφής Φ.Π.Α.;
Πρέπει το ποσό της επιστροφής να το καταχωρήσετε στον ΚΑ 503 (Αιτούμενο ποσό για επιστροφή) και να επιλέξετε τουλάχιστον μία Αιτία Επιστροφής από τον ΚΑ 507(1-5).
2. Εάν, εκτός από το Αίτημα Επιστροφής ΦΠΑ, έχω και λανθασμένο ποσό για καταβολή προηγούμενης Δήλωσης τις ίδιας φορολογικής περιόδου, τι πρέπει να καταχωρήσω;
Θα πρέπει στον ΚΑ 503 να καταχωρήσετε και το ποσό που λανθασμένα βεβαιώθηκε και από τον ΚΑ 507 να επιλέξετε και την Αιτία Νο 6 (μείωση Χρεωστικού Υπολοίπου).
3. Για ποιες φορολογικές περιόδους θα δημιουργείται αυτόματα Αίτηση Επιστροφής;
Για τις φορολογικές περιόδους από 01-03-2018 και εφεξής και θα αφορά σε Δηλώσεις Αρχικές και στις ΠΡΩΤΕΣ Τροποποιητικές.
4. Υποβάλλω Τροποποιητική Δήλωση Φ.Π.Α. και θέλω να ανακαλέσω «Αίτημα Επιστροφής Φ.Π.Α.» που είχα κάνει με προηγούμενη Δήλωση, αλλά δεν μπορώ να διορθώσω τον ΚΑ 505.
Ο ΚΑ 505 είναι πλέον «κλειδωμένος» για φορολογικές περιόδους από 01-03-2018 και εφεξής. Για να ανακαλέσετε το Αίτημα Επιστροφής, θα πρέπει να υποβάλλετε Αίτηση Ανάκλησης στη Δ.Ο.Υ. σας. Μετά την καταχώριση της Ανάκλησης, αυτόματα θα διορθωθεί και το ποσό στον ΚΑ 505
5. Έχω υποβάλει οριστικά την περιοδική Δήλωση Φ.Π.Α. Μπορώ να τη διαγράψω ή να τη μεταβάλλω;
Μετά την οριστική υποβολή της Δήλωσης δε μπορείτε να τη διαγράψετε. Μπορείτε όμως, μόλις η λανθασμένη Δήλωση γίνει αποδεκτή από το TAXIS, να υποβάλετε μέσω TAXISnet τροποποιητική Δήλωση. Προσοχή: Στην περίπτωση που με τη νέα Δήλωση προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο και λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, τότε τη Δήλωση μπορείτε να την υποβάλετε εμπρόθεσμα στη Δ.Ο.Υ., μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη, προσκομίζοντας το αποδεικτικό της λανθασμένης Δήλωσης.
6. Πώς μπορώ να πληρώσω χρεωστική Δήλωση Φ.Π.Α. που έχω υποβάλει μέσω Ιnternet;
Μετά την οριστική υποβολή της Δήλωσης, μπορείτε να εμφανίσετε την «Ταυτότητα Οφειλής» με τη διαδικασία που έχει περιγραφεί στην Ερώτηση 1, να εκτυπώσετε το «Σημείωμα για Πληρωμή» και να πληρώσετε μέσω Τραπέζης ή ΕΛΤΑ.
7. Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλλω εμπρόθεσμα τη Χρεωστική Δήλωση Φ.Π.Α. και να καταβάλω εμπρόθεσμα το οφειλόμενο ποσό;
Μπορείτε να την υποβάλετε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η Δήλωση και μέχρι αυτή την προθεσμία να καταβάλλετε και το οφειλόμενο ποσό.
8. Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλλω εμπρόθεσμα την Πιστωτική – Μηδενική Δήλωση Φ.Π.Α.;
Η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής είναι ίδια για όλες τις Δηλώσεις Φ.Π.Α., δηλαδή και την Πιστωτική – Μηδενική δήλωση μπορείτε να την υποβάλετε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση.
9. Μπορώ να πληρώσω με δόσεις την περιοδική Φ.Π.Α.;
Ναι. Μπορείτε να πληρώσετε τη Δήλωση με δύο ισόποσες δόσεις, με την προϋπόθεση ότι η Δήλωση είναι εμπρόθεσμη, το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ και έχετε κάνει την επιλογή «ΝΑΙ» στον κωδικό 523.
10. Υπέβαλα εμπρόθεσμα την περιοδική Δήλωση Φ.Π.Α. με δόσεις. Μέχρι πότε μπορώ να καταβάλλω εμπρόθεσμα το ποσό της 2ης δόσης;
Το ποσό της δεύτερης δόσης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της εμπρόθεσμης Δήλωσης.
11. Μπορώ να πληρώσω τις δόσεις του Φ.Π.Α. μέσω Τραπεζικού Συστήματος;
Ναι. Η πληρωμή μπορεί και πρέπει να γίνεται μέσω Τραπέζης ή ΕΛΤΑ (Ν. 4174/13). Από την ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. επιλέγοντας Προσωποποιημένη Πληροφόρηση / Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης / Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών εκτός Ρύθμισης / Είδος φόρου: Χρεωστικές Δηλώσεις Φ.Π.Α. μέσω Internet, υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης της Ταυτότητας Οφειλής, επιλέγοντας «Ταυτότητα Οφειλής» στο τέλος της γραμμής που εμφανίζεται η συγκεκριμένη οφειλή. Στη συνέχεια μπορείτε να εκτυπώσετε το «Σημείωμα για Πληρωμή» και να πληρώσετε μέσω Τραπέζης ή ΕΛΤΑ.
12. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό που μπορώ να καταβάλλω για να γίνει αποδεκτή η Δήλωση;
Η δήλωση με την οριστική υποβολή της, γίνεται αποδεκτή από το TAXIS, ανεξάρτητα αν θα καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό. Προσοχή: Αν θέλετε να καταβάλετε το ποσό με δόσεις, θα πρέπει να επιλέξετε «ΝΑΙ» στον κωδικό 523.
13. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό της Δήλωσης, ώστε να μπορώ να την υποβάλλω με δύο δόσεις;
Θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100 ευρώ. Εάν δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ τότε καταβάλλεται σε μία δόση, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της Δήλωσης.
Του Θανάση Παπαδή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΦΩΤΙΟΥ Επίδομα παιδιού: Ανακοινώθηκε πότε ανοίγει το Α21 στο taxisnet

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΦΩΤΙΟΥ

Επίδομα παιδιού: Ανακοινώθηκε πότε ανοίγει το Α21 στο taxisnet


Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι το Α21 για το επίδομα παιδιού και την χορήγηση του από τον ΟΠΕΚΑ ανοίγει στο taxisnet αυτή την εβδομάδα και ειδικότερα την Παρασκευή 25 Μαΐου

Ειδικότερα η κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 25 Μαΐου θα ανοίξει στο Taxisnet, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, το Α21. Η υποβολή είναι απαραίτητο να γίνει, για την καταβολή του επιδόματος παιδιού 2018 από τον ΟΠΕΚΑ.
Η κ. Φωτίου σημείωσε ότι ζητήθηκε από το υπουργείο Εργασίας να ανοίξει την συγκεκριμένη ημερομηνία ώστε να έχουν υποβάλλει περισσότεροι δικαιούχοι, φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Η κ. Φωτίου τόνισε ότι σε μόλις 5 ημέρες η νέα πλατφόρμα θα βγάζει το αποτέλεσμα αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες διασταυρώσεις και θα ξέρουν οι δικαιούχοι το ποσό του επιδόματος που θα λάβουν.
Από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου θα καταβληθεί η δεύτερη δόση του νέου επιδόματος παιδιού 2018 που πλέον καταβάλλεται, από τον ΟΠΕΚΑ, κάθε δίμηνο και όχι κάθε τρίμηνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αν και δεν τηρήθηκε λόγω της αναβολής της έναρξης υποβολής των Α21.
Οι δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 20 Ιουνίου, έως και μία εβδομάδα δηλαδή πριν από την καταβολή του επιδόματος.

Σεντένο μετά το Eurogroup: Στόχος μας η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Σεντένο μετά το Eurogroup: Στόχος μας η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

9:35 μμ, Πέμπτη 24 Μάι 2018
Υπάρχει τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση και σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup,Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου.
Ο κ. Σεντένο είπε ότι θέλουμε να υπάρχει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και γι’ αυτό θα υπάρξει μία ανάλυση βιωσιμότητάς του.
Όπως είπε, το Eurogroup έδωσε εντολή στην τρόικα να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες, ώστε τον Ιούνιο να υπάρξουν οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM, που θα γίνει τον Αύγουστο.
Έχουμε φιλόδοξη ατζέντα μπροστά μας, κατέληξε ο Σεντένο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα τα καταφέρουμε».
Πηγή: enikonomia.gr

Σύγκλιση Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup - Τι δήλωσαν Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ

Σύγκλιση Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup - Τι δήλωσαν Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ

10:08 μμ, Πέμπτη 24 Μάι 2018
Στη σύγκλιση που υπάρχει όσον αφορά διάφορες πτυχές του ζητήματος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέουςμεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχισθούν εντατικά, με την προοπτική να υπάρχει συμφωνία έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ο Επίτροπος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί τρόπος να υπάρξει θετική απόφαση και ότι όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο για το ελληνικό χρέος. Ο Σεντένο είπε ότι «θέλουμε να είμαστε βέβαιοι» ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και θα έχει πρόσβαση στις αγορές.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της προγραμματισμένης για τις αρχές του 2019 μείωσης των συντάξεων, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και να υλοποιούνται. «Όλες οι δεσμεύσεις. Αυτή είναι η θέση όλων των θεσμών», τόνισε. Σημείωσε ότι η τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της.
Σε ερώτηση, αν οι Ευρωπαίοι θα ήταν ευτυχείς χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Σεντένο απάντησε ότι το μόνο πράγμα, «με το οποίο θα είμαστε ευτυχισμένοι», θα είναι η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, ολοκληρώνοντας τις μεταρρυθμίσεις με ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό μοντέλο και έχοντας πρόσβαση στις αγορές. «Όλοι θα είναι περισσότερο από ευτυχείς με τη συμμετοχή του ΔΝΤ», συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό είναι η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε σχετικά με το χρέος ότι θα εντατικοποιηθεί η δουλειά,
Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: "Κλείδωσε" απόφαση για το χρέος στις 21 Ιουνίου
Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το Eurogroup:
• Χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
• Ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.
• Δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21/6.
Στον Καναδά η συνέχεια στις τεχνικές συζητήσεις
Στον Καναδά και την υπουργική διάσκεψη των G7 θα δοθεί η συνέχεια στις τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τρόπο που θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του προγράμματος του ΔΝΤ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της Real στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.
Εκεί αναμένεται να συνέλθει εκ νέου η ομάδα των υπουργών οικονομικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, ο ESM και στελέχη του ΔΝΤ για να συνεχίσουν τις σχετικές συζητήσεις. Η σημερινή συνεδρίαση του ίδιου σχηματισμού νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες, απέτυχε να συμφωνήσει ολοκληρωτικά σε ένα πλαίσιο μέτρων, με το ΔΝΤ να αντιδρά κυρίως στο εύρος της επιμήκυνσης της ωρίμανσης ελληνικών ομολόγων.

Αυτές είναι οι έντεκα ανατροπές που έρχονται στη φορολογία

Αυτές είναι οι έντεκα ανατροπές που έρχονται στη φορολογία

Έντεκα ανατροπές στη φορολογία φέρνει το κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Οι αλλαγές στο χαρτόσημο, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες ακινήτων καθώς και οι παρεμβάσεις στο καθεστώς φορολόγησης της ναυτιλίας είναι μερικές από αυτές τις παρεμβάσεις.
Πιο συγκεκριμένα στο προσχέδιο του κειμένου επικαιροποίησης του μνημονίου, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και ειδικά στο φορολογικό πεδίο περιλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις:
Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.
Αλλαγές στο προνομιακό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη ναυτιλία υπό το πρίσμα των συστάσεων της ΕΕ.
Επαναξιολόγηση έως το τέλος Ιουνίου του υφιστάμενου συστήματος τεκμηρίων διαβίωσης.
Αναμόρφωση των φορολογικών κινήτρων που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.
Αναμόρφωση του συστήματος χρέωσης τόκων από το Δημόσιο για την εκπρόθεσμη πληρωμή φόρων και εισφορών.
Επαναξιολόγηση της φορολογίας χαρτοσήμου.
Νομοθετική αντιμετώπιση προβλημάτων στους πλειστηριασμούς και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από την έως τώρα εφαρμογή τους.
Κατάργηση έως το τέλος Ιουνίου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όποια νησιά έχουν απομείνει με το ειδικό καθεστώς.
Έναρξη διαδικασία προσλήψεων 728 νέων υπαλλήλων στην ΑΑΔΕ από τους οποίους οι 28 θα είναι ειδικευμένοι στην πληροφορική.
Επιτάχυνση της προμήθειας λογισμικού προκειμένου να αυτοματοποιηθούν και να γίνουν πιο γρήγορες οι κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο.
Προμήθεια λογισμικού με το οποίο θα καταπολεμηθεί η απάτη με τον ΦΠΑ μέσω των τριγωνικών συναλλαγών.
Πηγή Πληροφοριών: Έθνος