Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Οι νέες αλλαγές. Και με SMS υποβολή εντύπων


ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Οι νέες αλλαγές. Και με SMS υποβολή εντύπων
Με τη νέα απόφαση (αρ. 32143/Δ1.11288)προστίθενται νέες διαδικασίες  στις ήδη υπάρχουσες, για την υποβολή εντύπων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Έτσι με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μπορεί να θεωρηθεί ότι απλοποιούνται κάποιες διαδικασίες, αλλά σίγουρα αυστηροποιούνται τα μέτρα για την πάταξη των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα λοιπόν με την υπ' αριθ. αριθμ. οικ.32143/Δ1.11288 (ΦΕΚ Β 2401/22-6-2018) απόφαση της υπουργού εργασίας, οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τα έντυπα Ε3, Ε4, Ε5, Ε6, Ε7, Ε8, Ε9, Ε10 και Ε11, όπως εξάλλου προβλεπόταν και από την απόφαση 5072/6/2013 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, όπως είχε τροποποιηθεί και ίσχυε έως σήμερα και η οποία καταργείτε με τη νέα απόφαση.

Οι κυριότερες αλλαγές
Το έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) μπορεί να υποβάλλεται και μέσω κινητού τηλεφώνου, με αποστολή μηνύματος (SMS) με την προϋπόθεση, ότι ο εργοδότης έχει δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου ανά παράρτημα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Ο εργοδότης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη δήλωση του αριθμού κινητού τηλεφώνου καθώς και
για τη δήλωση τυχόν μεταβολής αυτού.
Για την ολοκλήρωση της υποβολής των εντύπων Ε3 και Ε4, αναγράφεται υποχρεωτικά (στο σχετικό πεδίο) ο αριθμός αδείας άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας
για ειδικότητες συναφείς με: α) συντήρηση, επισκευή και λειτουργία ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, β) χειρισμό μηχανημάτων τεχνικών έργων, γ) εκτέλεση, συντήρηση,
επισκευή και επιτήρηση της λειτουργίας μηχανολογικών εγκαταστάσεων σε βιομηχανίες και άλλες μονάδες, δ) χειρισμό και την επιτήρηση ατμολεβητών και ε) εκτέλεση
τεχνικού έργου και παροχή τεχνικής υπηρεσίας για εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης και οξυγονοκόλλησης.

Το έντυπο Ε8 αλλάζει ρόλο, αφού με αυτό πλέον θα αναγγέλλεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, η υπερεργασία και η νόμιμη  υπερωριακή απασχόληση, την ίδια μέρα  και μάλιστα πριν την έναρξη πραγματοποίησής τους, σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία, κατά την οποία, με το εν λόγω έντυπο, γνωστοποιούνταν έως 15 κάθε μήνα οι πραγματοποιηθείσες υπερωρίες του προηγουμένου μήνα.
Καινοτομία αποτελεί το γεγονός, ότι το έντυπο Ε8, μπορεί να υποβάλλεται και μέσω κινητού τηλεφώνου με αποστολή μηνύματος (SMS), με την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης έχει δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για κάθε παράρτημα. Ο εργοδότης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη δήλωση του αριθμού κινητού τηλεφώνου καθώς και για τη δήλωση τυχόν μεταβολής αυτού.
Αλλαγή σε στοιχεία που αφορούν την υπερεργασία ή τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση που έχει καταχωριστεί σε έντυπο Ε8 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μπορεί να πραγματοποιηθεί με νέα υποβολή, πριν την πραγματοποίηση της αλλαγής.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των εντύπου Ε4 και Ε8, μέσω κινητού τηλεφώνου, αποδίδεται αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία, αποτελεί δε για τον εργοδότη, αποδεικτικό υποβολής τους. Σε περίπτωση ανεπιτυχούς υποβολής, αποστέλλεται στο χρήστη σχετικό μήνυμα. 

Από πότε θα ισχύουν υποχρεωτικά τα νέα μέτρα
-Το έντυπο Ε4 μπορεί να υποβάλλεται μέσω κινητού τηλεφώνου από 1/10/2018.
-Το έντυπο Ε8 μπορεί να υποβάλλεται μέσω κινητού τηλεφώνου από 1/7/2018.
-Μέχρι 31/8/2018 μπορεί να υποβάλλεται το έντυπο Ε8 με την παλιά του μορφή (γνωστοποίηση πραγματοποιηθείσας υπερωριακής απασχόλησης), για την υπερωριακή απασχόληση που θα πραγματοποιηθεί εντός των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2018. Από 1/9/2018 όμως, οι εργοδότες θα υποβάλλουν υποχρεωτικά το νέο έντυπο Ε8, για την αναγγελία της υπερεργασίας ή/και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων, όπως προβλέπεται στο άρθ. 36 του ν.4488/2017 (137 Α΄) και στην παρούσα απόφαση.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2018/06/sms.html#ixzz5JGhukl3c

Αντικειμενικές: Έρχεται νέος γολγοθάς για τους ιδιοκτήτες

Αντικειμενικές: Έρχεται νέος γολγοθάς για τους ιδιοκτήτες

2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Αντικειμενικές: Έρχεται νέος γολγοθάς για τους ιδιοκτήτες
Του Σπύρου Δημητρέλη
Στην κατσαρόλα του πολιτικο-εκλογικού της μαγειρέματος έβαλε η κυβέρνηση ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Αυτό της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα. Αν και το υπουργείο Οικονομικών είχε αφήσει να εννοηθεί ότι με την πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης ολοκληρώθηκε το σχετικό εγχείρημα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές στην αγορά, το κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης της Ελλάδας με το μνημόνιο αποκάλυψε μια κρυφή δέσμευση της κυβέρνησης. Τη συνέχιση της αύξησης των αντικειμενικών και την επόμενη διετία.
Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης αποκαλύπτεται ότι με την πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης ολοκληρώθηκε πλήρως η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές για τις περιοχές που απαιτούνταν μείωσή τους επειδή ήταν υψηλότερες από τις τιμές της κτηματαγοράς. Αντίθετα, στις περιοχές που οι αντικειμενικές ήταν χαμηλότερες από τις εμπορικές τιμές η αύξηση ήταν μόνο μερική και απαιτείται συνέχεια. Μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι η πλήρης αναπροσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές θα γίνει σε άλλες δύο δόσεις. Το 2019 θα καλυφθεί με αύξηση το 50% της διαφοράς μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών και το 2020 το υπόλοιπο 50%.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι αυξήσεις των τιμών που έγιναν περίπου σε περίπου 6.000 ζώνες ήταν μόνο το ένα τρίτο των αυξήσεων που πρέπει να γίνουν για να ευθυγραμμιστούν εμπορικές και αντικειμενικές αξίες. Προκύπτει, επίσης, ότι οι τιμές ζώνης που πρότειναν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ήταν τελικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πολύ υψηλές, σε σημείο που τρόμαξαν την κυβέρνηση για την επίπτωση που θα είχαν σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας για τους φορολογούμενους. Τελικά επελέγη, αλλά αποσιωπήθηκε, την ημέρα ανακοίνωσης των νέων τιμών ζώνης ότι η αναπροσαρμογή που ανακοινώθηκε δεν ήταν η τελευταία αλλά η πρώτη από συνολικά τρεις.
Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές που η αύξηση της τιμής ζώνης ήταν της τάξης του 10% ή 20% σημαίνει ότι έρχονται άλλες δύο αυξήσεις, πιθανώς ισόποσες. Οι νέες αυξήσεις των τιμών ζώνης συνεπάγονται και νέες αλλαγές τα επόμενα δύο χρόνια στον ΕΝΦΙΑ. Εφόσον διατηρηθεί η πρόβλεψη για διατήρηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στα 3,2 δισ. ευρώ ετησίως, τότε αναμένονται παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές τα επόμενα δύο χρόνια.

Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση του 2018 για το επίδομα παιδιού

Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση του 2018 για το επίδομα παιδιού

6:52 μμ, Παρασκευή 22 Ιουν 2018
Την Τρίτη, 26 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της Β' δόσης του Επιδόματος Παιδιού 2018 στους λογαριασμούς των δικαιούχων, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ σε ανακοίνωση του.
Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΑ, "η επικείμενη πληρωμή της Β' δόσης αφορά τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο και θα συμπεριλαμβάνει όλες τις τυχόν αναδρομικές οφειλές από την αρχή του έτους για το νέο Επίδομα Παιδιού. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί, αφού πρώτα γίνουν οι αναγκαίοι συμψηφισμοί με τα ποσά της Α' δόσης, η οποία καταβλήθηκε πριν το Πάσχα.
Στην επικείμενη πληρωμή θα καταβληθούν και αναδρομικές οφειλές εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών οι οποίες έχουν οριστικοποιηθεί και ελεγχθεί.
Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 – μέσω της οποίας εγκρίθηκαν ήδη πάνω από μισό εκατομμύριο αιτήσεις – θα επαναλειτουργήσει από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για όλους τους δυνητικούς δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αίτηση Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2018.
Υπενθυμίζεται πως στις 25-27 Ιουλίου θα ακολουθήσει η πληρωμή της Γ' δόσης 2018, η οποία θα αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στους δικαιούχους που θα έχουν εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση και θα έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 έως τις 20 Ιουλίου. Ακολούθως, θα καταβληθούν όπως προβλέπεται και οι επόμενες διμηνιαίες δόσεις".
Πηγή: enikonomia.gr

Μακρόν: Μια νέα αφετηρία για την φίλη Ελλάδα η συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup

Μακρόν: Μια νέα αφετηρία για την φίλη Ελλάδα η συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup

8:12 μμ, Παρασκευή 22 Ιουν 2018
"Πολύ θετική" χαρακτήρισε τη συμφωνία του Λουξεμβούργου για το χρέος της Ελλάδας ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι "η Ευρώπη προχωρά παρά τις δυσκολίες".
"Χαιρετίζω την πολύ θετική συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, μια νέα αφετηρία γι' αυτή τη φίλη χώρα την οποία στηρίζει τόσο η Γαλλία", ήταν η ανάρτηση του Γάλλου Προέδρου στο Twitter.
"Παρά τις δυσκολίες, η Ευρώπη προχωρά: αυτήν την εβδομάδα, μια ιστορική γαλλογερμανική συμφωνία για την ευρωζώνη και μια αληθινή έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα. Η Ευρώπη των αποτελεσμάτων υπάρχει όταν δείχνουμε αποφασιστικότητα", πρόσθεσε.
Πηγή: enikonomia.gr

Τρεις καθηγητές Οικονομικών σχολιάζουν την απόφαση του Eurogroup για το χρέος

Τρεις καθηγητές Οικονομικών σχολιάζουν την απόφαση του Eurogroup για το χρέος

8:43 μμ, Παρασκευή 22 Ιουν 2018
Την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος σχολίασαν οι καθηγητές Οικονομικών Παναγιώτης Πετράκης, Κώστας Μελάς και Θοδωρής Πελαγίδης με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παναγιώτης Πετράκης
Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, δήλωσε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα είναι εντός του ευρύτερου πλαισίου που αναμενόταν να κινηθεί μια τέτοιου είδους συμφωνία και λαμβάνει πρόνοια αναφορικά με τις επερχόμενες δυσμενέστερες συνθήκες που πιθανόν να έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» .
«Βεβαίως είναι ένα θετικό βήμα προς την μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή αυτή για την Ελλάδα, αν λάβουμε υπόψη ότι επί οκτώ χρόνια ταλαιπωρούμεθα εντός μνημονίων, χωρίς ωστόσο να σηματοδοτεί μια ραγδαία μεταβολή του οικονομικού σκηνικού» , αναφέρει ο κ. Πετράκης.
Κώστας Μελάς
«Ήταν μια κατά 100% αναμενόμενη συμφωνία σε όλα τα στοιχεία,» αναφέρει ο καθηγητής Διεθνών Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Μελάς.
Σύμφωνα με τον κ. Μελά, «το θετικό σημείο είναι η επιμήκυνση για δέκα χρόνια των δανείων και της περιόδου χάριτος το οποίο διευκολύνει κατά περίπου 2,4 δισ. ευρώ τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή μειώνει κατά 2,4 δισ. ευρώ τις δανειακές της υποχρεώσεις. Μεταθέτει δηλαδή το πρόβλημα για μια δεκαετία μετά».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μελάς, «για να φτάσουμε σε αυτή την κατάληξη επήλθε συμβιβασμός μεταξύ της Γερμανίας, του ΔΝΤ και των υπολοίπων, διότι επί της ουσίας εξαφανίστηκε ο γαλλικός μηχανισμός που θα συνέδεε τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας με την διαχείριση του χρέους».
Σύμφωνα με τον κ. Μελά, «όλα τα υπόλοιπα ήταν αναμενόμενα. Δηλαδή οι υποχρεώσεις της Ελλάδας εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι το 2022 όσον αφορά στα πλεονάσματα, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, μείωση του αφορολογήτου καθώς και μια σειρά άλλες υποχρεώσεις που θα τις ονομάσουμε μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, καλύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης κ.ά)».
Προβληματισμό δημιουργεί, σύμφωνα με τον κ. Μελά, «το γεγονός ότι μας έδωσαν 15 δισ. ευρώ, τα οποία κατά 5,4 δισ. ευρώ θα πάνε στην αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα θα πάνε στην αύξηση του ‘μαξιλαριού’ το οποίο θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ, ώστε η Ελλάδα να είναι καλυμμένη για τα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020 ίσως και λίγο παραπάνω. Αυτό μου δημιουργεί ένα προβληματισμό». «Έχουμε τη λήξη ενός προγράμματος» συνεχίζει ο κ. Μελάς «και φαίνεται ότι ο βασικός στόχος αυτού του προγράμματος, δηλαδή η αυτοδύναμη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της τίθεται σε κίνδυνο». Δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει στις χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Μελά, ότι «η Ελλάδα δυσκολεύεται ή θα δυσκολευτεί, τουλάχιστον με τα σημερινά στοιχεία, να μπορέσει να εκπληρώσει αυτό το στόχο που ήταν και ο βασικός στόχος του προγράμματος. Γι΄αυτό άλλωστε δόθηκαν και παραπάνω χρήματα στην Ελλάδα για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Είναι μια συμφωνία που δίνει μια ανάσα αλλά έχει τη συνέχιση των υποχρεώσεων, έχει σκληρά πρωτογενή πλεονάσματα και υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Όλα αυτά που αφορούν στην βιωσιμότητα του χρέους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο από τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και από τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Εάν ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ δεν είναι πάνω κάτω γύρω στο 2% όλα αυτά τα πράγματα θα κινδυνεύσουν. Επομένως έχουμε αρκετή αβεβαιότητα σε όλα αυτά τα πράγματα» επισημαίνει.
Θοδωρής Πελαγίδης
«Ήταν σχετικώς αναμενόμενη η απόφαση» τονίζει ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ερευνητικός εταίρος του Ινστιτούτου Brookings, Θοδωρής Πελαγίδης.
«Πιστεύω ότι οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια τέτοια απόφαση», τονίζει και συνεχίζει: «Θέλω να ξεχωρίσω την καθαρή συμμετοχή του ΔΝΤ, αφού η αποπληρωμή των δανείων που έχει κάνει σε εμάς θα είναι περίπου, από τα 10,5 δισ. ευρώ στα 3,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 1/3. Άρα το ΔΝΤ εμπλέκεται κανονικά. Αυτό ήταν κάτι που δεν το ξέραμε. Άρα θα έχει λόγο κανονικά, σε αυτόνομο πλαίσιο, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας». Ένα άλλο σημαντικό θέμα που τονίζει ο κ. Πελαγίδης είναι «η δήλωση ότι αν χρειαστεί οι θεσμοί θα επανεξετάσουν στο μέλλον τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό δείχνει ότι δεν θα αφεθεί ποτέ η Ελλάδα μόνη της και αυτό γιατί οι πιστωτές έχουν δανείσει πάρα πολλά χρήματα στην Ελλάδα και επομένως έχουν πάντα ένα ζωτικό συμφέρον να βρίσκονται εδώ. Έχουν δηλαδή ένα ζωτικό συμφέρον από εδώ και πέρα να βοηθούν τις αγορές να δανείζουν στη χώρα με όσο το δυνατόν χαμηλό επιτόκιο. Από την άλλη, απεύχομαι σαφώς να βρεθεί η χώρα και πάλι σε δυσκολίες χρηματοδότησης γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε νέες επώδυνες δημοσιονομικές περικοπές».
Παράλληλα θεωρεί «αναμενόμενη» την επιτήρηση που θα υπάρχει καθώς «οι δανειστές έχουν δανείσει πολλά χρήματα και αυτά που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα είναι ακόμη πολλά. Δείτε το παράρτημα με τις υποχρεώσεις μας που συμπεριλαμβάνεται, οι λεπτομέρειες είναι εντυπωσιακές. Δεν υπάρχει ούτε καθαρή ούτε μη καθαρή έξοδος αλλά υπάρχει μια συνέχεια, όχι βέβαια με την ένταση ίσως των πρώτων ετών των τριών προγραμμάτων, αλλά πρέπει να δούμε την κατάσταση ως μια συνέχεια που θα διαρκέσει τα πολλά επόμενα χρόνια. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αφορά ‘ουρές’ από το υπάρχον τρίτο πρόγραμμα, αλλά και από νέα πράγματα που βρίσκονται στην ατζέντα» επισημαίνει.
Επιπλέον ο κ.Πελαγίδης εκφράζει τον προβληματισμό του αναφορικά με τη διαμόρφωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων επισημαίνοντας ότι: «ένα άλλο θέμα είναι να δούμε αυτό το ‘μαξιλάρι’ τι επιτόκια καλύτερα μπορεί να δώσει στο δεκαετές ομόλογο που σήμερα είναι κοντά στο 5%. Ένα επιτόκιο κοντά στο αντίστοιχο πορτογαλικό είναι βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει επιτόκια ούτε κοντά στο 3,5 με 4% γιατί επιδεινώνεται η χρηματοδοτική θέση της χώρας για το μέλλον».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες - Θα έχει την ευθύνη για τον εαυτό της και το μέλλον της - ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες - Θα έχει την ευθύνη για τον εαυτό της και το μέλλον της - ΒΙΝΤΕΟ

9:19 μμ, Παρασκευή 22 Ιουν 2018
Μετά τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα και περνά σε μια νέα περίοδο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία τους στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας ότι τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, τη θέση της επιβολής η δημοκρατία και της αβεβαιότητας η σταθερότητα και η αξιοπιστία.
"Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Ενός χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος", υπογράμμισε.
Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, γίνεται ξανά μια χώρα κανονική. «Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη. Στηρίζεται ξανά στα πόδια της», προσθέτοντας ότι αυτά «δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες".
Πρέπει να συνεχίσουμε, είπε, τον δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, με μια δημοσιονομική πολιτική συνετή που θα βάζει τέλος στη λιτότητα με λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση.
«Πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις, να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας", είπε. «Πλέον έχουμε τη δυνατότητα, "να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού".
"Με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο", σημείωσε, επισημαίνοντας ότι από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε θέσει έναν στόχο: Να είναι η λύση πειστική για τους επενδυτές, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση της στη χρηματοδότηση από τις αγορές, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή κάτι που πρότειναν κάποιοι άλλοι, μια προληπτική γραμμή στήριξης. «Όταν εμείς δίναμε τη μάχη να βγούμε από τα μνημόνια με τις δικές μας δυνάμεις, άλλοι ζητούσαν πιστοληπτικές γραμμές και επί της ουσίας νέα μνημόνια μασκαρεμένα», σημείωσε.
Η Ελλάδα, είπε, θα έχει την ευθύνη για τον εαυτό της και το μέλλον της, προσθέτοντας ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν έχει καμία σχέση με τη μνημονιακή επιτροπεία. «Η Ελλάδα», είπε, «επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες», ενώ αργότερα είπε ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και όχι στα τζάκια».
«Η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι θα ανήκουν από δω και στο εξής αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες ξένους που θα έρχονται να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε", είπε ο κ. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι "το καθεστώς άρσης κυριαρχίας που επιβλήθηκε στη χώρα από το 2010 και μετά, ο γνωστός σε όλους μας μνημονιακός καταναγκασμός, ο μηχανισμός που επιβάλλει μέτρα για εκταμιεύσεις δανείων έλαβε τέλος, έκλεισε τον κύκλο του οριστικά".
Τόνισε, όμως, ότι βασική δέσμευση της κυβέρνησης είναι να μην οπισθοχωρήσει από βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΑΑΔΕ και να υλοποιήσει τη στρατηγική του σχεδίου ανάπτυξης.
Απαντώντας στην πρόθεση του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πρόθυμος να συζητά καθημερινά στη Βουλή, γιατί η κυβέρνησή του πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες.
Η 21η Ιουνίου δικαίως θα μείνει στην ιστορία ως σπουδαία ημέρα, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι στάθηκαν με αμηχανία απέναντι σε όσα πέτυχε η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι "κάποιοι άλλοι στέκονται με φόβο» , γιατί αν η έξοδος από τα Μνημόνια ήταν ο πρώτος στόχος αυτής της συγκυβέρνησης, ο δεύτερος στόχος ήταν και είναι αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνη".
"Για αυτό Πάνο, να ξέρεις", είπε στον Πάνο Καμμένο, "έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση και θα αποδοθεί, για να καθαρίσουμε τη χώρα από την διαφθορά". Υπογράμμισε ότι "έχουμε ακόμα μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε τον δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης μας και θα τον πετύχουμε".
Τον Σεπτέμβριο του '19 θα ζητήσουμε εκ νέου την εντολή του λαού για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: "Κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα", βγάζοντας τη γραβάτα που φόρεσε σήμερα για την απόφαση του Eurogroup για το χρέος.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: enikonomia.gr

Le Monde: Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε

Le Monde: Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε

6:32 μμ, Παρασκευή 22 Ιουν 2018
«Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της εφημερίδας “ Le Monde”, το οποίο είναι αφιερωμένο στη χώρα μας, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup.
«Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα βλέπει επιτέλους φως στο τούνελ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν, τη νύχτα της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σε μία συμφωνία για την ελάφρυνση του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους. Στις 20 Αυγούστου, Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης για να ξεκινήσει τη χρηματοδότησή της από τις αγορές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, η συμφωνία ‘θέτει ένα συμβολικό τέλος σε μια υπαρξιακή κρίση του ενιαίου νομίσματος, μία κρίση από την οποία επέζησε’».
Μάλιστα, η έγκριτη γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι, «ενώ νέα ιταλικά σύννεφα σκιάζουν την οικονομία της ηπείρου και η μεταναστευτική κρίση δοκιμάζει σημαντικά την Ευρωπαϊκής Ένωση, είχε έρθει η ώρα για να κλείσει το κεφάλαιο της Ελλάδας, στο οποίο η ευρωπαϊκή ιδέα γνώρισε το πρώτο της ναυάγιο».
«Κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη μας έδειξε αυτό που ξέρει να κάνει χειρότερα: απουσία αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, ρήξη μεταξύ Βορρά και Νότου και ένοχη έλλειψη ανταπόκρισης», υπογραμμίζει το κύριο άρθρο εξηγώντας το «γιατί»: «Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2010 ήταν καταστροφικό. Η χώρα κατέρρευσε, η οικονομία ‘μπήκε στην εντατική’, η ανεργία σημείωσε έκρηξη, ειδικά ανάμεσα στους νέους, το ηθικό των Ελλήνων έπεσε πολύ χαμηλά. Αλλά, η Ελλάδα επέζησε, το Grexit αποφεύχθηκε, η ευρωζώνη δεν εξερράγη».
Μέσα από αυτά τα ερείπια», προστίθεται στο άρθρο της εφημερίδας “ Le Monde”, «ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχτηκε σε ένα γενναίο πρωθυπουργό, ο οποίος ήξερε πώς να αντιμετωπίσει τους αντίξοους ανέμους, οι οποίοι προέρχονταν τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τους συντρόφους του».
Και, εν κατακλείδι, «για την Ελλάδα, τελειώνουν οκτώ χρόνια θυσιών και προσπαθειών», δήλωσε ικανοποιημένος ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι Έλληνες επέδειξαν ανθεκτικότητα και ρεαλισμό. Στην Αθήνα, είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή η περίοδος των θυσιών έχει παρέλθει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ