Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

ΕΑΕΕ: Οδηγίες για το πώς θα αποζημιωθούν τα κατεστραμμένα από τη φωτιά αυτοκίνητα Διευκρινίσεις προς τις ασφαλιστικές εταιρίες-μέλη της σχετικά με τις αποζημιώσεις των κατεστραμμένων από την πυρκαγιά αυτοκινήτων δίνει με εγκύκλιο η ΕΑΕΕ.

ΕΑΕΕ: Οδηγίες για το πώς θα αποζημιωθούν τα κατεστραμμένα από τη φωτιά αυτοκίνητα

ΕΑΕΕ: Οδηγίες για το πώς θα αποζημιωθούν τα κατεστραμμένα από τη φωτιά αυτοκίνητα
Διευκρινίσεις προς τις ασφαλιστικές εταιρίες-μέλη της σχετικά με τις αποζημιώσεις των κατεστραμμένων από την πυρκαγιά αυτοκινήτων δίνει με εγκύκλιο η ΕΑΕΕ.

Αναλυτικά η εγκύκλιος της ΕΑΕΕ αναφέρει τα εξής:

"Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και η ανεπανόρθωτη βλάβη που δυστυχώς έχουν υποστεί πολλοί συμπολίτες μας, μας έχει όλους συγκλονίσει.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι από τους πρώτους αποδέκτες και διαχειριστές των επιπτώσεων τόσο σοβαρών φαινομένων και ως εκ τούτου καλούνται να συμβάλλουν άμεσα και καθοριστικά στην ταχύτερη κατά το δυνατόν επιστροφή στην ομαλότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος ασφάλισης αυτοκινήτων θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να αποζημιώσει τις ζημιές των οχημάτων των ασφαλισμένων που είχαν καλύψει τον κίνδυνο καταστροφής των οχημάτων τους από πυρκαγιά.

Γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες αναγγελιών είναι σε εξέλιξη, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή των οχημάτων είναι ολοσχερής, σε βαθμό που η ταυτοποίηση είναι εξαιρετικά δυσχερής.

Είμαστε όμως βέβαιοι ότι για άλλη μία φορά το σύνολο των μελών μας θα ενεργήσει με ευαισθησία και κατανόηση απέναντι στους πληγέντες ασφαλισμένους μας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ συνιστά στις εταιρίες μέλη της ΕΑΕΕ, στις περιπτώσεις όπου οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων έχουν ολοσχερώς καταστραφεί, να γίνεται προσπάθεια ταυτοποίησης των οχημάτων με τον αριθμό πλαισίου τους, ο οποίος κατά κανόνα και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας δεν έχει επηρεαστεί από την πυρκαγιά.

Για την επιτάχυνση και διευκόλυνση των διαδικασιών, προτείνουμε επίσης οι ασφαλιστικές εταιρίες να αποστείλουν το συντομότερο δυνατόν πραγματογνώμονες στους τόπους συγκέντρωσης των κατεστραμμένων οχημάτων, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους Δήμους.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η ταυτοποίηση των οχημάτων ούτε με τον αριθμό πλαισίου, καλούμε τις εταιρίες μέλη μας να κρίνουν κατά περίπτωση τις αναγγελίες αποζημίωσης, αξιολογώντας και συγκεντρώνοντας αλλά στοιχεία και πληροφορίες, με γνώμονα πάντα την ανακούφιση των πληγέντων ασφαλισμένων μας.

Είμαστε βέβαιοι πως η ασφαλιστική αγορά θα σταθεί και πάλι στο ύψος των περιστάσεων."

Αποζημιώνονται οι ζημιές των αυτοκινήτων που γίνονται μέσα σε parking; Εκπαιδεύονται οι ασφαλιστές γι’ αυτό;

Αποζημιώνονται οι ζημιές των αυτοκινήτων που γίνονται μέσα σε parking; Εκπαιδεύονται οι ασφαλιστές γι’ αυτό;

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αποζημιώνονται οι ζημιές των αυτοκινήτων που γίνονται μέσα σε parking; Εκπαιδεύονται οι ασφαλιστές γι’ αυτό;

Κώστας Παπαϊωάννου,  27/7/2018 - 14:29
Αποζημιώνονται οι ζημιές των αυτοκινήτων που γίνονται μέσα σε parking; Εκπαιδεύονται οι ασφαλιστές γι’ αυτό;
Αποζημιώνονται οι ζημιές των αυτοκινήτων που γίνονται μέσα σε parking; Εκπαιδεύονται οι ασφαλιστές γι’ αυτό;
Με αφορμή την πλημύρα στο parking στο Μαρούσι, που είδαμε πρόσφατα στην τηλεόραση, η οποία ευτυχώς δεν είχε κάποιο ανθρώπινο θύμα, παρά μόνο σημαντικές υλικές ζημιές, θα ήθελα να ρωτήσω: Καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές που έγιναν; Έχετε εκπαιδευτεί σχετικά με το πώς μπορούν να καλυφθούν;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αγοράσει μια ασφάλεια για το αυτοκίνητό τους, δεν γνωρίζουν ότι όταν το αυτοκίνητό τους βρίσκεται μέσα σε parking, οι ζημιές που μπορεί να γίνουν σε αυτό ΔΕΝ καλύπτονται!

Δηλαδή, εάν τρακάρετε μέσα στο parking (είτε σε φυλασσόμενο, είτε σε αυτό της πυλωτής της πολυκατοικίας σας), δεν καλύπτεται η ζημία σας, διότι είναι σαφής εξαίρεση στο συμβόλαιό σας!

Το ίδιο θα συμβεί εάν το αυτοκίνητό σας βρίσκεται σε συνεργείο για επισκευή ή σε στο χώρο στάθμευσης ενός ferry boat, που σας μεταφέρει σε κάποιο νησί, αλλά ακόμα και από τη στιγμή που θα μπείτε στο χώρο του λιμανιού επιβίβασης, μέχρι την έξοδό σας από το λιμάνι του προορισμού σας!

Προσοχή! Υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις στα συμβόλαια, που ο περισσότερος κόσμος δεν τις γνωρίζει και πρέπει να τις μάθει, προκειμένου να είναι ενημερωμένος πλήρως και σύμφωνα με αυτά που ο νόμος ορίζει!

Εκπαιδεύονται οι ασφαλιστές γι’ αυτά τα θέματα, από τις εταιρίες τους; Εκπαιδεύονται για το πώς μπορούν να διαχειριστούν και τελικά να καλύψουν αυτού του είδους τις ζημιές;

Απ’ όσα γνωρίζω, δεν υπάρχει πλέον εξειδικευμένη εκπαίδευση γι’ αυτά τα θέματα στις ασφαλιστικές εταιρίες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων! Ειδικά οι νέοι ασφαλιστές αυτά τα θέματα δεν τα γνωρίζουν! Οι εκπαιδευτικοί φορείς, όπως το ΕΙΑΣ, έχουν συμπεριλάβει στο σχεδιασμό τους την ανάπτυξη τέτοιου είδους θεμάτων;

Πως εκπαιδεύονται για τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων οι πράκτορες και οι μεσίτες και οι ασφαλιστές που συνεργάζονται με αυτούς, οι οποίοι δεν ανήκουν στο δυναμικό πωλήσεων κάποιας συγκεκριμένης ασφαλιστικής εταιρίας;

Εσείς έχετε ενημερώσει τους πελάτες σας για το πώς μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ζημιές που μπορεί να πάθει το αυτοκίνητό τους;

Δήλωση με επιφύλαξη και «μπλοκάκι»: Εφαρμογή των διατάξεων της περ. στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ

Δήλωση με επιφύλαξη και «μπλοκάκι»: Εφαρμογή των διατάξεων της περ. στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ




Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΔΕΑΦ 1115232 ΕΞ 2018 γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

"1. Με τις διατάξεις των δύο πρώτων εδαφίων της περίπτωσης στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, όπως αυτές ισχύουν, ορίζεται ότι για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α' έως ε' του άρθρου αυτού.

2. Με την ΠΟΛ.1047/12.2.2015 εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη, εφόσον βέβαια συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις αυτής, οι αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες ήτοι αμοιβές που καταβάλλονται εξαιτίας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή επαγγέλματα που με τις καταργηθείσες διατάξεις του ν. 2238/1994, χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα. Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο γίνεται ενδεικτική αναφορά σε επαγγέλματα που δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, όπως αυτά του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, καθώς και αμοιβές που καταβάλλονται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές Α.Ε., εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομίας.

3. Επίσης, όπως διευκρινίσθηκε με το ΔΕΑΦ 1112676 ΕΞ 2018 έγγραφό μας (ΑΔΑ: Ψ72Η46ΜΠ3Ζ-ΒΔΕ), το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ-φωτοειδησεογράφου ως συναφές με αυτό του δημοσιογράφου υπάγεται και αυτό στις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013.

4. Περαιτέρω, σας γνωρίζουμε ότι στα ελευθέρια επαγγέλματα της παρ.1 του άρθρου 48 του ν.2238/1994 υπάγονταν και αυτά του συγγραφέα και δικολάβου καθώς και επαγγέλματα που η διοίκηση είχε κάνει δεκτό ότι υπάγονται στις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 48 του ν.2238/1994 όπως αυτά του αρχαιολόγου, προπονητή, εργοφυσιολόγου, εργοθεραπευτή, γραφίστα, τραγουδιστή, συνθέτη, διαιτολόγου, διατροφολόγου, συντηρητή αρχαιοτήτων, μουσικοσυνθέτη, επιμελητή - διορθωτή κειμένων, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας. Συνεπώς και τα επαγγέλματα αυτά δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της περ. στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013.

5. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, φορολογούμενοι που αποκτούν εισόδημα από κύρια ή δευτερεύουσα επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει την εμπορική ιδιότητα δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλει με επιφύλαξη ηλεκτρονικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος εξαιτίας του ότι η σχετική εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων αυτών φορολογικού έτους 2017 δεν τους επέτρεπε να συμπληρώσουν τους κωδικούς 307-308, οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που καλύπτουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ., αφού συνεκτιμήσει τα προσκομισθέντα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέρονται στην παρούσα, στο ΔΕΑΦ 1112676 ΕΞ 2018έγγραφο καθώς και στις ΠΟΛ.1047/12.2.2015 και ΠΟΛ.1120/25.4.2014 εγκυκλίους, θα αποφανθεί αν συντρέχει περίπτωση υπαγωγής των αμοιβών που εισπράττουν τα παραπάνω πρόσωπα στην περ. στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Τέλος, στις περιπτώσεις φορολογουμένων που σύμφωνα με τα παραπάνω δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, αλλά παρόλα αυτά έχουν υποβάλει με επιφύλαξη τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 και η αρμόδια ΔΟΥ δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς τους περί ένταξής τους στις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, δύναται να επανέλθουν υποβάλλοντας σχετική τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα και τόκους. Φορολογούμενοι που εμπίπτουν στις περιπτώσεις που αναφέρονται και για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα και τόκους εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής δήλωσης.
"

https://www.taxheaven.gr

Αριθμ. πρωτ.: ΔΕΑΦ 1115232 ΕΞ 2018
Εφαρμογή των διατάξεων της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει με επιφύλαξη τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2018
Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ 1115232 ΕΞ2018/27-07-2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 


ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ: Α'

Ταχ. Δ/νση:Καρ.Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:10184 Αθήνα
Πληροφορίες:Δ. Παπαγιάννης
Τηλέφωνο:210.3375315-6
Fax:210.3375001
E-Mail:d12.a@vo.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr

Θέμα: Εφαρμογή των διατάξεων της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει με επιφύλαξη τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Aναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις των δύο πρώτων εδαφίων της περίπτωσης στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, όπως αυτές ισχύουν, ορίζεται ότι για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α' έως ε' του άρθρου αυτού.

2. Με την ΠΟΛ.1047/12.2.2015 εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη, εφόσον βέβαια συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις αυτής, οι αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες ήτοι αμοιβές που καταβάλλονται εξαιτίας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή επαγγέλματα που με τις καταργηθείσες διατάξεις του ν. 2238/1994, χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα. Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο γίνεται ενδεικτική αναφορά σε επαγγέλματα που δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, όπως αυτά του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, καθώς και αμοιβές που καταβάλλονται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές Α.Ε., εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομίας.

3. Επίσης, όπως διευκρινίσθηκε με το ΔΕΑΦ 1112676 ΕΞ 2018 έγγραφό μας (ΑΔΑ: Ψ72Η46ΜΠ3Ζ-ΒΔΕ), το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ-φωτοειδησεογράφου ως συναφές με αυτό του δημοσιογράφου υπάγεται και αυτό στις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013.

4. Περαιτέρω, σας γνωρίζουμε ότι στα ελευθέρια επαγγέλματα της παρ.1 του άρθρου 48 του ν.2238/1994 υπάγονταν και αυτά του συγγραφέα και δικολάβου καθώς και επαγγέλματα που η διοίκηση είχε κάνει δεκτό ότι υπάγονται στις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 48 του ν.2238/1994 όπως αυτά του αρχαιολόγου, προπονητή, εργοφυσιολόγου, εργοθεραπευτή, γραφίστα, τραγουδιστή, συνθέτη, διαιτολόγου, διατροφολόγου, συντηρητή αρχαιοτήτων, μουσικοσυνθέτη, επιμελητή - διορθωτή κειμένων, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας. Συνεπώς και τα επαγγέλματα αυτά δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της περ. στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013.

5. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, φορολογούμενοι που αποκτούν εισόδημα από κύρια ή δευτερεύουσα επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει την εμπορική ιδιότητα δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλει με επιφύλαξη ηλεκτρονικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος εξαιτίας του ότι η σχετική εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων αυτών φορολογικού έτους 2017 δεν τους επέτρεπε να συμπληρώσουν τους κωδικούς 307-308, οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που καλύπτουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ., αφού συνεκτιμήσει τα προσκομισθέντα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέρονται στην παρούσα, στο ΔΕΑΦ 1112676 ΕΞ 2018 έγγραφο καθώς και στις ΠΟΛ.1047/12.2.2015 και ΠΟΛ.1120/25.4.2014 εγκυκλίους, θα αποφανθεί αν συντρέχει περίπτωση υπαγωγής των αμοιβών που εισπράττουν τα παραπάνω πρόσωπα στην περ. στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Τέλος, στις περιπτώσεις φορολογουμένων που σύμφωνα με τα παραπάνω δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, αλλά παρόλα αυτά έχουν υποβάλει με επιφύλαξη τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 και η αρμόδια ΔΟΥ δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς τους περί ένταξής τους στις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, δύναται να επανέλθουν υποβάλλοντας σχετική τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα και τόκους. Φορολογούμενοι που εμπίπτουν στις περιπτώσεις που αναφέρονται και για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα και τόκους εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής δήλωσης.




Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ


https://www.taxheaven.gr

ΕΚΤ: 20ευρα και 50ευρα το 83% των πλαστών

ΕΚΤ: 20ευρα και 50ευρα το 83% των πλαστών

Περίπου 301.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2018, δηλαδή κατεγράφη μείωσή τους κατά 17,1% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και κατά 9,1% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), «η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι πράγματι πολύ μικρή». Ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων χαρτονομισμάτων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά, με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Το 2017, για παράδειγμα, ο αριθμός και η αξία των χαρτονομισμάτων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 5,9% και 4,0%, αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία που υπερβαίνει το 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2018, τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δυο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περίπου 83% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια (88,8%) εντοπίστηκαν στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 10,3% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 0,9% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου.
Το πρώτο εξάμηνο του 2019 το Ευρωσύστημα σχεδιάζει να θέσει σε κυκλοφορία ταυτόχρονα τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ, τις δυο τελευταίες ονομαστικές αξίες της σειράς «Ευρώπη». Το Ευρωσύστημα θα διοργανώσει ενημερωτική εκστρατεία για το κοινό και τους φορείς που κατ' επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά σχετικά με την εισαγωγή των νέων αυτών τραπεζογραμματίων, τα οποία θα έχουν ορισμένα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας.
Πηγή: enikonomia.gr 

ΠΟΛ.1146/2018 Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων, καταβολής παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος, α) αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και β) των φορολογουμένων που είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε υπέστησαν υλικές ζημιές στην ακίνητη περιουσία τους

ΠΟΛ.1146/2018
Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων, καταβολής παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος, α) αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και β) των φορολογουμένων που είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε υπέστησαν υλικές ζημιές στην ακίνητη περιουσία τους

ΠΟΛ 1146/2018

(Τεύχος Β’ 3020/26.07.2018)

ΠΟΛ.1146/26.7.2018

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 6 και 18 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170) όπως ισχύουν.

2. Τις διατάξεις των άρθρων 344456061626467 και 68 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167) όπως ισχύουν.

3. Τις διατάξεις του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας, Κληρονομιών, Δωρεών κ.λπ., ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2961/2001 (Α΄ 266) και τον α.ν. 1521/1950 (Α΄ 245), ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 1587/1950 (Α΄ 294).

4. Το Π.Δ. 73/2015 (Α΄ 116) «Διορισμός Αντιπροέδρου Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

5. Το π.δ. 125/2016 (Α΄ 210) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

6. Την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0010218 ΕΞ 2016/14.11.2016 (Β’ 3696/15.11.2016) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών περί «Ανάθεσης αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου».

7. Το Π.Δ.142/2017 (Α΄ 181) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών» όπως ισχύει.

8. Τις διατάξεις του ν. 4389/2016 (Α΄ 94) περί σύστασης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύουν, ιδίως το άρθρο 41.

9. Τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 22 του ν. 2020/1992 (Α΄ 34) με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να παρατείνει με απόφαση, τις προθεσμίες που ορίζονται από τις κείμενες φορολογικές διατάξεις για υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

10. Την ΠΟΛ.1121/2018 απόφαση της Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2478 Β΄/27.6.2018).

11. Την από 23.7.2018 ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής περί κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 23.7.2018 στις ανωτέρω περιοχές.

12. Το γεγονός ότι οι εν λόγω πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή στις ανωτέρω περιοχές.

13. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

1. Παρατείνονται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων απόδοσης τελών χαρτοσήμου και άλλων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ Δημοσίου ή τρίτων:

α) φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα), στη χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας και

β) των φορολογουμένων που είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε υπέστησαν υλικές ζημίες στην ακίνητη περιουσία τους οι οποίες λήγουν από 24η Ιουλίου 2018.

Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνεται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

2. Παρατείνονται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018 οι προθεσμίες καταβολής παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος: α) φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και

β) των φορολογουμένων που είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε υπέστησαν υλικές ζημίες στην ακίνητη περιουσία τους που λήγουν την 31η Ιουλίου 2018. Η υποβολή των δηλώσεων αυτών θα γίνεται χειρόγραφα στις αρμόδιες αυτές Δ.Ο.Υ.

3. Παρατείνονται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες λήγουν από την 23η Ιουλίου 2018 μέχρι και την 23η Αυγούστου 2018: α) για τους υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης στις Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και Παλλήνης και β) για τους φορολογούμενους που είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε υπέστησαν υλικές ζημίες στην ακίνητη περιουσία τους.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2018

Η Υφυπουργός
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

https://www.taxheaven.gr

ΑΣΕΠ: 25 ευκαιρίες σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ

ΑΣΕΠ: 25 ευκαιρίες σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ

Έρχονται 25 νέες προσλήψεις σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ.
Το ΑΣΕΠ ενέκρινε τις δύο νέες προκηρύξεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν, επισήμως, τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Θα προσληφθούν:
ΔΕΗ (18 θέσεις)
ΔΕΔΔΗΕ (7 θέσεις)
Διαβάστε περισσότερα στο workenter.gr

Πληρώνονται σήμερα οι συντάξεις του Αυγούστου από όλα τα Ταμεία

Πληρώνονται σήμερα οι συντάξεις του Αυγούστου από όλα τα Ταμεία

Σήμερα, Παρασκευή, 27 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των συντάξεων του Αυγούστου 2018 από όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Όπως είπε και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην εκπομπή "Ξυπνάμε Μαζί" στο Espilon, "Σήμερα 27 του μηνός θα γίνει η καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου νωρίτερα, σε αυτές δεν θα δουν τις δύο επιπλέον συντάξεις οι πληγέντες, θα τις δουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα" συμπλήρωσε.
"Θα δοθεί και ένα εφάπαξ βοήθημα ύψους 10.000 ευρώ στις οικογένειες που έχασαν άνθρωπο στην πυρκαγιά" είπε η υπουργός Εργασίας.
"Θα δίδονται 1.000 ευρώ μηνιαίως σε κάθε παιδί που έχασε ένα γονιό στην πυρκαγιά μέχρι την ενηλικίωση του ή μέχρι τα 24 χρόνια του εφόσον σπουδάζει. Άρα μιλάμε για ένα μέτρο διαρκείας" ανέφερε.
Πηγή: enikonomia.gr

Ο «Κλεισθένης» και οι γενικότερες δημοσιονομικές προσαρμογές που συντελούνται

Ο «Κλεισθένης» και οι γενικότερες δημοσιονομικές προσαρμογές που συντελούνται
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 16:40
Εκτύπωση


Ο «Κλεισθένης» και οι γενικότερες δημοσιονομικές προσαρμογές που συντελούνται
του Καραγιλάνη Στέλιου

Ο «Κλεισθένης» (Ν.4555/18) προκαλεί σημαντικές αλλαγές στην οικονομική διαχείριση και λειτουργία των Δήμων και ενώ αρκετά άρθρα του έχουν εφαρμογή από τη νέα Δημοτική περίοδο (1/1/2020), αυτά που αφορούν στα οικονομικά έχουν άμεση εφαρμογή (με τη δημοσίευση του νόμου).
Πέρα από το τεχνικά θέματα των διατάξεων και την ανάλογη κατανόηση και εφαρμογή τους στη καθημερινή λειτουργία, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το γενικότερο χαρακτήρα και την επίδρασή τους στην όλη οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ. Ορισμένες ρυθμίσεις μπορεί να έχουν χαρακτήρα στρατηγικό και είναι χρήσιμο να κατανοηθεί αυτός ο χαρακτήρας πολύ περισσότερο από τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτών των διατάξεων και έτσι με το τρόπο αυτό να εφαρμοστεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποιές όμως είναι οι βασικές Δημοσιονομικές κατευθύνσεις στις οποίες έρχεται να προσαρμόσει ο Ν.4555/18 τους ΟΤΑ;
Η βασική κατεύθυνση που ξεκίνησε με το Ν.3871/10, συνεχίστηκε με το Ν.4270/14 και εξειδικεύτηκε και με άλλες σχετικές διατάξεις στη πορεία (N.4337/15-Π.Δ. 80/16), αφορά στη μετατόπιση των αρμοδιοτήτων (αλλά και των ευθυνών) στην οικονομική διαχείριση, από τα αιρετά ή διορισμένα όργανα διοίκησης στους υπηρεσιακούς προϊστάμενους των οικονομικών υπηρεσιών. Έτσι μεταταπίζεται σταδιακά η ευθύνη στην ανάληψη των δαπανών στο Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.). Η προσπάθεια αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί στους Δήμους καθώς οι ιδιαιτερότητες των ΟΤΑ είχαν επιβάλλει ένα καθεστώς ιδιότυπης λειτουργίας σε σύγκριση με τις γενικότερες ρυθμίσεις του Δημόσιου Λογιστικού (αρμοδιότητες οργάνων διοίκησης, διατάκτης κλπ). Έρχεται, λοιπόν ο Ν.4555/18 και με τις διατάξεις των άρθρων 203, 204, και 205, που είναι και άμεσης εφαρμογής, ρυθμίζει τις «αρρυθμίες» που είχαν απομείνει μεταξύ Λογιστικού των ΟΤΑ και Δημόσιου Λογιστικού, με σκοπό να προσαρμόσει τις διαδικασίες της οικονομικής λειτουργίας στις ευρύτερες ρυθμίσεις του Δημόσιου Λογιστικού (Ν.4270/13).
Δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται, παράλληλα, μία γενικότερη ενιαιοποίηση τόσο της νομοθεσίας όσο και των διαδικασιών για όλους τους τομείς του Δημόσιου τομέα, με στόχο το καθεστώς Δημοσίων Συμβάσεων, Λογιστικής Τυποποίησης και Δημόσιου Λογιστικού να είναι ενιαίο ανεξάρτητα εάν ο ο Φορέας είναι Δήμος, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο ή Υπουργείο.
Η «απαίτηση» προσαρμογής των ΟΤΑ είχε εκφραστεί με ένα όχι πολύ «κομψό» τρόπο με το υπ’ αριθμόν 2/45592/0026/14-6-2017 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως απάντηση σε ερωτήματα που είχαν τεθεί και αφορούσαν θέματα εφαρμογής του ΠΔ 80/16 για την ανάληψη υποχρέωσης στους Δήμους. Το ΓΛΚ με το έγραφο εκείνο ουσιαστικά απαιτούσε νομοθετικές ρυθμίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εφαρμοστεί το ΠΔ 80/16 με τον ίδιο τρόπο στους ΟΤΑ όπως και στο λοιπό Δημόσιο.
Στη βάση των παραπάνω πρέπει να δούμε και τις ρυθμίσεις των άρθρων 203-205 του Ν.4555/18.

Συγκεκριμένα:

Ο διατάκτης. Με το άρθρο 203 ο μοναδικός διατάκτης στο Δήμο είναι ο Δήμαρχος και κάθε άλλη διάταξη που υπήρχε και όριζε επίσης ως διατάκτη το Δημοτικό Συμβούλιο ή την Οικονομική Επιτροπή, καταργείται ή τροποποιείται. Για να επιτευχθεί αυτή η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων είχαμε αφενός τη τροποποίηση διατάξεων του ΔΚΚ, του «Καλλικράτη» αλλά αφετέρου και τη κατάργηση άρθρων του ΒΔ 17-5/59 για την οικονομική διοίκηση και το Λογιστικό των ΟΤΑ. Έτσι τροποποιείται το άρθρο 58 του Ν.3852/10 που αναφέρεται στις αρμοδιότητες του Δημάρχου με τη μεταφορά πλήρως της αρμοδιότητας του Διατάκτη στο πρόσωπό του, επίσης καταργούνται οι σχετικές διατάξεις του ΒΔ 17-5/15-6-59 ενώ τροποποιούνται όλες οι διατάξεις του ΔΚΚ που δίνουν αρμοδιότητα Διατάκτη στο Δημοτικό Συμβούλιο (άρθρα 158, 86 κλπ).
Η αλλαγή αυτή στο Διατάκτη επιφέρει με τη σειρά της αλλαγές στις διαδικασίες ανάληψης δαπανών και καθορίζεται πλέον πως η ίδια η έκδοση της ΑΑΥ καλύπτει την ενέργεια του Δημάρχου όταν εκτελεί την αρμοδιότητα του Διατάκτη.
Πλέον ο ρόλος του Προϋπολογισμού παίρνει ουσιαστικά το χαρακτήρα της πολιτικής απόφασης και ο Δήμαρχος έρχεται να λειτουργήσει μέσω της απόφασης για την ανάληψη της υποχρέωσης ως ο εκτελεστής της πολιτικής απόφασης που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο με τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Θέματα που θα προκύψουν και αφορούν την εξειδίκευση των πιστώσεων θα επηρεάσουν το τρόπο σύνταξης του προϋπολογισμού, τα έχουμε εντοπίσει με τη βοήθεια της Επιστημονικής Ομάδας και είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους πελάτες μας (συνδρομητικούς και μη) στην αντιμετώπισή τους.

Ο ρόλος του Δημάρχου ως προς τα έσοδα. Η ιδια λογική διαπερνά και το ρόλο του Δημάρχου στο επίπεδο των εσόδων. Μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος συνυπέγραφε τους χρηματικούς καταλόγους βάση των διατάξεων των άρθρων 58 π.1ε του Ν.3852/10 και του 86 π.1ε του Ν.3463/06. Οι διατάξεις αυτές καταργούνται μέσω της αντικατάστασης που επέφερε το άρθρο 203 του Ν.4555/18.
Αποδεσμεύεται, λοιπόν, ο Δήμαρχος από τη βεβαίωση των χρηματικών καταλόγων, άρα η αντίστοιχη ευθύνη μεταβιβάζεται εξολοκλήρου στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία.

Η εκκαθάρριση των δαπανών.
Στα πλαίσια των περιορισμών του ρόλου των αιρετών και ειδικότερα του Δημάρχου ως εκκαθαριστή δαπανών, το άρθρο 204 ορίζει πως ο δήμαρχος παύει να έχει την ιδιότητα του εκκαθαριστή των δαπανών και του εντολέα των πληρωμών. Ο ρολος αυτός ανατίθεται στο Π.Ο.Υ. και έτσι επέρχεται η εφαρμογή της βασικής δημοσιονομικής αρχής του σαφούς διαχωρισμού του διατάκτη από τον υπόλογο εκκαθαριστή.

Ο ρολος του Προϊστάμενου των Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ).
Με το άρθρο 205 του νόμου προσδιορίζεται το ποιός μπορεί να είναι ΠΟΥ και ανάλογα με το μέγεθος ή την οργανωτική συγκρότηση ή το υπάρχον προσωπικό.

Πλέον των παραπάνω, θεωρούμε πως οι προαναφερθείσες διατάξεις βοηθούν και στην απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, όπως για παράδειγμα τα γνωστά θέματα που είχαν προκύψει με την εφαρμογή του ΠΔ 80/16 για τις αναλήψεις υποχρεώσεων, αλλά ταυτόχρονα γεννούν και νέα ζητήματα όπως για παράδειγμα το θέμα της έγκρισης των μελετών για τη πραγματοποίηση των δαπανών.

Η Επιστημονική μας Ομάδα βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας όλων των θεμάτων που έχουν προκύψει από τις διατάξεις του «Κλεισθένη» και θα επανέρχεται τακτικά είτε με παρουσιάσεις επί των θεμάτων και αναλύσεις, είτε με on line εκπαιδεύσεις και διοργάνωση σεμιναρίων. Για δε το Σεπτέμβρη έχουμε προγραμματίσει 2ημερίδα για τη παρουσίαση των νέων διατάξεων σε κεντρικό χώρο της Αθήνας.
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ακολουθήουν αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής των σχετικών διατάξεων.

ΠΟΛ.1145/2018-ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΝΕΟ Κ.Φ.Ε.

ΠΟΛ.1145/2018-ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΝΕΟ Κ.Φ.Ε.

Με την Πολ. 1145/25.7.2018 της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)  με θέμα "Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 71Α, 71Β και 71Γ του ν.4172/2103, καθώς και των άρθρων 27 και 354 του ν.4512/2018 (ΦΕΚ Α΄ 5) " διευκρινίζονται  τα  ακόλουθα.  Ειδικότερα,
 Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των άρθρων 71Α, 71Β και 71 Γ του ν.4172/2013 περί φορολογικών κινήτρων,
όπως αυτά προστέθηκαν με το άρθρο 353 του ν.4512/2018, καθώς και των άρθρων 27 και 354 του ίδιου νόμου, σχετικά με την απαλλαγή του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» από κάθε άμεσο φόρο και την τροποποίηση λοιπών διατάξεων που αφορούν σε φορολογικά κίνητρα, αντίστοιχα.
 Άρθρα 71Α, 71Β και 71Γ ν.4172/2013
Φορολογικά κίνητρα
 Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 353 του ν.4512/2018 εισάγεται στο ν.4172/2013 (ΚΦΕ) μετά το άρθρο 71, Μέρος έβδομο – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ στο οποίο εντάσσονται νέα άρθρα 71Α, 71Β και 71Γ. Με την παρ. 2 του άρθρου 353 του ν.4512/2018 ενσωματώνεται σε Μέρος όγδοο με τίτλο «Μεταβατικές διατάξεις» το υφιστάμενο άρθρο 72 του ν.4172/2013. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, με την τροποποίηση αυτή οι υφιστάμενες διατάξεις που αφορούν φορολογικά κίνητρα ευρεσιτεχνίας και κίνητρα κεφαλαιοποίησης αφορολόγητων αποθεματικών εντάσσονται στον ΚΦΕ για λόγους νομοτεχνικής αρτιότητας με ταυτόχρονη κατάργηση των άρθρων 71 του ν.3842/2010, 101 του ν.1892/1990 και 13 του ν.1473/1984. Συνεπώς δεν πρόκειται για νέα ρυθμίσεις αλλά για συστηματική ένταξη ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων στον ΚΦΕ, γεγονός που δεν διαταράσσει την κατά χρόνο εφαρμογή τους.  .....
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1145/2018 .Εδώ.

Τεχνικοί ασφαλείας (Τ.Α.) - Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων τεχνικών ασφαλείας (η.β.) - Ανάθεση καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας

Τεχνικοί ασφαλείας (Τ.Α.) - Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων τεχνικών ασφαλείας (η.β.) - Ανάθεση καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας




Επιμέλεια: Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας (Δ.Ε.Ν.) - Γιάννης Πίκουλας

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ:
Α΄  ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
- Το νομικό πλαίσιο οριοθετείται από τον Ν. 3850/2010 (βλ. ΔΕΝ 2010 σελ. 786 επ.), την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 9Α Ν. 3850/2010 (η οποία προσετέθη με το άρθρο 119 Ν. 4488/2017, ΔΕΝ 2017, τεύχος 1718, σελ. 1280) και την βάσει αυτής εκδοθείσα Υ.Α. 50067/28/27.10.2017(ΔΕΝ 2017, τεύχος 1723, σελ. 1460) που τροποποιήθηκε από τις Υ.Α. 16974/758/2018 (ΔΕΝ 2018, τεύχος 1731, σελ. 488) και Υ.Α. 32126/1463/2018 (βλ. ιστοσελίδα ΔΕΝ όπου και κωδικοποίηση της ΥΑ 50067 όπως ισχύει σήμερα).
Β΄ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
- Δεν καταχωρίζονται στην Η.Β. οι εργοδότες που εκτελούν χρέη Τ.Α. στην επιχείρησή τους. Καταχωρίζονται τα φυσικά πρόσωπα-Τ.Α. και οι ΕΞΥΠΠ και ΕΣΥΠΠ.
- Καταχωρίζονται στοιχεία ταυτοποίησης (Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α., Α.Δ.Τ., επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, ημερομηνία γεννήσεως, εθνικότητα, κατοικία, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλέφωνο), εκπαιδεύσεως και ειδικότητας του Τ.Α. (επιπέδου και τίτλου σπουδών, ειδικότητα, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όπου απαιτείται και στοιχεία επιμόρφωσης) καθώς και απασχολήσεως (στοιχεία επιχειρήσεως ή επιχειρήσεων στην οποία ή στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες Τ.Α. κλπ.).
- Προηγείται αίτηση εγγραφής στην Η.Β. με χρήση των κωδικών του TAXIS και εν συνεχεία αποκτάται κωδικός πρόσβασης και δημιουργία προσωπικού λογαριασμού του Τ.Α. στην Η.Β.
- Η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία ΣΕΠΕ του τόπου κατοικίας του αιτούντος Τ.Α.
- Μετά από την έγκριση της αιτήσεως εγγραφής στην ηλεκτρονική βάση, χορηγείται μοναδικός αριθμός καταχώρισης Τ.Α.
- Η διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων Τ.Α. την οποία προβλέπει η Υ.Α. (άρθρο 7 της Υ.Α.) πραγματοποιείται σε Τ.Α. εγγεγραμμένους στην Η.Β. με συμπλήρωση από τον εργοδότη εντύπου πρότασης ανάθεσης καθηκόντων στο σύστημα ΟΠΣ-ΣΕΠΕ, το οποίο έντυπο-πρόταση, αφού ελεγχθεί από πλευράς νομιμότητας, αποδέχεται ο Τ.Α. ή/και η ΕΞΥΠΠ μετά από σχετική ειδοποίηση που τους αποστέλλεται. Εξυπακούεται ότι η εν λόγω διαδικασία ανάθεσης δεν καταλαμβάνει τους εργοδότες που εκτελούν χρέη Τ.Α. στην επιχείρησή τους.
- Από την 1.12.2017 όλοι οι Τ.Α. που ασκούν (οποτεδήποτε και αν άρχισαν να εκτελούν καθήκοντα Τ.Α.) ή πρόκειται (το πρώτον από 1.12.2017 και μετά) να ασκήσουν καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας, εγγράφονται στην ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων τεχνικών ασφαλείας (Η.Β.).
- Η διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων Τ.Α. (άρθρο 7 της Υ.Α.) εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε κάθε νέα ανάθεση καθηκόντων Τ.Α. από 1.7.2018, ενώ από 1.4.2018 έως 30.6.2018 κάθε νέα ανάθεση καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας από εργοδότες που έχουν υποχρέωση να απασχολούν τεχνικό ασφαλείας πραγματοποιείται, εναλλακτικά, είτε με τήρηση της διαδικασίας ανάθεσης την οποία προβλέπει η Υ.Α. (άρθρο 7 αυτής) είτε με επιτόπια υποβολή των εγγράφων στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ. Όσες όμως αναθέσεις καθηκόντων τεχνικών ασφαλείας θα έχουν υποβληθεί εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ (από οποτεδήποτε στο παρελθόν) έως 30.6.2018, θα λήξουν αυτοδικαίως την 1.4.2019 και ώρα 13:00. Συνεπώς έως τότε (1.4.2019 και ώρα 13:00) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας όπως αυτή ορίζεται στην Υ.Α. (άρθρο 7 της Υ.Α.).
- Εν περιπτώσει μονομερούς αποφάσεως του Τ.Α. ή/και της ΕΞΥΠΠ για διακοπή της ασκήσεως των καθηκόντων Τ.Α., υποβάλλεται αίτημα διακοπής παροχής υπηρεσιών Τ.Α.
- Εν περιπτώσει μονομερούς από τον εργοδότη διακοπής της παροχής υπηρεσιών Τ.Α., η δήλωση του εργοδότη πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
- Για την κατά τα άνω λήξη της αναθέσεως καθηκόντων αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του εργοδότη και του Τ.Α. ή/και της ΕΞΥΠΠ.
Γ΄ ΣΗΜΕΙΑ ΧΡΗΖΟΝΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ:
- Για τους εργοδότες που εκτελούν χρέη Τ.Α. στην επιχείρησή τους δεν επέρχεται μεταβολή σε όσα γνωρίζαμε έως τώρα.
- Από την 1.12.2017 όλοι ανεξαιρέτως οι Τ.Α. (πλην εννοείται των εργοδοτών-τεχνικών ασφαλείας) εγγράφονται στην ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων τεχνικών ασφαλείας. Ειδικώτερα ισχύουν οι εξής υποχρεώσεις για τις κάτωθι επιμέρους δυο κατά βάσιν κατηγορίες Τ.Α.:
Για την 1η κατηγορία Τ.Α.:
α) Οι από χρονικό σημείο προγενέστερο της 1.12.2017 ασκούντες καθήκοντα Τ.Α. που απλώς συνεχίζουν και μετά την 1.12.2017 να είναι τεχνικοί ασφαλείας στην ίδια επιχείρηση χωρίς κάποια νεώτερη έως σήμερα ανανέωση,
β) Οι από χρονικό σημείο προγενέστερο της 1.12.2017 Τ.Α. που συνεχίζουν και μετά την 1.12.2017 να είναι Τ.Α. στην ίδια επιχείρηση, με νεώτερη όμως ανανέωση της ιδιότητάς τους αυτής που εμπίπτει (η ανανέωση) στο χρονικό διάστημα από 1.1.2018 έως 31.3.2018,
γ) Οι καθιστάμενοι Τ.Α. στο χρονικό διάστημα από 1.1.2018 έως 31.3.2018,
δ) Εκείνοι από όσους καθίστανται Τ.Α. στο χρονικό διάστημα από 1.4.2018 έως 30.6.2018, για τους οποίους υπήρξε επιτόπια υποβολή των εγγράφων στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ και
ε) Οι Τ.Α. οι οποίοι, ανεξάρτητα από το πότε στο παρελθόν κατέστησαν τεχνικοί ασφαλείας, είχαν νέα ανάθεση καθηκόντων στο χρονικό διάστημα από 1.4.2018 έως 30.6.2018, για την οποία νέα ανάθεση υπήρξε επιτόπια υποβολή των εγγράφων στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ
έχουν τις εξής δυο υποχρεώσεις:
α) να εγγραφούν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων και
β) να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη από την υπουργική απόφαση διαδικασία υποβολής του εντύπου αναθέσεως καθηκόντων Τ.Α. το αργότερο έως την 1.4.2019 και ώρα 13:00 (διότι τότε θα λήξουν αυτοδικαίως οι αναθέσεις ή/και ανανεώσεις καθηκόντων τους που πραγματοποιήθηκαν με έγγραφη υποβολή των σχετικών εγγράφων στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ).
Για την 2η κατηγορία Τ.Α.:
Πάντες οι λοιποί Τ.Α., ήτοι:
α) όσοι καθίστανται Τ.Α. το πρώτον από 1.7.2018 και μετά ή κατέστησαν Τ.Α.  οποτεδήποτε πριν από την 1.7.2018 αλλά συνέπεσε ανανέωση της αναθέσεως καθηκόντων τους μετά την 1.7.2018, όπως επίσης και
β) οι τεχνικοί ασφαλείας οι οποίοι είχαν πρώτη ή νέα ανάθεση καθηκόντων στο χρονικό διάστημα από 1.4.2018 έως 30.6.2018 εφ' όσον γι' αυτούς δεν υπήρξε επιτόπια υποβολή των εγγράφων στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ αλλά τηρήθηκε η διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας της υπουργικής αποφάσεως, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη υποχρέωση.
Οι αναθέσεις καθηκόντων Τ.Α. σε αυτούς (τους Τ.Α. της ως άνω 2ης κατηγορίας Τ.Α.) δεν θα λήξουν αυτοδικαίως την 1.4.2019 (τότε θα λήξουν αυτοδικαίως μόνον οι έως 30.6.2018 εγγράφως υποβληθείσες αναθέσεις καθηκόντων). Εξυπακούεται βέβαια ότι οι τεχνικοί ασφαλείας της εν λόγω 2ης κατηγορίας Τ.Α. έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική βάση, διαφορετικά δεν θα είχε γίνει η υποχρεωτικά με την διαδικασία της Υ.Α. ανάθεση καθηκόντων Τ.Α. σε αυτούς.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Με επιφύλαξη την διάταξη περί παραμονής σε ισχύ έως 1.4.2019 των εγγράφως έως 30.6.2018 υποβληθεισών αναθέσεων καθηκόντων Τ.Α. [από 1.7.2018 τηρείται υποχρεωτικά η διαδικασία ανάθεσης του άρθρου 7 της Υ.Α.], η συνέχιση, από 1.7.2018 και μετά, της ανάθεσης άσκησης καθηκόντων Τ.Α. κατά παράβαση των μεταβατικών ρυθμίσεων του άρθρου 9 της Υ.Α. επιφέρει τις κυρώσεις των άρθρων 71 και 72 Ν. 3850/2010 με τις διαδικασίες των άρθρων 23 και 24 του Ν. 3996/2011 όπως ισχύουν.

https://www.taxheaven.gr

Δημοτικά τέλη στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει απαλλαγή. Λύση για τα παλαιά χρέη, υπερβολικές επιβαρύνσεις στο μέλλον. Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ

Δημοτικά τέλη στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει απαλλαγή. Λύση για τα παλαιά χρέη, υπερβολικές επιβαρύνσεις στο μέλλον. Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ




Ορέστης Σεϊμένης - Αλεξάνδρα Γεράγγελου

Γενικά: 

Μετά το 2005, ύστερα από προσπάθειες μιας εικασαετίας της ΠΟΜΙΔΑ, ο νόμος 3345/2005 ρητά προβλέπει απαλλαγή των ακινήτων από τα δημοτικά τέλη «για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά», χωρίς να προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης προς τον οικείο Δήμο.

Πολλοί Δήμoι όμως, βασισμένοι σε μια μετέωρη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών απαιτούσαν την ταυτόχρονη με τη διακοπή ηλεκτροδότησης υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στις υπηρεσίες τους για να απαλλάξουν τον δημότη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητος και φωτισμού.

Αυτό ήταν μια κατάφωρη αυθαιρεσία των Δήμων αυτών σε βάρος των πολιτών. Ο νόμος δεν είχε τέτοια προϋπόθεση γιατί ο νομοθέτης θέλησε να εξυπηρετήσει τους πολίτες και όχι να τους επιβαρύνει να πληρώνουν για κλειστά και συχνά πλήρως απαξιωμένα ακίνητα.

Η μη χρήση του ακινήτου μπορεί να αποδειχτεί συνδυαστικά, από τη βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης και τη δήλωση του κενού ακινήτου στη φορολογική δήλωση (έντυπο Ε2).
 
Όπως έχει επισημάνει ο Συνήγορος του Πολίτη, ήδη από το 2014 και όπως δέχτηκε σε πρόσφατη απόφασή του και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, η μη χρήση του ακινήτου τεκμαίρεται από την ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής από τον ιδιοκτήτη του αιτήματος απαλλαγής του από τα τέλη στον αρμόδιο Δήμο.

Με την ευκαιρία της ψήφισης του νέου νόμου 4555/2018 για τους Δήμους, θα εξετάσομε παρακάτω όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα για τα δημοτικά τέλη στα κενά ακίνητα και που παραμένουν ακόμα άλυτα:

1. Πότε απαλλάσσονται  πλήρως τα δημοτικά τέλη καθαριότητος και φωτισμού
2. Γιατί πληρώνουμε στους Δήμους τα δημοτικά τέλη καθαριότητος και φωτισμού
3. Πως υπολογίζεται το Τέλος καθαριότητος και φωτισμού
4. Η ΔΕΗ εισπράττει το Τέλος καθαριότητος και φωτισμού για λογαριασμό του ΔΗΜΟΥ
5. Πως αποδεικνύεται στον Δήμο η διακοπή του ρεύματος στην ΔΕΗ
6. Γιατί χρεώνονται σήμερα οι πολίτες-ιδιοκτήτες ακινήτων με δημοτικά τέλη όταν το ακίνητό τους είναι κενό και δεν καταναλώνουν ρεύμα.
7. Η αναδρομική χρέωση 20ετίας των πολιτών για τα δημοτικά τέλη για τα κενά ακίνητα από τους Δήμους.
8. Oι λύσεις που δόθηκαν με τον νέο νόμο 4555/2018
9. Αντίθετος είναι ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αναλυτικότερα:

1. Πότε απαλλάσσονται  πλήρως τα δημοτικά τέλη καθαριότητος και φωτισμού
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται πλέον πλήρως από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού, όταν το ακίνητό τους δεν ρευματοδοτείται και δεν χρησιμοποιείται (είναι κενό), εφόσον μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης καταθέσουν στον οικείο Δήμο αίτηση απαλλαγής τους από την χρέωση δημοτικών τελών, στην οποία να επισυνάπτουν τα εξής δύο δικαιολογητικά:
1. Βεβαίωση της ΔΕΗ περί διακοπής της ηλεκτροδότησης του ακινήτου, και
2. Υπεύθυνη δήλωσή τους προς το Δήμο ότι το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται και δεν χρησιμοποιείται καθ΄οποιονδήποτε τρόπο.
Η παραπάνω δήλωση πρέπει να υποβληθεί, σύμφωνα με την διαδικασία που έχουν ορίσει οι Δήμοι, αμέσως μετά τον χρόνο διακοπής της ηλεκτροδότησης.

2. Γιατί πληρώνουμε στους Δήμους τα Δημοτικά Τέλη καθαριότητος και φωτισμού
«Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας των δήμων και προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη των πάσης φύσης δαπανών που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού των οδών, των πλατειών και του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και κάθε άλλης παγίως παρεχόμενης υπηρεσίας από τους δήμους που σχετίζεται ή είναι συναφής με αυτές. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε χρήση ή δέσμευση των πόρων που προέρχονται από την είσπραξη του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για την κάλυψη οποιονδήποτε άλλων δαπανών και υποχρεώσεων» (Ν.25/1975 άρθρο 1 παρ. 1)

3. Πως υπολογίζεται το τέλος καθαριότητας και φωτισμού
Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας-αποκομιδής απορριμμάτων και φωτισμού (δημοτικά τέλη) υπολογίζεται επί της επιφάνειας του εκάστοτε ακινήτου και προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων  επί τον συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους, ο οποίος ορίζεται, ανά κατηγορία χρήσεως των ακινήτων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

4. Η ΔΕΗ εισπράττει το τέλος καθαριότητας και φωτισμού για λογαριασμό του ΔΗΜΟΥ
Το τέλος αυτό χρεώνεται στον δημότη μέσω της ΔΕΗ. Εάν δεν καταβληθούν μπορεί να κοπεί το ρεύμα

5. Πως αποδεικνύεται στον Δήμο η διακοπή του ρεύματος στην ΔΕΗ 
«Οι διαχειριστές του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να διαβιβάζουν αμελλητί τα ….. στοιχεία τιμολόγησης και εν γένει τα δεδομένα των υπόχρεων που τηρούνται για τη συνείσπραξη των ποσών της περίπτωσης β` προς τους οικείους δήμους.». (Ν.3979/2011 άρθρο 43 παρ. 1γ΄)
Σ.Σ.: Επομένως οι ΟΤΑ γνωρίζουν, ή θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος, και συνεπώς η χρήση κάθε ακινήτου που διαθέτει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε ο πολίτης να έχει την υποχρέωση να προσέρχεται στον Οικείο Δήμο για να προβαίνει στη σχετική δήλωση για την διακοπή του ρεύματος.
Στην πράξη όμως η διακοπή του ρεύματος γίνεται δεκτή στον Δήμο μόνο με την προσκόμιση του εγγράφου της ΔΕΗ από τον ίδιο τον πολίτη-ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το έγγραφο αυτό πρέπει να κατατίθεται στον Δήμο αμέσως μετά την διακοπή του ρεύματος, προκειμένου να μην χρεώνεται με τα δημοτικά τέλη καθαριότητος και φωτισμού.

6. Γιατί χρεώνονται σήμερα οι πολίτες-ιδιοκτήτες ακινήτων με Δημοτικά Τέλη όταν το ακίνητό τους είναι κενό και δεν καταναλώνουν ρεύμα. 
Οι σχετικές διατάξεις είναι πολύπλοκες και γραφειοκρατικές. Υποχρεώνουν τον πολίτη να περιφέρεται από Υπηρεσία σε Υπηρεσία και να στέκεται στις ουρές για να δώσει στον Δήμο μια πληροφορία που …ο Δήμος την έχει ήδη αφού παίρνει κάθε περίοδο αναλυτικά στοιχεία για τα δημοτικά τέλη από την ΔΕΗ κατά πελάτη.

Για την διακοπή του ρεύματος υπάρχουν τριών κατηγοριών δημότες-ιδιοκτήτες ακινήτων:

Α. Εκείνοι που δεν γνωρίζουν την διαδικασία και δεν πάνε στην ΔΕΗ για να κάνουν διακοπή του ρεύματος. Νομίζουν ότι αφού δεν καταναλώνουν ρεύμα, δεν έχουν και υποχρέωση να προβούν σε κάποια ενέργεια. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου, λένε, δείχνει μηδενική ανάλωση σε κιλοβατώρες. Νομίζουν ότι αυτό τα αποδεικνύει όλα.  
Στην περίπτωση αυτή τα δημοτικά τέλη εξακολουθούν να χρεώνονται επειδή οι παραπάνω ιδιοκτήτες δεν πήγαν στην ΔΕΗ για να κάνουν διακοπή, και στην συνέχεια να υποβάλλουν στον Δήμο με αίτηση το χαρτί της διακοπής του ρεύματος, για να σταματήσει να τους χρεώνει με δημοτικά τέλη.
 
Β. Εκείνοι που πάνε στην ΔΕΗ για να κάνουν διακοπή του ρεύματος αλλά δεν πάνε στον Δήμο να ενημερώσουν για την διακοπή του ρεύματος  που έγινε στην ΔΕΗ. Στην περίπτωση αυτή τα δημοτικά τέλη εξακολουθούν να χρεώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ επειδή οι παραπάνω ιδιοκτήτες έχουν κάνει διακοπή στην ΔΕΗ αλλά δεν πήγαν και στον Δήμο για να υποβάλλουν με αίτηση το χαρτί της διακοπής του ρεύματος, για να σταματήσει να τους χρεώνει με δημοτικά τέλη.  (Ν.4304/2014 άρθρο 32)

Γ. Εκείνοι που πάνε στη ΔΕΗ για να γίνει διακοπή του ρεύματος και στη συνέχεια καταθέτουν αμέσως και τη σχετική δήλωση στον οικείο Δήμο ότι το ακίνητό τους δεν χρησιμοποιείται ούτε ηλεκτροδοτείται. Είναι οι μόνοι οι οποίοι θα απαλλάσσονται από την καταβολή των δημοτικών τελών από εδώ και στο εξής!

7. Η αναδρομική χρέωση 20ετίας των πολιτών για τα δημοτικά τέλη για τα κενά ακίνητα από τους Δήμους. 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 5ΕΤΙΑΣ: Εάν κάποιος προσέλθει στον Δήμο καθυστερημένα για να δηλώσει διακοπή με προγενέστερη ημερομηνία, ή για να διορθώσει ανακρίβειες ή ελλείψεις στα στοιχεία που έχει ο Δήμος για το ακίνητό του, εάν αυτό γίνει μέχρι 31-12-2014, τότε ο Δήμος καταλόγιζε τα δημοτικά τέλη αναδρομικά μέχρι 5 χρόνια προς τα πίσω, δηλαδή μέχρι το 2009.
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 20ΕΤΙΑΣ: «Χρηματικές αξιώσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν σε απόδοση φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών και προκύπτουν εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωσή τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών, βεβαιώνονται σε βάρος των υπόχρεων εντός εικοσαετίας από τη λήξη του οικονομικού έτους που δημιουργήθηκε η σχετική υποχρέωση προς καταβολή τους. Τυχόν πρόστιμα που επιβάλλονται για τις ανωτέρω περιπτώσεις, υπολογίζονται επί των οφειλών που ανάγονται στα πέντε (5) προηγούμενα της βεβαίωσης έτη.» (Ν.4304/2014 άρθρα 32 και 33)
Αυτό σημαίνει ότι οι καταλογιζόμενες οφειλές δημοτικών τελών από την 1/1/2015 και μετά αυξάνονται κατά ένα χρόνο, δηλαδή:
- To 2015 επιβάλλονται αναδρομικά Δημοτικά τέλη για 6 χρόνια προς τα πίσω
- To 2016 επιβάλλονται αναδρομικά Δημοτικά τέλη για 7 χρόνια προς τα πίσω
- To 2017 επιβάλλονται αναδρομικά Δημοτικά τέλη για 8 χρόνια προς τα πίσω
- To 2018 επιβάλλονται αναδρομικά Δημοτικά τέλη για 8 χρόνια προς τα πίσω
- κ.ο.κ. μέχρι την συμπλήρωση της 20ετίας

8. Οι λύσεις που δόθηκαν με τον νέο νόμο 4555/2018


Στις  12 Ιουλίου 2018 ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης ΙΙ). Όπως τονίζεται από την ΠΟΜΙΔΑ, με το άρθρο 222 του Ν.4555/2018, το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει “μισή” λύση στο πρόβλημα των δημοτικών τελών κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Συγκεκριμένα η διάταξη λύνει εν μέρει το πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες που δεν γνώριζαν ότι για να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους έπρεπε εκτός από τη βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ, να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στον οικείο Δήμο, όπως είχε ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη. Προβλέπει μάλιστα εξάμηνη προθεσμία προκειμένου οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τις υπεύθυνες αυτές δηλώσεις.

Αναλυτικότερα οι λύσεις που δόθηκαν με το νέο νόμο:

a.Η ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ:
Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, κατά το οποίο είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και αυτό δεν χρησιμοποιούταν, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Εφόσον η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση δεν έχει υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποβάλλεται μέσα σε έξι (6) μηνών από αυτήν. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται." (Άρθρο 222 παρ.2 του Ν. 4555/2018)

b.Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ  ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ:
Με τον νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα έως και διπλασιασμού των δημοτικών τελών. Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα στους Δήμους να επιβάλουν μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, ιδίως των επαγγελματικών ακινήτων (εάν δεν δηλώνεται αμέσως η διακοπή του ρεύματος στον Δήμο), καθώς προβλέπεται ότι ο εκάστοτε ανώτατος σε ύψος γενικός ή ειδικός συντελεστής στον οποίο πάντοτε υπάγονται τα δημοτικά τέλη, μπορεί να οριστεί έως και στο δεκαπλάσιο του γενικού συντελεστή της κατοικίας, ενώ με την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι σήμερα (παρ.4 του άρθρου 7 του Ν.2307/1995, Α' 113) ρητά απαγορεύεται να υπερβούν το πενταπλάσιο! (Άρθρο 182 του Ν.4555/2018)
Επίσης στο άρθρο 185 του ίδιου νόμου προβλέπεται η καθιέρωση τριών κλιμακίων του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, εκτός από την δυνατότητα καθορισμού τέλους για επαγγελματική χρήση έως 10 φορές υψηλότερου από το τέλος οικιακής χρήσης!

c.ΤΑ NEA ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ: Επίσης με το νέο νόμο 4555/2018 οριοθετούνται τα χρονικά όρια επιβολής της δήλωσης περί μη χρήσης ακινήτου προς καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού και προβλέπεται ότι εφεξής για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των εν λόγω τελών απαιτείται μόνο η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης περί της διακοπής ηλεκτροδότησης και της μη χρήσης του ακινήτου προς τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος και φέρει την ευθύνη ελέγχου της ακρίβειας του περιεχομένου της εν λόγω δήλωσης. (άρθρο 222)

d.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ  ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΥΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ -ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ: Ενώ λοιπόν το πρόβλημα λύνεται για το παρελθόν, για όσους βεβαίως πληροφορηθούν περί της παραπάνω εξάμηνης προθεσμίας, Ο νέος νόμος καθιστά το ίδιο πρόβλημα άλυτο για το μέλλον, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτο τον απλό και απληροφόρητο πολίτη, καθώς προβλέπει ότι όσο αυτός δεν υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση στο Δήμο, θα οφείλει δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για κάθε κενό και μη χρησιμοποιούμενο ακίνητό του!!! (Η απαλλαγή δηλαδή αυτή δεν θα δίδεται αναδρομικά)

9. Αντίθετος είναι ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Η ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την κοινή λογική, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, αλλά και με την πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη  (23504/2017) για το θέμα, με την οποία ζήτησε να ισχύει η απαλλαγή των κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη, ανεξάρτητα από το χρόνο δήλωσής τους ως κενών στη Δημοτική Αρχή.
Επίσης στο άρθρο 185 του νέου νόμου 4555/2018 προβλέπεται η καθιέρωση τριών κλιμακίων συντελεστών του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, αλλά και η δυνατότητα καθορισμού τέλους για επαγγελματική χρήση έως 10 φορές υψηλότερου από το τέλος οικιακής χρήσης!
Οι συντελεστές του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους, που καθορίζονται με την απόφαση της παραγράφου 1 διακρίνονται σε γενικούς και ειδικούς συντελεστές.
Οι τρεις γενικοί συντελεστές είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους και διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση κάθε ακινήτου ως εξής:
1ος συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία.
2ος συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.
3ος συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας.
Πέραν των ανωτέρω γενικών συντελεστών, το δημοτικό συμβούλιο δύναται να ορίσει ειδικούς συντελεστές, ως διαβαθμίσεις των γενικών συντελεστών, για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, υπό την προϋπόθεση, ότι αυτό αιτιολογείται ειδικώς λόγω της επιφάνειας, της χρήσης τους ή της γεωγραφικής ζώνης στην οποία βρίσκονται ή άλλων ιδιαίτερων αντικειμενικών χαρακτηριστικών τους. (Άρθρο 185 του Ν.4555/2018)


ΣΧΕΤΙΚΑ:
Β.Δ.. 24-9/1958 άρθρο 2
Α.Ν. 344/1968
Ν. 25/1975 άρθρο 2 παρ.1
Ν. 429/1976
Ν. 2130/1993 άρθρο 18
Ν. 2307/1995 άρθρο 7 παρ.4
Ν. 2503/1997  άρθρο 9 παρ.4
Ν. 1080/1980
Ν. 3345/2005 άρθρο 5
Ν. 3979/2011 άρθρο 43  1γ΄
Ν. 4304/2014 άρθρο 32,33
Ν. 4555/2018 άρθρο 222



https://www.taxheaven.gr

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι...

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι...





2.07.2018

Γνωρίζετε ότι:
  • Δεν αποτελούν εισόδημα και άρα δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, τα χρηματικά ποσά που εισπράττει ο/η σύζυγος στο πλαίσιο αξίωσης συμμετοχής στααποκτήματα του γάμου (άρθρο 1400 του Αστικού Κώδικα). Επομένως, αναγράφονται στον κωδικό 781 της δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) και δεν υπόκεινται ούτε σε εισφορά αλληλεγγύης. Τα παραπάνω ποσά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται με την τυχόν καταβαλλόμενη διατροφή.  Διατροφή που καταβάλλεται βάσει δικαστικής απόφασης ή συμβολαιογραφικού εγγράφου, ακόμη και κατά το χρονικό διάστημα της διάστασης των συζύγων, αποτελεί εισόδημα που απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος. Υπόκειται, ωστόσο, σε εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φόρου εισοδήματος (ΔΕΑΦ 1017570 ΕΞ 2018).

     
  • Η απόδοση στο δικαιούχο σύζυγο χρηματικής παροχής στο πλαίσιο αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου ύψους 3,6%. Η παραπάνω επιβάρυνση ισχύει είτε η απόδοση γίνεται με δικαστική απόφαση, είτε με σύμβαση μεταξύ των ενδιαφερομένων (ΠΟΛ 282/1986).

     
  • H έκθεση ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών δεν αποτελεί από μόνη της «συμπληρωματικό στοιχείο» ικανό να οδηγήσει σε παράταση του καταρχήν πενταετούς χρόνου παραγραφής, εφόσον δεν μνημονεύονται συγκεκριμένα στοιχεία που να έχουν πράγματι το χαρακτήρα των συμπληρωματικών. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έκρινε ότι στις εκθέσεις ελέγχου της Φορολογικής Αρχής πρέπει να αναφέρονται εκείνα τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία η Φορολογική Αρχή, ακόμη και εάν είχε επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια, δεν θα τα είχε εντοπίσει (ΔΕΔ 2914/2018).

     
  • Μέτρα εξασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου (όπως ενδεικτικά η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών) μπορούν να επιβάλλονται και αναδρομικά, δηλαδή σε σχέση με παραβάσεις που ανάγονται σε προγενέστερο της θέσπισής τους χρόνο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η αναδρομική επιβολή των μέτρων αυτών δεν παραβιάζει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του φορολογούμενου, καθώς τα μέτρα αυτά δεν έχουν γνήσιο κυρωτικό χαρακτήρα και περιορίζουν θεμιτά την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία του φορολογουμένου (ΣτΕ 432/2017).

     
  • Δεν προκύπτει φορολογητέα παροχή σε είδος για τον εργαζόμενο από «κοινόχρηστα οχήματα» της εταιρείας, ανεξαρτήτως ύψους της λιανικής τιμής προ φόρων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα παραπάνω οχήματα να μην έχουν παραχωρηθεί σε συγκεκριμένο υπάλληλο ή ομάδες υπαλλήλων, αλλά να διατίθενται από την επιχείρηση με σκοπό να χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής από το προσωπικό της ως αναγκαίο μέσο για τη διεκπεραίωση της εργασίας που τους έχει ανατεθεί. Η επιχείρηση φέρει το βάρος απόδειξης, με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. βιβλίο κίνησης, παραμονή κατά κανόνα του οχήματος στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης μετά το πέρας του ωραρίου, μη κατονομαζόμενοι χρήστες, κλπ.) ότι ένα όχημα δεν έχει παραχωρηθεί σε εργαζόμενο αλλά είναι κοινόχρηστο (ΔΕΑΦ 1017521 ΕΞ 2018).

     
  • Η Φορολογική Διοίκηση έχει την ευχέρεια να προβαίνει σε απενεργοποίηση του ΑΦΜ ή σε αναστολή της χρήσης του, για φορολογούμενους που έχουν παύσει να ασκούν οικονομική δραστηριότητα, ή διαπράττουν φοροδιαφυγή ή έχουν δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτηση του ΑΦΜ. Φορολογούμενοι των οποίων ο ΑΦΜ έχει ήδη ανασταλεί θα πρέπει να καταθέσουν ελάχιστο ποσό εγγύησης 15.000 ευρώ, εάν επιθυμούν να προχωρήσουν σε νέα έναρξη εργασιών.

     
  • Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να απαιτήσει εγγύηση από οποιαδήποτε επιχείρηση υποβάλλει δήλωση εγγραφής στο φορολογικό μητρώο, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, κάτι τέτοιο προβλέπεται όταν μέτοχος ή εταίρος του νομικού προσώπου που υποβάλει τη δήλωση υπήρξε κατά τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή της, μέλος του Δ.Σ. ή νομικός εκπρόσωπος άλλου νομικού προσώπου ή συνδεδεμένο πρόσωπο με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυα, με αποτέλεσμα τη μη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

     
  • Παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών δωρεών και γονικών παροχών μετά την πάροδο 10 ετών, σε περίπτωση που έχει υποβληθεί δήλωση ή 15 ετών αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση στις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την 1η Ιανουαρίου 2015. Για υποθέσεις στις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, το δικαίωμα του Δημοσίου παραγράφεται κατά κανόνα εντός πέντε ετών, από το τέλος του έτους στο οποίο λήγει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης.  Για υποθέσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι 31/12/1994, το δικαίωμα του Δημοσίου έχει παραγραφεί.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με φορολογικά θέματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα Tax & Outsourcing της Grant Thornton στο email: tax@gr.gt.com


https://www.taxheaven.gr