Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Ειδική εφαρμογή για όσους υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις Ξεχωριστά η εκκαθάριση, ακόμα και για τα ζευγάρια που θα υποβάλλουν από κοινού το Ε1

Ειδική εφαρμογή για όσους υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις
Ξεχωριστά η εκκαθάριση, ακόμα και για τα ζευγάρια που θα υποβάλλουν από κοινού το Ε1
17 Ιαν 2019 - 09:21
Picture 0 for Ειδική εφαρμογή για όσους υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις
Του Γιώργου Λαμπίρη

Την υποχρέωση να γνωστοποιήσουν προς τη φορολογική αρχή θα έχουν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, τα ζευγάρια τα οποία θα προβούν σε χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, θα πρέπει να υποβάλλουν επομένως, στην ειδική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο TAXIS μία αίτηση, στην οποία θα αναφέρουν ότι επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις, όπως εξηγεί στα Φορολογικά Νέα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Βασίλης Καμπάνης.

Η προθεσμία υποβολής της συγκεκριμένης αίτησης, θα έχει ως καταληκτική ημερομηνία έως και τις 28 Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να μπορέσει όποιος επιθυμεί να αποστείλει ξεχωριστά τις δηλώσεις. Ωστόσο, μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, όποιος δεν προχωρήσει σε γνωστοποίηση ότι θα καταθέσει χωριστή δήλωση, θα πρέπει να υποβάλλει υποχρεωτικά, κοινή, ενώ εάν κάποιος θελήσει να ανακαλέσει την επιλογή του για χωριστή δήλωση, θα πρέπει να το κάνέι έως και τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ξεχωριστά η εκκαθάριση

Σε κάθε περίπτωση, η εκκαθάριση των υπολοίπων δηλώσεων, οι υπόχρεοι των οποίων δεν θα προβούν σε χωριστές δηλώσεις θα γίνεται επίσης ξεχωριστά. Έτσι, όταν για παράδειγμα ο σύζυγος θα έχει χρεωστικό αποτέλεσμα μετά την εκκαθάριση και η σύζυγος πιστωτικό, τότε θα επιβάλλεται ο φόρος στον ένα, ο οποίος θα καλείται να πληρώνει με δόσεις και ο δεύτερος θα εισπράττει την επιστροφή του φόρου.

Κίνητρο για την συντομότερη υποβολή των δηλώσεων

Σχετικά με τα νέα δεδομένα που θα φέρει η αλλαγή της διαδικασίας για τα ζευγάρια ,ο κύριος Καμπάνης εκτιμά ότι η διαδικασία θα αποτελεί ένα κίνητρο για να υποβάλλονται συντομότερα οι δηλώσεις. Στο σχεδιασμό της φορολογικής αρχής εντάσσεται πιθανότατα η παύση της διαδικασίας του συμψηφισμού και εφόσον το ένα μέλος του ζευγαριού υποβάλλει εγκαίρως το Ε1, θα έχει τη δυνατότητα να εισπράξει πρώτος και εγκαίρως την επιστροφή φόρου και το άλλο μέλος του ζευγαριού θα μπορεί να πληρώνει στη συνέχεια σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: