Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: Ψήφισμα στην 78η ΣτΑ του ΟΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: Ψήφισμα στην 78η ΣτΑ του ΟΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού



http://www.dpk-o.gr/

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 78η Σ.Τ.Α. ΤΟΥ Ο.Ε.Ε. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΛΟΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ κατέθεσε στην 78η Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) του ΟΕΕ το παρακάτω ψήφισμα που αποκαλύπτει την κυβερνητική κοροϊδία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις ΔΗΚΙΟ (ΝΔ)-ΠΔΣΟ/ΠΑΣΚΟ (ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ)-ΣΥΝΑΡΟ (ΣΥΡΙΖΑ). ΑΚΙΟΕ-ΠΟΦΕΕ δεν εκφράστηκαν.

Η 78η ΣτΑ του Ο.Ε.Ε. τοποθετείται σχετικά με την εξαγγελία της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένοντας σε κάθε περίπτωση να ανακοινωθούν επίσημα τα όποια μέτρα έχει αποφασίσει. Η κυβέρνηση κινείται με βάση το «κεκτημένο» σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις και δημοσιεύματα η κυβέρνηση προαναγγέλλει μια μικρή αύξηση μόνο στον κατώτατο μισθό της τάξης 30-60€, που θα αφορά το 1/3 των εργαζομένων.

Από το 2012 ο κατώτατος μισθός παραμένει μειωμένος κατά 165€. Ο μέσος μισθός το 2017 ήταν μειωμένος κατά 331€ (26%) σε σχέση με το 2011. Σε πολλές χώρες η αύξηση του κατώτατου μισθού αξιοποιήθηκε ως όχημα για τη μείωση του μέσου μισθού.

Οι κατώτατοι μισθοί των 600-650€ που παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα της αύξησης, δεν φτάνουν για να καλύψουν  βασικές ανάγκες, με τις τιμές συνεχώς να ανεβαίνουν, τη δυσβάσταχτη φορολογία, τους αυξημένους ΦΠΑ και ΕΦΚ σε βασικά αγαθά, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης κ.α. Τα 30-60€ αύξηση, όσο αναγκαία και αν είναι, δεν φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη. Άλλωστε το εισόδημα όλων των εργαζόμενων αποδεκατίζεται από την βαριά έμμεση φορολογία. Η αύξηση  τιμών και φόρων θα εξαφανίσει την όποια αύξηση μισθών.

Σε συνθήκες που έχει υπερδιπλασιαστεί η μερική απασχόληση (κατά 107% το 2017 σε σχέση με το 2011) και πάνω από τις μισές αναγγελίες πρόσληψης αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, οι εξαγγελλόμενες αυξήσεις θα είναι ακόμα μικρότερες στο εισόδημα των εργαζομένων.

Ακόμα και αυτή η μικρή αύξηση θα αποδειχθεί μαρτύριο, αφού από το 2020 θα μειωθεί δραστικά το αφορολόγητο όριο, εξαναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, να πληρώσουν άμεσους φόρους, ενώ μέχρι τώρα δεν πλήρωναν. Οι εργαζόμενοι θα πάρουν μια μικρή αύξηση και θα χάσουν περισσότερα πληρώνοντας φόρους.

Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού αντικαταστάθηκε από την επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών κατά 100% από το κράτος, για εργαζόμενους μέχρι 25 ετών. Στην πράξη η επιδότηση θα καλυφτεί από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων.

Ακόμα και αυτή η μικρή αύξηση αναιρείται από την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, την γενικευμένη καταστρατήγηση του 8ωρου με 9ωρα και 10ωρα, την επιβολή 6ημερης ή 7ημερης εργασίας, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την αύξηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με τη συνεχή ανακύκλωση ανέργων κ.α. Αυτή είναι η κατάσταση, ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας που διατηρεί και εμπλουτίζει η κυβέρνηση.

Από αυτή την άποψη η 78η ΣτΑ του ΟΕΕ θεωρεί ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης σηματοδοτούν μια ελάχιστη αύξηση του κατώτατου μισθού που δεν καλύπτει τις μεγάλες απώλειες στα εισοδήματα για την πλειοψηφία των μισθωτών και πολύ περισσότερο τις ανάγκες τους, ενώ δεν πρόκειται να σταματήσει τη συνεχή απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Οι μισθωτοί πρέπει να θέσουν στο προσκήνιο την ανάγκη για αυξήσεις μισθών που θα καλύπτουν τις μεγάλες απώλειες και θα είναι σύμφωνες με τις ανάγκες τους.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: