Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Νέος "νόμος Κατσέλη" στο τραπέζι με τους θεσμούς

Νέος "νόμος Κατσέλη" στο τραπέζι με τους θεσμούς

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο με τις τράπεζες όσο και με τους θεσμούς.
to-neo-plaisio-prostasias-tis-prwtis-katoikias

Τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό  διαπραγματεύεται η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε πριν από λίγο κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος. Το νέο σχήμα –το οποίο σύμφωνα με τον αξιωματούχο δεν θα αποτελεί έναν…. κουτσουρεμένο νόμο Κατσέλη ή έναν νόμο «Κατσέλη minus” ¨όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα στηρίζεται στη σχέση του ύψους του δανείου ως προς την αντικειμενική  αξία της πρώτης κατοικίας. Αν η αξία του δανείου ξεπερνά την αξία της κατοικίας, τότε η λύση που θα προτείνεται από την τράπεζα θα περιλαμβάνει ακόμη και το κούρεμα ενώ για την εξυπηρέτηση του δανείου που θα απομένει, το δημόσιο θα μπορεί να επιδοτεί τη δόση εφόσον ο δανειολήπτης πληροί συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο με τις τράπεζες όσο και με τους θεσμούς ενώ το σχέδιο στηρίζεται στο κυπριακό μοντέλο. Αντικείμενο των συζητήσεων αποτελεί και το όριο της αξίας του ακινήτου που θα είναι και κριτήριο για την ένταξη στο νέο σχήμα προστασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, σε περίπτωση που το νέο πλαίσιο δεν είναι έτοιμο ή δεν θα έχει συμφωνηθεί μέχρι την 1η Μαρτίου –οπότε και λήγει η παράταση που έχει δοθεί στον νόμο Κατσέλη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παράταση ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: