Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Πονοκέφαλος για τις τράπεζες η μείωση κόκκινων στεγαστικών

Πονοκέφαλος για τις τράπεζες η μείωση κόκκινων στεγαστικών

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σημαντικές επιπτώσεις στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων στεγαστικών δανείων θα έχει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που επεξεργάζονται κυβέρνηση και τράπεζες.
Κρίσιμο θέμα είναι το όριο που θα έχει η αξία της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται, που σήμερα ξεκινά από τις 120.000 και φθάνει έως και τις 280.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη, με τις τράπεζες να επιμένουν ότι τα σημερινά όρια υπονομεύουν τον στόχο για την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για το ένα τρίτο των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, από τα οποία μάλιστα ένα σημαντικό ποσοστό που κυμαίνεται από 30% έως 50%, ανάλογα με την τράπεζα, έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, δηλαδή στην προστασία του νόμου Κατσέλη. Το γεγονός αυτό περιορίζει τα περιθώρια αποτελεσματικών ρυθμίσεων από την πλευρά των τραπεζών, καθώς η πλειονότητα των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη προτιμά να παρατείνει το πρόβλημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του. Με δεδομένο ότι ο χρόνος εκδίκασης στα ειρηνοδικεία είναι άνω των πέντε ετών και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και τα δέκα χρόνια, σημαντικός αριθμός οφειλετών επιλέγει να κερδίσει χρόνο και απορρίπτει τις λύσεις που προτείνουν οι τράπεζες, ακόμη και αν αυτές είναι γενναιόδωρες. Οι τράπεζες προτείνουν ως ρεαλιστικό όριο γα την προστασία της πρώτης κατοικίας τις 100.000 ευρώ, καθώς με βάση τα στοιχεία τα σημερινά όρια καλύπτουν το 95% των χορηγηθέντων στεγαστικών δανείων, καθιστώντας ουσιαστικά τα όρια που προβλέπει ο νόμος σε μια οριζόντια και γενικευμένη ρύθμιση για όσους έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 90% των στεγαστικών δανείων έχει μέσο υπόλοιπο 80.000 ευρώ.
Το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αποσκοπεί να δώσει τη δυνατότητα για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών που έχουν τα φυσικά πρόσωπα είτε έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη είτε όχι, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί γι’ αυτόν το σκοπό. Κίνητρο για την εξωδικαστική ρύθμιση θα είναι:
• Η ταχεία διευθέτηση των οφειλών τόσο γι’ αυτούς που έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους και δεν έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στο νόμο, και
• Η επιδότηση της δόσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση, δηλαδή όσων το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, που μένει να οριστικοποιηθεί. Πρόκειται για ένα μοντέλο εξωδικαστικού μηχανισμού για τα φυσικά πρόσωπα που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε στον νόμο Κατσέλη. Το μοντέλο είναι αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει σήμερα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στόχος μέσω της ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τα φυσικά πρόσωπα, να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους βάσει τυποποιημένων λύσεων, που μπορεί να περιέχουν και «κούρεμα» της οφειλής. Το «κούρεμα» θα είναι συνάρτηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου και του ύψους του δανείου. Ουσιαστική διαφορά της εξωδικαστικής ρύθμισης για τα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις είναι ότι η ένταξη στην πλατφόρμα δεν θα γίνεται βάσει προϋποθέσεων. Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων η ένταξη θα γίνεται χωρίς να υπάρχουν «κόφτες», αλλά η ρύθμιση που θα προκύπτει θα βασίζεται σε κριτήρια, δηλαδή το εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: