Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

"Τρέχει" η ΑΑΔΕ για δηλώσεις από τον Μάρτιο

"Τρέχει" η ΑΑΔΕ για δηλώσεις από τον Μάρτιο

28
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
"Τρέχει" η ΑΑΔΕ για δηλώσεις από τον Μάρτιο
Του Σπύρου Δημητρέλη
Τις διαδικασίες προκειμένου να γίνει πράξη από φέτος η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους τρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με απόφαση που υπεγράφη ορίζεται ότι φέτος η υποβολή των στοιχείων αποδοχών και εισοδημάτων από τα λογιστήρια στο taxisnet θα γίνει νωρίτερα από ποτέ.
Ειδικότερα ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των στοιχείων αποδοχών και παρακρατηθέντων και αναλογούντων φόρων στα εισοδήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ορίστηκε η 28η Φεβρουαρίου. Η αντίστοιχη καταληκτική ημερομηνία πέρυσι ήταν η 31η Μαρτίου. Πέρυσι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε στα μέσα Μαίου ενώ φέτος πρόθεση της ΑΑΔΕ είναι η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να γίνει έστω και τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου.
Η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νωρίς εξυπηρετεί φορολογούμενους και φοροτεχνικούς. Τους πρώτους καθώς θα λάβουν νωρίτερα τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται (όσοι βέβαια θα έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό) και τους δεύτερους επειδή θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να μελετήσουν καλύτερα, να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα των φοροτεχνικών είναι η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς.
Η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο θα επιτρέψει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δοκιμάσει και την πιθανότητα να ξεκινήσει νωρίτερα αλλά σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος από όσους θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Τα σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ προβλέπουν ότι ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να πληρωθεί σε τουλάχιστον έξι μηνιαίες δόσεις αντί για τρείς διμηνιαίες που προβλέπεται σήμερα. Για παράδειγμα, όποιος υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση τον Απρίλιο θα μπορεί να αρχίσει την πληρωμή του φόρου από τον Μάιο και σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι μήνες απομένουν μέχρι το τέλος του έτους (στην προκειμένη περίπτωση σε οκτώ μηνιαίες δόσεις).
Ο σχεδιασμός αυτός στοχεύει στην αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος μέσω της καλύτερης κατανομής των φορολογικών βαρών μέσα στο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: