Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

E-ΜΗΤΡΩΟ ΠΛΟΙΩΝ! Πρακτική ανάλυση!

Γράφει η συνεργάτιδα του taxvoice.gr, Έφη Παναγοπούλου!
e– ΜΗΤΡΩΟ ΠΛΟΙΩΝ(ΠΟΛ 1209/2018)
1)Με την παρούσα ορίζεται ως ημερομηνία ολοκλήρω­σης  και μερικής λειτουργίας του Μητρώου τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών του άρθρου 2 του ν.4256/2014 (Α’ 92), εφεξής «e-Μητρώο Πλοίων», η 15.11.2018.
Ως ημε­ρομηνία ολικής λειτουργίας αυτού ορίζεται η 15.5.2022. Από την 15/11/2018  ξεκίνησε η λειτουργία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ηλεκτρονικού Μητρώου τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών με τίτλο «Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών», εφεξής «e – Μητρώο Πλοίων», στο οποίο καταχωρίζονται το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται από τις αρμόδιες φορολογικές, τελωνειακές, ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ορίζονται οι διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή αυτού.
Στο Μητρώο, με μέριμνα του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή ή του ιδιοκτήτη ή του χρήστη, εγγράφονται υποχρεωτικά:
α) όλα τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία
β) τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής σημαίας άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή σημαίας κράτους εκτός της Ε.Ε., τα οποία εκναυλώνονται μεταξύ ελληνικών λιμένων σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3.
γ) τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια
δ) τα λοιπά πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη τα οποία είναι υπόχρεα για την πληρωμή του Τέλους Παραμονής και Πλόων.
2)Καταχώρηση στο e – Μητρώο Πλοίων ιδιωτικού πλοίου αναψυχής υπό ελληνική σημαία.
α) Η εγγραφή στο e – Μητρώο Πλοίων ιδιωτικού πλοί­ου αναψυχής υπό ελληνική σημαία γίνεται με ευθύνη του ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση σκάφους με περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, η εγγραφή διενεργείται από τον κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά.
β) Η εγγραφή πραγματοποιείται αποθηκεύοντας  στην ηλεκτρονική εφαρμογή του e-Μητρώου τα στοιχεία του ιδιωτικού πλοίου αναψυχής όταν είναι παραπάνω από ένας ιδιοκτήτης τότε καταχωρούνται από όλους τους ιδιοκτήτες και μετά γίνεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η εγγραφή στο e-μητρωο πρέπει να γίνει μέσα σε 60 μέρες από την νηολόγηση του.
γ)Με την πληρωμή του παραβόλου των 75 ευρώ ολοκληρώνεται η διαδικασία.
3)Καταχώρηση στο Μητρώο Πλοίων επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
α) Η εγγραφή στο e-Μητρώο Πλοίων επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, γίνεται με ευθύ­νη του πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή πριν την εκμετάλλευση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
β) Η αίτηση για καταχώριση στο e-Μητρώο Πλοίων πραγματοποιείται αποθηκεύοντας προσωρινά στην ηλε­κτρονική εφαρμογή του e- Μητρώου Πλοίων, τα αντίστοι­χα υποχρεωτικά πεδία. Για την καταχώριση του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής απατείται η υποβολή δικαιολογητικών στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής(Καρ. Σερβίας 10 ,Αθήνα τηλ,2103375000)
τα οποία είναι τα εξής:
  • Έγγραφο Εθνικότητας του πλοίου.
  • Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης (ΠΓΕ) ή Πιστο­ποιητικό Ασφαλείας (ΠΑ) προκειμένου για επαγγελμα­τικά πλοία αναψυχής με ελληνική σημαία ή Πιστοποιη­τικό Ελέγχου Ξένου Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής (ΠΕΞΕΠΑ) για πλοία με ξένη σημαία.
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
  •  Ηλεκτρονικό παράβολο ποσού πεντακοσίων ευρώ (500€).
  • Για την καταχώριση του επαγγελματικού πλοί­ου αναψυχής υπό ξένη σημαία στο Μητρώο Πλοίων απαιτείται η υποβολή σχετικών δικαιολογητι­κών μέσω του εντύπου κατάθεσης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής ή Τελωνειακής Διοίκησης, από τα οποία θα αποδεικνύεται η καταβολή ή η νόμιμη μη επιβάρυνση με ΦΠΑ για την απόκτηση του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
4)Καταχώρηση στο Μητρώο Πλοίων επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου.
α) Η εγγραφή στο e-Μητρώο Πλοίων επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου, γίνεται με ευθύνη του πλοι­οκτήτη ή εφοπλιστή πριν την εκμετάλλευση του επαγ­γελματικού τουριστικού ημερόπλοιου,
β) Για την καταχώριση του επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου χρειαζονται τα παρακατω δικαιολογητικα:
  •  Έγγραφο Εθνικότητας του πλοίου.
  •  Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης (ΠΓΕ) ή Πιστοποι­ητικό Ασφαλείας (ΠΑ).
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
  • Ηλεκτρονικό παράβολο ποσού πεντακοσίων ευρώ (500 €) για πλοία μήκους επτά μέτρων και άνω και ηλε­κτρονικό παράβολο ποσού διακοσίων ευρώ (200 €) για σκάφη κάτω των επτά μέτρων,τα οποία κατατίθενται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η εγγραφή του επαγγελματικού πλοίου στο e Μητρώο Πλοίων γίνεται εντός  6 μηνών από την έναρξη  λειτουργίας του e-μητρώου πλοίων, δηλαδή  ως τις 15.5.2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: