ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Φοροαπαλλαγές τέλος αναδρομικά από το 2012
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα.
Με αναδρομική ισχύ έρχεται το τέλος των φοροαπαλλαγών με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να υποστούν νέες εισοδηματικές απώλειες.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταργήσει και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 όλες τις εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές κ.λ.π.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο φορολογικό πακέτο των 2 δισ. ευρώ που συμπληρώνει τα επώδυνα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ γ και περιλαμβάνει ακόμη την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων με συντελεστή 35% και των αγροτών με 6%.
Η κατάργηση όλων ή των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τα προστατευόμενα τέκνα θα φέρει ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Στην περίπτωση που οι φοροαπαλλαγές καταργηθούν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους άνω των 500 εκατ. ευρώ εντός του 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα προβλέπει:
1. Κατάργηση των εκπτώσεων φόρου 10% δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαίτερα μαθήματα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο. Εναλλακτικά εξετάζεται η πρόταση να διατηρηθούν οι εκπτώσεις για τα ιατρικά έξοδα, τα νοσήλια και τα ασφάλιστρα ζωής.
2. Φορολόγηση επιδομάτων και συντάξεων που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους και τις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν. Θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν ότι απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος:
- Τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.
- Η ισόβια σύνταξη που καταβάλλεται σε κάθε πολύτεκνη μητέρα.
- Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που καταβάλλεται σε χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
- Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, εφόσον το άθροισμα των εισοδημάτων του δικαιούχου του επιδόματος δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως.
- Το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, που λαμβάνουν οι οικογένειες έχουν παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής.
3. Κατάργηση εκπτώσεων χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.
4. Κατάργηση μειώσεων φόρου για εργαζόμενους σε παραμεθόριες περιοχές. Θα καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Συγκεκριμένα, θα καταργηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για κάθε μισθωτό φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.
5. Κατάργηση ευνοϊκών καθεστώτων φορολογίας εισοδήματος σε μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Ειδικότερα θα καταργηθεί:
- Η εφαρμογή βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος αυξημένου κατά 50%, δηλαδή 7.500 ευρώ αντί 5.000 ευρώ, για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα στα συγκεκριμένα νησιά.
- Η εφαρμογή συντελεστών φορολόγησης μειωμένων κατά 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες ασκούμενες στα νησιά αυτά από νομικά πρόσωπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου