Σελίδες

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ

Πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ
Απόλυτα ικανοποιημένο εμφανίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αποφάσεις σχετικά με το επόμενο ΕΣΠΑ. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΝ, από τα 18,4 δις που θα πάρει η Ελλάδα (το σημερινό ΕΣΠΑ που διαρκεί έως και φέτος φτάνει τα 20,1 δισ. ευρώ), η μερίδα του λέοντος, 6,31 δισ. ευρώ, θα πάει σε λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες, 3,4 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στο ταμείο Συνοχής (έργα υποδομών, ύδρευσης κ.τ.λ.) και 2,5 δισ. ευρώ στις πλέον «ανεπτυγμένες» περιφέρειες, δηλαδή σε αυτές που έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου.
Το πακέτο διαμορφώνεται ως εξής:
- 14,5 δισ. ευρώ είναι η «βασική» χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
- Επιπλέον 2 δισ. ευρώ θα δοθούν στη συνέχεια λόγω της αναθεώρησης του κριτηρίου ανάπτυξης από το 2010 και μετά (σημειώνεται ότι οι κοινοτικοί κανονισμοί προβλέπουν πως τα λεφτά μοιράζονται με βάση ΑΕΠ της τριετίας 2007 -2009 το οποίο για την Ελλάδα είναι πλέον εντελώς παρωχημένο).
- Ακόμα 1,8 δισ. ευρώ θα δοθεί για επενδύσεις με στόχο την αγροτική ανάπτυξη (π.χ. αγροτουρισμό).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:
• Προβλέφθηκε για τις περιφέρειες της Αττικής και της Δυτ. Μακεδονίας σημαντικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης (80%), σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (50% και 60% αντίστοιχα).
• Δόθηκε η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα.
• Για τις χώρες αυτές θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων (1,5% τον πρώτο χρόνο, 1,5% το δεύτερο και 1% τον τρίτο αντί για 1%, 1% και 1% αντίστοιχα).
• Μετά την άρση των σχετικών περιορισμών, ο ΦΠΑ, στην περίπτωση που δεν ανακτάται, θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση, για το σύνολο των παρεμβάσεων.
• Ο αρχικά προβλεφθείς κανόνας Ν+2 χαλάρωσε κατά ένα χρόνο, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Αλλοι 600.000 στον προθάλαμο των ατομικών συμβάσεων


Έντυπη Έκδοση 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΑΪΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΛΑΔΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Αλλοι 600.000 στον προθάλαμο των ατομικών συμβάσεων

Σε καθεστώς τρίμηνης μετενέργειας εισέρχονται από την ερχόμενη Πέμπτη, 14/2, σαράντα κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες αν δεν επανασυναφθούν, 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγηθούν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάζει αποκλειστικά η «Ε», από τις 27/10/2011 έχουν συναφθεί 1.000 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, εκ των οποίων το 60% περιλαμβάνει μειώσεις μισθών. Οι μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα αγγίζουν κατά μέσο όρο το 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο.
Από την ερχόμενη Πέμπτη, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, «μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω από το 10%, αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την περίοδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας».
Ουσιαστικά αναστέλλεται η ισχύς των διατάξεων οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του 2013 το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα έχει οδηγηθεί στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, ενώ όπως υπολογίζεται, συνολικά, η λήξη των κλαδικών συμβάσεων που έχει συντελεστεί το τελευταίο έτος έχει οδηγήσει τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου το 60%, στις ατομικές συμβάσεις ή στην αλλαγή των όρων εργασίας, με στροφή στην ευέλικτη απασχόληση.
Ετσι, από την Πέμπτη, με δεδομένο ότι η μετενέργειά τους έχει πλέον διάρκεια τρεις μήνες και όχι έξι, όπως ίσχυε παλιότερα, από τον ερχόμενο Μάιο οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν σε μια νέα σύμβαση εργασίας.
Κατώτατος 586 ευρώ μικτά
Στις 31 Μαΐου λήγει και τυπικά η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που οδηγεί αυτόματα περίπου 350.000 ανειδίκευτους εργάτες στην έσχατη λύση των ατομικών συμβάσεων. Το ίδιο και με όσους υπόκεινται ακόμα σε κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο κατώτατος μισθός, τουλάχιστον έως το 2014, θα διατηρηθεί στα επίπεδα των 586 ευρώ (μεικτά), ενώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 θα υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης, ώστε η διαμόρφωση κατώτερου εθνικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα να συνδεθεί με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την πορεία της ανεργίας. Στην περίπτωση αυτή, δεν αποκλείεται περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών, με δεδομένη τη διατυπωμένη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για κατάργηση των ωριμάνσεων (πολυετίες). Στην έκθεσή του το ΔΝΤ επανέφερε το θέμα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία για κατάργησή τους το 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, να συμφωνηθεί, αντί για 10% προσαύξηση σε κάθε κλιμάκιο, προσαύξηση της τάξης του 5%, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική μείωση, αντί για 30%, θα είναι τελικά 15% του μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Οι μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα αγγίζουν κατά μέσο όρο το 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο.
Μπαράζ μετατροπής
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, κατά το εννεάμηνο Ιανουάριου - Σεπτέμβριου κατατέθηκαν στις Περιφερειακές Επιθεωρήσεις Εργασίας 61.113 μετατροπές συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Οι 35.351 αφορούν μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι 15.814 αφορούν μετατροπή συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, με ομόφωνη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, και 9.948 αφορούν μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

«Χαστούκι» στη διαθεσιμότητα | Εφημερίδα των συντακτών

«Χαστούκι» στη διαθεσιμότητα | Εφημερίδα των συντακτών


«Χαστούκι» στη διαθεσιμότητα

Το Πρωτοδικείο Χίου δικαίωσε 13 εργαζόμενους

GAITANOSΕνα σοβαρό πλήγμα στην κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά του δημόσιου τομέα δέχθηκε χθες το μέτρο της διαθεσιμότητας. Το Πρωτοδικείο Χίου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 13 εργαζομένων του Δήμου Χίου που είχαν τεθεί πρόσφατα σε διαθεσιμότητα, κηρύσσοντας επί της ουσίας αντισυνταγματικές τις σχετικές προβλέψεις του νομοθέτη.

Με τις υπ’ αριθμόν 35, 36 και 37 αποφάσεις, το Μονομελές Πρωτοδικείο διά της προέδρου του αποφάσισε: να δικάσει αντιμωλία των διαδίκων, να δεχθεί την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, να υποχρεώσει τον Δήμο Χίου να αποδεχθεί, προσωρινά μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της τακτικής αγωγής και εφόσον αυτή ασκηθεί εντός 30 ημερών, τις υπηρεσίες των αιτούντων με τους αρχικούς όρους πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα. Επίσης καταδικάζει τον Δήμο Χίου σε χρηματική ποινή ύψους 100 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων, ενώ καταδικάζει και τα δικαστικά έξοδα 250 ευρώ για κάθε θιγόμενο κατά του Δήμου Χίου.

«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού για πρώτη φορά πανελλαδικά ο νόμος περί διαθεσιμότητας κρίνεται και δικαστικά ουσιαστικά αντισυνταγματικός», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Χίου, Αλέκος Γαϊτάνος, αφού, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, δύσκολα πλέον θα ανατραπεί αυτή η απόφαση και κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της κύριας αγωγής που υπολογίζεται σε περίπου τρεις μήνες.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων: «H απόφαση αυτή αποτελεί κόλαφο στις αντισυνταγματικές επιλογές της άθλιας συγκυβέρνησης και συνιστά κατ’ ουσίαν ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων στο Δημόσιο και ισχυρό ράπισμα των αυθαίρετων πρακτικών του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη. Η δικαίωση των εργαζομένων του Δήμου Χίου πάρθηκε σε μια περίοδο που τη χαρακτηρίζουν η ένταση της κυβερνητικής βίας και η κλιμάκωση της αυθαιρεσίας των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στο διεκδικητικό κίνημα των εργαζομένων. Η δικαίωση αυτή αποτελεί μια πρώτη μεγάλη νίκη σε έναν αγώνα που ξεκίνησε μήνες πριν στους δρόμους, συνεχίστηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων και θα ολοκληρωθεί με την ολική ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των Μνημονίων και της εξαθλίωσης της κοινωνίας».

Γιώργος Παγούδης

……………………………………………………………………………………………………………………………

Aπόφαση-σταθμός, μόνο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να την ανατρέψει

«Είναι ένα πλήγμα στις έωλες νομικές και αντισυνταγματικές επινοήσεις της κυβέρνησης και αποκαθίσταται η νομιμότητα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο εργατολόγος και δικηγόρος Τάσος Πετρόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του Δήμου της Χίου μπαίνει στην ουσία της αγωγής και θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου δύσκολα θα αλλάξει την απόφαση στην εκδίκαση της κύριας αγωγής που θα ακολουθήσει και αναμένεται να υιοθετήσει την ίδια νομική λογική και να δικαιώσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι τότε θα έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, καθιστώντας στην ουσία ανενεργό το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Την ίδια στιγμή η απόφαση αυτή δημιουργεί μια θετική δικαστική διεκδίκηση για τους άλλους εργαζόμενους που έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. «Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να ανατραπεί η απόφαση είναι η απευθείας παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το σκεπτικό ότι συντρέχει υπέρτερος λόγος δημοσίου συμφέροντος», τονίζει ο Τ. Πετρόπουλος, που προσθέτει πως «αποτελεί δοκιμασία για τη Δικαιοσύνη, μένει να αποδειχθεί ότι δεν θα παρέμβει ο διορισμένος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να αναιρέσει την ελεύθερη απόφαση του δικαστηρίου. Τέτοιες παρεμβάσεις διαταράσσουν οποιαδήποτε κατακτημένη κοινωνική συμμόρφωση στους νόμους και προκαλούν εύλογη προβολή αντιρρήσεων στις αποφάσεις, διότι δίνεται η αίσθηση ότι είναι υπαγορευμένες από την ίδια την εξουσία».

Ι.Π.
06/02/2013

Η κρίση στραγγαλίζει τη ζωή του 50% των Ελλήνων | Εφημερίδα των συντακτών

Η κρίση στραγγαλίζει τη ζωή του 50% των Ελλήνων | Εφημερίδα των συντακτών


Η κρίση στραγγαλίζει τη ζωή του 50% των Ελλήνων

ΕΡΕΥΝΑ ΓΣΕΒΕΕ. Το Μνημόνιο κόβει στη μέση την Ελλάδα. Ενας στους δύο συμπολίτες μας καθυστερεί να εξοφλήσει λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δεν έχει να πληρώσει φόρους, δάνεια και κάρτες και, το χειρότερο, οκτώ στους δέκα αναγκάζονται πλέον να κόβουν βασικά είδη διατροφής, θέρμανση και μετακινήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα βασικά τους έξοδα

Του Βασίλη Γεώργα


Grafima2


Στο οικονομικό περιθώριο ωθεί τη μισή Ελλάδα ο στραγγαλισμός των εισοδημάτων και η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας. Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτει ότι ήδη, έπειτα από έξι χρόνια σαρωτικής ύφεσης και μέσης μείωσης των εισοδημάτων κατά 40%, τα μισά νοικοκυριά στη χώρα μας δεν έχουν τα απαραίτητα εισοδήματα για να τα βγάλουν πέρα με τις βασικές υποχρεώσεις τους. Η βιωσιμότητα των νοικοκυριών στηρίζεται πλέον κατά κύριο λόγο στις κουρεμένες συντάξεις των «παππούδων» και δευτερευόντως στους μισθούς όσων εργάζονται ακόμη.

Ετσι, ένας στους δύο Ελληνες καθυστερούν αισθητά να εξοφλήσουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δεν έχουν να πληρώσουν φόρους, δάνεια και κάρτες και, το χειρότερο, οκτώ στους δέκα αναγκάζονται πλέον να κόβουν βασικά είδη διατροφής, θέρμανση και μετακινήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα βασικά τους έξοδα. Το 54,3% των πολιτών απάντησε ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του μέσα στο 2013.

Αφανίζεται η μεσαία τάξη

Grafima1Η έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Ελλάδας –υλοποιήθηκε από την εταιρεία Marc τον Δεκέμβριο- επισημοποιεί αυτό που όλοι βλέπουμε, κοιτάζοντας μέσα και γύρω από το σπιτικό μας: η «φτωχοποίηση» του πληθυσμού εξαπλώνεται ταχύτατα, η μεσαία τάξη αφανίζεται και πλέον υπάρχουν οι άνθρωποι που μόλις τα καταφέρνουν πέρα κι εκείνοι που δεν μπορούν.

Αφανισμός εισοδημάτων

Η μείωση των εισοδημάτων αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο στην Ελλάδα της κρίσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 93,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχασε μεγάλο μέρος του εισοδήματός του μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ επτά στους δέκα περιμένουν ότι θα υποστούν νέες περικοπές μέσα στο 2013.

Ο μέσος όρος μείωσης την τελευταία τριετία φτάνει το 38%, ωστόσο για έναν στους δέκα έχει χαθεί πάνω από το 60% των αποδοχών και για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά η απώλεια εισοδήματος κυμαίνεται από 25% μέχρι και 50%.

Σήμερα δύο στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 18.000 ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι για το 32,6% είναι μόλις 10.000 ευρώ. Εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ετησίως δηλώνει ότι λαμβάνει μόλις το 6,5% των νοικοκυριών.

Κύρια πηγή εισοδήματος για τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πλέον οι συντάξεις που σύμφωνα με την έρευνα «θρέφουν» το 42,3% των οικογενειών, ενώ οι μισθοί καλύπτουν το 37,6% των νοικοκυριών. Σημαντική τάση μείωσης διακρίνει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι πάντως πρωτοστατούν στη φοροδιαφυγή).

Χρωστούν οι 4 στους 10

Grafima3Σύμφωνα με την έρευνα, τα μισά νοικοκυριά δεν μπόρεσαν να καλύψουν με το τρέχον εισόδημά τις βασικές τους υποχρεώσεις το 2012 και το 56,6% χρησιμοποίησε χρήματα από τις αποταμιεύσεις του, τρεις στους δέκα αναγκάστηκαν να πάρουν δανεικά από φίλους και συγγενείς, ενώ σχεδόν το 35% χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες ή στράφηκαν στις τράπεζες για δανεικά. Το φαινόμενο να μην επαρκούν τα χρήματα για βασικές υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα έντονο στις πολυμελείς οικογένειες, με 4-5 άτομα.

Ενδεικτικό είναι πως στο ερώτημα αν τα νοικοκυριά καταφέρουν να εξοφλούν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους, 4 στους 10 απαντούν ότι έχουν καθυστερημένες όφειλες, ενώ από αυτές το 69,7% αφορά πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού, το 60,8% φορολογικές υποχρεώσεις, το 43,7% δόσεις από δάνεια και κάρτες και το 17,7% έκτακτα έξοδα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα νοικοκυριά δεν αντέχουν έστω και μικρές περαιτέρω αυξήσεις στις δαπάνες τους, με τα είδη διατροφής, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τη θέρμανση να είναι οι τρεις κατηγόριες, στις οποίες λένε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες επιβαρύνσεις σε έμμεσους και ειδικούς φόρους.

……………………………………………………………………………………………………………………………

ΤAYTOTHTA EΡΕΥΝΑΣ
Εταιρεία Marc, για λογαριασμό του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Από 10 έως 19 Δεκεμβρίου 2012
Πανελλαδική
Τυχαίο δείγμα 1.207 νοικοκυριών
Τηλεφωνική συνέντευξη
Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Επτά στους δέκα κόβουν από τα τρόφιμα

Βασικά είδη διατροφής, μετακινήσεις αλλά, κυρίως, έξοδα για τη θέρμανση έχουν κόψει οκτώ στους δέκα Ελληνες προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι 7 στους 10 Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα (το 70% έχει περιορίσει ακόμη και το ψωμί), ενώ το 83,2% των πολιτών έχουν περιορίσει σημαντικά ή έχουν κόψει τελείως τις δαπάνες για θέρμανση.

Σημαντικές περικοπές εξόδων καταγράφονται και στην εκπαίδευση (14,7% των νοικοκυριών), αλλά και στις δαπάνες για την υγεία και τα φάρμακα (27%).

Εντούτοις τα μεγαλύτερα ποσοστά περικοπών, όπως άλλωστε είναι λογικό, έχουν γίνει στα «περιττά». Σε ποσοστό 90-93% οι Ελληνες έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για ταξίδια, εστιατόρια, καφέ, είδη δώρων και ρούχα, ενώ επτά στους δέκα αγοράζουν λιγότερες ηλεκτρικές συσκευές και είδη σπιτιού και πέντε στους δέκα έχουν μειώσει τα έξοδα σε τσιγάρα και ποτά. Επτά στους δέκα, επίσης, λένε ότι περιμένουν τις εκπτώσεις για να ψωνίσουν.

Η οικονομική δυσπραγία των πολιτών έχει αντίκτυπο και στη φορολογική συνείδηση σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, καθώς σχεδόν οι μισοί δεν ζητούν απόδειξη για τις αγορές του προκειμένου να εξοικονομούν χρήματα (47%). Το υπόλοιπο 52%, ωστόσο, λέει ότι επιμένει να ζητά αποδείξεις για τις αγορές τους.
08/02/2013

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Κατασχέσεις αντί για ρυθμίσεις χρεών βυθίζουν την αγορά Πώς θα "μπλοκάρετε" τις κατασχέσεις από τις ΔΟΥ


Κατασχέσεις αντί για ρυθμίσεις χρεών βυθίζουν την αγορά

Πώς θα "μπλοκάρετε" τις κατασχέσεις από τις ΔΟΥ

Του Κωστή Πλάντζου
Σε μέτρα που βαθαίνουν το αδιέξοδο στην οικονομία καταφεύγει η κυβέρνηση. Η άρνηση της Τρόικα να επιτρέψει μια νέα ρύθμιση χρεών οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής των φόρων για εκατομμύρια πολίτες.
Με τα σημερινά δεδομένα, για να αποφύγει ο πολίτης τα χειρότερα, οι έφοροι μπορούν να δώσουν μόνο 1-4 μηνιαίες δόσεις στον φορολογούμενο που ζητά ρύθμιση. Υπό προϋποθέσεις, αν δεν έχει ξαναζητήσει ρύθμιση αλλά έχει πχ ακίνητα ή μια σχετικά υγιή επιχείρηση (χωρίς ζημιές) που διασφαλίζουν το δημόσιο έναντι των απαιτήσεών του, οι δόσεις μπορούν να αυξηθούν με βάσει κριτηρίων να φτάσουν θεωρητικά τις 21 ή και τις 24. Αν φανεί συνεπής τους πρώτους μήνες, στην πορεία μπορεί να ζητήσει επανεξέταση του αιτήματός τους και οι δόσεις μπορεί και να διπλασιαστούν.
Στην πράξη όμως, οι ΔΟΥ συνήθως προσφέρουν μέχρι 15 μηνιαίες δόσεις το πολύ, στους οφειλέτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Με τα δεδομένα αυτά, οι περισσότεροι μένουν απ’έξω, ακόμα και αν πρόκειται για μικρές οφειλές ενώ, σε περιπτώσεις που επιδίδονται ειδοποιήσεις και αποφάσεις με δικαστικούς επιμελητές, επιβαρύνονται και με τα δικαστικά έξοδα (τουλάχιστον 30 ευρώ τη φορά και αναλόγως και των αποστάσεων ή των εξόδων μετακίνησης των οργάνων της δικαιοσύνης).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, και για 1 ευρώ ακόμη που αφήνει απλήρωτο από τους φόρους του κάθε πολίτης, οι ΔΟΥ έχουν εντολή να στέλνουν άμεσα ατομική ειδοποίηση από την πρώτη μέρα καθυστέρησης στον φορολογούμενο. Με αυτήν, τού υπενθυμίζουν ποια "αναγκαστικά" μέτρα προβλέπονται στις περιπτώσεις αυτές από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Για τους επόμενους τρεις μήνες η κάθε Εφορία «βομβαρδίζει» τον οφειλέτη με την ίδια υπενθύμιση, καλώντας τον είτε να πληρώσει την οφειλή, είτε να σπεύσει στην ΔΟΥ για να ζητήσει να μπει σε ρύθμιση πληρωμής του χρέους του. Στην πράξη, οι περισσότεροι έφοροι μπορούν να δείξουν μια ανοχή για όσους εμπράκτως ενδιαφέρονται γι την οφειλή του, εφόσον επισκέπτονται ΔΟΥ για να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους.
Ωστόσο, από την 10η μέρα του τέταρτου μήνα από την λήξη της προθεσμίας πληρωμής του φόρου ή της δόσης του, οι ΔΟΥ μπορούν πλέον να κινούνται για την εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής εισπράξεως. Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα δεσμεύσεως ή κατασχέσεως περιουσιακων στοιχείων, είτε αυτά βρίσκονται στο όνομά του («εις χείρας του οφειλέτη»), είτε και όταν ακόμα ανήκουν σε άλλους (Κατάσχεση «εις χείρας τρίτων»).
Το νέο «φρούτο» πάντως που προκαλεί ταραχή στις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι η μέθοδος της δέσμευσης των μετοχών των εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο. Η τακτική αυτή πλέον εφαρμόζεται ήδη και οι έφοροι κάνουν έφοδο και στα dealing room, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να δεσμεύσουν ίδιες μετοχές που τυχόν σκοπεύει να πουλήσει η εταιρία που έχει το χρέος.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
-          Δέσμευση πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων: ακίνητα, καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, αυτοκίνητα κλπ, που βρίσκονται στο όνομα του οφειλέτη, δεσμεύονται και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν χωρίς το δημόσιο να εισπράξει πρώτα τα λεφτά του. Είναι το πρώτο μέτρο προστασίας που λαμβάνουν οι έφοροι, από φόβο μήπως κάποιος οφειλέτης ρευστοποιήσει ή μεταβιβάσει την περιουσία του σε άλλους, για να μη βρει το δημόσιο τίποτα να εισπράξει.
-          Κατάσχεση «εις χείρας τρίτων», δηλαδή απαιτήσεων και εσόδων που δικαιούται ο οφειλέτης από άλλους. Για παράδειγμα, εφόσον διαταχθούν τα μέτρα, ο ενοικιαστής ενός ακινήτου καλείται να πληρώσει τα ενοίκια στο δημόσιο και όχι στον μισθωτή, εφόσον αυτός έχει χρέη από φόρους που δεν πληρώνει. Αντίστοιχα και επιχειρηματίες-προμηθευτές που περιμένουν να πληρωθούν από πελάτες τους, στερούνται τα λεφτά αυτά καθώς το κράτος τα αναζητά απευθείας από αυτούς που τους τα οφείλουν.
-          Κατασχέσεις γίνονται και στους μισθούς και τις συντάξεις. Ακατάσχετο μένει θεωρητικά το 75% του μισθού ή της σύνταξης, ενώ το υπόλοιπο που αποδίδεται στον δικαιούχο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 1.000 ευρώ. Στην πράξη όμως η κατάσχεση μισθού δεν σταματά εκεί. Αν κάποιος έχει δεύτερο μισθό, σύνταξη ή άλλο εισόδημα, τότε και αυτά συνυπολογίζονται στα 1.000 ευρώ τα οποία πρέπει να του απομένουν για να ζει. Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος έχει μισθό 1.020 ευρώ αλλά εισπράττει και άλλα 340 μηνιαίως πχ από μια δεύτερη απασχόληση, τότε δεν χάνει μόνο 20 ευρώ από την πρώτη (για να του μείνουν τα 1.000) αλλά και τα 340 ευρώ από την δεύτερη εργασία του!
-          Κατασχέσεις ακινήτων: για πρώτη φορά σχεδιάζονται προγράμματα πλειστηριασμών από τις εφορίες. Εκτός από την δέσμευση ή την κατάσχεση υπέρ του δημοσίου, οι ΔΟΥ αναμένουν οδηγίες για να βγάλουν «στο σφυρί» ακίνητα των οφειλετών που έχουν ήδη κατασχεθεί (κυρίως επιχειρηματιών). Ωστόσο πρόκειται για τρομερά χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία που δύσκολα μπορεί να αποδώσει έσοδα, λόγω της κρίσεως στην κτηματαγορά, ενώ κοστίζει σημαντικά και στο ίδιο το δημόσιο (για δικαστικούς επιμελητές κλπ).


Πηγή: Πώς θα "μπλοκάρετε" τις κατασχέσεις από τις ΔΟΥ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/2652/pos-tha-mplokarete-tis-katasheseis-apo-tis-doy#ixzz2KKMISdK7

Νέα ρύθμιση για εξόφληση των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι και σε 96 δόσεις


Νέα ρύθμιση για εξόφληση των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι και σε 96 δόσεις

Ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να αποτελέσει η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα τους δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής ως και σε 96 δόσεις. Στη ρύθμιση  θα μπορούν να υπαχθούν υπό πέντε προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την τρόικα.  
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο ήδη τρόικα φαίνεται πως έχει ανάψει το πράσινο φως.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” υπάρχουν τουλάχιστον οι εξής πέντε βασικές προϋποθέσεις:
-Οι επιχειρήσεις να έχουν ενεργή απασχόληση, να απασχολούν δηλαδή τουλάχιστον ένα άτομο.
-Να υπάρχει ανώτατο όριο χρεών που θα μπορούν να ρυθμιστούν. (Η τρόικα θέτει όριο τις 100.000 ευρώ και εξάμηνη περίοδο χάριτος για όσους πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας.)
-Να καθοριστεί ένα νέο σύστημα δόσεων βάσει των κριτηρίων βιωσιμότητας
- Τέλος να αποτυπωθεί εξ αρχής το ποσό που μπορούν να εισπράξουν τα Ταμεία.
Από τη ρύθμιση αποκλείονται οι επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί κατ' επανάληψη σε ρύθμιση, αλλά τα χρέη δεν έχουν μειωθεί, αλλά και οι επαγγελματίες που δεν απασχολούν καθόλου προσωπικό.


Πηγή: Νέα ρύθμιση για εξόφληση των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι και σε 96 δόσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/2667/nea-rythmisi-gia-exoflisi-ton-asfalistikon-tameion-mehri-kai-se-96-doseis#ixzz2KKKlT3PL

Αναβολή στον φόρο ακινήτων και ψίχουλα στους αγρότες

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013
Αναβολή στον φόρο ακινήτων και ψίχουλα στους αγρότες
Των ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΕΣΚΕΝΗ-ΝΑΤΑΣΑΣ ΡΟΥΓΓΕΡΗ

Επιχείρηση «κοινωνική στροφή» με επικοινωνιακά τρικ επιδιώκει η κυβέρνηση, αφενός παραχωρώντας ψιχία στους αγρότες και αφετέρου μεταθέτοντας προσχηματικά τις ανακοινώσεις για τη φορολόγηση ακινήτων στις καλένδες. Οι ανακοινώσεις μετά τη σύσκεψη των αρχηγών δεν ικανοποίησαν τους αγρότες, που προανήγγειλαν συνελεύσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς δρόμων ενώ και στο θέμα των ακινήτων, επί της ουσίας, ανακοινώθηκε μια μικρή χρονική ανάσα πριν από την επιβολή άγριας φορολόγησης στην ιδιοκτησία.

Το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να το μεταθέσουν για αργότερα. Στο Μαξίμου υπήρχε τις τελευταίες ημέρες η εκτίμηση ότι η ανακοίνωση πρωτοβουλιών για τη φορολόγηση ακινήτων θα συμπίεζε περαιτέρω το οικογενειακό εισόδημα και θα αφαιρούσε από την κυβέρνηση το θετικό δημοσκοπικό momentum από τις πολιτικές επιστρατεύσεις.

Το κλίμα άλλωστε είχε ήδη διαμορφωθεί μετά και την προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, οπότε ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι για τη φορολόγηση ακινήτων επαρκεί ακόμη ο χρόνος πριν από τις αποφάσεις. Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο έχει ακόμη λαμβάνειν από το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ μέχρι και τον Μάιο-Ιούνιο, γεγονός που της αφήνει χρονική ανάσα μέχρι τον Σεπτέμβριο για την επιβολή του συνολικού φόρου ακινήτων. «Ο,τι παίρναμε θα παίρνουμε» επανέλαβε χθες ο τσάρος της Οικονομίας, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για πιθανή ελάφρυνση των φορολογουμένων.

Στο θέμα των αγροτών, αντιστοίχως, σύμφωνα και με τη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ωφελημένο από τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από την Ιπποκράτους όλο το προηγούμενο διάστημα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε να κάνει δεκτά τα αιτήματα των αγροτών πλην των διεκδικούμενων απαιτήσεων για το αγροτικό πετρέλαιο.

Ακροθιγώς ετέθη και το θέμα των κυβερνητικών αποφάσεων για τις επιστρατεύσεις των απεργών του μετρό και των ναυτεργατών, όπου επί της ουσίας κατεγράφησαν διαφωνίες, παρά τις διαφοροποιήσεις που είχαν αποτυπωθεί δημοσίως το προηγούμενο διάστημα. Αντιθέτως, ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα του διαλόγου που μπορεί να υπάρξει με επαγγελματικές τάξεις.

Το μήνυμα αισιοδοξίας που επεχείρησαν να εκπέμψουν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί αφορά το «δίχτυ προστασίας της κοινωνίας» –όπως επανειλημμένως έχει πει ο κ. Κουβέλης, δηλώνοντας ότι θα πρέπει αμέσως να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευ. Βενιζέλος, που επισήμανε ότι η επόμενη σύσκεψη των αρχηγών θα επικεντρωθεί στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία.

Παρά τη σημασία της σημερινής και αυριανής Συνόδου Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πάντως –στον οποίο προβλέπονται σημαντικά χαμηλότερα κονδύλια για την Ελλάδα-, οι αναφορές που έγιναν ως προς τη συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών ήταν συνοπτικές. Ομοίως και για το θέμα της προώθησης των οδικών αξόνων.

Για επιμονή στο λάθος με μεγαλύτερη ένταση, αδιάκριτη φορολόγηση των πολιτών, δήμευση ακινήτων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και ακύρωση της Δημοκρατίας γίνεται λόγος σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που σημειώνει ότι η σύσκεψη είχε αντικείμενο την πάταξη της αγωνιστικότητας αγροτών και εργαζομένων.
 
--------------------------------------------------------------------------
Ασπίδα προστασίας Μαξίμου-ΔΗΜΑΡ σε Στουρνάρα


Σε επικίνδυνες εσωκομματικές ακροβασίες επιδίδεται το Μαξίμου, επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη του υπουργού Οικονομικών και τον αναβρασμό που επικρατεί στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κ.Ο. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να αναπτύσσεται ένας ιστός προστασίας γύρω από τον «τσάρο», με υποστηρικτικές δηλώσεις από στελέχη τόσο της Ν.Δ. όσο και της ΔΗΜΑΡ, με προφανή στόχο να αποκλιμακωθεί με κάποιον τρόπο η πολιτική ένταση γύρω από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Ως τέτοια προσπάθεια ερμηνεύεται και η προχθεσινή αναφορά του υπουργού Οικονομικών σε παλαιοκομματικές νοοτροπίες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωση που έκανε ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά στο Μαξίμου και στη σκιά της απόφασης που μόλις λίγη ώρα νωρίτερα είχε ληφθεί για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών.

Κατά τα φαινόμενα, η αναφορά Στουρνάρα στα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα της Αριστεράς έγινε κατόπιν στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού επιτελείου και με διπλό στόχο: Πρώτον, να υποστηριχθεί η γραμμή Μαξίμου για την αναγκαιότητα της επιστράτευσης, επιχειρηματολογώντας ότι η απεργία υποκινείται από μεμονωμένες ομάδες συνδικαλιστών που έχουν κομματική αφετηρία. Δεύτερον, διότι με αυτόν τον τρόπο ο κ. Στουρνάρας «εντάσσεται» στην κομματική αντίληψη της Ν.Δ. και τοποθετείται ευκρινώς στην κάθετη ιδεολογική διάκριση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, διασφαλίζοντας την υποστήριξη των «γαλάζιων» βουλευτών.

Επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο να αποκρουστεί η επιμονή μεγάλης μερίδας βουλευτών της Ν.Δ., που θεωρούν ότι σύρονται σε ταύτιση τόσο με αντικοινωνικές όσο και με αντιφιλελεύθερες δημοσιονομικές πολιτικές που χαράσσονται από την οδό Νίκης. Αντιπαράθεση που φάνηκε μάλιστα να ενισχύεται μετά και τον «θεσμικό μανδύα» που απέκτησε από την τοποθέτηση του γραμματέα του κόμματος Μ. Κεφαλογιάννη, που επανήλθε μετά τις «ανοησίες Στουρνάρα» λέγοντας ότι η κριτική που ασκεί ο υπουργός Οικονομικών στις προηγούμενες κυβερνήσεις «είναι αλαζονική». Παρέμβαση που χαμήλωσε κάπως τους τόνους –δημοσίως τουλάχιστον– των αποκαλούμενων «Καραμανλικών».

Πέραν όμως των «γαλάζιων γεφυροποιών», όπως π.χ. ο Αδ. Γεωργιάδης, στο παιχνίδι της στήριξης –έστω και εμμέσως– του «τσάρου» μπήκε χθες και η ΔΗΜΑΡ, με τον γραμματέα τού κόμματος Σπ. Λυκούδη να αποκαλεί τον κ. Στουρνάρα «τεχνοκράτη που κάνει τη δουλειά του». Ηδη βέβαια η Αγ. Κωνσταντίνου είχε δείξει τις προθέσεις της με την προχθεσινή παρέμβαση του εκπροσώπου τού κόμματος κ. Παπαδόπουλου, που στηλίτευσε τις επιθέσεις των λεγόμενων «καραμανλικών».

----------------------------------------------------------
«Χρυσώνουν» το χάπι 5,5 εκατ. ιδιοκτητών


Με αφορολόγητο σε αγρότες, χαμηλούς συντελεστές και απαλλαγή για ανέργους
Παρεμβάσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα... χρυσώσουν το χάπι 5,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών αναζητά η διακομματική επιτροπή της κυβέρνησης που έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για την ακίνητη περιουσία. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, μετά τη χθεσινή διάσκεψη, εξασφάλισαν πολιτικό χρόνο στον υπουργό Οικονομικών ώστε να στήσει το επικοινωνιακό λανσάρισμα του νέου φόρου. Διότι επί της ουσίας, ο εισπρακτικός στόχος παραμένει: το 2013 και το 2014 θα πρέπει οπωσδήποτε να μαζευτούν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον νέο φόρο ακινήτων. Η επιχείρηση «χρυσώνω το χάπι» μελετάται να γίνει με τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

1. Με τη θέσπιση αφορολόγητου το οποίο θα κυμαίνεται από 30 έως 50.000 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά καθώς σήμερα απαλλάσσονται του φόρου. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θα προβάλει ότι οι μικροπαραγωγοί, είτε θα απαλλάσσονται εξ ολοκλήρου για τα στρέμματα που έχουν στην κατοχή τους είτε θα πληρώνουν ένα μικρό ποσό το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ (ανάλογα με την επιφάνεια της καλλιεργήσιμης γης). Όλα τα υπόλοιπα αγροτεμάχια (δηλαδή αυτά που δεν ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) θα προστίθενται στην υπόλοιπη περιουσία
και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα

2. Με την απαλλαγή από τον φόρο των ανέργων εφόσον αυτοί πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (π.χ. η περιουσία να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το όριο που θα αποφασιστεί).

3. Με την θέσπιση χαμηλών φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες ατομική περιουσία έως 200.000 ευρώ. Εξετάζεται τα πρώτα 50.000 ευρώ να είναι αφορολόγητα, τα επόμενα 50.000 ευρώ να φορολογούνται με 0,1% και το τμήμα της περιουσίας από τις 100.000 έως τις 200.000 ευρώ με 0,2%. Ο φόρος που θα προκύπτει σε αυτή την περίπτωση θα είναι σαφώς περισσότερος σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι και το 2011.

4. Στο τραπέζι της διακομματικής έχει πέσει και πρόταση για θέσπιση μειωτικού συντελεστή για την κύρια κατοικία, εφόσον αυτή είναι ενυπόθηκη (πάλι με συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή η αξία της να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ).

Στέφανος Κυρίτσης









Πεινάνε ένα στα δύο νοικοκυριά Πλάγιος Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από την έρευνα της ΓΣΒΕΕ για την ελληνική κοινωνία Μοτο Επτά στους δέκα Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα, ακόμα και ψωμί, ενώ το 83,9% έχει περιορίσει δραματικά και τις δαπάνες για θέρμανση

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013
ΣΕΛ 4 Πεινάνε ένα στα δύο νοικοκυριά Πλάγιος Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από την έρευνα της ΓΣΒΕΕ για την ελληνική κοινωνία Μοτο Επτά στους δέκα Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα, ακόμα και ψωμί, ενώ το 83,9% έχει περιορίσει δραματικά και τις δαπάνες για θέρμανση
Της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΤΑ

Η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία, όπου το 50% των νοικοκυριών δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, αποτυπώνεται σε έρευνα της γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΒΕΕ) που εκπόνησε σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc.
 Οκτώ στους δέκα Ελληνες καταναλωτές έχουν αναγκαστεί την τελευταία τριετία του Μνημονίου να περικόψουν βασικά είδη διατροφής, θέρμανσης αλλά και μετακινήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 38%, ενώ το 40% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένειά τους τουλάχιστον ένα άτομο σε ανεργία.

Αγοράζουν λιγότερα και φθηνότερα.Σύμφωνα με την έρευνα, λιγότερα και χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα αγοράζει η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών. Ειδικότερα 7 στους 10 Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα, ακόμα και ψωμί, ενώ το 83,9% έχει περιορίσει δραματικά και τις δαπάνες για θέρμανση. Η οικονομική ασφυξία που βιώνουν καθημερινά τα νοικοκυριά έχει οδηγήσει το 42,5% σε ένα κυνήγι προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλότερης τιμής ακόμα και αν είναι το ίδιο χαμηλή και η ποιότητά τους, ενώ στην προσπάθεια για επιβίωση το 47% των νοικοκυριών δέχεται τη μη έκδοση αποδείξεων στις αγορές του προκείμενου να επιτύχει καλύτερη τιμή.

Χρωστούν οι 4 στους 10 καταναλωτές.Καθυστερημένες οφειλές έχει το 40% περίπου των νοικοκυριών, λόγω της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων του, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (φως, νερό, ενέργεια), τις οφειλές προς την εφορία και τις δανειακές υποχρεώσεις. Ειδικότερα, από το σύνολο των καθυστερημένων οφειλών 69,7% αφορά πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού, το 60,8% φορολογικές υποχρεώσεις, το 43,7% δόσεις από δάνεια και κάρτες και το 17,7% έκτακτα έξοδα. Οσο για το πώς κατάφεραν να καλύψουν τις δαπάνες, περισσότεροι από 5 στους 10 λένε ότι χρησιμοποίησαν χρήματα που είχαν αποταμιευμένα, 33,1% ότι δανείστηκαν από φίλους και συγγενείς, 8,8% ότι ρευστοποίησαν περιουσιακά στοιχεία, ενώ 3,4% ότι απευθύνθηκαν σε ενεχυροδανειστήριο.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα νοικοκυριά εμφανίζουν πλέον αδυναμία να αντιμετωπίσουν έστω μικρές αυξήσεις στις δαπάνες τους, με τα είδη διατροφής, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τη θέρμανση να αποτελούν τις τρεις κατηγορίες στις οποίες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες επιβαρύνσεις σε έμμεσους και ειδικούς φόρους.

Σε παρατεταμένη «ετήσια χειμερία νάρκη» οδηγείται η αγορά, καθώς όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας οι καταναλωτές σε μεγάλο ποσοστό (68,8%) αναμένουν τις εκπτώσεις για να κάνουν τις αγορές τους, ενώ το 22% δηλώνει ότι προμηθεύτηκε βασικά αγαθά μέσω των δικτύων «χωρίς μεσάζοντες» και το 6% μέσω κοινωνικών παντοπωλείων.

Επιτακτική η ανάγκη για παρεμβάσεις λέει η ΓΣΕΒΕΕ. «Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν για άλλη μια φορά τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ όσον αφορά τις συνέπειες της σκληρής περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται, και που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παραγωγή, την κατανάλωση, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και, κατά συνέπεια, στην απασχόληση. Τα στοιχεία αποτυπώνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι τα ελληνικά νοικοκυριά όχι μόνο αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες αλλά και ότι δεν θα αντέξουν σε επιπλέον επιβαρύνσεις σε ΔΕΗ, φόρους και εισοδηματικές περικοπές, αντιδρώντας απρόβλεπτα, ασύμμετρα και μαζικά» σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και προσθέτει ότι η προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα της οικονομίας (επενδύσεις) σε μικρή κλίμακα, στη δίκαιη κατανομή βαρών, στη μείωση του ΦΠΑ (ιδιαίτερα στην εστίαση) και στην άσκηση πολιτικών απασχόλησης για τη ραχοκοκαλιά της απασχόλησης, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η έρευνα έγινε από το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC σε δείγμα 1.207 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της χώρας τον μήνα Δεκέμβριο.

Απαισιόδοξες οι προβλέψεις για το 2013.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ελληνες για το μέλλον τους, με το 72% των νοικοκυριών να εκτιμά ότι το 2013 θα έχουν περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους. Ως εκ τούτου, η αγορά έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη καθίζηση την κατανάλωση, με τις περικοπές σε είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης να είναι δραματικές και να ξεπερνούν ακόμα και το 90%, όπως είναι τα είδη ένδυσης, όπου μόλις το 1 στα 10 νοικοκυριά πραγματοποιεί αγορές, αλλά και το φαγητό εκτός σπιτιού και την ψυχαγωγία (σινεμά, θέατρο, μπαρ , καφέ κ.τ.λ.), όπου για τα 9 στα 10 νοικοκυριά έχουν πλέον περικοπεί εντελώς. Ενδεικτικό του κλίματος απαισιοδοξίας που επικρατεί είναι ότι το 54,3% των Ελλήνων εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τον επόμενο χρόνο εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στην οικονομία.

 Ημ.δημοσίευσης: Παρασκευή 8-2-13

Έρευνα ΙΟΒΕ: Το 59% των ελλήνων καταναλωτών «μόλις τα βγάζει πέρα»


Έρευνα ΙΟΒΕ: Το 59% των ελλήνων καταναλωτών «μόλις τα βγάζει πέρα»

Σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι παραμένουν οι Έλληνες αναφορικά με τις οικονομικές τους προοπτικές σύμφωνα με την έρευνα για τον Ιανουάριο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Απολύτως εξηγήσιμο αφού το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» σκαρφάλωσε στο 59% (από 53%).
Σταθεροποίηση σε αναιμικά επίπεδα εμφανίζει οδείκτης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-71,9από -72,1 μονάδες μονάδες), καθώς η ανεργία διογκώνεται και αποκτά δυσμενή, διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Ο δείκτης οικονομικού κλίματοςδιαμορφώνεται στις 85,8 μονάδες, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, αν και σε μικρή διόρθωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (86,9) και σε μεγάλη διαφορά από την πρό κρίσης εποχή, όταν το 2008 κατέγραφε 98,6 μονάδες.
Οι Έλληνες παραμένουν σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, με τους Πορτογάλους να ακολουθούν και να προπορεύονται αυτό το μήνα έναντι της Κύπρου, της  Βουλγαρίας και της Ιταλίας, που αποτελεί τη νέα είσοδο στην πεντάδα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά συνολικά σε 17 ευρωπαϊκές χώρες τον Ιανουάριο, ενώ θετικοί δείκτες καταγράφονται όπως πάντα στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία.
Το 74% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά, το76% προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο, τα 9/10 των ελληνικών νοικοκυριών θεωρούν μη πιθανή ή καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ το 88% των πολιτών προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρά ή αισθητά.
Στις εκτιμήσεις για την  τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διευρύνεται περαιτέρω, στο 59%(από 53%), ενώ το αντίστοιχο εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσειςτους περιορίζεται στο 12% (από 17%). Το 7%(από 12%) των καταναλωτών δηλώνει ότιαποταμιεύει λίγο ή πολύ, ενώ τέλος, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί αυξάνεται στο 21% (από 17%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή της πρόθεσης για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητο, κατοικία) που θεωρούνται ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση. Μόλις το 1% (από 2% τον Οκτώβριο) των ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι είναι αρκετά πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητοεντός 12μήνου, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Επίσης μόλις το 1% των νοικοκυριών δηλώνει εκ νέου ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο. Σειστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρεί και η πρόθεση πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση ή ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, καθώς το 90%(από 85%) των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να πραγματοποιήσουν σημαντικές σχετικές δαπάνεςτο επόμενο διάστημα.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα συμφωνούν ότι το 2013 θα είναι εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, καθώς το κόστος της προσαρμογής θα διαχυθεί σε όλη την οικονομία, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο, με φορολογικές επιβαρύνσεις και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο ταυτόχρονα φαίνεται να δημιουργείται η πεποίθηση ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος παρεμβάσεων και το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης της οικονομίας είναι πιο κοντά. Άνοδο επιχειρηματικών προσδοκιών εμφανίζουν όλοι οι επιμέρους τομείς, πλην της Βιομηχανίας, όπου οι σχετικές εξελίξεις φανερώνουν σταθερότητα. 

Σχέδια για μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων


Ειλημμένη είναι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων. Αυτό μεταδίδει καλά πληροφορημένη πηγή του υπουργείου υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αναζητούνται και άλλοι τρόποι προκειμένου να μειωθεί το φορολογικό και όχι μόνο κόστος μεταβίβασης στα ακίνητα.

Παράλληλα, όμως, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους μεταβίβασης των ακινήτων ως μερικό αντιστάθμισμα για την αύξηση της φορολογίας κατοχής τους και για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό:

- έχει αποφασιστεί η μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων. Σήμερα ο φορολογικός συντελεστής για τη μεταβίβαση ακινήτων είναι 8% για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και 10% για την υπερβάλλουσα των 20.000 ευρώ αξία. Για παράδειγμα, ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά ενός διαμερίσματος αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ είναι 19.600 ευρώ. Τα σενάρια  του ΥΠΟΙΚ προβλέπουν  ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης να μειωθεί δραστικά στα επίπεδα του 3% έως 6% ανάλογα με την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Ο φόρος θα υπολογίζεται βάσει κλίμακας.

- εξετάζεται η μείωση και του μη φορολογικού κόστους των μεταβιβάσεων ακινήτων. Εξετάζεται σοβαρά η πραγματοποίηση νέας μείωσης των αμοιβών των συμβολαιογράφων προκειμένου να μειωθεί το κόστος των μεταβιβάσεων. Η προηγούμενη μείωση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2011.

Πηγή Capital.gr