Σελίδες

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ρυθμίσεις σε νομοσχέδιο01/03/2013 Κατασχέσεις με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου


Κατασχέσεις με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Κατασχέσεις με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εισπράξεις από πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμα και αν δεν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 55 δις ευρώ σε εισπράξιμα και μη αλλά και κίνητρα στους φορολογούμενους ώστε να δηλώνουν οικειοθελώς τις παραβάσεις τους και να μειώνουν έτσι πρόστιμα και προσαυξήσεις, προβλέπει πλήθος φορολογικών διατάξεων του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ορίζονται τα ακόλουθα:

Ληξιπρόθεσμα χρέη

Στο άρθρο 34 ορίζεται η διαδικασία διάκρισης των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης. Για τον χαρακτηρισμό οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης θα πρέπει μεταξύ άλλων να μην υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατασχέσεων και να μην έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου, να διαπιστωθεί ότι δεν υφίσταται πτωχευτική ή μεταπτωχευτική περιουσία, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης, να έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα είσπραξης των οφειλομένων από συνυπόχρεους, να έχει προηγηθεί η έναρξη ποινικής διαδικασίας για συνολική οφειλή άνω των 10.000 ευρώ.

Η απόφαση για το χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης λαμβάνεται ανάλογα με το ύψος της από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την είσπραξή της υπηρεσίας (για οφειλές από 1.500 έως 1,5 εκατ. ευρώ) ή από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κατόπιν γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για υψηλότερα ποσά.

Οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο για 20 χρόνια, διάστημα στο οποίο ο οφειλέτης και όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα, δεσμεύονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και δεν χορηγούνται πιστοποιητικά μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων παρ’ εκτός εάν στο μεταξύ αποπληρωθεί η οφειλή προς το Δημόσιο.

Κατασχέσεις

Καθιερώνεται η ειδοποίηση με email, έναντι της παραδοσιακής οδού με τους δικαστικούς επιμελητές. Συγκεκριμένα θεσπίζεται η δυνατότητα κοινοποίησης των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων και Πιστωτικών Ιδρυμάτων ( μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις, ενοίκια, επιδοτήσεις) με ηλεκτρονικά μέσα.

Πλειστηριασμοί

Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς εξπρές και άμεση εξόφληση των οφειλομένων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ασχέτως της δικαστικής κατάληξης της υπόθεσης καθώς ο φορολογούμενος διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για ακύρωση της απόφασης. Το Δημόσιο θα έχει προτεραιότητα στην κατάταξη των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Σήμερα, το Δημόσιο για να εισπράξει χρήματα από πλειστηριασμό ακινήτων θα πρέπει να έχει τελεδισικίσει η απόφαση και μέχρι τότε τα χρήματα παραμένουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έλεγχοι

Παρέχεται κίνητρο στους φορολογούμενους πριν την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων να υποβάλλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις έχοντας λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις.

Παράλληλα καθιερώνεται η επιλογή προς έλεγχο των υποθέσεων των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, καθώς και κριτήρια που σχετίζονται με τη δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν. Με το τρόπο αυτό ο έλεγχος εστιάζεται στις υποθέσεις που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον και συγχρόνως αυξημένη προσδοκώμενη εισπραξιμότητα.

Κέρδη από τυχερά παιχνίδια

Από 18 Μαρτίου 2013 καθιερώνεται αφορολόγητο 100 ευρώ για τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια και στη συνέχεια συντελεστής 15% για κέρδη 100,01 έως 500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500,01 ευρώ.

Ανασφάλιστα οχήματα

Διασταυρώσεις δύο φορές το χρόνο θα διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προκειμένου να εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα.

Σε οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων με πράξη της Αστυνομικής Αρχής θα επιβάλλεται αφαίρεση άδειας οδήγησης , άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για 10 ημέρες ενώ θα επιβάλλονται και χρηματικά πρόστιμα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε εμπλοκή ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα προβλέπεται επιτόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΟΛ.1041/26.2.2013 Τύπος και περιεχόμενο της κατά το άρθρο 26 του Ν.27/1975 (Α΄77) ‘Περί φορολογίας πλοίων, επιβολής εισφοράς προς ανάπτυξη της Εμπορικής Ναυτιλίας, εγκαταστάσεως αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων’, δήλωσης φορολογίας πλοίων με ξένη σημαία, συνυποβαλλόμενα με αυτή δικαιολογητικά έγγραφα και διευκρινήσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 του Ν.4110/2013 (Α΄17)


ΠΟΛ.1041/26.2.2013
Τύπος και περιεχόμενο της κατά το άρθρο 26 του Ν.27/1975 (Α΄77) ‘Περί φορολογίας πλοίων, επιβολής εισφοράς προς ανάπτυξη της Εμπορικής Ναυτιλίας, εγκαταστάσεως αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων’, δήλωσης φορολογίας πλοίων με ξένη σημαία, συνυποβαλλόμενα με αυτή δικαιολογητικά έγγραφα και διευκρινήσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 του Ν.4110/2013 (Α΄17)

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ  
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ  
ΤΜΗΜΑ Γ΄

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Τ.Κ.: 10184
Πληροφορίες: Δόσης Ελ.
Τηλέφωνο: 210- 3375149
FAX: 210- 3375001

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΜΗΜΑ 2ο

Ταχ. Δ/νση: Ακτή Βασιλειάδη
Τ.Κ.: 18510, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210- 4064528
   
ΕΞΑΙΡ.ΕΠΕΙΓΟΝ      

ΠΟΛ 1041

Θέμα: «Τύπος και περιεχόμενο της κατά το άρθρο 26 του Ν.27/1975 (Α΄77) ‘Περί φορολογίας πλοίων, επιβολής εισφοράς προς ανάπτυξη της Εμπορικής Ναυτιλίας, εγκαταστάσεως αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων’, δήλωσης φορολογίας πλοίων με ξένη σημαία, συνυποβαλλόμενα με αυτή δικαιολογητικά έγγραφα και διευκρινήσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 του Ν.4110/2013 (Α΄17)».

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                                          

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

Έχοντας υπόψη:

α) Τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν.27/1975 (Α’ 77) έτσι όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 του Ν.4110/2013 (Α’ 17) .

β) Την αριθ.07927/19.09.2012 (Φ.Ε.Κ. 2574/Β΄/24.09/2012)  Απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη.

γ) Το Π.Δ. 85/2012 «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών»  (Φ.Ε.Κ. Α΄ 141), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 94/2012 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 149).

δ) Το Π.Δ. 86/2012 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών και Υφυπουργών» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 141).

ε) Ότι από τις διατάξεις της, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.    

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Ορίζουμε ότι η υπό της παραγράφου 5 του άρθρου 26 του Ν.27/1975 (όπως ισχύει με τον Ν. 4110/2013) δήλωση φόρου πλοίων με ξένη σημαία, τα οποία έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιριών οι οποίες είναι εγκαταστημένες στην Ελλάδα, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν.27/1975 για το οικονομικό έτος 2013, θα έχει τον ακόλουθο τύπο και περιεχόμενο:

Α. ΤΥΠΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ.

Η δήλωση αποτελείται από τέσσερις (4) σελίδες, μεγέθους Α4, συνεχόμενες σε δύο (2) φύλλα αναδιπλούμενα.

Β. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ.

Η δήλωση φορολογίας πλοίων νηολογημένων με ξένη σημαία (άρθρο 26 του Ν.27/1975) περιέχει τις ακόλουθες ενδείξεις:

I. Σελίδα πρώτη:

1. Τον τίτλο του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά που είναι η αρμόδια  Δ.Ο.Υ., το οικονομικό έτος που αφορά, τον αριθμό δήλωσης καθώς και τον αριθμό φακέλου.
2. Το όνομα, τον τύπο, τη σημαία νηολόγησης, τον λιμένα και τον αριθμό νηολόγησης αυτού, την σε κόρους ολική χωρητικότητα, την ηλικία του πλοίου και το χρόνο παράδοσης αυτού, έτοιμου για εμπορική εκμετάλλευση.
3. Την επωνυμία της πλοιοκτήτριας εταιρίας, τη διεύθυνση της καταστατικής έδρας (registered address).
4. Την επωνυμία της διαχειρίστριας εταιρίας, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και το Α.Φ.Μ. αυτής.
5. Το επώνυμο, το όνομα, τη διεύθυνση, τον Α.Φ.Μ. και τον αριθμό τηλεφώνου του εκπροσώπου.
6. Το επώνυμο, το όνομα, τη διεύθυνση, τον Α.Φ.Μ. και τον αριθμό τηλεφώνου του αντικλήτου (αν υπάρχει).
7. Στοιχεία που αφορούν τον προσδιορισμό του φόρου.
     
Ειδικότερα, η δήλωση πρέπει να περιέχει σε στήλες:

α) Τα κλιμάκια ολικής χωρητικότητας σε κόρους.

β) Τους κόρους ολικής χωρητικότητας κλιμακίου.

γ) Τους συντελεστές κλιμακίου.

δ)Το ποσό που προκύπτει βάσει συντελεστών προηγούμενης στήλης.

ε) Τον συντελεστή φόρου βάσει ηλικίας, όπως αυτός προσδιορίζεται βάσει των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του Ν. 27/1975 και των πράξεων βάσει του άρθρου 13 του Ν.2687/1953.

στ) Τον οφειλόμενο φόρο σε δολάρια Η.Π.Α. ($)

ζ)  Τον αναλογούντα φόρο  σε δολάρια Η.Π.Α. ($), λίρες Αγγλίας (£) και ευρώ (€), καθώς και τις μειώσεις του φόρου και την τιμή R   (επίσημη ισοτιμία μεταξύ των άλλων δύο νομισμάτων και του ευρώ).
8. Την ηλικία του πλοίου κατά έτη καθώς και το φορολογικό συντελεστή σε δολάρια Η.Π.Α. ($) ανά κόρο ολικής χωρητικότητας.
9. Την ημερομηνία σύνταξης και παραλαβής της δήλωσης, τις υπογραφές του δηλούντος και του αρμόδιου για τη παραλαβή  Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά. Επίσης, τις ενδείξεις βεβαίωσης και καταβολής του φόρου με τις υπογραφές των αρμόδιων υπαλλήλων, δηλαδή του ενεργήσαντος τη βεβαίωση και την είσπραξη του φόρου.

ΙΙ. Σελίδα δεύτερη:

Δεν γράφεται τίποτα (κενή σελίδα για λόγους ασφαλείας από τυχόν μεγάλη ποσότητα μελάνης που θα αλλοιώσει τα στοιχεία της πρώτης σελίδας).

ΙΙΙ. Σελίδα τρίτη:
     
Αναφέρονται κατά σειρά τα διάφορα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της δήλωσης:

α) Βεβαίωση του οικείου ναυπηγείου για το χρόνο παράδοσης αυτού, έτοιμο για εμπορική εκμετάλλευση. Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας προσκόμισης της παραπάνω βεβαίωσης, η ηλικία του πλοίου θα προκύπτει από το έγγραφο εθνικότητας του οικείου νηολογίου.

β) Το έγγραφο εθνικότητας για το όνομα, τη σημαία, τον λιμένα και τον αριθμό νηολόγησης, το διεθνές διακριτικό σήμα (Δ.Δ.Σ.), τον αριθμό ΙΜΟ, την ολική χωρητικότητα και την ηλικία των πλοίων  υπό ξένη σημαία που διαχειρίζονται.

γ) Βεβαίωση του πλοιοκτήτη ή της πλοιοκτήτριας εταιρίας για την ανάθεση της διαχείρισης.

δ)Υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της διαχειρίστριας ότι αποδέχεται την ανάθεση της διαχείρισης.

ε) Πιστοποιητικό της αρμόδιας ελληνικής ή προξενικής Αρχής ή σε περίπτωση έλλειψης αυτών, πιστοποιητικό από αλλοδαπή αρμόδια Αρχή (μεταφρασμένο δεόντως) του τόπου όπου ναυλοχεί το πλοίο, για την αργία αυτού, όπου συντρέχει περίπτωση.  Σε περίπτωση έλλειψης όλων των παραπάνω Αρχών, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του ημερολογίου του πλοίου, θεωρημένο δεόντως.

στ) Βεβαίωση της μελέτης υπολογισμού του πλοίου σε κ.ο.χ., η οποία εκδίδεται από τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του Υ.Ν.Α.

ΙV.  Σελίδα τέταρτη:
       
Αναφέρονται οδηγίες  όσον αφορά:

α) Στον υπόχρεο προς επίδοση της δήλωσης.

β) Στον φορολογικό συντελεστή.

γ) Στις μειώσεις του φόρου.

δ) Στην προθεσμία επίδοσης δήλωσης και καταβολής του φόρου.

ε) Στα δικαιολογητικά έγγραφα που συνυποβάλλονται με τη δήλωση.

στ) Στο νόμισμα καταβολής και

ζ) Στις συνέπειες σε περίπτωση παράλειψης ή υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης.


Γ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΑΡΘΡΟΥ 26 ΤΟΥ Ν.27/1975.

Με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν.4110/2013 (Α΄17) με τις οποίες τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 26 του Ν.27/1975 (Α΄77), επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος στα πλοία με ξένη σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρίες εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν.27/1975.

Η επιβολή του φόρου αυτού γίνεται με την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως ισχύει, που προβλέπουν την υπαγωγή σε φόρο εισοδήματος των κερδών που προκύπτουν στην Ελλάδα από την εκμετάλλευση πλοίων με ξένη σημαία, καθώς και των σχετικών διατάξεων των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου και των Διμερών Ναυτιλιακών Συμβάσεων που έχει συνάψει η Ελλάδα με άλλα κράτη.

1. Ποιούς βαρύνει ο φόρος: Ο φόρος βαρύνει τους αλλοδαπούς πλοιοκτήτες ή πλοιοκτήτριες εταιρίες για τα πλοία με ξένη σημαία, τα οποία έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιριών οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν.27/1975.

Οι ως άνω διαχειρίστριες εταιρίες είναι αλληλέγγυα υπόχρεες με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες για την καταβολή του φόρου αυτού. Σε περίπτωση που η διαχείριση του πλοίου γίνεται από περισσότερες της μίας διαχειρίστριες εταιρίες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν.27/1975, οι διαχειρίστριες εταιρίες ευθύνονται εις ολόκληρον για την καταβολή του φόρου του άρθρου 26 του Ν.27/1975. Σε περίπτωση που η πλοιοκτήτρια εταιρία αλλάξει τη διαχειρίστρια εταιρία στην οποία έχει αναθέσει τη διαχείριση πλοίου της με ξένη σημαία, η διαχειρίστρια εταιρία ευθύνεται για την καταβολή του φόρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ασκούσε τη διαχείριση του συγκεκριμένου πλοίου.

Σε περίπτωση εκούσιας μεταβίβασης της κυριότητας του πλοίου με ξένη σημαία, το οποίο μετά τη μεταβίβαση παραμένει υπό τη διαχείριση ελληνικής ή αλλοδαπής εταιρίας εγκατεστημένης στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν.27/1975, ο φόρος του άρθρου 26 βαρύνει το νέο πλοιοκτήτη από την ημερομηνία της μεταβίβασης, ενώ ο νέος πλοιοκτήτης είναι εις ολόκληρον υπόχρεος με τα πρόσωπα που είναι υπόχρεα για την καταβολή του φόρου αυτού που βαρύνει το πλοίο μέχρι το χρόνο της μεταβίβασης.

2. Υποχρέωση υποβολής ετήσιων συγκεντρωτικών δηλώσεων: Για σκοπούς υπολογισμού του παραπάνω φόρου, οι ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρίες οι οποίες διαχειρίζονται τα πλοία με ξένη σημαία και είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν. 27/1975 έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν ετησίως, εντός του Ιανουαρίου κάθε έτους, συγκεντρωτική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Πλοίων, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται το όνομα, η σημαία, το Διεθνές Διακριτικό Σήμα (Δ.Δ.Σ.), ο αριθμός ΙΜΟ, η ολική χωρητικότητα και η ηλικία των πλοίων με ξένη σημαία που διαχειρίζονται κατά την 1η Ιανουαρίου του ιδίου έτους, στην οποία θα επισυνάπτονται τα αντίστοιχα έγγραφα εθνικότητας των πλοίων.
Επίσης, σε περίπτωση που η διαχείριση πλοίου με ξένη σημαία ανατίθεται στη διαχειρίστρια εταιρία μετά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, υποβάλλεται συμπληρωματική δήλωση από τη διαχειρίστρια εταιρία, εντός μηνός από την ανάληψη της διαχείρισης.  Οι ανωτέρω δηλώσεις υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/1986.

Εξαιρετικά και μόνο για την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων αυτών, η υποβολή των παραπάνω συγκεντρωτικών δηλώσεων μπορεί να γίνει μέχρι και τις 15 Μαρτίου του 2013.

3. Η ισχύς των διατάξεων του φόρου: Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων 1–8 του άρθρου 26 του Ν. 27/1975 αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2013 για πλοία με ξένη σημαία των οποίων κατά την ημερομηνία αυτή η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρίες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του νόμου αυτού.

4. Υπόχρεος για υποβολή δήλωσης: Σε υποβολή δήλωσης υποχρεούνται ο πλοιοκτήτης ή η πλοιοκτήτρια εταιρία που είναι εγγεγραμμένη στο οικείο νηολόγιο κατά την πρώτη ημέρα του ημερολογιακού έτους, ανεξάρτητα με την κατοικία, ή διαμονή, ή την έδρα αυτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, η διαχειρίστρια εταιρία ημεδαπή ή αλλοδαπή εγκαταστημένη στην Ελλάδα με βάση το άρθρο 25 του Ν.27/1975, καθώς και ο εκπρόσωπος και ο αντίκλητος αυτών, εάν υπάρχει.

Ο φόρος οφείλεται για το ημερολογιακό έτος μέσα στο οποίο υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης.

5. Φορολογικοί συντελεστές: α) Ο φορολογικός συντελεστής καθορίζεται σε δολάρια Η.Π.Α. κατά κόρο ολικής χωρητικότητας των πλοίων και ανάλογα με την ηλικία αυτών.

Ο φόρος υπολογίζεται με τα ίδια κριτήρια, συντελεστές και κλιμάκια που ισχύουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.27/1975 και τις εκδιδόμενες κατά το προηγούμενο έτος από το έτος επιβολής του παρόντος φόρου (του άρθρου 26 του Ν.27/1975), δυνάμει του άρθρου 13 του Ν.2687/1953 πράξεις, για τα πλοία που νηολογούνται με ελληνική σημαία.

Η ηλικία του πλοίου υπολογίζεται ότι αρχίζει την πρώτη (1η) Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί εκείνο μέσα στο οποίο παραδόθηκε στον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή, από το ναυπηγείο έτοιμο για εμπορική εκμετάλλευση.

Για τις ανάγκες εφαρμογής του νόμου και ειδικότερα για την μετατροπή της ολικής χωρητικότητας των πλοίων σε κ.ο.χ. απαιτείται μελέτη υπολογισμού σε κ.ο.χ. των πλοίων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του αρθρ. 26 του Ν. 27/1975 όπως έχει τροποποιηθεί με το αρθρ. 24 του Ν. 4110/2013 γίνεται, σύμφωνα με το Ν.Δ. 973/1971, από διπλωματούχο Ναυπηγό Μηχανικό, μέλους του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος ή και από εξουσιοδοτημένο από την Ελλάδα νηογνώμονα και υποβάλλεται προς έγκριση στον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του Υ.Ν.Α.

Ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων με την κατάθεση της μελέτης χορηγεί άμεσα αρχική βεβαίωση προς χρήση των ενδιαφερομένων στην Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά, στην οποία φαίνεται η υπολογισθείσα από την μελέτη χωρητικότητα σε κ.ο.χ. και αφού ολοκληρώσει τον έλεγχο της μελέτης εντός τεσσάρων μηνών από την κατάθεσή της, χορηγεί στον ενδιαφερόμενο την τελική βεβαίωση για την χωρητικότητα του πλοίου σε κ.ο.χ.  Η Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά υποχρεούται να προβεί σε επανυπολογισμό του οφειλόμενου φόρου, εάν από την τελική βεβαίωση προκύπτει διαφορά από την αρχικώς δηλωθείσα χωρητικότητα.

Σε περίπτωση που ένα πλοίο είχε καταμετρηθεί σύμφωνα με το Ν.Δ. 973/1971 αρκεί η προσκόμιση στην Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά του σχετικού πιστοποιητικού για την χωρητικότητα σε κ.ο.χ. και η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του νομίμου εκπροσώπου της διαχειρίστριας εταιρίας ότι ουδεμία αλλαγή ως προς την καταμέτρηση του πλοίου έχει επέλθει από την έκδοση του πιστοποιητικού.

6. Μειώσεις φόρου: Ο φόρος που προκύπτει με βάση τους παραπάνω συντελεστές και που αναφέρεται σε δωδεκάμηνη περίοδο εργασίας του πλοίου, μειώνεται: α) αναλόγως, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αργίας του πλοίου λόγω επισκευών κ.λπ. για χρονική περίοδο που υπερβαίνει τους δύο συναπτούς μήνες κατά το προηγούμενο ή κατά το έτος της φορολογίας του και β) κατά 50%, αν πρόκειται για πλοία δρομολογημένα σε τακτικές γραμμές. Επιπλέον, από το ποσό του φόρου εκπίπτει ο φόρος χωρητικότητας (tonnage tax) ή οποιαδήποτε παρόμοια επιβάρυνση που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε για το πλοίο με ξένη σημαία και μέχρι του ποσού του φόρου που οφείλεται στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που ο φόρος της αλλοδαπής έχει καταβληθεί σε άλλο νόμισμα πέραν των δολαρίων Η.Π.Α., λιρών Αγγλίας και ευρώ, το ποσό φόρου της αλλοδαπής θα μετατραπεί σε δολάρια Η.Π.Α. με βάση την επίσημη ισοτιμία του ξένου νομίσματος ως προς το δολάριο Η.Π.Α. την ημέρα υποβολής της δήλωσης.

7. Προθεσμία υποβολής δήλωσης και καταβολής του φόρου: Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο στην Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους.  Μαζί με την δήλωση καταβάλλεται το ένα τέταρτο (1/4) του οφειλόμενου φόρου, τα άλλα τρία τέταρτα (3/4) του φόρου καταβάλλονται σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις μέσα στους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του έτους που υποβάλλεται η δήλωση.

Σε περίπτωση που η διαχείριση πλοίου με ξένη σημαία ανατεθεί σε διαχειρίστρια εταιρία εγκατεστημένη στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν.27/1975 μετά την πρώτη (1η) Ιανουαρίου κάθε έτους, οφείλεται φόρος από την επόμενη ημέρα της ανάθεσης της διαχείρισης σε τόσα δωδέκατα, όσοι οι μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Σαν μήνας θεωρείται η χρονική περίοδος τουλάχιστον 16 ημερών.  Η δήλωση και η καταβολή του φόρου μπορεί να διενεργείται και από την διαχειρίστρια εταιρία στο όνομα και για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Εξαιρετικά και μόνο για την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων αυτών, η υποβολή της δήλωσης του φόρου πλοίων με ξένη σημαία και η καταβολή του ενός τετάρτου (1/4) του φόρου αυτού μπορεί να γίνει μέχρι και την 29/3/2013.

Με καταβολή του φόρου εξομοιώνεται και η ανέκκλητη πίστωση που ανοίγεται σε τράπεζα του εσωτερικού υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με το οφειλόμενο ποσό φόρου, όταν προσάγεται το αποδεικτικό του ανοίγματος αυτής. Η δήλωση είναι απαράδεκτη, αν δεν καταβληθεί κατά την ημέρα υποβολής της η πρώτη δόση του οφειλόμενου φόρου.

8. Συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά έγγραφα: Μαζί με τη δήλωση που επιδίδεται για πρώτη φορά με το καθεστώς του άρθρου 26 του ν.27/1975 έτσι όπως ισχύει με τον Ν.4110/2013 (άρθρο 24), πρέπει απαραίτητα να υποβάλλονται:
α) Βεβαίωση του οικείου ναυπηγείου για το χρόνο παράδοσης αυτού, έτοιμο για εμπορική εκμετάλλευση. Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας προσκόμισης της παραπάνω βεβαίωσης, η ηλικία του πλοίου θα προκύπτει από το έγγραφο εθνικότητας του οικείου νηολογίου
β) έγγραφο εθνικότητας για το όνομα, τη σημαία, τον λιμένα και τον αριθμό νηολόγησης, το διεθνές διακριτικό σήμα (Δ.Δ.Σ.), τον αριθμό ΙΜΟ, την ολική χωρητικότητα και την ηλικία των πλοίων με ξένη σημαία που διαχειρίζονται
γ) βεβαίωση του πλοιοκτήτη ή της πλοιοκτήτριας εταιρίας για την ανάθεση της διαχείρισης
δ) υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της διαχειρίστριας ότι αποδέχεται την ανάθεση της διαχείρισης
ε) πιστοποιητικό της αρμόδιας ελληνικής ή προξενικής Αρχής ή σε περίπτωση έλλειψης αυτών, πιστοποιητικό από αλλοδαπή αρμόδια Αρχή (μεταφρασμένο δεόντως) του τόπου όπου ναυλοχεί το πλοίο, για την αργία αυτού, όπου συντρέχει περίπτωση. Επιπλέον, σε περίπτωση έλλειψης όλων των παραπάνω Αρχών, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του ημερολογίου του πλοίου, θεωρημένο δεόντως και
στ) βεβαίωση της μελέτης υπολογισμού του πλοίου σε κ.ο.χ., η οποία εκδίδεται από τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του Υ.Ν.Α.

Για την παραλαβή των δηλώσεων και τη βεβαίωση του φόρου αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά.

9. Νόμισμα καταβολής: Ο φόρος καταβάλλεται σε δολάρια Η.Π.Α. ή σε λίρες Αγγλίας, με επιλογή του υπόχρεου και με βάση την επίσημη ισοτιμία μεταξύ των νομισμάτων αυτών κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.  Η καταβολή του φόρου μπορεί να γίνει και με ευρώ που προέρχονται αποδεδειγμένα από την εισαγωγή ναυτιλιακού συναλλάγματος σε δολάρια Η.Π.Α. ή λίρες Αγγλίας, στο όνομα του υπόχρεου ή του πράκτορα ή διαχειριστή ή εκπροσώπου του πλοίου στην Ελλάδα, βάσει της επίσημης ισοτιμίας του δολαρίου που ισχύει κάθε φορά κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

10. Συνέπειες παράλειψης ή υποβολής εκπρόθεσμης ή ανακριβούς δήλωσης: Σε περίπτωση παράλειψης υποβολής από τον υπόχρεο της δήλωσης που προβλέπεται από τον νόμο ή υποβολής από αυτόν εκπρόθεσμης ή ανακριβούς δήλωσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.2523/1997, όπως ισχύουν.

Δ. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

           
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                  
Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ

ΠΟΛ.1038/19.2.2013 Στατιστικά κατώφλια έτους 2013 για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές


ΠΟΛ.1038/19.2.2013
Στατιστικά κατώφλια έτους 2013 για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές

Αθήνα,19.2.2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Α΄

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2 – 4
Ταχ. Κωδ. : 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Γ. Αναγνωστόπουλος
Τηλέφωνο : 210 –3647202-5
FAX : 210 – 3645413
Email : dfpa.a1@1992.syzefxis.gov.gr

ΠΟΛ 1038

ΘΕΜΑ: Στατιστικά κατώφλια έτους 2013 για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. 232/Γ4-8/7.1.2013 έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προς την Υπηρεσία μας, τα στατιστικά κατώφλια που ισχύουν από 1.1.2013 έως 31.12.2013, βάσει του άρθρου 10 του Κανονισμού της Ε.Ε. 638/2004, διαμορφώνονται ως εξής:

α) Eκατό χιλιάδες ευρώ (100.000) για τις αφίξεις και

β) Eνενήντα χιλιάδες ευρώ (90.000) για τις αποστολές.




ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ
Δ/ΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΙΤΣΕΛΗΣ

Πώς έγινε η πρόταση για "βελούδινη" έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στο Eurogroup της Πολωνίας, το 2011 Schaeuble προς Βενιζέλο: "Πόσα θέλετε για να φύγετε από το ευρώ;"


Πώς έγινε η πρόταση για "βελούδινη" έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στο Eurogroup της Πολωνίας, το 2011

Schaeuble προς Βενιζέλο: "Πόσα θέλετε για να φύγετε από το ευρώ;"




Του Ανδρέα Μπελεγρή
Στην αποκάλυψη ότι είχαν γίνει προτάσεις για «βελούδινη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Τότε δεχτήκαμε προτάσεις να γίνει η βελούδινη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ», εννοώντας, σύμφωνα με συνεργάτες του, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schaeuble.
Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Eurogroup που έλαβε χώρα στην Πολωνία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2011. Είχε προηγηθεί η σύγκρουση του κ. Βενιζέλου με τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Τρόικας, που είχε οδηγήσει στην αποχώρησή τους από την Ελλάδα. Το κλίμα ήταν ήδη πολύ βαρύ για τον τότε υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είχε ορκιστεί μόλις δύο μήνες και από τις πρώτες επαφές που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, έθετε επίμονα το θέμα της ύφεσης.
Στην Πολωνία ο κ. Βενιζέλος είχε φτάσει «συνοδευόμενος» από πλείστα  αρνητικά σχόλια στον διεθνή Τύπο. Ανάμεσα στα θέματα του Eurogroup ήταν η πορεία του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. Μεσούσης της συνεδρίασης o κ. Schaeuble κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να συζητήσουν σε γραφείο στο υπόγειο του κτιρίου, όπου πραγματοποιούταν η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο κ. ο Joerg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο κ. Γιώργος Ζανιάς, τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Εκεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να προσδιορίσει ένα ποσό χρηματοδότησης προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε την πρότασή του λέγοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας θα έχει πολύ μεγάλο κόστος και ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να βγει από την κρίση εντός της Ευρωζώνης. Η συνάντηση δεν κράτησε πολύ και οι τέσσερις άνδρες επέστρεψαν στην συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος το μεσημέρι της Παρασκευής, αναφερόμενος στις προτάσεις εξόδου της χώρας από το ευρώ επανέλαβε  το πρόβλημα της ύφεσης και υπογράμμισε ότι αυτό ήταν πάντα το αντικείμενο της σκληρής σύγκρουσης με την τρόικα. Δήλωσε, επιπλέον, ότι ως χώρα φτάσαμε στη ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης όταν αναγκάστηκαν οι εταίροι να γράψουν στο χαρτί ότι το σχέδιο τους μπορεί να αποδειχτεί εσφαλμένο κι πρόσθεσε ότι χρειάστηκε το χαράτσι για να σταθεροποιηθούμε.
Σε εκείνο το σημείο, επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν επέλεξε αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών τη διάσωση του προσωπικού πολιτικού του κεφαλαίου.


Πηγή: Schaeuble προς Βενιζέλο: "Πόσα θέλετε για να φύγετε από το ευρώ;" | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4422/schaeuble-pros-venizelo-posa-thelete-gia-na-fygete-apo-eyro#ixzz2MNJLNm83

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ «Σαφάρι» ελέγχων σε καταθέσεις εξωτερικού - offshore - επιχειρήσεις


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

«Σαφάρι» ελέγχων σε καταθέσεις εξωτερικού - offshore - επιχειρήσεις

«Σαφάρι» ελέγχων σε καταθέσεις εξωτερικού - offshore - επιχειρήσεις
Εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις, σε offshore σε καταθέτες εξωτερικού αλλά και αύξηση των εισπράξεων κατά 70% από τα ληξιπρόθεσμα χρέη το Φεβρουάριο είναι ορισμένες από την δράσεις του υπουργείου Οικονομικών όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση – απάντηση στην έκθεση της τρόικας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη φορολογική διοίκηση, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη δρομολογήσει:
Για τη φοροδιαφυγή:
1) 1.789 εκκρεμείς υποθέσεις φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου συγκεντρώθηκαν στη μονάδα ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου. Η πρόοδος στην ολοκλήρωση των ελέγχων είναι σημαντική και, κυρίως, επιταχυνόμενη. Η ολοκλήρωση όλων των ελέγχων αυτών, θα γίνει εντός του 2013.
2) Θεσπίστηκαν αυξημένοι και φιλόδοξοι στόχοι τόσο στον αριθμό των υποθέσεων όσο και στο μέγεθος αυτών, για την ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και για τη μονάδα ελέγχου φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε αποκλίσεις από την επίτευξη αυτών των στόχων.
3) Ο έλεγχος των εμβασμάτων στο εξωτερικό (έτη 2009 - 2011) είναι σε πλήρη ανάπτυξη με την υιοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου ελέγχου. Η φάση αποστολής των ειδοποιήσεων, με την αποστολή 24.710 σημειωμάτων, έχει από καιρό ολοκληρωθεί και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και η φάση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους φορολογούμενους. Η τελευταία φάση ενεργοποίησης των ελέγχων από την αρμόδια υπηρεσία μεγάλου πλούτου θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο.
4) Ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ, η οποία περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις, από το ΣΔΟΕ, έχει ξεκινήσει με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων. Το δεύτερο στάδιο του ανοίγματος των λογαριασμών και της σύγκρισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο έλεγχος συνεχίζεται με ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα ποσά, οι οποίοι καλούνται για διευκρινίσεις στο ΣΔΟΕ.
5) Οι εταιρίες που υποχρεούνται σε έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού ελέγχονται δειγματοληπτικά για την ορθότητα του ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές.
6) Βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των Ελλήνων που επένδυσαν σε ακίνητα στο Η.Β. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν δείχνουν σημαντικό φορολογικό ενδιαφέρον, όμως θα συνεχιστούν μέχρις εξαντλήσεων οι έλεγχοι των περιπτώσεων αυτών.
7) Στοιχεία για τις εξωχώριες εταιρίες με ακίνητη περιουσία έχουν συγκεντρωθεί. Ο έλεγχος αυτών που υπάγονται στις ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης ανατέθηκε πρόσφατα στη μονάδα ελέγχου προσώπων μεγάλου πλούτου. Αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα σύντομα. Μετά την αξιολόγηση των πρώτων ευρημάτων, θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
8) Στο πλαίσιο της αξιοποίησης περισσότερων στοιχείων τρίτων προς όφελος των ελεγκτικών υπηρεσιών, δρομολογείται, μέσα στο 2013 η δημιουργία εφαρμογής άμεσης διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα. Αυτή θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
9) Σημαντικές δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι σε εξέλιξη, με στόχο να ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο στους επόμενους δύο μήνες:
- Ολοκληρώθηκε η νομοθεσία και επαναεπιβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκκροών στα πρατήρια καυσίμων.
- Ολοκληρώθηκε η νομοθεσία και οριστικοποιείται το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης συστημάτων GPS στα βυτιοφόρα και στα πλοία μεταφοράς καυσίμων.
- Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας για τη σύνταξη όλων των ΚΥΑ που απαιτούνται για την εφαρμογή του άρθρου 320 του Ν. 4072 σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.
- Ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα η σύνταξη προδιαγραφών για την εγκατάσταση συστήματος ιχνηθέτησης καυσίμων, αφού έχει ήδη περατωθεί η δημόσια διαβούλευση.
- Επεκτείνεται το σύστημα εισροών-εκκροών καυσίμων στις φορολογικές αποθήκες και στα πλωτά μέσα (έτσι υλοποιείται η πρόθεση για επέκτασή του σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα).
- Ξεκινάει η ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης και αξιοποίησης των δεδομένων από τα συστήματα GPS στα βυτιοφόρα και στα πλοία μεταφοράς καυσίμων.
Για τη φορολογική διοίκηση:
1) Θεσπίστηκε και πληρώθηκε η θέση Ανεξάρτητου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες για τον φορολογικό και εισπρακτικό μηχανισμό.
2) Τοποθετήθηκε το 10% του προσωπικού κάθε ΔΟΥ και ελεγκτικού κέντρου στο Δικαστικό Τμήμα με στόχο την αύξηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
3) Τοποθετήθηκαν επιπλέον άτομα στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.
4) Αυξήθηκε ο όγκος των οφειλών με τις οποίες ασχολείται η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης σε όσες είναι άνω του €1,5 εκατ. από €4,5 εκατ. που ήταν προηγουμένως.
5) Ενισχύεται με προσωπικό η Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων.
6) Ενισχύθηκαν με επιπλέον ελεγκτές οι μονάδες ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και η ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων.
7) Επιλύθηκαν καθημερινά προβλήματα (υποδομής, διευκρινίσεων επί της μεθοδολογίας ελέγχου κ.τ.λ.) για όλα τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα.
8) Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των ελεγκτών καθώς και των υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.
Ακόμη, μια σειρά παρεμβάσεις είναι σε τελικό στάδιο και θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
1. Οι εποπτείες των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων αυξάνονται για να διευκολύνουν τη διαδικασία ελέγχου.
2. Το ελεγκτικό έργο της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και των ΔΕΚ διευρύνεται με αλλαγή ορίων.
3. Αναμορφώνονται οι διατάξεις που αφορούν τον τρόπο επιλογής υποθέσεων για έλεγχο, βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για παραγραφόμενες και μη υποθέσεις.
4. Απλοποιείται η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτες είσπραξης σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να επικεντρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στις εισπράξιμες υποθέσεις.
5. Υπογράφονται τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για τα κριτήρια στόχευσης καθώς και για την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.
6. Αναμορφώνεται η διαδικασία διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών.
7. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ 200 ελεγκτών, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
8. Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ως ελεγκτών για να ενισχυθεί το δυναμικό των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους.
9. Οι υποψήφιοι θέσεων ευθύνης ελέγχονται για το πόθεν έσχες και επιλέγονται μετά από υπηρεσιακή εισήγηση σύμφωνα και με από πριν καθορισμένα κριτήρια. Η διαδικασία για τις κενές θέσεις σε ΔΟΥ και ΣΔΟΕ έχει ήδη ξεκινήσει και ακολουθούν τα τελωνεία.
10. Δημιουργούνται πίνακες «φόρτου» κάθε υπηρεσίας ώστε να αντιπαραβάλλεται το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές με τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες.
11. Συντάχτηκε και είναι στη διαδικασία υιοθέτησης το πλάνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς καθώς και ο κώδικας ηθικής και δεοντολογίας.
Ήδη οι παραπάνω δράσεις έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι έλεγχοι. Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο οι τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιανουάριο, και το ίδιο ισχύει και για τους προσωρινούς ελέγχους ενώ σε σχέση με τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο από τις αρμόδιες μονάδες είναι σχεδόν τριπλάσιοι από εκείνους του Ιανουαρίου.
Τέλος, η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων τον Ιανουάριο ήταν πολύ ενθαρρυντική με αύξηση 70%. Οι προσπάθειες των υπηρεσιών σε αυτόν τον τομέα είναι όλο και πιο εντατικές και ουσιαστικές.
Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω, αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων που αναφέρονται στην έκθεση, με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς.

«ΒΟΥΤΙΑ» ΕΩΣ 90% ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Κατά 32% μειώθηκε ο τζίρος στις εκπτώσεις


«ΒΟΥΤΙΑ» ΕΩΣ 90% ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κατά 32% μειώθηκε ο τζίρος στις εκπτώσεις

Κατά 32% μειώθηκε ο τζίρος στις εκπτώσεις
Του Χρήστου Κολώνα
Εκπτώσεις... στις εκπτώσεις έκαναν φέτος οι καταναλωτές αφού η αγοραστική κίνηση σε σχέση με πέρυσι υποχώρησε κατά 32%, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια μείωσαν κατά 50% τα έξοδα για τα ψώνια τους. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας που έκανε το Ινστιτούτο Εμπορίου Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κι έτσι επτά στους δέκα επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να πωλούν για ακόμη 15 μέρες με μειωμένες τιμές.
Επισημαίνεται ότι πτώση 12,2% κατέγραψε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων το 2012 σε σύγκριση με το 2011. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στα καταστήματα ένδυσης - υπόδησης (20,6%), επίπλων - ηλεκτρικών ειδών - οικιακού εξοπλισμού (16,3%), καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (15%), τροφίμων - ποτών και καπνού (13,6%), φαρμακευτικών - καλλυντικών (12,7%), βιβλίων - χαρτικών (12,1%).
Σούπερ μάρκετ 
Οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 7,9% και στα πολυκαταστήματα κατά 4,9%, ενώ δεν καταγράφηκε αύξηση σε κανέναν από τους επιμέρους κλάδους που συνθέτουν τον γενικό δείκτη λιανικών πωλήσεων. Σωρευτικά οι πωλήσεις στα καταστήματα διατροφής μειώθηκαν κατά 9% και στα υπόλοιπα καταστήματα κατά 15,2%.
Σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπως στη Φλώρινα, την Ανδραβίδα και το Καρπενήσι, ο τζίρος υποχώρησε 80% και 90% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν.
Το 80% δηλώνει ότι οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ όσον αφορά την κίνηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι απαντήσεις ποικίλλουν, με το 27% να δηλώνει πτώση της τάξης του 21% - 30%. Το 20% κάνει λόγο για μείωση πωλήσεων μεγαλύτερη του 41%. Η μέση απόδειξη μίας τυπικής ημέρας των εκπτώσεων, σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων κυμάνθηκε στα 44,3 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, ήταν 67,7 ευρώ, και σχεδόν 50% κάτω από τη μέση τιμή απόδειξης το 2011, που ήταν στα 92,1 ευρώ. Η μέση επισκεψιμότητα πελατών ήταν μειωμένη κατά 42% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η πλειονότητα των εμπόρων (66%) αναφέρει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει εκπτωτικές ενέργειες μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Τέλος, το 83% των εμπόρων παρατήρησε «έντονα» και «πολύ έντονα» το φαινόμενο των λουκέτων εμπορικών επιχειρήσεων έως την τελευταία μέρα του προηγούμενου χρόνου, παρόλο που κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων δεν παρατηρείται το φαινόμενο με την ίδια ένταση.

Ποιοι και πώς θα πάρουν 500 ευρώ για κάθε παιδί Σε 3 δόσεις το νέο επίδομα πολυτέκνων και τριτέκνων


Ποιοι και πώς θα πάρουν 500 ευρώ για κάθε παιδί

Σε 3 δόσεις το νέο επίδομα πολυτέκνων και τριτέκνων

Του Κωστή Πλάντζου
Το νέο Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων θα μπορούν να εισπράττουν σε λίγους μήνες οι οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι ειδικό επίδομα θα ανέρχεται σε πεντακόσια (500) ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο.
Θα το δικαιούνται όμως εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ, αν είναι τρίτεκνες οικογένειες. Το όριο αυτό του οικογενειακού εισοδήματος, προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις  οικογένειες με τέσσερα τέκνα (άρα πάει στις 48.000 ευρώ) και κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων παιδιών (52.000 ευρώ για 5 παιδιά κλπ).
Μέχρι ποια ηλικία παίρνουν επίδομα
Ως «εξαρτώμενα» νοούνται τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση.
Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το ορφανό και από τους δύο γονείς τέκνο.
Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.
Το επίδομα καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, καθώς και τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά της αυτά.
Αιτήσεις
 
Το επίδομα χορηγείται κατόπιν αίτησης και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.
Για τη διακοπή του επιδόματος, λόγω συμπλήρωσης των ορίων ηλικίας, ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η  Δεκεμβρίου τους έτους γέννησής τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.
Ειδικά για φέτος και μόνο, το δικαίωμα αναγνωρίζεται αναδρομικά!
α) από 1.1.2013 για τέκνα γεννημένα μέχρι 31.12.2012 και
β) από την 1η του επόμενου μήνα της γέννησής τους για τέκνα γεννημένα εντός του 2013.
 
Ποιοι το δικαιούνται
Το επίδομα χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων, εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή κατοικία ή διαμονή στην Ελλάδα,  φορολογούνται στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα. Το πώς θα αποδεικνύεται η 10ετής κατοικία ή διαμονή στην Ελλάδα, θα καθοριστεί σε ένα μήνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Θα ορίζει τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος αλλά και τον φορέα καταβολής του.
Οι κατηγορίες δικαιούχων που προβλέπει πάντως ο νόμος είναι:
- Έλληνες πολίτες, 
- ομογενείς αλλοδαπούς και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
- πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- αναγνωρισμένους πρόσφυγες  των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα
- ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975,  Α΄176),
- δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
- πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
 


Πηγή: Σε 3 δόσεις το νέο επίδομα πολυτέκνων και τριτέκνων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4387/se-3-doseis-neo-epidoma-polyteknon-kai-triteknon#ixzz2MN9LHukh

Αλλάζουν όλα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς με πολυνομοσχέδιο-σκούπα Κατασχέσεις με email από τις ΔΟΥ αλλά και αμνηστία για όσους ομολογήσουν παραβάσεις


Αλλάζουν όλα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς με πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Κατασχέσεις με email από τις ΔΟΥ αλλά και αμνηστία για όσους ομολογήσουν παραβάσεις


Του Κωστή Πλάντζου
Το δρόμο για να ξεκινήσει η εφορία μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αλλά και για να δώσει αμνηστία σε όσους φορολογούμενους δηλώσουν μόνοι τους λάθη, παραλείψεις και αδήλωτα εισοδήματα από το 2008 και πίσω, στρώνει το υπουργείο Οικονομικών με νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε χθες στη Βουλή.
Παράλληλα, με τις νέες ρυθμίσεις, καταργείται η διαπόμπευση των μεγαλοφειλετών και μπαίνει στο συρτάρι το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν μπορούν να εισπραχθούν.
Με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα προβλέπεται ότι οι διαδικασίες είσπραξης ξεκινούν ακόμα και … με ένα απλό email (!), έστω και αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Στόχος είναι να μπορεί πλέον η εφορία  να κατάσχει με διαδικασίες – εξπρές σε μισθούς συντάξεις ενοίκια η καταθέσεις.
Πάντως το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν, για χρήσεις του 2008 ή παλαιότερες, να γλιτώσουν το 80% των προσαυξήσεων και προστίμων, εφόσον σπεύσουν αυτοβούλως στην Εφορία για να «διορθώσουν» λάθη ή να δηλώσουν εισοδήματα που είχαν «ξεχάσει» τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, αλλάζουν όλα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με το Δημόσιο να αποκτά τον πρώτο λόγο στη μοιρασιά των εσόδων από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, έναντι άλλων πιστωτών (τράπεζες, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες  κλπ).
Η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων  μετατρέπεται σε ελεγκτικό κέντρο που θα ασκεί έλεγχο σε επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκ.ευρώ ετησίως και στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εσόδων, σε ολόκληρη τη χώρα.


Πηγή: Κατασχέσεις με email από τις ΔΟΥ αλλά και αμνηστία για όσους ομολογήσουν παραβάσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4434/katasheseis-me-email-apo-tis-doy-alla-kai-amnistia-gia-osoys-omologisoyn-paravaseis#ixzz2MN2jqvpa



Σε ελεγκτικό κέντρο μετατρέπεται η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων

Προτεραιότητα του Δημοσίου σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Του Κωστή Πλάντζου
Τον πρώτο λόγο στη μοιρασιά των εσόδων από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, έναντι άλλων πιστωτών (τράπεζες, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες  κλπ) αποκτά το δημόσιο.
Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, το δημόσιο καθίσταται προνομιακός «πιστωτής», θα λαμβάνει πρώτο δηλαδή μερίδιο από το πλειστηριάσμα ακινήτων των οφειλετών,  στις περιπτώσεις χρεών προς το δημόσιο από ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους. Έως τώρα προλάβαιναν άλλοι επισπεύδοντες για δικές τους απαιτήσεις και συνήθως δεν έβρισκε τίποτα να εισπράξει. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που οι εφορίες δεν προχωρούσαν σε μαζικές κατασχέσεις, αφού η διαδικασία κόστιζε αλλά προηγούνταν άλλοι στην είσπραξη, με αποτέλεσμα το δημόσιο «να μπαίνει μέσα»!
Το δημόσιο πρόκειται να εισπράξει άμεσα ποσά που είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και προέρχονται από εκπλειστηριάσματα περιουσιακών στοιχείων οφειλετών όπου η κατάταξη των πιστωτών έχει προσβληθεί δικαστικά.
Με άλλη διάταξη ιδρύεται Κέντρο Ελέγχου φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και η νεοσύστατη «ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων» μετατρέπεται σε «ελεγκτικό κέντρο» Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr.
Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις εισπράξεις ληξιπροθέσμων χρεών από Μεγάλες Επιχειρήσεις, τα οποία δημοσιοποίησε προ ημερών το newmoney.gr, ώθησαν κυβέρνηση και Τρόικα σε αλλαγή πλεύσης. Το νέο ελεγκτικό κέντρο θα ασκεί έλεγχο σε επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκ.ευρώ ετησίως και στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εσόδων, σε ολόκληρη τη χώρα.


Πηγή: Προτεραιότητα του Δημοσίου σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4424/proteraiotita-toy-dimosioy-se-katasheseis-kai-pleistiriasmoys#ixzz2MN3Ed4tT



Με email αντί συστημένης επιστολής η ειδοποίηση κατάσχεσης από την εφορία

του Κωστή Πλάντζου
Tο δρόμο για άμεσες «ηλεκτρονικές» κατασχέσεις ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών. Με πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε στη Βουλή προβλέπεται ότι οι διαδικασίες είσπραξης ξεκινούν ακόμα και … με ένα απλό email (!), έστω και αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Στόχος είναι να μπορεί πλέον η εφορία  να κατάσχει με διαδικασίες – εξπρές σε μισθούς συντάξεις ενοίκια η καταθέσεις.
Η διάταξη-σοκ καθιερώνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κοινοποίησης ειδοποιήσεων για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων, επιδοτήσεων και λοιπών εισοδημάτων καθώς και καταθέσεων! Δεν θα απαιτείται έτσι άλλη έγγραφη κοινοποίηση (πχ με συστημένη επιστολή κλπ) για να θεωρείται πως ο φορολογούμενος έχει λάβει γνώση των χρεών που έχει στην εφορία και να προχωρήσουν εν συνεχεία οι διαδικασίες είσπραξης.
Συγκεκριμένα, οι διαδικασίες είσπραξης που θα ακολουθήσουν οι Εφορίες προβλέπουν:
1) Αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες με κάθε πρόσφορο μέσο (ταχυδρομικώς, με e-mail, SMS κ.λπ.). Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα δίδεται στους οφειλέτες προθεσμία μερικών ημερών να προσέλθουν στις Εφορίες τους για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
2) Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, σε κάθε περίπτωση μη προσέλευσης οφειλέτη . Τα μέτρα θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων ποσών που πρόκειται να εισπράξουν οι οφειλέτες από τρίτους. Σύμφωνα με την νομοθεσία, στις απαιτήσεις που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτα πρόσωπα. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.


Πηγή: Με email αντί συστημένης επιστολής η ειδοποίηση κατάσχεσης από την εφορία | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4433/me-email-anti-systimenis-epistolis-i-eidopoiisi-katashesis-apo-tin-eforia#ixzz2MN3TTF6O



«Στον πάγο» ως ανεπίδεκτα περί τα 40 δισ. ευρώ

Σταματάει το «κυνήγι» για το 80% των οφειλών στην εφορία

 Του  Κωστή Πλάντζου
"Στο συρτάρι" βάζει το υπουργείο Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν μπορεί να εισπράξει άμεσα και συνήθως προέρχονται από το παρελθόν, για να στραφεί κυρίως προς εκείνα που διαρκώς δημιουργούνται συνεχώς και τώρα ακόμη. Ουσιαστικά σταματάει το «κυνήγι» για σχεδόν το 80% των χρεών αυτών (περί τα 40 από τα συνολικά 55 δισ. σήμερα) και …«πάει περίπατο» ο «θησαυρός των 30 δισ. ευρώ» που το 2009 αποτελούσε κεντρικό σύνθημα των εκλογών.
Την ίδια ώρα όμως σταματάει και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοφειλετών που αναρτώνται στο διαδίκτυο ανα τρίμηνο –και είχε ήδη ατονίσει αν και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση- με το επιχείρημα ότι έτσι … καθυστερεί η αναζήτηση των προσώπων και η είσπραξη χρημάτων.
Tο υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τελικά το σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για να παραμεριστούν τα θεωρούμενα ως ανεπίδεκτα  είσπραξης χρέη προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με στοιχεία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των χρεών που έχουν χαρακτηρισθεί  ως ανεπίδεκτα  είσπραξης  αποτελεί ποσοστό 73,46% επί του συνόλου των ληξιπροθέσμων.
Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι ο χαρακτηρισμός οφειλών ως «ανεπίδεκτων είσπραξης» και η εγγραφή τους στα ειδικά βιβλία δεν επηρεάζει την οφειλή, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες και πριν τον χαρακτηρισμό της ως ανεπίδεκτη.
Ποια χρέη θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης»
Σταματάνε οι διαδικασίες αναζήτησης και είσπραξης για χρέη για τα οποία:
-έχει γίνει έναρξη της ποινικής διαδικασίας σε βάρος των υπευθύνων, στις περιπτώσεις που ασκείται ποινική δίωξη για συνολική βασική οφειλή άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ
- έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες αλλά δεν διαπιστώθηκε  η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.
- έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη  με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων, αλλά δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως  οι  απαιτήσεις του Δημοσίου.
- υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία, ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα και έχει εισπραχθεί το προϊόν της εκποίησης αυτής, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
- μπήκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης,  η διαδικασία ολοκληρώθηκε και δεν υπάρχουν πλέον περιουσιακά στοιχεία.
- έχουν ολοκληρωθεί, έναντι των συνυποχρέων, οι ανωτέρω ενέργειες..
- έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτόν ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι δεν υφίσταται καμία δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δημοσίου στην ημεδαπή.
Προκειμένου για εταιρείες που τελούν υπό κρατικό έλεγχο ή στις οποίες ασκείται κρατική εποπτεία και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, οι πάσης φύσεως απαιτήσεις του Δημοσίου, αμέσως μετά την αναγγελία τους στις ανωτέρω διαδικασίες εκκαθάρισης ή πτώχευσης.


Πηγή: Σταματάει το «κυνήγι» για το 80% των οφειλών στην εφορία | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4423/stamataei-kynigi-gia-80-ton-ofeilon-stin-eforia#ixzz2MN3jjLoX



Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις σε ΙΚΑ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ


ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις σε ΙΚΑ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης
Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται από σήμερα -και θα ελέγχονται από το ΣΕΠΕ, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την αποφυγή παρανομιών και την καταπολέμηση της εισφοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής- όλες οι αλλαγές σε μισθούς, ωράρια, συμβάσεις, καθώς και οι αναγγελίες των απολύσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων των εργαζομένων.
Την υποχρεωτική «on line» υποβολή των σχετικών στοιχείων στο κοινό πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ για τους εργοδότες που είναι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (και όχι σε προαιρετική βάση, όπως ήταν από τις 15 Οκτωβρίου του '12 και μετά) προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Η υποχρεωτική χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού της γραφειοκρατίας (καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρεσίες και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο) και έντασης των ελέγχων για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας η οποία έχει φτάσει στο 36% (θα διασταυρώνονται ανά πάσα στιγμή οι πληρωμές μισθών και εισφορών, καθώς και ο αριθμός των απασχολουμένων και θα διατεθούν περισσότεροι υπάλληλοι του ΣΕΠΕ σε επιτόπιους ελέγχους).
Δικλίδες ασφαλείας 
Η υπουργική απόφαση προβλέπει και τέσσερις δικλίδες ασφαλείας:
1. Καθιστά αδύνατη τη συμπλήρωση των πεδίων για τον μισθό ή το ημερομίσθιο εάν υπολείπονται του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου όπως θεσπίστηκε με το ν. 4093/2012. Και, έτσι, κανένας εργοδότης δεν μπορεί να καταβάλει, τουλάχιστον επίσημα, χαμηλότερο μισθό.
2. Το Σύστημα δεν θα δέχεται χαμηλότερη αναλογία μισθού ή ωρομισθίου, σε σχέση με την αντίστοιχη των κατώτατων ορίων, στις περιπτώσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.
3. Οι εργοδότες υποχρεούνται να συνυποβάλουν ηλεκτρονικά νομιμοποιητικά έγγραφα για την απασχόληση αλλοδαπών και άδεια διαμονής για εργαζομένους - πολίτες τρίτων χωρών.
4. Από την 1/7/2013 θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή ολόκληρων των επιχειρησιακών συμβάσεων και των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.
Γιώργος Γάτος

Χαρίζουν τον ΦΠΑ σε επιχειρήσεις | Εφημερίδα των συντακτών

Χαρίζουν τον ΦΠΑ σε επιχειρήσεις | Εφημερίδα των συντακτών


Χαρίζουν τον ΦΠΑ σε επιχειρήσεις

Της Ελένης Κωσταρέλου

Εκατομμύρια ΦΠΑ χαρίζει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εισαγωγές στην Ελλάδα και τις οποίες προωθούν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή τρίτες χώρες.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε χθες σε άσχετο νομοσχέδιο περί κατεπειγουσών διατάξεων του υπουργείου Υγείας, χαρίζει εκατομμύρια ΦΠΑ στις επιχειρήσεις! Το περίεργο είναι ότι η «φωτογραφική» διάταξη κατατίθεται στη Βουλή μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Cosco-HP για τη διακίνηση των εμπορευμάτων της Hewlett-Packard προς την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού του Πειραιά.

Οι επιχειρήσεις δεν θα πληρώνουν ΦΠΑ για τα εισαγόμενα προϊόντα. Και προς αποφυγή κινδύνου, δηλαδή για να μην επωφεληθούν… ξένες επιχειρήσεις, ο φόρος θα βεβαιώνεται και θα παρακολουθείται μέχρι τον τελικό προορισμό των προϊόντων σε άλλες χώρες. Το σύστημα αυτό ισχύει σήμερα και σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Tι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία προβλέπει ότι «κατά την εισαγωγή μη υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης αγαθών, ο φόρος προστιθέμενης αξίας που βεβαιώνεται επί του οικείου τελωνειακού παραστατικού δεν εισπράττεται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή εισαγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφεται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ του εισαγωγέα» κι εφόσον πληρούνται 4 προϋποθέσεις:

1. Ο εισαγωγέας είναι μη εγκατεστημένο στην Ελλάδα πρόσωπο, που υπόκειται σε φόρο.

2. Εισάγουν προϊόντα αξίας τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Την πρώτη πενταετία ένταξης στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ, το ελάχιστο ποσό εισαγωγών πέφτει στα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

3. Πάνω από το 90% της αξίας των εισαγωγών προωθείται σε άλλες χώρες.

4. Χορηγείται άδεια από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εφόσον πληρούνται τα κριτήρια: χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα, συμμόρφωση σε τελωνειακές απαιτήσεις, δυνατότητα παροχής οποιουδήποτε εγγράφου ή πληροφορίας ζητηθεί από τα τελωνεία και με ρητή αναφορά των εταιρειών του ομίλου που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο χαρίζει εκατομμύρια ΦΠΑ, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνεται ότι θα επέλθει αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, λόγω δασμών και φορολογικών εσόδων μέσω της ενίσχυσης του διαμετακομιστικού εμπορίου.

01/03/2013