Σελίδες

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Μόνο ο νεκροθάφτης προηγείται του δημοσίου στην είσπραξη οφειλών


Μόνο ο νεκροθάφτης προηγείται του δημοσίου στην είσπραξη οφειλών

 
Το δημόσιο θα εισπράττει ουσιαστικά πρώτο απαιτήσεις του από ΦΠΑ στις περιπτώσεις που εκπλειστηριάζεται ακίνητο του οφειλέτη.

Επίσης, η καταβολή του εκπλειστηριάσματος θα γίνεται αμέσως μετά τον πλειστηριασμό, ακόμα και στις περιπτώσεις που ασκείται ανακοπή εναντίον του πλειστηριασμού. Αυτά, μεταξύ άλλων, ορίζονται σε εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις υπηρεσίες του.

Με την εγκύκλιο γίνεται ερμηνεία και δίνονται οδηγίες εφαρμογής διατάξεων του τελευταίου νομοσχεδίου οι οποίες στοχεύουν στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης φόρων από τους πλειστηριασμούς ακινήτων των οφειλετών.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:

- Το δημόσιο κατατάσσεται για χρέη από ΦΠΑ στη δεύτερη θέση όσων έχουν λαμβάνειν από το πλειστηρίασμα. Ουσιαστικά όμως μπαίνει στην πρώτη θέση αφού προηγείται μόνο η κάλυψη των εξόδων νοσηλείας ή σε περίπτωση θανάτου, κηδείας του οφειλέτη!

- Στις περιπτώσεις πλειστηριασμών, το δημόσιο θα εισπράττει αμέσως το τμήμα του πλειστηριάσματος που του αναλογεί, ακόμη και αν ασκηθεί ανακοπή εναντίον του πλειστηριασμού, Η διάταξη κρίθηκε σκόπιμη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το δημόσιο καθυστερούσε πολύ καιρό να εισπράξει αφού οφειλέτες προσέφευγαν στην δικαιοσύνη με αίτημα ανακοπής.


Σπ. Δημ.



Πηγή:www.capital.gr

«Αλαλούμ» με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων


«Αλαλούμ» με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Πρώτη καταχώρηση: 25/05/2013 - 07:33
Τελευταία δημοσίευση: 11:52Οικονομία
«Αλαλούμ» με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων
«Αλαλούμ» με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων
Τη Δευτέρα (27/5/2013) θα είναι έτοιμο τελικά το βιβλιαράκι των οδηγιών της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2012.
Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις φέρουν αρκετές αλλαγές, στις οποίες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή μισθωτοί, συνταξιούχοι και επιτηδευματίες για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Χθες, πρώτη ημέρα υποβολής φορολογικών δηλώσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, ταλαιπωρία και «οδύσσεια» περίμενε όσους θέλησαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Αφού, ενώ έπρεπε το Taxisnet να λειτουργήσει από το πρωί, τελικά, άνοιξε τις πύλες του, νωρίς το απόγευμα.
Τι θα ισχύσει με όσους λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας δεν μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά δήλωση
Από φέτος θα κατατίθενται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου όλες οι φορολογικές δηλώσεις, πλην συγκεκριμένων και αυστηρών περιπτώσεων που θα αποφασίζει ο ίδιος ο έφορος. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γ.γ Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, σε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το ίντερνετ και ουσιαστικά αδυνατούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση. Ενώ, υπάρχει και πρόβλεψη που "φωτογραφίζει" περιπτώσεις βαριά ανάπηρων και αρρώστων.
Όπως τόνισε τη Δευτέρα το πρωί θα είναι έτοιμη και η διευκρινιστική εγκύκλιος για το πως θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι στην εγκύκλιο θα ορίζεται ότι θα δηλώνονται ποσά τόκων που υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.
Διαμαρτυρία συνταξιούχων για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις
Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι του Δημοσίου δηλώνουν ότι, παρά τη θέλησή τους να είναι συνεπείς προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις, καθώς αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο ως μέσο συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών εντύπων, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν καν ενημερωθεί για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις φετινές δηλώσεις, καθώς δεν έχουν λάβει ούτε έντυπα ούτε βιβλιάριο οδηγιών συμπλήρωσης.
Ενώ υπάρχει διάταξη που απαλλάσσει τους χαμηλοσυνταξιούχους από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, η ηγεσία του υπουργείου προχωρά στην κατάργησή της και υποχρεώνει όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους να υποβάλουν φέτος ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Εκτός του ότι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους το διαδίκτυο αποτελεί άγνωστη γη, αυτοί θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώσουν και να στείλουν τις δηλώσεις τους.
Ελάχιστο όριο για τη δήλωση τόκων από καταθέσεις
Στην υιοθέτηση ορίου 250 ευρώ προκειμένου να περαστούν στη δήλωση τα έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αποφευχθεί μεγάλη ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους. Σήμερα άνοιξε και επίσημα η διαδικασία των δηλώσεων με την ενεργοποίηση του Taxisnet.
Όπως αναφέρει το eyro2day.gr, φέτος οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά θα δηλώσουν τα έσοδα από τους τόκους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται να εκδοθεί ίσως και σήμερα, θα ορίζεται ως όριο για να ισχύσει η υποχρέωση τα 250 ευρώ. Στην ίδια εγκύκλιο θα διευκρινίζεται τι συμβαίνει όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός έχει συνδικαιούχους και θα αποσαφηνίζεται αν αναγράφεται στη δήλωση το προ φόρων ή το καθαρό μετά φόρους ποσό των τόκων.
Το πρόβλημα για τους πολίτες είναι ότι καλούνται να υποστούν μία ακόμα ταλαιπωρία καθώς θα πρέπει να μεταβούν στις τράπεζες για να λάβουν βεβαιώσεις για τους τόκους που έχουν λάβει από τις καταθέσεις τους.
Οι τράπεζες δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του προηγούμενου έτους στη ΓΓΠΣ λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθυνθούν στα τραπεζικά υποκαταστήματα για να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.
Την ίδια ώρα, τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων, όπως ομόλογα, repos, αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν σε χωριστό κωδικό (659-660) της φορολογικής δήλωσης. Ο κωδικός αυτός υπήρχε και στο περυσινό έντυπο, αλλά φέτος η συμπλήρωσή του γίνεται υποχρεωτική.
Στα φετινά εισοδήματα θα μπει και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 1% και θα φθάνουν κλιμακωτά έως και το 4%. Σε περίπτωση όπου ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος, όπως μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια, τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογιστεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που εισέπραξε το 2012 τόκους 12.000 ευρώ θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 1% (120 ευρώ). Αν παράλληλα είχε εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ η Εισφορά Αλληλεγγύης θα μπει στις 22.000 ευρώ και ο ίδιος θα κληθεί να πληρώσει με συντελεστή 2% (440 ευρώ).
Ο συμψηφισμός της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις το 2012 με το ποσό της εισφοράς επί του συνολικού εισοδήματος που θα υπολογίσει η εφορία θα γίνει μέσω του νέου κωδικού 333-334, στον οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς επί των αποδοχών τους. Ο νέος αυτός κωδικός έχει νευραλγική σημασία για να αποφευχθούν αναπάντεχες επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

ΠΗΓΗ:real.gr

Παράταση για τα νομικά πρόσωπα σύμφωνα και το κελάηδισμα του κ. Θεοχάρη


  1. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ?
συνεχιστε την υποβολή για να προλάβετε με άνεση. Θα δοθεί μία ακόμη, τελευταία, παράταση στις αρχές της εβδομάδας.

Παράταση για τα νομικά πρόσωπα σύμφωνα και το κελάηδισμα του κ. Θεοχάρη

Παράταση για τα νομικά πρόσωπα σύμφωνα και το κελάηδισμα του κ. Θεοχάρη


Tweets

    1. θα δωθει παράταση για τις δηλώσεις νομικών προσώπων;

    Απάντηση σε  








    1. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ?
    συνεχιστε την υποβολή για να προλάβετε με άνεση. Θα δοθεί μία ακόμη, τελευταία, παράταση στις αρχές της εβδομάδας.

Το σχέδιο νόμου για το εμπόριο καυσίμων


ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Το σχέδιο νόμου για το εμπόριο καυσίμων

Το σχέδιο νόμου για το εμπόριο καυσίμων
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Στο... ξεφούσκωμα των τιμών των καυσίμων μέσα από τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συμβάσεις που συνάπτουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών με τα βενζινάδικα στοχεύει νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» στο νομοσχέδιο για τον αγορανομικό κώδικα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις επόμενες δέκα μέρες περιλαμβάνεται κεφάλαιο με τέσσερα άρθρα τα οποία και καθορίζουν εκ νέου τις συμβάσεις χονδρικής εμπορίας καυσίμων. Συνοπτικά, αποσυνδέουν τις τιμές χονδρικής πώλησης βενζίνης και ντίζελ από την απόσβεση των επενδύσεων που κάνουν οι εταιρείες εμπορίας στα πρατήρια, προσδιορίζουν τα είδη των εκπτώσεων, οι οποίες ταυτόχρονα θα αναγράφονται υποχρεωτικά στα τιμολόγια. Επιπλέον στις συμβάσεις θα γίνεται σαφής αναφορά για τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών χονδρικής.
Δεύτερη προσπάθεια
Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η δεύτερη φορά που αποπειράται να ρυθμίσει το επίμαχο θέμα των συμβάσεων ανάμεσα στην εμπορία και τη λιανική των καυσίμων. Η πρώτη είχε λάβει χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο με νομοθετικό κείμενο το οποίο αποκάλυψε πάλι η «ΗτΣ». Το νέο περιεχόμενο είναι εμφανώς «στρογγυλεμένο» σε σχέση με τις προηγούμενες διατάξεις καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από τη μεριά των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο ? που είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης ανάμεσα στον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, αλλά και των βενζινοπωλών προβλέπονται τα εξής: Αποσύνδεση τιμών από τις επενδύσεις στα πρατήρια.
Ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στους βενζινοπώλες και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, αλλά και αδιαφάνειας ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι τελευταίες αποσβένουν τις επενδύσεις που κάνουν στα πρατήρια. Μάλιστα οι πρατηριούχοι κατήγγειλαν συνεχώς ότι οι επιχειρήσεις προμήθειας καυσίμων διόγκωναν τις τιμές πώλησης προς αυτούς προκειμένου να βγάλουν τα έξοδα από το κόστος εγκατάστασης των πινακίδων, των στεγάστρων κ.λπ.
Με το άρθρο 3 της νομοθετικής παρέμβασης γίνεται από τη μία πλευρά σαφές ότι τα συγκεκριμένα θέματα θα αναφέρονται σε ξεχωριστό κεφάλαιο της σύμβασης που συνάπτουν τα δύο μέρη και από την άλλη προσδιορίζεται ο τρόπος αποπληρωμής αλλά και το τι δεν είναι επένδυση: «Σε περίπτωση παροχής οικονομικών και χρηματοδοτικών ανταλλαγμάτων ή πραγματοποίησης επενδύσεων από τις εταιρείες εμπορίας προς τον πρατηριούχο, η αξία, καθώς και ο τρόπος αποπληρωμής τους αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστού κεφαλαίου της μεταξύ τους γραπτής σύμβασης.
Δεν συνιστά επένδυση προς την επιχείρηση λιανικής πώλησης η εγκατάσταση των διακριτικών ενδείξεων, σημάτων και διασχηματισμών της εταιρίας εμπορίας που αποβλέπουν στην προβολή των διακριτικών αυτής γνωρισμάτων (π.χ. μονολιθικά, φάσες, φωτοστήλες, στέγαστρα), εκτός από όσα τυχόν παραμείνουν προς όφελος του πρατηριούχου», αναφέρει το άρθρο, το οποίο επίσης προσδιορίζει και τον τρόπο αποπληρωμής: «Η αποπληρωμή της αξίας, των ανταλλαγμάτων ή επενδύσεων από τον πρατηριούχο πραγματοποιείται με καταβολή ποσοστιαίων δόσεων, σταθερών ή αποκλιμακούμενων, που καθορίζονται στη σύμβαση.
Στη σύμβαση προβλέπεται το δικαίωμα του πρατηριούχου να αποπληρώσει οποιαδήποτε στιγμή το οφειλόμενο, βάσει αναλογιστικής αποτίμησης, υπόλοιπο της αξίας του ανταλλάγματος ή της επένδυσης και να αποδεσμευτεί από την αντίστοιχη σύμβαση. Στην εν λόγω σύμβαση, θα περιλαμβάνονται, επίσης, ρήτρες αναφορικά με τον τρόπο και τον χρόνο απόσβεσης τυχόν επενδύσεων που πραγματοποιούνται από τις εταιρείες εμπορίας προς τους πρατηριούχους, και θα προσδιορίζονται κατά τρόπο διαφανή τυχόν επιπτώσεις της απόσβεσης του κόστους επενδύσεων στις πολιτικές παροχών και εκπτώσεων των εταιρειών εμπορίας προς τους πρατηριούχους».
ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΥΣ
Πώς καθορίζονται οι τιμές χονδρικής
Με το νομοσχέδιο καθορίζονται ο τρόπος διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής πώλησης των καυσίμων, αλλά και οι εκπτώσεις και παροχές προς τους πρατηριούχους.
Με το άρθρο 1 ορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο των συμβάσεων που συνάπτουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών με τους πρατηριούχους. Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω άρθρο αναφέρει: «Στη σύμβαση, προσδιορίζονται, κατόπιν διαπραγμάτευσης της εταιρίας εμπορίας και του πρατηριούχου: α) η πιστωτική πολιτική, η πολιτική παροχών και εκπτώσεων συμπεριλαμβανομένων των απολογιστικών, β) το ύψος και η χρονική διάρκεια για την οποία θα χορηγούνται οι εκπτώσεις, γ) οι τυχόν απολογιστικές εκπτώσεις για αγορές συγκεκριμένης περιόδου, η οποία δεν υπερβαίνει το ένα έτος», περιγράφει το νομοθετικό κείμενο το οποίο επίσης υποχρεώνει τις εταιρείες εμπορίας: «Το ύψος και η χρονική διάρκεια των εκπτώσεων που χορηγούνται, πλην των απολογιστικών, εμφανίζονται υποχρεωτικά στα εκδιδόμενα από τις εταιρείες παραστατικά έγγραφα».
Ένα από τα γκρίζα σημεία των συμβάσεων ήταν ακόμη και ο τρόπος διαμόρφωσης των τιμών χονδρικής πώλησης. Η παράγραφος 4 του άρθρου 1 αναφέρει: «Στην ίδια σύμβαση προβλέπεται, επίσης, ότι η χονδρική τιμή πώλησης των πετρελαιοειδών διαμορφώνεται εναλλακτικά με βάση:
α) τιμές αναφοράς μη προσδιορισμένων από τα συμβαλλόμενα μέρη και προσβάσιμες στον πρατηριούχο πλέον μεικτού περιθωρίου κέρδους. Στην ως άνω τιμή υπολογίζονται οι εκπτώσεις και παροχές της παραγράφου 2 του παρόντος.
β) την τιμή χονδρικής πώλησης που ανακοινώνουν οι εταιρείες εμπορίας καθημερινά στη ΡΑΕ για την περιοχή του κάθε πρατηριούχου, μείον τις εκπτώσεις. H τιμή αυτή χονδρικής πώλησης θα αναπροσαρμόζεται με βάση κριτήρια που θα είναι διαφανή και προσβάσιμα στον πρατηριούχο».
Απαγορεύεται, ακόμη, η μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων και προσδιορίζει την εφαρμογή των διατάξεων αυτών λέγοντας ότι αφορά και τα μισθωμένα και ιδιόκτητα βενζινάδικα: «Οι κατά τα ανωτέρω όροι της σύμβασης τροποποιούνται με έγγραφη συμφωνία των μερών. Τυχόν πρόβλεψη στη σύμβαση για μονομερή τροποποίηση από μέρους των εταιρειών εμπορίας όρων που αφορούν στις χορηγούμενες εκπτώσεις είναι άκυρη. Πρατηριούχοι, θεωρούνται και τα πρόσωπα στα οποία οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών εκμισθώνουν τα πρατήρια ή παραχωρούν τη χρήση τους (ιδιόκτητα ή μισθωμένα)».
ΤΟ 2ο ΑΡΘΡΟ
Πέντε χρόνια οι συμβάσεις
Στα πέντε χρόνια καθορίζεται η διάρκεια της σύμβασης, ενώ γίνεται πιο εύκολο το «σπάσιμο» της από τους πρατηριούχους. Με το άρθρο 2 ορίζεται η διάρκεια των συμβάσεων αποκλειστικής προμήθειας, αλλά και οι προϋποθέσεις για την παράτασή τους και ο χρόνος καταγγελίας τους.
«Η μέγιστη διάρκεια σύμβασης αποκλειστικής προμήθειας πετρελαιοειδών προϊόντων ορίζεται στα πέντε έτη. Η σύμβαση μπορεί να παραταθεί με γραπτή συμφωνία των συμβαλλομένων για ίσο χρόνο», αναφέρει το άρθρο 2 δίνοντας τη δυνατότητα και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας: «Σε περίπτωση μίσθωσης από τον πρατηριούχο χώρων που είτε ανήκουν στην εταιρεία εμπορίας, είτε μισθώνονται από αυτήν από τρίτους, μη συνδεδεμένους με τον πρατηριούχο, η σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας μπορεί να είναι διάρκειας μεγαλύτερης της 5ετίας, που όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τη διάρκεια της μίσθωσης».
Και σχετικά με τη δυνατότητα καταγγελίας ορίζει: «Εφόσον η σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας είτε δεν συνοδεύεται από παροχή οικονομικών και χρηματοδοτικών ανταλλαγμάτων ή πραγματοποίηση επενδύσεων από την εταιρεία εμπορίας είτε η αξία αυτών έχει ήδη αποπληρωθεί, μπορεί να καταγγελθεί από μέρους του πρατηριούχου και χωρίς σπουδαίο λόγο, μετά την συμπλήρωση τριετίας, με τήρηση προθεσμίας έξι μηνών»

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΑ 24 ΑΠΟ ΤΑ 58 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ Χρωστά στην εφορία 1 στους 3 Ελληνες και 2 στις 3 επιχειρήσεις


ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΑ 24 ΑΠΟ ΤΑ 58 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Χρωστά στην εφορία 1 στους 3 Ελληνες και 2 στις 3 επιχειρήσεις

Χρωστά στην εφορία 1 στους 3 Ελληνες και 2 στις 3 επιχειρήσεις
Της Μαρίας Βουργάνα
Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογουμένους και δύο στις τρεις εταιρείες χρωστούν σήμερα στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών να έχει εκτοξευθεί στα 58,3 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Από το συνολικό αυτό ποσό, τα 21,27 δισ. ευρώ είναι χρέη που οφείλουν 2.054.514 φυσικά πρόσωπα, ενώ τα υπόλοιπα 37,02 δισ. ευρώ τα χρωστούν 147.180 επιχειρήσεις.
Επίσης όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 41% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή περίπου 24 δισ. ευρώ προέρχεται από πρόστιμα για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, στοιχείο που αποδεικνύει ότι επιβάλλονται πρόστιμα τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξοντωτικά και παραμένουν ανείσπρακτα.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο τέλος Απριλίου:
  • Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτοξεύτηκε στα 58,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 76,6% σε σύγκριση με το τέλος του 2009, που τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 33 δισ. ευρώ.
  • 2.054.514 φυσικά πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 21,26 δισ. ευρώ ή μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 10.351 ευρώ. Από τα 21,26 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί 887,63 εκατ. ευρώ. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η μείωση του αριθμού των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο. Από 2.551.103 που ήταν ο αριθμός των οφειλετών-φυσικών προσώπων στο τέλος Φεβρουαρίου, μέσα στο δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου ο αριθμός τους περιορίστηκε σε 2.054.514, δηλαδή οι οφειλέτες ήταν λιγότεροι κατά 496.589 άτομα.
  • 147.180 νομικά πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 37,019 δισ. ευρώ ή μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 251.527 ευρώ. Τα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αυξάνονται σημαντικά μήνα με τον μήνα στοιχείο, καθώς από 35,38 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά στο τέλος του 2012, διαμορφώθηκαν στα 37,02 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου μήνα.
Την ίδια ώρα, τέσσερις στις πέντε εφορίες κινούνται κάτω από τους στόχους που τους έχουν τεθεί για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιδόσεις των ΔΟΥ για το πρώτο τετράμηνο του έτους αποκαλύπτουν ότι οι 113 από τις 140 εφορίες της χώρας, δηλαδή το 80,1% δεν έπιασαν τον στόχο που τους είχε τεθεί. Για ακόμη μια φορά την... παρτίδα έσωσαν οι μεγάλες εφορίες, και πιο συγκεκριμένα η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και οι ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι οποίες υπερκάλυψαν τους στόχους στηρίζοντας τα συνολικά έσοδα των ΔΟΥ που κατέγραψαν απόκλιση 0,5% σε σχέση με τον στόχο.
Οι «χειρότερες» και οι «καλύτερες» εφορίες
Μεγάλο πρόβλημα με τις εισπράξεις ΦΠΑ που μειώθηκαν 4,5% σε σχέση με τον στόχο
Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο τα φορολογικά έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν σε 8,13 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 8,17 δισ. Στο «μέτωπο» των εισπράξεων του ΦΠΑ η εικόνα παραμένει προβληματική, καθώς ακόμα και οι μεγάλες εφορίες που υπερκάλυψαν τον στόχο είσπραξης των εσόδων κινήθηκαν πολύ κάτω από το πήχυ των προσδοκιών εσόδων από ΦΠΑ.
Συνολικά οι εισπράξεις των ΔΟΥ από ΦΠΑ βρέθηκαν στο «κόκκινο», καθώς εμφάνισαν μείωση 4,5% σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί.
Τις χειρότερες επιδόσεις παρουσίασαν οι εφορίες Σκιάθου με μείωση εισπράξεων 48,4% έναντι του στόχου, Μυκόνου μείωση 43,4%, Μήλου με μείωση 36,9%, Κυθήρων 35,4%. Στην Αττική οι μεγαλύτερες μειώσεις εσόδων εντοπίζονται στη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας 25,7% και ακολουθούν η ΔΟΥ Κορωπίου 23,2%, ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής με μείωση 21,2%. Στον αντίποδα τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον στόχο που τους είχε τεθεί στο πρώτο τετράμηνο εμφάνισαν οι ΔΟΥ Α΄ Κατερίνης με αύξηση 86,2% και ΔΟΥ Χανίων 60,5%.

ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ Εξόφληση χρεών στα Ταμεία ακόμα και με 72 δόσεις


ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Εξόφληση χρεών στα Ταμεία ακόμα και με 72 δόσεις

Εξόφληση χρεών στα Ταμεία ακόμα και με 72 δόσεις
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Σχέδιο επιμήκυνσης -μέσω... τραπεζικών δανείων- του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε περισσότερες από τις 48 δόσεις που προβλέπει ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων (και οι οποίες θεωρούνται... λίγες, ιδιαίτερα για όσους χρωστούν μεγάλα ποσά) συζητούν οι τράπεζες και η διοίκηση του ΙΚΑ.
Τη δημιουργία ειδικών τραπεζικών προϊόντων - δανείων που θα δίνουν στις επιχειρήσεις και σε μεμονωμένους εργοδότες τη δυνατότητα να μπουν σε ρύθμιση και να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις -έως και σε 72 και έναντι χαμηλότερου επιτοκίου από το 8,5% που ισχύει για τα ληξιπρόθεσμα- πρότεινε με επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος στις διοικήσεις της ΕΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή -την οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ»- ο διοικητής του ΙΚΑ προβλέπει ότι «στην παρούσα δυσχερή οικονομική περίοδο, οι επιχειρήσεις -ακόμα και οι βιώσιμες- δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο στενό πλαίσιο των 48 δόσεων που νομοθετήθηκε παρά την επιδίωξη της κυβέρνησης, των διοικήσεων των Ταμείων και όλων των εργοδοτικών οργανώσεων για τις 72». «Η θέση αυτή προσέκρουσε στην αδιάλλακτη θέση των εκπροσώπων της τρόικας που μας οδήγησε στη νομοθέτηση των 48 δόσεων», υπογραμμίζει ο διοικητής του ΙΚΑ και τους προτείνει να μελετήσουν ένα τραπεζικό προϊόν «μετατροπής των 48 δόσεων σε 72».
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Για παράδειγμα, αν μία επιχείρηση οφείλει 480.000 ευρώ, με βάση τη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώνει στο ΙΚΑ 10.000 ευρώ τον μήνα. Αν όμως οι δόσεις γίνονταν για την επιχείρηση 72 θα μπορούσε:
Για 48 μήνες να δίνονται μηνιαίες δόσεις στο ΙΚΑ ύψους 10.000 ευρώ, με την επιχείρηση να καταβάλει 480.000 ευρώ/72 : 6.666 ευρώ και η τράπεζα να καταβάλει 10.000 ευρώ ? 6.666 ευρώ = 3.334 ευρώ.
Στις 48 δόσεις, η επιχείρηση καταβάλλει 319.968 ευρώ και η τράπεζα 160.032 ευρώ (σύνολο 480.000 ευρώ) και μετά το πέρας των 48 δόσεων η επιχείρηση συνεχίζει να καταβάλει για άλλους 24 μήνες 6.666 ευρώ (δηλαδή 6.666 - 24 μήνες = 159.984 ευρώ) αποπληρώνοντας την οφειλή της προς την τράπεζα.
Στα εναλλακτικά σενάρια εξόφλησης των οφειλών, σε συνδυασμό με τη λήψη τραπεζικού δανείου, θα μπορούσαν να «μπουν», μειώνοντας το κόστος του δανεισμού, και οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος και οι οποίες κυμαίνονται από 25% έως 50% ως εξής:
  • Για εφάπαξ εξόφληση μείωση προσαυξήσεων 50%.
  • Για ρύθμιση σε 12 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 40%.
  • Για ρύθμιση σε 24 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 35%.
  • Για ρύθμιση σε 36 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 30%.
  • Για ρύθμιση σε 48 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 25%.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ
«Πράσινο φως» για την εφαρμογή του σχεδίου δανειοδότησης των οφειλετών φέρεται να έχει δώσει και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρώντας ότι «αν δεν υπάρξουν διευκολύνσεις και περισσότερες δόσεις, η ρύθμιση δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα». Οι οφειλές στα Ταμεία «αγγίζουν» τα 15 δισ. ευρώ (από 7 δισ. ευρώ είναι τα βεβαιωμένα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) και η ηγεσία του υπουργείου προσδοκά να ενισχύσει τα μειωμένα, εξαιτίας της ύφεσης, έσοδα των Ταμείων μέσα από την είσπραξη «όσο το δυνατόν περισσότερων» από τη ρύθμιση όσων ληξιπρόθεσμων μπορούν να εισπραχθούν (σχετικό «ξεκαθάρισμα» άρχισε να κάνει ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο Γιάννης Βρούτσης ενόψει της ανάληψης από το ΙΚΑ της είσπραξης των οφειλών των μεγάλων Ταμείων).
Επιχειρήσεις
Με πιστοποιητικό ενημερότητας από το ΙΚΑ
Η δανειοδότηση της τράπεζας προς την επιχείρηση «θα γίνεται με μηνιαίες δόσεις και μόνο αν η επιχείρηση έχει καταθέσει στον ειδικό λογαριασμό πρώτα τη δική της μηνιαία δόση και λάβει πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας το οποίο θα χορηγεί το ΙΚΑ ενδεχομένως και για το τελευταίο 24μηνο», όταν δηλαδή η επιχείρηση καταβάλλει δόσεις μόνο προς την τράπεζα προκειμένου να εξοφλήσει τη δανειακή της ενίσχυση.
Πρόσθετη «εγγύηση» για τα δάνεια θα μπορεί να δίδεται και από το ΕΤΕΑΝ με βάση τις συζητήσεις που ήδη κάνουν τόσο ο Ρ. Σπυρόπουλος όσο και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κ. Παπαθανασίου σε υψηλό επίπεδο, με εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων, επιμελητηρίων αλλά και με στελέχη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος όπου κοινοποιήθηκε η σχετική πρόταση - επιστολή. Αυτό που απομένει είναι να καθοριστούν τα τραπεζικά κριτήρια (τόκοι, διαδικασίες κ.ά.) με βάση τα οποία θα χορηγούνται τα δάνεια.
Η ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία
Περιοριστικοί και αυστηροί, κατ' αντιστοιχία των ρυθμίσεων των χρεών σε εφορίες και τελωνεία, είναι οι όροι της «διπλής» ρύθμισης των οφειλών που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με το σχετικό νόμο και την απόφαση του υπουργείου Εργασίας:
Οι δόσεις
Εως 12 για την πάγια ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2013 και έως 48 για τις κεφαλαιοποιημένες οφειλές μέχρι 31/12/2012 («νέα αρχή»). Κατ' εξαίρεση θα μπορεί να φτάνουν τις 100 για φυσικά πρόσωπα που χρωστούν έως 5.000 ευρώ.
Απ' ευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό
Οι πληρωμές θα διενεργούνται με αυτόματη χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού που υποχρεωτικά θα «ανοίγει».
Πλήρης «ακτινογραφία» της περιουσιακής κατάστασης
Πλήρη στοιχεία θα παρέχονται για την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη με χρέος από 5.000 ευρώ και πάνω. Για οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ για την πάγια ρύθμιση και 75.000 ευρώ για τη νέα αρχή θα χρειάζεται, επιπλέον, βεβαίωση λογιστή, ορκωτού ή δικηγόρου και για πάνω από 150.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα, «εγγυητικές» και «εξασφαλίσεις» με υποθήκες.
Επιτόκιο 8%+
Αναδρομικά από 1/1/2013 για κάθε εκπρόθεσμη καταβολή εισφοράς (και δόσης) σε όλα τα Ταμεία, πλην του ΝΑΤ, θα επιβάλλεται αντί των γνωστών προσαυξήσεων επιτόκιο 8% + το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση.

Ποιοι μένουν εκτός της νομιμοποίησης αυθαιρέτων


Δραστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα πραγματοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" εκτός οριστικής νομιμοποίησης μένουν όλες οι αυθαίρετες τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί προ του 1975.  Αντίθετα θα νομιμοποιηθούν κανονικά οι κατοικίες.

Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ανατρέπει τις αρχικές προδιαγραφές του νομοσχεδίου που είχε παρουσιαστεί.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα μπορούν να ενταχθούν στην τακτοποίηση για 30 χρόνια, αλλά σαφώς όχι στην οριστική νομιμοποίηση. Ακόμη δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα για τα οποία έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατεδάφισης. Στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν όσα αυθαίρετα βρίσκονται εντός δασών και στον αιγιαλό, αλλά και όσα κατασκευάστηκαν μετά την 27η Ιουλίου του 2011.

Οι αλλαγές

-Εκτός οριστικής νομιμοποίησης μένουν οι προ του 1975 ξενοδοχειακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις
-Καθιερώνεται η συμπλήρωση ηλεκτρονικής ταυτότητας για όλα τα κτίρια, είτε είναι νόμιμα, είτε αυθαίρετα. Κάθε 10 χρόνια θα γίνεται ενημέρωση της ταυτότητας.
-Τίθεται προθεσμία 12 ετών για τις κατοικίες και 8 ετών για τα επαγγελματικά κτίρια προκειμένου να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα
-Για τη μεταβίβαση αυθαιρέτων δεν απαιτούνται οριστικοί τίτλοι, αλλά αρκεί η καταβολή του 30% των ειδικών προστίμων
-Δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα για τα οποία έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατεδάφισης ή απομάκρυνσης

Πώς θα εγγραφείτε στο TAXISNET για να υποβάλλετε τη δήλωση μέσω ίντερνετ


Πώς θα εγγραφείτε στο TAXISNET για να υποβάλλετε τη δήλωση μέσω ίντερνετ

Υποχρεωτική και για 1.000.000 περίπου υπερήλικες χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι μέχρι πέρυσι υπέβαλαν χειρόγραφα τις δηλώσεις τους στις Δ.Ο.Υ., είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των Ταχυδρομείων.
Υποχρεωτική και για όλους τους άλλους ενήλικες οι οποίοι δεν είχαν καθόλου εισοδήματα το 2012 ούτε και τα προηγούμενα χρόνια ή αποκτούσαν πολύ χαμηλά εισοδήματα και ως εκ τούτου μέχρι πέρυσι απαλλάσσονταν από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, όπως γράφει το money-money.gr.
Αν είστε σε μια από αυτές τις κατηγορίες έχετε φέτος την υποχρέωση να αποκτήσετε «λογαριασμό» στο διαδικτυακό σύστημα TAXISNET στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών όλες οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..
Εξαιρούνται μόνο:
- όταν κατά την κρίση του αρμόδιου Προϊστάμενου Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία του υπόχρεου να υποβάλει την δήλωση με ηλεκτρονικό τρόπο (πχ αναλφάβητοι κλπ) ή
- όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ΓΓΠΣ.
Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. αλλά όχι πλέον μέσω ΕΛΤΑ.

Οι κωδικοί πρόσβασης

Θα πρέπει δηλαδή να αποκτήσετε κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙSNET, μέσω μιας διαδικασίας η οποία, μεταξύ των άλλων, απαιτεί να μεταβείτε αυτοπροσώπως σε κάποια Δ.Ο.Υ. για να παραλάβετε έναν πολυψήφιο αριθμό που ονομάζεται «κλειδάριθμος» και είναι απαραίτητος για την πιστοποίησή σας στο TAXISNET.

Όσοι έχουν ήδη κωδικό, δεν χρειάζονται καινούριο

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αν έχετε ήδη αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙSNET, για οποιονδήποτε λόγο, κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν χρειάζεται να υποβληθείτε ξανά σ' αυτή τη διαδικασία, δεν χρειάζεται δηλαδή φέτος να πιστοποιηθείτε εκ νέου. Μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς που ήδη έχετε, για να εισέλθετε στο ΤΑΧΙSNET και να υποβάλετε ηλεκτρονικά τις δηλώσεις σας.

Εξαιρούνται και τα παιδιά που σπουδάζουν

Εξάλλου όσοι είστε νέοι και έχετε κλείσει την ηλικία των 18 ετών αλλά εξακολοθούν οι γονείς σας να σάς εμφανίζουν ως "προστατευόμενα τέκνα" στις δικές τους φορολογικές δηλώσεις (είτε επειδή σπουδάζετε είτε επειδή είστε στρατευμένοι κ.λπ.) δεν έχετε υποχρέωση να υποβάλετε δική σας φορολογική δήλωση και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να αποκτήσετε κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙSNET.
Αν τώρα υπάγεστε σε μία από τις 3 "ομάδες" που αναφέραμε πιο πάνω - δηλαδή στα μη εξαρτώμενα από τους γονείς ενήλικα τέκνα, στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στους απαλλασσόμενους από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης κατά τα προηγούμενα χρόνια - και δεν έχετε κωδικούς πρόσβασης είναι αναγκαία η πιστοποίησή σας στο ΤΑΧΙSNET.

Η διαδικασία

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για το σκοπό αυτό αποτελείται από τα ακόλουθα 4 βήματα:
1) Πρώτα πρέπει να εισέλθετε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, σε μία από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.gsis.gr ή www.taxisnet.gr.
Πάνω δεξιά στην ιστοσελίδα αυτή υπάρχει η ένδειξη «myΤΑΧΙSnet» κάτω από την οποία πρέπει να επιλέξετε «Εγγραφή νέου χρήστη» για να εισέλθετε στις υπηρεσίες πιστοποίησης. Στη φόρμα που θα εμφανιστεί θα πρέπει να συμπληρώστε τη σχετική αίτηση, αναγράφοντας το επιθυμητό όνομα χρήστη (username) καθώς επίσης και τον επιθυμητό κωδικό (password).
Θα πρέπει επίσης να αναγράψετε τον Α.Φ.Μ. σας, το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμό σας. Τέλος θα πρέπει να συμπληρώσετε κι ορισμένα στοιχεία επικοινωνίας σας, όπως διεύθυνση e-mail και αριθμό σταθερού ή κινητού τηλεφώνου.
Τέλος, θα χρειαστεί να αντιγράψετε συγκεκριμένους χαρακτήρες που βρίσκονται μέσα σε μια εικόνα.

Προσοχή στους κωδικούς

Συμβουλή: Θα χρειαστεί να δώσετε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό αναγνώρισης (password), τον οποίο θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά για να εισέλθετε στο σύστημα. Προετοιμάστε τους πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, έτσι ώστε να είναι στοιχεία που θα θυμάστε εύκολα, αλλά και θα είναι δύσκολο να βρει κάποιος κακόβουλος χρήστης. Μην βάλετε ως κωδικό εισόδου στοιχεία τα οποία εύκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί ή να βρει (π.χ. το μικρό σας όνομα, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνσή σας κ.λπ.)

Ο "κλειδάριθμος"

2) Με την επιτυχή ολοκλήρωση της συμπλήρωσης και της υποβολής της αίτησης, θα λάβετε σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ, η ημερομηνία και η ώρα υποβολής καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για την έγκριση της αίτησης και την παραλαβή ενός «κλειδαρίθμου», που είναι κι αυτός απαραίτητος για την πρόσβασή σας στην υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων. Εντός της προθεσμίας που αναγράφεται στο σημείωμα, θα πρέπει λοιπόν να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για να υποβάλετε την αίτηση παραλαβής του «κλειδαρίθμου» και να λάβετε σε απαντητικό έγγραφο τον «κλειδάριθμο».


Πηγή: Πώς θα εγγραφείτε στο TAXISNET για να υποβάλλετε τη δήλωση μέσω ίντερνετ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/12289/pos-tha-eggrafeite-sto-taxisnet-gia-na-ypovallete-ti-dilosi-meso-internet#ixzz2UIbSbc00



Τι πρέπει να κάνετε για να αποκτήσετε τον "κλειδάριθμο" και τι να προσέξετε με τους κωδικούς

Πώς θα εγγραφείτε στο TAXISNET για να υποβάλλετε τη δήλωση μέσω ίντερνετ

Υποχρεωτική για όλους είναι φέτος η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Υποχρεωτική ακόμη και για νέους 18 ετών και άνω οι οποίοι δεν εξαρτώνται οικονομικά από τους γονείς τους αλλά δεν έχουν υποβάλει ποτέ στο παρελθόν φορολογική δήλωση.
Υποχρεωτική και για 1.000.000 περίπου υπερήλικες χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι μέχρι πέρυσι υπέβαλαν χειρόγραφα τις δηλώσεις τους στις Δ.Ο.Υ., είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των Ταχυδρομείων.
Υποχρεωτική και για όλους τους άλλους ενήλικες οι οποίοι δεν είχαν καθόλου εισοδήματα το 2012 ούτε και τα προηγούμενα χρόνια ή αποκτούσαν πολύ χαμηλά εισοδήματα και ως εκ τούτου μέχρι πέρυσι απαλλάσσονταν από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης.
Αν είστε σε μια από αυτές τις κατηγορίες έχετε φέτος την υποχρέωση να αποκτήσετε «λογαριασμό» στο διαδικτυακό σύστημα TAXISNET στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.  

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών όλες οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..
Εξαιρούνται μόνο:
- όταν κατά την κρίση του αρμόδιου Προϊστάμενου Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία του υπόχρεου να υποβάλει την δήλωση με ηλεκτρονικό τρόπο (πχ αναλφάβητοι κλπ) ή
- όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ΓΓΠΣ.
Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. αλλά όχι πλέον μέσω ΕΛΤΑ.

Οι κωδικοί πρόσβασης

Θα πρέπει δηλαδή να αποκτήσετε κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙSNET, μέσω μιας διαδικασίας η οποία, μεταξύ των άλλων, απαιτεί να μεταβείτε αυτοπροσώπως σε κάποια Δ.Ο.Υ. για να παραλάβετε έναν πολυψήφιο αριθμό που ονομάζεται «κλειδάριθμος» και είναι απαραίτητος για την πιστοποίησή σας στο TAXISNET.

Όσοι έχουν ήδη κωδικό, δεν χρειάζονται καινούριο

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αν έχετε ήδη αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙSNET, για οποιονδήποτε λόγο, κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν χρειάζεται να υποβληθείτε ξανά σ' αυτή τη διαδικασία, δεν χρειάζεται δηλαδή φέτος να πιστοποιηθείτε εκ νέου. Μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς που ήδη έχετε, για να εισέλθετε στο ΤΑΧΙSNET και να υποβάλετε ηλεκτρονικά τις δηλώσεις σας.

Εξαιρούνται και τα παιδιά που σπουδάζουν

Εξάλλου όσοι είστε νέοι και έχετε κλείσει την ηλικία των 18 ετών αλλά εξακολοθούν οι γονείς σας να σάς εμφανίζουν ως "προστατευόμενα τέκνα"  στις δικές τους φορολογικές δηλώσεις (είτε επειδή σπουδάζετε είτε επειδή είστε στρατευμένοι κ.λπ.) δεν έχετε υποχρέωση να υποβάλετε δική σας φορολογική δήλωση και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να αποκτήσετε κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙSNET.
Αν τώρα υπάγεστε σε μία από τις 3 "ομάδες" που αναφέραμε πιο πάνω - δηλαδή στα μη εξαρτώμενα από τους γονείς ενήλικα τέκνα, στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στους απαλλασσόμενους από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης κατά τα προηγούμενα χρόνια - και δεν έχετε κωδικούς πρόσβασης είναι αναγκαία η πιστοποίησή σας στο ΤΑΧΙSNET. 

Η διαδικασία

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για το σκοπό αυτό αποτελείται από τα ακόλουθα 4 βήματα:
1) Πρώτα πρέπει να εισέλθετε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, σε μία από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.gsis.gr ή www.taxisnet.gr. 
Πάνω δεξιά στην ιστοσελίδα αυτή υπάρχει η ένδειξη «myΤΑΧΙSnet» κάτω από την οποία πρέπει να επιλέξετε «Εγγραφή νέου χρήστη» για να εισέλθετε στις υπηρεσίες πιστοποίησης. Στη φόρμα που θα εμφανιστεί θα πρέπει να συμπληρώστε τη σχετική αίτηση, αναγράφοντας το επιθυμητό όνομα χρήστη (username) καθώς επίσης και  τον επιθυμητό κωδικό (password).
Θα πρέπει επίσης να αναγράψετε τον Α.Φ.Μ. σας, το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμό σας. Τέλος θα πρέπει να συμπληρώσετε κι ορισμένα στοιχεία επικοινωνίας σας, όπως διεύθυνση e-mail και αριθμό σταθερού ή κινητού τηλεφώνου.
Τέλος, θα χρειαστεί να αντιγράψετε συγκεκριμένους χαρακτήρες που βρίσκονται μέσα σε μια εικόνα.

Προσοχή στους κωδικούς

Συμβουλή: Θα χρειαστεί να δώσετε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό αναγνώρισης (password), τον οποίο θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά για να εισέλθετε στο σύστημα. Προετοιμάστε τους πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, έτσι ώστε να είναι στοιχεία που θα θυμάστε εύκολα, αλλά και θα είναι δύσκολο να βρει κάποιος κακόβουλος χρήστης. Μην βάλετε ως κωδικό εισόδου στοιχεία τα οποία εύκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί ή να βρει (π.χ. το μικρό σας όνομα, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνσή σας κ.λπ.)

Ο "κλειδάριθμος"

2) Με την επιτυχή ολοκλήρωση της συμπλήρωσης και της υποβολής της αίτησης, θα λάβετε σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ, η ημερομηνία και η ώρα υποβολής καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για την έγκριση της αίτησης και την παραλαβή ενός «κλειδαρίθμου», που είναι κι αυτός απαραίτητος για την πρόσβασή σας στην υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων. Εντός της προθεσμίας που αναγράφεται στο σημείωμα, θα πρέπει λοιπόν να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για να υποβάλετε την αίτηση παραλαβής του «κλειδαρίθμου» και να λάβετε σε απαντητικό έγγραφο τον «κλειδάριθμο».

Ενεργοποίηση λογαριασμού

3) Έχοντας στα χέρια σας το χαρτί που αναγράφει τον «κλειδάριθμο» πρέπει να ξαναμπείτε στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr  ή www.taxisnet.gr , να εισέλθετε ξανά στις υπηρεσίες πιστοποίησης και από κει να επιλέξετε την ένδειξη «Ενεργοποίηση Λογαριασμού».
Στη φόρμα που θα εμφανιστεί, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα ακόλουθα στοιχεία:
α) username και κωδικό (password)
β) τον "κλειδάριθμο" που σας δόθηκε από τη Δ.Ο.Υ.
γ) τα γράμματα που διακρίνονται στην εικόνα.
4) Στη συνέχεια, πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης και να επιλέξετε «ενεργοποίηση» για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.