Σελίδες

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Νέες υπηρεσίες από τα Κ.Ε.Π. για τους πολίτες

Νέες υπηρεσίες από τα Κ.Ε.Π. για τους πολίτες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέες υπηρεσίες στους πολίτες θα προσφέρουν από την προσεχή Τρίτη, 27 Μαΐου, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των διαδικασιών, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενισχύει και αναβαθμίζει τα ΚΕΠ, που έρχονται πλέον ακόμα πιο κοντά στον πολίτη και βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητά του.

Συγκεκριμένα, μετά τη δημοσίευση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με την έναρξη νέων διαδικασιών μέσω των ΚΕΠ, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω αυτών για τα ακόλουθα:

• Αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ

• Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και πρώην ΤΑΠ - ΟΤΕ

• Αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) αρμοδιότητας ΟΓΑ και διανομή των αντίστοιχων δελτίων, μέσω ενιαίου ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης, για τις ακόλουθες παροχές (η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων θα ξεκινήσει στις 27 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιουνίου 2014):
α. Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού
β. Πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού
γ. Πρόγραμμα εκδρομών
δ. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων
ε. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων εισιτηρίων θεάτρων

«Τα ΚΕΠ είναι ένας θεσμός καταξιωμένος στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται για περισσότερες ακόμα υπηρεσίες, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Η online σύνδεση των ΚΕΠ με φορείς του Δημοσίου δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν βασικές υπηρεσίες με μία μόνο αίτηση, με μία μόνο επίσκεψη, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη νέα εποχή για τα ΚΕΠ, οι πολίτες μπορούν ήδη να λαμβάνουν, απλά και άμεσα:

• Πιστοποιητικά Δημοτολογίου:
- Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης
- Βεβαίωση γέννησης
- Βεβαίωση ιθαγένειας
- Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ

• Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ

• Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ

• Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ

Ακίνητα: κατρακυλούν οι τιμές, στο… ύψος τους οι αντικειμενικές

        
 
Η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ η σωρευτική μείωση τη διετία 2012-2013 έφτασε στο 22%. Την ίδια στιγμή ούτε σκέψη δεν υπάρχει για μείωση των αντικειμενικών αξιών, που σε πολλές περιοχές είναι υπερδιπλάσιες των εμπορικών. Και φυσικά οι φόροι των ακινήτων υπολογίζονται βάσει της αντικειμενικής αξίας.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων, εκείνες των διαμερισμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Οι συναλλαγές (εκτιμήσεις) επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιονδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.) έφτασαν το α’ τρίμηνο του 2014 τις 3.903. Σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2013, ο αριθμός των εκτιμήσεων το α’ τρίμηνο του 2014 ήταν σημαντικά μειωμένος κατά 63,3%. Σε ολόκληρο το 2013 ο αριθμός των εκτιμήσεων αυτών έφτασε τις 24.100 (αναθεωρημένα στοιχεία), καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 22,2%, έναντι του προηγούμενου έτους (2012: 30.964). Η αξία των οικιστικών ακινήτων που πουλήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν το α’ τρίμηνο του 2014 μειωμένη κατά 66,2% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013.

Η μέση ετήσια μείωση το 2013 ήταν 29,4%. Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων (σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) ήταν μειωμένος κατά 63,4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2013, ενώ στο σύνολο του προηγούμενου έτους ο όγκος μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 23,1%.

Α. Σπηλιώτη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΕΚΠΝΕΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις, επιτηδευματίες

21/05/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΕΚΠΝΕΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις, επιτηδευματίες

9 ερωτήσεις - απαντήσεις.
        
 
9 ερωτήσεις – απαντήσεις

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

Στους ρυθμούς των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών κινούνται επιχειρήσεις και επιτηδευματίες καθώς στις 2 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων του πρώτου φετινού τριμήνου. Παρά τα αιτήματα από την πλευρά των υπόχρεων για παράταση της προθεσμίας, για το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Ποιοι πρέπει να τις υποβάλουν

Συνεπώς, μέχρι τις 2 Ιουνίου, θα πρέπει να υποβληθούν:

• Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών (έσοδα) από όσους φορολογουμένους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία), αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα), αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα αλλά μόνο για τα τιμολόγια πώλησης που τυχόν εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους) καθώς και μη υπόχρεοι υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων, Δημόσιο και ΝΠΔΔ).

• Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών (έξοδα) από όσους φορολογουμένους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία). Για αγρότες και φορολογουμένους χωρίς υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων), Δημόσιο και ΝΠΔΔ η συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων θα υποβληθεί σε ετήσια βάση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Το πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι 100 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου.

Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/myf/web/pages/. Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις συγκεντρωτικές καταστάσεις συμπληρώνονται όλες οι εισπράξεις και πληρωμές από το πρώτο ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε πρόσφατα -με τη μορφή ερωταπαντήσεων- αναλυτικές διευκρινίσεις για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι. Οι σημαντικότερες από αυτές αφορούν το περιεχόμενο των συγκεντρωτικών καταστάσεων, τον τρόπο υποβολής και τις ημερομηνίες. Αναλυτικότερα:

1 Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των καταστάσεων;

Η κατάσταση περιέχει συγκεντρωτικά στοιχεία εκδοθέντων και ληφθέντων τιμολογίων και συγκεντρωτικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων και δαπανών. Πιο συγκεκριμένα, κάθε εγγραφή με τιμολόγια περιέχει: ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, Περίοδο που Αφορά, Πλήθος Τιμολογίων, Καθαρή Αξία, ΦΠΑ, ενώ οι εγγραφές λιανικών συναλλαγών και δαπανών είναι παρόμοιες, χωρίς ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου.

2 Θα υπάρχει όριο αξίας πάνω από το οποίο θα ισχύει η υποχρέωση υποβολής;

Ολες οι συναλλαγές ανεξαρτήτως αξίας πρέπει να υποβάλλονται.

3Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα υποβάλλονται οι καταστάσεις αυτές;

Η προθεσμία υποβολής για τα έσοδα είναι για όλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, η τελευταία μέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα από αυτόν που αφορούν. Τα έξοδα θα πρέπει να υποβληθούν πριν δηλωθούν στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ μιας περιόδου, και για όσους απαλλάσσονται του ΦΠΑ πριν από το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.

Για το 2014 μεταβατικά: Η προθεσμία υποβολής των εσόδων είναι για όλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, η τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν. Τα έξοδα υποβάλλονται ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων πριν από την τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν, και για όσους απαλλάσσονται του ΦΠΑ πριν από το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους. Για το 2014 οι συναλλαγές μπορεί να υποβάλλονται είτε στον κάθε μήνα είτε όλες οι συναλλαγές του τριμήνου συγκεντρωτικά στον τελευταίο μήνα του τριμήνου και οι πρώτοι 2 μήνες του τριμήνου κενοί. Ειδικά, οι καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014 υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαΐου 2014.

4 Καταργείται η μέχρι τώρα διαδικασία ετήσιας υποβολής αρχείου συγκεντρωτικών καταστάσεων με τις προδιαγραφές που ίσχυαν έως τώρα;

Παραμένει η υποχρέωση ετήσιας συγκεντρωτικής για τις συναλλαγές του 2013 στο παλαιό σύστημα και με το παλαιό μορφότυπο. Για τις συναλλαγές του 2014 και των επομένων ετών προφανώς καταργείται η ετήσια διαδικασία.

5Ποιοι είναι οι τρόποι υποβολής; Μπορεί να γίνει αυτόματα;

Δίνονται πολλαπλές δυνατότητες (xml upload, web service, φόρμα για χειροκίνητη υποβολή, χρήση αναβαθμισμένου οδηγού ΕΑΦΔΣΣ) ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. Οποιος τρόπος και να επιλεγεί για τη διαβίβαση των συναλλαγών, συνιστάται να μπαίνει ο διαχειριστής ή ο εξουσιοδοτημένος λογιστής τακτικά στο σύστημα για να ελέγχει και να τροποποιεί την κατάστασή της ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αποκλίσεις με τους αντισυμβαλλόμενους.

6 Εάν κάποιος επαγγελματίας ή εταιρεία δεν εκδώσει τιμολόγια για κάποια περίοδο, δηλώνει μηδενική μηνιαία κατάσταση ή δεν υποβάλλει καθόλου;

Δεν υπάρχει υποχρέωση να υποβάλλει μηδενική δήλωση αν δεν έχει εκδώσει τιμολόγια και δεν έχει λιανικές πωλήσεις. Συνιστάται να ελέγχει στην εφαρμογή αν οι αντισυμβαλλόμενοί του δημιουργήσουν συναλλαγές στον ΑΦΜ του.

7 Με ποιον τρόπο θα υποβάλλονται οι εκπρόθεσμες ή διορθωτικές καταστάσεις;

Το σύστημα επιτρέπει την προσθήκη και τροποποίηση οποιασδήποτε εγγραφής μέχρι τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους και για 3 μήνες μέσα στο επόμενο. Κυρώσεις επιβάλλονται για εκπρόθεσμες (πέραν των προαναφερθεισών ημερομηνιών) προσθήκες ή τροποποιήσεις στις εγγραφές εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που υποβάλλονται θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, άρα αν υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση ΦΠΑ, θα πρέπει να τροποποιείται ανάλογα και η κατάσταση φορολογικών στοιχείων.

8 Πώς μπορώ να αποδείξω ότι υπέβαλα εμπρόθεσμα;

Στο «Ιστορικό» της εφαρμογής καταγράφεται με την ανάλογη ένδειξη αναλυτικό ημερολόγιο υποβολών και ενεργειών χρήστη είτε μέσω αρχείου είτε μέσω της ίδιας της εφαρμογής.

9 Πώς μπορώ να εκτυπώσω την κατάσταση μιας περιόδου; Υπάρχει οριστικοποίηση της κατάστασης;

Με είσοδο στην εφαρμογή, επιλογή περιόδου και «Εγκεκριμένων» εγγραφών σε κάθε κατηγορία (έσοδα-έξοδα-λιανικές-δαπάνες) μπορείτε να πάρετε εκτυπώσεις. Η κατάσταση δεν οριστικοποιείται, αλλά τροποποιείται συνεχώς μέχρι να ελαχιστοποιήσετε τις αποκλίσεις με τους αντισυμβαλλόμενους, οπότε οι εκτυπώσεις είναι περιορισμένης χρησιμότητας.


Προς παράταση οι συγκεντρωτικές δηλώσεις????

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφεί παράταση στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών .
2013 - οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών για την χρήση 2013, μάλλον θα πάνε μέχρι τέλος Οκτωβρίου
2014 - οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών για το πρώτο τρίμηνο 2014 , θα κατατεθεί μαζί με το δεύτερο τρίμηνο στο τέλος του Ιουλίου.

Αναμένουμε τι θα υπογράψει ο .....Θεός!!!!!!!!!!!!!!!!!

  

Εφορία: 20 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΧΡΙ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Εφορία: 20 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών

Εφορία: 20 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών
Της Μαρίας Βουργάνα
Σύγχυση επικρατεί στα λογιστικά γραφεία με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 2 Ιουνίου για το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Οι λογιστές ζητούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να παρατείνει το χρόνο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων καθώς το διάστημα αυτό οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Συγκεκριμένα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Α.Ε., ΕΠΕ, το έντυπο Ε9 φυσικών και νομικών προσώπων, οι εκκαθαριστικές ΦΠΑ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Οι εκπρόσωποι των λογιστών με επιστολές τους προς το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ζητούν ακόμη και να ανασταλεί το μέτρο για το 2014 και να υποβληθούν σε ετήσια βάση το 2015.
Η προθεσμία για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων του πρώτου τριμήνου του 2014 στις οποίες θα δηλωθούν όλες οι συναλλαγές από το πρώτο ευρώ λήγει στις 2 Ιουνίου. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι λογιστές στην επιστολή τους οι εταιρίες λογισμικών προγραμμάτων ακόμα δεν έχουν ετοιμάσει νέες εκδόσεις, υπάρχει γενικότερα μια σύγχυση για τον τρόπο υποβολής ενώ είναι τεράστιες οι συναλλαγές από το πρώτο ευρώ που θα πρέπει να υποβληθούν. Επίσης δεν έχουν υποβληθεί ακόμα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2013.
Ο Γενικός Γραμματέας Χ. Θεοχάρης -προς το παρόν τουλάχιστον- διαμηνύει ότι η προθεσμία για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων του πρώτου τριμήνου εκπνέει στις 2 Ιουνίου.
Έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα πρέπει να υποβληθούν:
1. Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών (έσοδα) από όσους φορολογούμενους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία), αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα), από αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα αλλά μόνο για τα τιμολόγια πώλησης που τυχόν εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους) καθώς και από μη υπόχρεους υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων, Δημόσιο και ΝΠΔΔ).
2. Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών (έξοδα) από όσους φορολογούμενους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία). Για αγρότες και φορολογούμενους χωρίς υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων), Δημόσιο και ΝΠΔΔ η συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων θα υποβληθεί σε ετήσια βάση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.
Το πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι 100 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου.
Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/myf/web/pages/ με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.
1. Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των καταστάσεων;
Η κατάσταση περιέχει συγκεντρωτικά στοιχεία εκδοθέντων και ληφθέντων τιμολογίων και συγκεντρωτικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων και δαπανών. Πιο συγκεκριμένα, κάθε εγγραφή με τιμολόγια περιέχει: ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, Περίοδο που Αφορά, Πλήθος Τιμολογίων, Καθαρή Αξία, ΦΠΑ, ενώ οι εγγραφές λιανικών συναλλαγών και δαπανών είναι παρόμοιες, χωρίς ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου.
2. Θα υπάρχει όριο αξίας πάνω από το οποίο θα ισχύει η υποχρέωση υποβολής;
Όλες οι συναλλαγές ανεξαρτήτως αξίας πρέπει να υποβάλλονται.
3. Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα υποβάλλονται οι καταστάσεις αυτές;
Η προθεσμία υποβολής για τα έσοδα είναι για όλους ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών η τελευταία μέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα από αυτόν που αφορούν. Τα έξοδα θα πρέπει να υποβληθούν πριν δηλωθούν στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ μιας περιόδου, και για όσους απαλλάσσονται του ΦΠΑ πριν από το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.
Για το 2014 μεταβατικά: Η προθεσμία υποβολής των εσόδων είναι για όλους ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών η τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν. Τα έξοδα υποβάλλονται ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων πριν από την τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν, και για όσους απαλλάσσονται του ΦΠΑ πριν από το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.
Για το 2014 οι συναλλαγές μπορεί υποβάλλονται είτε στον κάθε μήνα, είτε όλες οι συναλλαγές του τριμήνου συγκεντρωτικά στον τελευταίο μήνα του τριμήνου και οι πρώτοι 2 μήνες του τριμήνου κενοί. Ειδικά, οι καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι τις 2 Ιουνίου 2014.
4. Οι χονδρικές συναλλαγές θα καταχωρούνται αναλυτικά ανά ΑΦΜ, δηλαδή κάθε παραστατικό ξεχωριστά ή συγκεντρωτικά;
Η υποχρέωση για τις χονδρικές συναλλαγές είναι συγκεντρωτικές εγγραφές ανά ΑΦΜ, αλλά αθροίζονται ξεχωριστά οι συναλλαγές αντίστροφης ροής αξίας (π.χ. πιστωτικά τιμολόγια) σε διακριτή εγγραφή ανά ΑΦΜ.
Στα έσοδα είναι πάντα ανά ΑΦΜ και ανά μήνα, αλλά στα έξοδα, και μόνο για όσους έχουν απλογραφικά, είναι δυνατόν να υποβληθεί μια εγγραφή ανά ΑΦΜ και ανά τρίμηνο. Το σύστημα υποδέχεται και αναλυτικά στοιχεία ανά παραστατικό και δημιουργεί τα συγκεντρωτικά.
5. Ποιοι είναι οι τρόποι υποβολής; Μπορεί να γίνει αυτόματα;
Δίνονται πολλές δυνατότητες (xml upload, web service, φόρμα για χειροκίνητη υποβολή, χρήση αναβαθμισμένου οδηγού ΕΑΦΔΣΣ) ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. Όποιον τρόπο και να επιλέξει για τη διαβίβαση των συναλλαγών, συνιστάται να μπαίνει ο διαχειριστής ή ο εξουσιοδοτημένος λογιστής τακτικά στο σύστημα για να ελέγχει και να τροποποιεί την κατάστασή της ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αποκλίσεις με τους αντισυμβαλλόμενους.
6. Αν επιθυμώ να την υποβάλει ο λογιστής μου, πρέπει να του δώσω τους κωδικούς μου;
Όχι, ισχύει η ίδια εξουσιοδότηση μέσω taxisnet όπως για τις ετήσιες συγκεντρωτικές καταστάσεις, δηλαδή «Διαχείριση Δηλώσεων Κ.Β.Σ.».
7. Εάν κάποιος επαγγελματίας ή εταιρία δεν εκδώσει τιμολόγια για κάποια περίοδο, δηλώνει μηδενική μηνιαία κατάσταση ή δεν υποβάλει καθόλου;
Δεν υπάρχει υποχρέωση να υποβάλει μηδενική δήλωση αν δεν έχει εκδώσει τιμολόγια και δεν έχει λιανικές πωλήσεις. Συνιστάται να ελέγχει στην εφαρμογή αν οι αντισυμβαλλόμενοί του δημιουργήσουν συναλλαγές στο ΑΦΜ του.
8. Με ποιον τρόπο θα υποβάλλονται οι εκπρόθεσμες ή διορθωτικές καταστάσεις;
Το σύστημα επιτρέπει τη προσθήκη και τροποποίηση οποιασδήποτε εγγραφής μέχρι τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους και για 3 μήνες μέσα στο επόμενο.
Κυρώσεις επιβάλλονται για εκπρόθεσμες (πέραν της προθεσμίας της ερώτησης 3) προσθήκες ή τροποποιήσεις στις εγγραφές εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που υποβάλλονται θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, άρα αν υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση ΦΠΑ, θα πρέπει να τροποποιείται ανάλογα και η κατάσταση φορολογικών στοιχείων.
9. Θα υπάρχουν ακυρωτικές εγγραφές;
Δεν υπάρχουν ακυρωτικές, θα πρέπει απλώς να τροποποιούνται ή να διαγράφονται οι ανάλογες εγγραφές.
10. Αν μια εταιρία απαλλάσσεται από ΦΠΑ, θα υποβάλλει στοιχεία; Και τι πρέπει να κάνουν οι αντισυμβαλλόμενοί της;
Ναι θα υποβάλει, η υποχρέωση υποβολής είναι ανεξάρτητη της απαλλαγής ΦΠΑ. Οι αντισυμβαλλόμενοι δηλώνουν ό,τι αναγράφεται στα ανάλογα παραστατικά.
11. Έως πότε δηλώνουν τα έξοδά τους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν ΦΠΑ (π.χ. ιατροί, φροντιστήρια κ.ά.);
Έως το τέλος του Ιανουαρίου του επομένου έτους από αυτό στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές.
12. Όσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις, στην περίπτωση που μια επιχείρηση έχει περισσότερες από μία ταμειακές μηχανές, τα στοιχεία θα αποστέλλονται ανά εταιρεία συγκεντρωτικά ή ανά ταμειακή μηχανή;
Ζητούνται υποχρεωτικά ανά ταμειακή. Για ένα διάστημα προσαρμογής, θα γίνονται δεκτές και συγκεντρωτικές δηλώσεις.
13. Πώς υποβάλλονται οι λιανικές πωλήσεις;
Υποβάλλονται διακριτά μηνιαία αθροίσματα με τον κωδικό της Ταμειακής (ΦΤΜ, ΑΔΗΜΕ κ.λπ.) όπως αυτός είναι δηλωμένος στο taxis (χωρίς κενά). Οι λιανικές μέσω ΕΑΦΔΣΣ και από ταξίμετρα συναθροίζονται σε διακριτό πεδίο με χειρόγραφα και αποδείξεις επιστροφής και υποβάλλονται με ένδειξη "Χωρίς ταμειακή" στο site της εφαρμογής (cashreg_id κενό στο αρχείο).
Μεταβατικά, θα επιτραπεί να υποβάλλονται οι λιανικές πωλήσεις από το σύνολο των ταμειακών με την τιμή «Όλες οι ταμειακές» στο site της εφαρμογής (cashreg_id «0» στο αρχείο)
Αν γίνει η συνολική υποβολή, δε θα επιτρέπεται να υποβάλλονται ταυτόχρονα και αναλυτικά ανά ταμειακή και αντίστροφα.
14. Πώς υποβάλλονται οι Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών σε ιδιώτες;
Πρόκειται για λιανικές συναλλαγές: αθροίζονται στην περίοδο που ορίζεται από τις προθεσμίες και υποβάλλονται συγκεντρωτικά χωρίς ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου και με ένδειξη «Χωρίς ταμειακή».
15. Πού υποβάλλονται οι Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών προς ιδιώτες από ελεύθερο επαγγελματία;
Αθροίζονται μαζί με τις λιανικές συναλλαγές.
16. Όσον αφορά τα έξοδα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεπικοινωνίες, και άλλες ΔΕΚΟ θα συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις και με ποιον τρόπο;
Για το 2014: ανεξάρτητα από το αν ο λογαριασμός ΔΕΚΟ ή τηλεπικοινωνιών εκδίδεται στο ΑΦΜ του υπόχρεου ή όχι τα ποσά που αποτελούν επαγγελματικές δαπάνες (εκπιπτόμενα) θα συμπεριλαμβάνονται συγκεντρωτικά ανά τρίμηνο σε μία εγγραφή δαπανών, χωρίς αντισυμβαλλόμενο.
17. Σε περίπτωση που ένας υπόχρεος λάβει ένα τιμολόγιο καθυστερημένα (π.χ. λόγω ταχυδρομείου), με τι περίοδο αναφοράς το καταχωρεί στο σύστημα;
Μπορεί να το καταχωρίσει είτε με την περίοδο που το έλαβε είτε με την περίοδο που εκδόθηκε: ο κανόνας είναι ότι θα πρέπει να το βάλει στην ίδια περίοδο που το δήλωσε και στην περιοδική ΦΠΑ.
18. Στα έξοδα ο ΦΠΑ όπως προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία μπορεί να διαφέρει από το ΦΠΑ που τελικά εκπίπτει από τον λήπτη. Τι συμπληρώνεται στην κατάσταση, δεδομένου ότι θα υπάρχει διασταύρωση με τις δηλώσεις ΦΠΑ;
Για τις χονδρικές πρώτα ζητείται η συμφωνία των αντισυμβαλλομένων και μετά η συμφωνία με τη δήλωση ΦΠΑ. Άρα όπου διασταυρώνεται πληροφορία στο σύστημα ΜΥΦ, συμπληρώνεται αυτό που γράφει το παραστατικό, ενώ αυτό που εκπίπτει δηλώνεται στην περιοδική ΦΠΑ. Στην εγγραφή δαπανών που δε διασταυρώνεται η ΜΥΦ, συμπληρώνεται αυτό που εκπίπτει.
19. Πότε και πώς συμπληρώνεται το πεδίο υποκατάστημα;
Το υποκατάστημα συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που χρησιμοποιείται η δυνατότητα, αλλιώς αφήνεται κενό (που σημαίνει συνολική υποβολή για το ΑΦΜ).
Υποβολή ανά υποκατάστημα αποκλείει τη συνολική υποβολή και αντίστροφα.
Εφόσον συμπληρώνεται, το περιεχόμενο είναι ένας αριθμός από 0 (που σημαίνει έδρα) έως 9999, όπως τα έχει δηλώσει η επιχείρηση στο taxis (το λογιστήριο οφείλει να γνωρίζει), και όπως τα υπέβαλε και στην ετήσια κατάσταση πελατών - προμηθευτών. Σημειώνεται ότι μπορεί να μην είναι συνεχόμενοι αριθμοί, εφόσον ορισμένα υποκαταστήματα μπορεί να απενεργοποιηθούν.
20. Πώς μπορώ να διαγράψω όλες τις εγγραφές μιας περιόδου;
Αρκεί να στείλετε ένα αρχείο με action replace σε όλες τις κατηγορίες και με μηδενικές εγγραφές. Στα έσοδα και στα έξοδα που απαιτείται αντισυμβαλλόμενος, μπορείτε να βάλετε κατά σύμβαση μια εγγραφή με αντισυμβαλλόμενο το ΑΦΜ του ίδιου του υπόχρεου, πλήθος παραστατικών 1, και μηδενικές αξίες.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η εφορία δείχνει τα …δόντια της –Πόσα πρέπει να πληρώσουμε με τα εκκαθαριστικά

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 10:17

Η εφορία δείχνει τα …δόντια της –Πόσα πρέπει να πληρώσουμε με τα εκκαθαριστικά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η εφορία δείχνει τα …δόντια της –Πόσα πρέπει να πληρώσουμε με τα εκκαθαριστικά
Όσο περνούν οι ημέρες και αυξάνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που εκπληρώνουν τη βασική τους υποχρέωση, δηλαδή την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, τόσο περισσότερο αρχίζει και φαίνεται πόσο …σκληρή θα είναι μαζί μας η εφορία κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Μέχρι και χθες, φορολογική δήλωση είχε υποβληθεί από 775854 Έλληνες.
Γράφει:  
Εξ’ αυτών, ο ένας στους τρεις καλείται να πληρώσει επιπλέον χρήματα καθώς το εκκαθαριστικό του είναι χρεωστικό. Το 45% έχει παραλάβει μηδενικό εκκαθαριστικό και οι υπόλοιποι πιστωτικό.
Ειδικότερα:

1.       Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά είναι 262397. Όσοι τα παρέλαβαν, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο ύψους 240,297 εκατομμυρίων ευρώ. Αν γίνει μια απλή διαίρεση, ο μέσος φόρος έχει ήδη αναρριχηθεί στα 926 ευρώ. Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας –όταν ο αριθμός των δηλώσεων ήταν μικρότερος- έδειχναν ότι ο μέσος φόρος ήταν μικρότερος των 900 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός, τόσο αυξάνεται και το μέσο ποσό της επιβάρυνσης. Αυτό είναι λογικό διότι αυτοί που σπεύδουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση είναι αυτοί που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους το εκκαθαριστικό και δεν …φοβούνται το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Όσο θα μπαίνουν οι δηλώσεις, και κυρίως αυτές από εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που είναι και τα μαύρα πρόβατα των φετινών δηλώσεων, τόσο θα ανεβαίνει και το μέσο ποσό του φόρου

2.       Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά είναι προς το παρόν 155.258. Ωστόσο, το ποσό της επιστροφής είναι μικρό: 31,472 εκατομμύρια ευρώ ή 202 ευρώ ανά φορολογούμενο.

OIKONOMIA Φορολογικός εφιάλτης για 500.000 αυτοαπασχολούμενους

19/05/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
OIKONOMIA

Φορολογικός εφιάλτης για 500.000 αυτοαπασχολούμενους

Από φέτος δεν ισχύει αφορολόγητο όριο. Θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ, που μαζί με την προκαταβολή φόρου θα φτάσει το 40%. Τα τεκμήρια διαβίωσης «καίνε» όσους έκλεισαν το 2013 με ζημιές στην επιχείρησή τους.
        
 
Του Μάριου Χριστοδούλου

«Καρτέρι» με τα τεκμήρια έχει στήσει φέτος η Εφορία σε 500.000 αυτοαπασχολούμενους, περιμένοντας στη γωνία ακόμη και αυτούς που το 2013 είχαν ζημιές στην επιχείρησή τους. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα φορολογηθούν (αν συνυπολογιστεί και η προκαταβολή φόρου) με 40%, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ! Ακόμη και όσοι μικρομεσαίοι είχαν τον προηγούμενο χρόνο ζημιές από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους ή τα κέρδη τους ήταν χαμηλότερα των 3.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρους που θα προσδιοριστούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Βέβαια, ο φορολογικός παραλογισμός δεν σταματά εδώ. Τα τεκμαρτά ποσά καθαρών εισοδημάτων που θα προκύψουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα φορολογηθούν στη συνέχεια με τη νέα κλίμακα που προβλέπει συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις

Αναλυτικότερα, οι αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους αυτοαπασχολούμενους θα προκύψουν από τις διατάξεις του φορολογικού νόμου που τίθενται από φέτος σε ισχύ. Σύμφωνα με αυτές:

* Τα εισοδήματα από την ατομική άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ελευθέριου επαγγέλματος, τα οποία αποκτήθηκαν το 2013, θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ο οποίος θα αυξάνεται περαιτέρω σε 33% για ποσά εισοδημάτων αυτής της κατηγορίας που υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Συνεπώς, για τους φορολογούμενους που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα έχουν πάψει να ισχύουν, από τη χρήση του τρέχοντος έτους, τόσο το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ όσο και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια των 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και των 3.000 ευρώ για το τρίτο τέκνο και καθένα από τα επόμενα.

* Με 26% από το πρώτο ευρώ και με 33% πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογούνται οι εμποροβιοτέχνες, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους, και για τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα τους προσδιορίζει η Εφορία με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης», εφόσον τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τα εν λόγω τεκμαρτά εισοδήματα ή εφόσον δηλώνουν ζημίες! Κι αυτό, διότι τα προσδιοριζόμενα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων θα θεωρούνται κι αυτά εισοδήματα προερχόμενα από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα και συνεπώς θα φορολογούνται με το επαχθές καθεστώς του συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Οι διατάξεις περί «αντικειμενικών δαπανών» ή «τεκμηρίων διαβίωσης» προβλέπουν για κάθε φυσικό πρόσωπο ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για άγαμο ή 5.000 ευρώ εάν πρόκειται για έγγαμο. Προβλέπουν επίσης τεκμήριο 40 ευρώ ανά τ.μ. για τα πρώτα 80 τ.μ. κάθε διαμερίσματος που χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος.

* Τα -φορολογούμενα με 26% από το πρώτο ευρώ- τεκμαρτά εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων θα επιβαρύνονται επιπλέον με «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους», εφόσον οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν καταβάλει καθόλου φόρο για τα εισοδήματα της χρήσης του 2012. Η «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους» θα ανέρχεται στο 55% του κύριου φόρου, δηλαδή θα προσαυξάνει κατά 55% τον φόρο που θα προκύπτει με την επιβολή του συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, εκτοξεύοντας την τελική επιβάρυνση στο 40,3%!

Αυτή η επαχθέστατη φορολογική αντιμετώπιση θα ισχύσει συγκεκριμένα για περίπου 500.000 αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι για το έτος 2013 θα εμφανίσουν στην Εφορία, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα:

● μέχρι 5.000 ευρώ, εφόσον δεν βαρύνονται με τέκνα
● μέχρι 7.000 ευρώ, εφόσον βαρύνονται με 1 τέκνο
● μέχρι 9.000 ευρώ, εφόσον βαρύνονται με 2 τέκνα
● μέχρι 12.000 ευρώ, εφόσον βαρύνονται με 3 τέκνα
● μέχρι 15.000 ευρώ, εφόσον βαρύνονται με 4 τέκνα
● μέχρι 18.000 ευρώ, εφόσον βαρύνονται με 5 τέκνα κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αυτοαπασχολούμενοι δεν πλήρωσαν πέρυσι φόρο εισοδήματος επειδή τα ποσά των δηλωθέντων ή τεκμαρτών εισοδημάτων τους ήταν χαμηλότερα από τα αφορολόγητα όρια που ίσχυαν. Φέτος όμως, που δεν θα ισχύσει πλέον κανένα αφορολόγητο όριο και η φορολόγηση θα ξεκινά με 26% από το πρώτο ευρώ του πραγματικού ή του τεκμαρτού εισοδήματος, τα πράγματα θα εξελιχθούν σε φορολογικό εφιάλτη για όλους τους μικρομεσαίους.

…………………………………….

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Επαγγελματίας με ζημιά 3.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 2.498,6 ευρώ

Εστω φορολογούμενος με ατομική εμπορική επιχείρηση και ένα προστατευόμενο τέκνο, ο οποίος δήλωσε για το 2012 ετήσιο καθαρό εισόδημα 6.800 ευρώ, ενώ το 2013 είχε ζημιά 3.000 ευρώ από την άσκηση της δραστηριότητάς του. Ο φορολογούμενος αυτός διαμένει σε διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων και δεν έχει Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι το 2013, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν πλήρωνε φόρο εισοδήματος, επειδή γι’ αυτόν ίσχυε βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος 5.000 ευρώ και πρόσθετο αφορολόγητο όριο 2.000 ευρώ για το ένα προστατευόμενο τέκνο του, δηλαδή συνολικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος 7.000 ευρώ.

Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το οποίο, με βάση τον ν. 4110/2013, θα ισχύσει φέτος, για τη χρήση του 2013 ο συγκεκριμένος αυτοαπασχολούμενος θα κληθεί να καταβάλει φόρο με συντελεστή 26% επί ενός ανύπαρκτου ετήσιου «καθαρού κέρδους», το οποίο θα προσδιοριστεί, βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, στο επίπεδο των 6.200 ευρώ! Ειδικότερα, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, στην οποία ο ίδιος θα έχει δηλώσει ζημία 3.000 ευρώ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα προσδιορίσει αυτόματα, με τεκμαρτό τρόπο, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του στο επίπεδο των 6.200 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο διαβίωσης του διαμερίσματος, το οποίο ανέρχεται σε 3.200 ευρώ (80 τ.μ. Χ 40 ευρώ ανά τ.μ. = 3.200 ευρώ). Επί του τεκμαρτού ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος των 6.200 ευρώ, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει κύριο φόρο εισοδήματος 1.612 ευρώ (6.200 ευρώ Χ 26% = 1.612 ευρώ). Ομως επί του ποσού του κύριου φόρου των 1.612 ευρώ θα υπολογιστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους» με συντελεστή 55%, δηλαδή θα επιβληθεί επιπλέον φόρος 886,60 ευρώ (1.612 ευρώ Χ 55% = 886,60 ευρώ).

Συνεπώς, ο φορολογούμενος του παραδείγματος, ενώ στην πραγματικότητα είχε ζημία 3.000 ευρώ θα φορολογηθεί για ένα εξωπραγματικό τεκμαρτό εισόδημα ύψους 6.200 ευρώ και θα κληθεί να πληρώσει ένα συνολικό ποσό επιβαρύνσεων, το οποίο θα ανέρχεται στις 2.498,60 ευρώ (1.612 ευρώ + 886,60 ευρώ =2.498,60 ευρώ)! Η συνολική φορολογική επιβάρυνση του συγκεκριμένου επιτηδευματία θα ανέλθει στο 40,3% του συνολικού του εισοδήματος (τα 2.498,60 ευρώ αντιστοιχούν στο 40,3% του ποσού των 6.200 ευρώ)!