Σελίδες

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Στις 100 δόσεις φαίνεται πως «κλειδώνει» η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Στις 100 δόσεις φαίνεται πως «κλειδώνει» η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 06:38
 
UPD:09:17
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται πάντως να είναι σύμφωνοι, ώστε το πλαφόν αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο να οριστεί τελικά στις 100 δόσεις.
Στις 100 μηνιαίες δόσεις φαίνεται να «κλειδώνει» η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΟΥ, σύμφωνα με στέλεχη του υπουργείου Ανάπτυξης που μετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια της διαπραγμάτευσης.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η τρόικα δεν κάνει δεκτή την αρχική εισήγηση της ελληνικής πλευράς για 120 δόσεις και αναμένει την πλήρη ανάλυση των επιπτώσεων της εφαρμογής του μέτρου στα δημοσιονομικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεδομένου ότι η συνολική ρύθμιση θα προβλέπει και «κούρεμα» έως και στο 90% των προσαυξήσεων και των προστίμων.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται πάντως να είναι σύμφωνοι, ώστε το πλαφόν αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο να οριστεί τελικά στις 100 δόσεις.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ήδη δεχθεί ότι θα υπάρχει «επίβλεψη ορθής εφαρμογής» της ρύθμισης, η οποία θα αποτελεί τμήμα του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια. 
Πηγή: ΑΜΠΕ

«Ρήτρα» επιτήρησης της Ελλάδας, βάζει ο Ντράγκι στο πρόγραμμμα αγοράς ABS

ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Ρήτρα» επιτήρησης της Ελλάδας, βάζει ο Ντράγκι στο πρόγραμμμα αγοράς ABS

«Ρήτρα» επιτήρησης της Ελλάδας, βάζει ο Ντράγκι στο πρόγραμμμα αγοράς ABS
«Ρήτρα» τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, βάζει ο Μάριο Ντράγκι στο «πακέτο» που ανακοίνωσε σήμερα και αφορά στην αγορά ελληνικών ABC ακόμη κι αν αυτά βρίσκονται στην κατηγορία «junk».
Θέλοντας να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για ενίσχυση της ρευστότητας αδύναμων χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και των ασφυκτικών πιέσεων από τη Γερμανία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια αλλά κάθε χώρα πρέπει να βρίσκεται εντός προγράμματος της ΕΕ.
«Θέλουμε να είμαστε όσο περιεκτικοί γίνεται, αλλά με φρόνηση. Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι πως θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται εκεί θα έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού. Και υπάρχει και μια δεύτερη προϋπόθεση, η οποία βασικά είναι ότι οι χώρες θα έχουν ένα πρόγραμμα με την Ε.Ε.» τόνισε.
O πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ABS θα περιλαμβάνει και χώρες με αξιολόγηση κάτω από «ΒΒΒ-», όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο ίδιος τόνισε πως οι χώρες στο πρόγραμμα αγοράς πρέπει να έχουν ένα υφιστάμενο πρόγραμμα με την Ε.Ε. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε πως πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα για να γίνουν αγορές.
Βεβαίως δεν διευκρίνισε τους όρους του εν λόγω προγράμματος. Αν δηλαδή θα πρόκειται για μια αυστηρή επιτήρηση της οικονομίας από την ΕΕ και για μια συνεχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών στόχων, αλλά χωρίς τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η αξιολόγηση από την τρόικα. Δεν βάζει δηλαδή ως προϋπόθεση την παρουσία της τρόικας η οποία θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια task force η οποία θα έχει υπό συνεχή εποπτεία την ελληνική οικονομία.
Οπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει, υπό όρους, στην αγορά των παραπάνω τίτλων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, παρόλο που τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο). Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει επίσης να αυξηθεί ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη και να φθάσει κοντά στο ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ, που είναι κάτω από αλλά κοντά στο 2%.
Οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ ενίσχυσαν το θετικό κλίμα και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 6,38%.
Από το πρόγραμμα εξαγοράς των ομολόγων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, oι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ.

Σε εισπρακτική φάκα 200.000 αγρότες Το ΥΠΕΚΑ «παγώνει» για τρεις μήνες τα πρόστιμα εκπρόθεσμης απογραφής, ενώ περιμένει στη γωνία τους ιδιοκτήτες με βαριές καμπάνες και νέους κανόνες χρήσης νερού

Έντυπη Έκδοση 

ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΔΙΑ * ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Σε εισπρακτική φάκα 200.000 αγρότες

Το ΥΠΕΚΑ «παγώνει» για τρεις μήνες τα πρόστιμα εκπρόθεσμης απογραφής, ενώ περιμένει στη γωνία τους ιδιοκτήτες με βαριές καμπάνες και νέους κανόνες χρήσης νερού
Εισπρακτική παγίδα σε 200.000 αγρότες που χρησιμοποιούν γεωτρήσεις και πηγάδια, κυρίως για την άρδευση καλλιεργειών στήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω της υποχρεωτικής καταγραφής τους στο νεοσύστατο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ).
Πότισμα καλλιεργειών με πλαφόν κατανάλωσης και ογκοχρέωσηΠότισμα καλλιεργειών με πλαφόν κατανάλωσης και ογκοχρέωσηΕπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις της διαδικασίας, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής ανταπόκρισης των ενδιαφερομένων -μέχρι και χθες, που έληξε η τελευταία προθεσμία- να υποβάλουν αιτήσεις απογραφής των σημείων υδροληψίας στους δήμους της περιοχής τους, το υπουργείο Περιβάλλοντος αντέδρασε με μία φαινομενικά ευνοϊκή ρύθμιση, που όμως εξυπηρετεί τους ίδιους προκαθορισμένους και θεσμοθετημένους εισπρακτικούς στόχους.
Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Ταγαρά προωθήθηκε ήδη κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης για ένταξη σημείου υδροληψίας στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ύψους έως 5.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Ουσιαστικά παρατείνεται για άλλους τρεις μήνες, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, η προθεσμία της υποχρεωτικής απογραφής, με στόχο να πιαστούν σε εισπρακτική παγίδα όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Συγκεκριμένα, για τα αδήλωτα σημεία υδροληψίας στο νέο ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο αναπτύσσεται και τηρείται στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων δεν θα εκδοθεί άδεια λειτουργίας τους ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν βαριά πρόστιμα για αυθαίρετη χρήση.
Οσοι ιδιοκτήτες δηλώσουν τα σημεία υδροληψίας θα υποχρεωθούν να εκδώσουν εκ νέου άδεια λειτουργίας της γεώτρησης ή του πηγαδιού τους, αντιμετωπίζοντας από τις αρχές του 2015 νέους κανόνες τιμολόγησης του αρδευτικού νερού, με υποχρεωτική τοποθέτηση μετρητή και υψηλά τιμολόγια ογκοχρέωσης, που θα εκτινάξουν το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων στα ύψη. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν αυστηροί περιορισμοί στις διατιθέμενες ποσότητες νερού ανά σημείο υδροληψίας.
Η παγίδα
Το πρόβλημα καταγραφής των σημείων υδροληψίας παραμένει μετέωρο για πολλά χρόνια, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμάται πως συνολικά υπάρχουν στη χώρα μας 200.000 σημεία, εκ των οποίων περίπου 40.000, δηλαδή ποσοστό 20%, υπολογίζεται ότι είναι παράνομα, τα οποία επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να πιάσει στην «εισπρακτική φάκα».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος με τη χθεσινή ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι «την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής αίτησης για ένταξη σημείου υδροληψίας στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) σύμφωνα με την ΚΥΑ 145893/2014 (ΦΕΚ Β' 1212). Με την απόφαση που υπέγραψε ήδη ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, και προωθεί προς υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς, η εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο. Η αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετέπειτα αδειοδότηση. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος έχει ήδη παραταθεί μέχρι την 30-01-2015».
Οσοι λοιπόν δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα τις ιδιοκτησίες-χρήσεις μέχρι και το τέλος του έτους θα πληρώσουν από τη νέα χρονιά το πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης και θα αντιμετωπίσουν το «λουκέτο». Οι παράνομες γεωτρήσεις θα αντιμετωπίζονται κατά τη δήλωσή τους ως νέες υδροληψίες, έπειτα από την καταβολή προστίμου.
Για τον εντοπισμό των παράνομων γεωτρήσεων θα κινηθεί παράλληλα επιχείρηση καταγραφής τους με επιτόπιες έρευνες σε αγροτικές περιοχές της χώρας από κλιμάκια υπαλλήλων του ΙΓΜΕ, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια διαφυγής για τους ενδιαφερομένους. Μετά την αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ, απαιτείται η χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος, η προθεσμία της οποίας έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι αιτήσεις για άδεια θα κατατίθενται στους δήμους και θα εκδίδονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ολοι όσοι λαμβάνουν άδεια θα πρέπει να τοποθετήσουν στη γεώτρηση μετρητή ή υδρόμετρο και να εφαρμόσουν νέους κανόνες υδροληψίας. Τα πρόστιμα για παράνομη χρήση νερού ή απόληψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που ορίζει η άδεια κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 3.000 ευρώ.
Εξάντληση αποθεμάτων
Σημειώνεται ότι το 50%-60% του νερού που χρησιμοποιείται στη γεωργία προέρχεται από γεωτρήσεις. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προτάσσει το γεγονός ότι το πρόβλημα με τις παράνομες γεωτρήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως σε Θεσσαλία, Αργολικό κάμπο κ.ά., είναι μεγάλο και υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει ριζικά ο εδαφολογικός χάρτης.
Τονίζεται επίσης ότι η άνευ όρων εξάντληση των αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα προκαλεί καθίζηση του υπεδάφους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πλημμυρών. Παράλληλα τονίζεται ότι η χωρίς κανέναν έλεγχο εκμετάλλευση του νερού μπορεί να οδηγήσει σε λειψυδρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγροτικές καλλιέργειες. Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς, αφού ανέφερε ότι η επιχείρηση καταγραφής των σημείων υδροληψίας εντάσσεται σε μία νέα εθνική πολιτική για το νερό, τόνισε σε δήλωση του ότι:
«Η διαδικασία που ακολουθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις για την αδειοδότηση κάθε χρήσης και έργου αξιοποίησης των υδάτων αλλάζει. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην εκτενή χρήση των νέων τεχνολογιών. Για διευκόλυνση των πολιτών, και κυρίως των αγροτών μας, αποφασίσαμε να μην επιβάλλονται πρόστιμα για εκπρόθεσμη εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας μέχρι το τέλος του έτους. Κάθε μεγάλη αλλαγή απαιτεί μία περίοδο προσαρμογής. Η ηλεκτρονική αποτύπωση των γεωτρήσεων και γενικά των σημείων υδροληψίας που για πρώτη φορά διενεργείται στη χώρα είναι μία τέτοια μεγάλη αλλαγή. Ακολουθεί σύντομα η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης. Κάνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα όσα δεν κάναμε επί δεκαετίες στη χώρα. Στόχος μας είναι η ορθολογική και αειφορική διαχείριση του πολύτιμου υδάτινου πόρου μας, με παράλληλη διευκόλυνση των πολιτών».
** Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό μητρώο
Το ηλεκτρονικό μητρώο του ΕΜΣΥ αποτελείται τουλάχιστον από: α) το Γενικό Ευρετήριο σημείων υδροληψίας στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα ή οι επωνυμίες των χρηστών των νερών και τα στοιχεία που ορίζουν τα σημεία υδροληψίας. β) τον Ηλεκτρονικό Φάκελο, στον οποίο καταχωρίζονται και αρχειοθετούνται οι άδειες χρήσης νερού, οι αιτήσεις χορήγησης αδειών χρήσης καθώς και οι αιτήσεις εγγραφής στο ΕΜΣΥ. γ) τον Ψηφιακό Χάρτη, στον οποίο αποτυπώνονται οι συντεταγμένες των σημείων υδροληψίας ανά λεκάνη απορροής. Το ΕΜΣΥ τροφοδοτείται από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που συνδέονται υποχρεωτικά με το σύστημα βάσης γεωχωρικών δεδομένων, και εντάσσεται στην Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 23 του ν.3882/2010.
Για την επίτευξη των σκοπών του ΕΜΣΥ, το υπουργείο λέει ότι μπορεί με κανονιστικές πράξεις του υπουργού ΠΕΚΑ και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, να διασφαλίζεται η διασύνδεσή του με άλλα ειδικά μητρώα και δημόσια αρχεία.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ Σιγά μην… πληρώσουν Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των διαβεβαιώσεων εκ μέρους κύκλων του υπουργείου Οικονομικών ότι η ναυτιλιακή κοινότητα θα καταβάλει κανονικά την έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης και η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε χθες το βράδυ, απαλλάσσει επί της ουσίας τους εφοπλιστές.

01/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

Σιγά μην… πληρώσουν

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των διαβεβαιώσεων εκ μέρους κύκλων του υπουργείου Οικονομικών ότι η ναυτιλιακή κοινότητα θα καταβάλει κανονικά την έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης και η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε χθες το βράδυ, απαλλάσσει επί της ουσίας τους εφοπλιστές.
        
 
Των Αρτέμιδος Σπηλιώτη – Κώστα Τσάβαλου

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει στις 25 Απριλίου 2014 ότι οι εφοπλιστές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ έκτακτη εισφορά, με το υπουργείο Οικονομικών να επικαλείται τεχνικά προβλήματα τα οποία δεν επέτρεψαν να εισπραχθεί η εισφορά συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ
Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει στις 25 Απριλίου 2014 ότι οι εφοπλιστές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ έκτακτη εισφορά, με το υπουργείο Οικονομικών να επικαλείται τεχνικά προβλήματα τα οποία δεν επέτρεψαν να εισπραχθεί η εισφορά συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ
Η εθελοντική συνεισφορά τους, που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2013 και στη συνέχεια είχε μετατραπεί σε υποχρεωτική, ξαναβαφτίστηκε τελικώς εθελοντική, καθώς η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ενέδωσε στις ασφυκτικές πιέσεις των εφοπλιστών.

Επαφίεται στον πατριωτισμό τους

Πλέον εναπόκειται στον πατριωτισμό τους η καταβολή έκτακτης εισφοράς των 420 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας (2014-2017), εν αντιθέσει με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν τα φορολογικά υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, από το 2012 και η οποία αντί να καταργηθεί έγινε μόνιμη, με γλυκαντικό την όποια έκπτωση -αν αποφασιστεί- για το 2015.

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει στις 25 Απριλίου 2014 ότι οι εφοπλιστές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ έκτακτη εισφορά, με το υπουργείο Οικονομικών να επικαλείται τεχνικά προβλήματα τα οποία δεν επέτρεψαν να εισπραχθεί η εισφορά που αντιστοιχεί στο τρέχον έτος, συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομικών -επισήμως το υπουργείο δεν τοποθετήθηκε- ότι η εισφορά θα καταβληθεί κανονικά… ενεφανίσθη στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες τροπολογία με την οποία η εισφορά χαρακτηρίζεται και πάλι οικειοθελής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την είσπραξή της.

Οι πιέσεις των εφοπλιστών απέδωσαν καρπούς και οι όποιες διαφορές προκύψουν κατά τη διαδικασία απόδοσης της «οικειοθελούς οικονομικής παροχής» θα επιλυθούν στην έδρα των εφοπλιστών, δηλαδή στο Λονδίνο και όχι στην Ελλάδα. Οπως ορίζει η διάταξη «κάθε διαφορά, διένεξη ή διαφωνία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών (σ.σ. Δημόσιο – εφοπλιστές), η οποία δεν μπορεί να διευθετηθεί φιλικά εντός τριάντα ημερών» θα λύνεται οριστικώς και αποκλειστικώς με διαιτησία στο Λονδίνο, στην αγγλική γλώσσα.

Το συνυποσχετικό που υπογράφουν το Δημόσιο και οι 478 συμβαλλόμενοι (ναυτιλιακές εταιρείες με 2.800 πλοία με ελληνική σημαία και ελληνόκτητα) προβλέπει ότι το ποσό της οικειοθελούς οικονομικής παροχής για το 2014 θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αν και στην τροπολογία η ημερομηνία για κατάθεση των σχετικών δηλώσεων έχει παρέλθει (30 Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή χθες).

Προθεσμίες για… εθελοντές

Για τα επόμενα έτη θα πραγματοποιείται μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε έτους, ενώ για το 2017 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του ίδιου έτους προκειμένου να προσμετρηθεί στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό όλων των ετών υπερβεί απολογιστικά τα 420 εκατ. ευρώ, τότε η διαφορά με κοινή συμφωνία κυβέρνησης – ναυτιλιακής κοινότητας θα διατίθεται υπέρ του ειδικού σκοπού του κεφαλαίου της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η τρόικα ανοίγει τα χαρτιά της για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, ζητώντας εμμέσως νέα μέτρα σε βάρος των φορολογούμενων που βρίσκονται ακόμα στην ουρά για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.


Επιστροφή Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014 ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ Εθελοντική η υποχρεωτική εισφορά

Έντυπη Έκδοση 

ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ

Εθελοντική η υποχρεωτική εισφορά

Στους μισθωτούς και συνταξιούχους οριζόντιες μειώσεις, στους εφοπλιστές τα «στραβά μάτια». Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ενέδωσε στις πιέσεις των Ελλήνων εφοπλιστών, μετατρέποντας την υποχρεωτική συνεισφορά σε εθελοντική, επιμηκύνοντας την περίοδο αποπληρωμής της.
Το λόμπι των εφοπλιστών νίκησε, αφού η έκτακτη φορολόγηση θα γίνεται πλέον σε εθελοντική βάση, η οποία κυρώθηκε με τροπολογία. Η «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης έχει να κάνει και με την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, επί υπουργίας του, θεσμοθετήθηκε, στο σχέδιο νόμου για τη φορολογία ακινήτων, η υποχρεωτική «συνεισφορά» των εφοπλιστών.
Στο μεσοδιάστημα, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών είχε συναντήσεις στο μέγαρο Μαξίμου, αποσαφηνίζοντας ότι «ο κλάδος αρνείται να πληρώσει, κάνοντας λόγο για κατάφωρη συνταγματική εκτροπή».
Επίσης, οι εφοπλιστές είχαν δυσαρεστηθεί από το γεγονός ότι, για την τρέχουσα τριετία, προβλεπόταν σχεδόν τριπλασιασμός της φορολογικής υποχρέωσης όλων των πλοίων, υπό ελληνική, αλλά και υπό ξένη σημαία, των διαχειριζόμενων από εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα.
Τελικά, η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας έκαναν πίσω, αφού οι εφοπλιστές αρνούνταν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η αρχική συμφωνία μεγάρου Μαξίμου - Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για εθελούσια συνεισφορά ύψους 420 εκατ. ευρώ συνολικά για τα έτη 2014-17 (αρχικά ήταν έως το 2016).
Τελικά, η τροπολογία που ανέτρεπε το προηγούμενο νομοθέτημα της υπάρχουσας κυβέρνησης πέρασε σε νομοσχέδιο του... υπουργείου Παιδείας, με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης και της συνεισφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών στην οικονομία της χώρας, τονίζοντας ότι τίθεται συγκεκριμένος οικονομικός στόχος, ώστε στα επόμενα τέσσερα χρόνια να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 420 εκατ.
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με μια κραυγαλέα σκανδαλώδη ευνοϊκή ρύθμιση, για την οποία το κόμμα του έχει ζητήσει την απόσυρσή της και επιτέθηκε στον υπουργό Ναυτιλίας, κατηγορώντας τον ότι μιλά στη Βουλή ως εκπρόσωπος Τύπου των Ελλήνων εφοπλιστών, ταυτιζόμενος πλήρως με τα συμφέροντά τους.
«Οταν ζήτησα την απόσυρση της τροπολογίας, δεν περίμενα ότι ο υπουργός θα ερχόταν στη Βουλή εν είδει εκπροσώπου Τύπου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μη κάνοντας διάκριση του πολιτικού του ρόλου» ανέφερε ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας ότι «η φορολογία με βάση το τονάζ δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 80 εκατ., δηλαδή λιγότερα από όσα δίνουν σε παράβολα οι μετανάστες».

Επιστροφή Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 08:23 Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014 Πλαφόν 100 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία-εφορία

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Πλαφόν 100 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία-εφορία

Την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία σε 100 μηνιαίες δόσεις έχει αποδεχτεί η τρόικα ως μέγιστο αριθμό σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση συμφωνεί να υπάρχει «επίβλεψη ορθής εφαρμογής» της ρύθμισης από τους δανειστές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν γίνεται δεκτή η αρχική εισήγηση της ελληνικής πλευράς για 120 δόσεις και αναμένεται η πλήρης ανάλυση των επιπτώσεων της εφαρμογής του μέτρου στα δημοσιονομικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεδομένου ότι η συνολική ρύθμιση θα προβλέπει, παράλληλα, «κούρεμα» έως και στο 90% των προσαυξήσεων και των προστίμων.
(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Με νέο… τμήμα θα πιάσουν τους πλούσιους φοροφυγάδες Πενιχρά έως τώρα τα αποτελέσματα. Τη δομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου αλλάζει η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, αλλά το πρόβλημα είναι η πολιτική βούληση.

euro-xrimata


01/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με νέο… τμήμα θα πιάσουν τους πλούσιους φοροφυγάδες

Πενιχρά έως τώρα τα αποτελέσματα. Τη δομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου αλλάζει η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, αλλά το πρόβλημα είναι η πολιτική βούληση.
        
 
Του Κώστα Τσάβαλου

Το «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όλη μέρα κοσκινίζει» ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του ελέγχου των φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, όπου τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι από πενιχρά έως ανύπαρκτα.

Ενώ η κυβερνητική προπαγάνδα περί πάταξης της μεγάλης φοροδιαφυγής καλά κρατεί, στην πράξη έχουν προχωρήσει ελάχιστα είτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης είτε λόγω αδυναμίας του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ελέγχων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) πάντως θεωρεί ότι… φταίει η δομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), γι’ αυτό και από τις 8 Οκτωβρίου προχωράει σε αλλαγές συστήνοντας (εντός του Κέντρου) νέο αυτοτελές τμήμα ελέγχου το οποίο θα επικεντρωθεί στους φορολογούμενους για τους οποίους ασκείται παραγγελία ελέγχου από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Οι τρεις στόχοι

Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής γραμματέως Δ.Ε., Αικατερίνης Σαββαΐδου, σκοπός του νέου αυτοτελούς τμήματος ελέγχου θα είναι:

1. Η διενέργεια φορολογικού ελέγχου φυσικών προσώπων όλης της επικράτειας, κατόπιν παραγγελιών του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.

2. Η αποτελεσματική και αποδοτική διενέργεια όλων των τύπων ελέγχου, με την ορθή και ποιοτική εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου, σύμφωνα με τα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Ελέγχων.

3. Η τήρηση των ελεγκτικών προτύπων που έχουν εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Ελέγχων και η εφαρμογή σύγχρονων βέλτιστων πρακτικών ελέγχου, καθώς και των διαδικασιών, των κανόνων και των οδηγιών που έχουν τεθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Αυτοτελή τμήματα

Το ΚΕΦΟΜΕΠ θα διαρθρώνεται πλέον σε δύο υποδιευθύνσεις και σε 14 τμήματα, από τα οποία τα τρία θα είναι αυτοτελή. Πρόκειται για το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου, το Αυτοτελές Τμήμα Δικαστικού και Νομικής Υποστήριξης, στο οποίο θα λειτουργεί Γραφείο Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων, αλλά και το Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης.

Οπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έως τώρα οι έλεγχοι μεγάλου πλούτου απέδωσαν ελάχιστα στα έσοδα του Δημοσίου. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου είχαν γίνει μόλις 479 έλεγχοι, από τους οποίους βεβαιώθηκαν 184,1 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 46,8 εκατ. ευρώ (ποσοστό 25,4%).