Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ «Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάλι πάνω από την Ελλάδα»

ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάλι πάνω από την Ελλάδα»

«Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάλι πάνω από την Ελλάδα»

Στο "θετικό κλίμα" που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για την Ελλάδα στο Eurogroup και στα όσα μένει ακόμα να γίνουν από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά της η βελγική εφημεριδα Le Soir.
«Το ψυχόδραμα και οι θυελλώδεις συναντήσεις έχουν πια ξεχαστεί», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι μετά το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς για την Αθήνα, και ενώ (το τελευταίο διάστημα) το ελληνικό ζήτημα έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, το κλίμα των συζητήσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Ευρωπαίων εταίρων τους έχει γίνει θετικό και σχεδόν ζεστό.
Επισημαίνει, επίσης, ότι για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, η Αθήνα οφείλει να εκπληρώσει ακόμα τέσσερα σημαντικά καθήκοντα: μία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ένα πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο που να συμβαδίζει με τους συμφωνηθέντες στόχους, μία μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την υλοποίηση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Αναφορικά με το ελληνικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η εφημερίδα παραθέτει τις θετικές εντυπώσεις που προκάλεσε. Συγκεκριμένα, μία πηγή από το Eurogroup χαρακτηρίζει το σχέδιο «φιλόδοξο», ενώ μία άλλη ευρωπαϊκή πηγή προσθέτει χαμογελώντας ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο, στη σύνταξη του οποίου είναι φανερό ότι συνέβαλλαν φίλοι» -μία ρητή αναφορά, κατά τον συντάκτη του κειμένου στη Γαλλία, η οποία αποτελεί οδηγό και σύμμαχο της Ελλάδας, γεγονός που δεν κρύβει η ελληνική ηγεσία.
Συνεχίζοντας στο θέμα του ασφαλιστικού, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκίνησε περιοδεία, προκειμένου να επηρεάσει τους ομολόγους του (κυρίως στο Βορρά: την Ολλανδία, τη Φιλανδία και τη Γερμανία) και να «πουλήσει» τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ενώ παράλληλα, και πιο διακριτικά, απεσταλμένοι της κυβέρνησης έκαναν το ίδιο με άλλους σημαντικούς παράγοντες και κυρίως τον Τύπο. Αυτό που εξηγούν οι Έλληνες συνομιλητές, αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι ότι «δεν θα μειώσει η ελληνική κυβέρνηση για 12η φορά τις συντάξεις, αυξάνοντας περισσότερο την ύφεση, αλλά η εν λόγω μεταρρύθμιση θα υπερβεί κατά πολύ τις απαιτήσεις των εταίρων και θα σαρώσει το παλιό καθεστώς, του οποίου κύριο χαρακτηριστικό ήταν η ευνοιοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις».
Ολοκληρώνοντας και αφού περιγράψει συνοπτικά τα όσα προβλέπει η ελληνική πρόταση για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, η βελγική εφημερίδα αναφέρεται στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν, ήτοι στην έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει, είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ούτως ώστε στα μέσα Φεβρουαρίου να υιοθετηθεί από τη Βουλή η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Ως επίσημη προθεσμία, καταλήγει, έχει οριστεί η 23η Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι η Αθήνα θα έχει να αντιμετωπίσει προθεσμίες πληρωμής που απαιτούν την καταβολή νέων δόσεων από το πρόγραμμα διάσωσης. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, την ίδια χρονική περίοδο, και με την επίσημη επιστροφή του ΔΝΤ, θα ξεκινήσει και η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους καταλήγει η Soir.
Από την άλλη -και σε εντελώς άλλο μήκος κύματος- η ολλανδόφωνη εφημεριδα De Tijd βλέπει «μαύρα σύννεφα να συγκεντρώνονται πάλι πάνω από την Ελλάδα». Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι μετά από έξι μήνες όπου επικρατούσε μια σχετική νηνεμία, πυκνώνουν εκ νέου οι ανησυχίες γύρω από την Ελλάδα. Απ’ ό,τι φαίνεται, παρατηρεί η εφημερίδα, οι δαίμονες δεν έχουν εξαφανιστεί καθώς τον Φεβρουάριο η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει εκ νέου προβλήματα ρευστότητας.
Επισημαίνεται, ωστόσο, πως η μεγαλύτερη διαφορά που θα μπορούσε να διακρίνει κανείς κατά το χτεσινό Eurogroup συγκριτικά με προγενέστερα, έχει να κάνει με το ύφος. Την περασμένη χρονιά, εξηγεί η εφημερίδα De Tijd, ο πληθωρικός Γιάνης Βαρουφάκης με τις συνεχείς δηλώσεις του δεν άφηνε πολλά περιθώρια για την αναζήτηση λύσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τώρα όμως με την παρουσία του χαμηλών τόνων Ευκλέίδη Τσακαλώτου που τον διαδέχτηκε, οι συζητήσεις είναι πλέον πιο παραγωγικές.
Η νηνεμία, όμως, αυτή που επικρατεί στο μέτωπο της Ελλάδας δεν είναι παρά φαινομενική, εκτιμά η εφημερίδα, καθώς ναι μεν η Αθήνα έφτασε το περασμένο καλοκαίρι σε συμφωνία με τους δανειστές, εντούτοις αρκετά σημεία της είναι θολά.
Η De Tijd αναφέρεται, τέλος, και στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ προς τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας πως η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα του ασκήσει πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε μια «φιλόδοξη» μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αναφορικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, η Κ. Λαγκάρντ σημείωσε, όπως αναφέρεται, ότι δεν γνωρίζει προς το παρόν πώς θα είναι στην πράξη. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, αναμένει διευκρινιστικά στοιχεία προκειμένου να καταγράψει τις παρατηρήσεις της.
Σε ό,τι εξάλλου αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, η Γαλλίδα πολιτικός δεν θέλησε, κατά τη De Tijd, να ανοίξει αυτή τη στιγμή τα χαρτιά της, παραπέμποντας τις σχετικές αποφάσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Δεν παρέλειψε ωστόσο, όπως αναφέρεται, να καταστήσει σαφές ότι έχει θέσει δύο σημαντικούς όρους που έχουν να κάνουν με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και την αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο κινείται αυτή τη στιγμή σε πολύ υψηλά επίπεδα και πρέπει να γίνει βιώσιμο καθότι λειτουργεί ανασταλτικά για την οικονομική ανάκαμψη.

 

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG Οι δύο όροι της Λαγκάρντ για να παραμείνει το ΔΝΤ - Ισως το β' τρίμηνο η απόφαση για Ελλάδα

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG

Οι δύο όροι της Λαγκάρντ για να παραμείνει το ΔΝΤ - Ισως το β' τρίμηνο η απόφαση για Ελλάδα

Οι δύο όροι της Λαγκάρντ για να παραμείνει το ΔΝΤ - Ισως το β' τρίμηνο η απόφαση για Ελλάδα

Αποκλείει, για την ώρα, το ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο γ΄πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην Sueddeutsche Zeitung, καθώς, όπως επισημαίνει, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις, της βιωσιμότητας του χρέους και της ολοκλήρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Η κυρία Λαγκάρντ, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Η ίδια, πάντως, δηλώνει ότι θεωρεί μεγαλύτερη πρόκληση την προσφυγική κρίση.
Η κ. Λαγκάρντ προς το παρόν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο γ΄πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και στην ερώτηση αν το ΔΝΤ, όπως επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, θα διαθέσει περαιτέρω κεφάλαια, παραπέμπει σε σαφείς προϋποθέσεις. «Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», δηλώνει. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα «πρέπει να είναι πραγματικά φιλόδοξα», τονίζει και προσθέτει ότι η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι «πρέπει να είναι βιώσιμο το συνολικό χρέος της Ελλάδας».
Το χρέος, συνεχίζει, πρέπει «να οργανωθεί εκ νέου και να αναδιαρθρωθεί. Πρέπει να είναι βιώσιμο και δεν επιτρέπεται να επιβαρύνει την οικονομία». Μέχρι τώρα, αναφέρει, δεν εκπληρώνεται καμία από τις δύο προϋποθέσεις. «Ναι, η Ελλάδα άρχισε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος. Κοιτάζουμε, παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας» δηλώνει. Το ΔΝΤ «βλέπει μια πολιτική διαδικασία στην Αθήνα, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016» συνεχίζει η κ. Λαγκάρντ.
Εάν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, πόσα χρήματα θα δώσει το ΔΝΤ, ερωτάται η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, για να απαντήσει γελώντας: «Μέχρι τώρα δεν έχουμε αποφασίσει σχετικά με το οικονομικό πλαίσιο μιας περαιτέρω συμμετοχής». Ίσως τα 16 δισεκατομμύρια που έχουν απομείνει από τα προηγούμενα προγράμματα, επιμένουν οι δημοσιογράφοι, αλλά η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει: «Αυτά είναι τα ‘απομεινάρια'».
Στις 21 Ιανουαρίου η κυρία Λαγκάρντ θέλει να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ήδη την Τετάρτη επισκέφθηκε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ακριβώς την ίδια μέρα βρισκόταν ένα στέλεχος του ΔΝΤ στην γερμανική πρωτεύουσα, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει ότι αν το ΔΝΤ απορρίψει την συμμετοχή του, θα έρθει σε δύσκολη θέση ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος, μαζί με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ είχαν υποσχεθεί ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Αθήνα μόνο εάν παραμείνει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ.
Στο ΔΝΤ όμως, επισημαίνεται, «θεωρούν ότι οι προϋποθέσεις είναι σχεδόν ανέφικτο να εκπληρωθούν». Η Αθήνα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ετησίως για πολλές δεκαετίες, προκειμένου το χρέος της να καταστεί βιώσιμο χωρίς «κούρεμα», σημειώνει η εφημερίδα. «Οι οικονομολόγοι του Ταμείου αμφιβάλλουν αν το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να πειστεί για έναν τόσο ασυνήθιστο ρυθμό ανάπτυξης», τονίζεται. Παρόμοια είναι η άποψη και για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν συνολικά το 6-7% του ΑΕΠ. «Καθώς η κυβέρνηση του Α.Τσίπρα αρνείται να φορολογήσει περισσότερο τους πλούσιους και οι γενικοί φόροι παραμένουν υψηλοί, απομένει μόνο να περικοπούν οι δαπάνες για τις συντάξεις. Το ελληνικό κράτος διαθέτει ετησίως περίπου το 10% των εσόδων του στα συνταξιοδοτικά ταμεία, προκειμένου να καλύψει τις συντάξεις. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται να περικόψει αυτή την εκταμίευση. Ακόμη και αυτό ενοχλεί. Και μόνο η Αθήνα μπορεί να το αλλάξει» καταλήγουν οι συντάκτες.
Η κυρία Λαγκάρντ όμως, στην πρώτη συνέντευξή της για το 2016, μια κρίσιμη χρονιά και για το ΔΝΤ και προσωπικά για την ίδια, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού ολοκληρώνεται η πρώτη θητεία της ως επικεφαλής του Ταμείου και σύντομα θα αποφασιστεί εάν θα ανανεωθεί ή όχι, θεωρεί ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση την παγκόσμια προσφυγική κρίση και το αν τα 188 μέλη του ΔΝΤ θα συνεχίσουν να βρίσκονται οικονομικά δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση. «Η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θέλουμε να δούμε», δηλώνει και προσθέτει ότι για την ώρα κάθε χώρα κοιτάζει μόνο στο δικό της πεδίο, «αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα προβλήματα» και κάθε κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στο πώς θα αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται ενώπιον των δικών της συνόρων. «Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος (του προβλήματος)», προειδοποιεί και σημειώνει ότι «γίνονται πολύ λίγα», καθώς «κάθε κυβέρνηση και κάθε οργάνωση οφείλει να εξετάσει πώς μπορεί να αντεπεξέλθει προκειμένου να μετριάσει την κρίση», ενώ είναι απαραίτητη η κοινή δράση. «Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, πολυμερών διαπραγματεύσεων και παράλληλα χρηματοπιστωτικής και οικονομικής στήριξης. «Το ΔΝΤ βοηθά εντός των δυνατοτήτων του», εξηγεί. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα παρουσιάσει μια μελέτη για την προσφυγική κρίση: «Έχουμε μελετήσει τα κύματα των προσφύγων, τις αιτίες, το κόστος και τα οφέλη και ποια επίδραση έχουν για την δημόσια οικονομία», αναφέρει. Η ίδια πιστεύει ότι «είναι καιρός για μια ευρύτερη, μεγάλη πρωτοβουλία του ΟΗΕ υπό τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι-Μουν. «Μπορούμε να διευθετήσουμε την προσφυγική κρίση μόνο από κοινού, χρειαζόμαστε πρώτα ειρήνη. Κατόπιν πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και να προωθήσουμε την ανάπτυξη», συμπληρώνει και προειδοποιεί ότι το προσφυγικό ρεύμα θα συνεχιστεί και το 2016. Μόνο αν σημειωθεί επιτυχία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός (των προσφύγων) από την Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν. Αν αυτό δεν συμβεί, η κυρία Λαγκάρντ αναμένει ότι θα έλθουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και από την Αφρική. Η ίδια πρόσφατα επισκέφθηκε τη Νιγηρία και το Καμερούν, το οποίο υποδέχεται χιλιάδες πρόσφυγες παρά το γεγονός ότι και το ίδιο είναι μια φτωχή χώρα, με 1500 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα. «Σε μας (ενν. στην Ευρώπη), το αντίστοιχο μέγεθος είναι πάνω από 45.000 δολάρια. Δεν θέλουν όμως όλοι να έρθουν στην Ευρώπη», διευκρινίζει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, αλλά όλοι βρίσκονται σε κατάσταση φυγής. «Όσο διαρκούν οι στρατιωτικές συγκρούσεις και οι κρίσεις, θα φεύγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Και όταν δεν υπάρχει οικονομική προοπτική, θα υπάρχουν και οι οικονομικοί πρόσφυγες», προσθέτει.

ΠΕΡΥΣΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ 116.168 ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Σχέδιο για τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. με το... μήνα

ΠΕΡΥΣΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ 116.168 ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Σχέδιο για τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. με το... μήνα

Σχέδιο για τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. με το... μήνα

Της Μαρίας Βουργάνα
Ράλι... έκανε το 2015 η αγορά του αυτοκινήτου δίνοντας «ανάσα» και στα έσοδα του Δημοσίου. Πέρυσι κυκλοφόρησαν 116.168 νέα αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα του εξωτερικού) έναντι 102.359 το 2014, με τα καινούργια οχήματα να ανέρχονται σε 81.471 (αύξηση 7%), στοιχείο που αποτυπώνεται και στα τέλη κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα αυτοκίνητα που προμηθεύτηκαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 ήταν κατά 100.578 περισσότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Συνολικά πληρώθηκαν τέλη κυκλοφορίας του 2016 για 5.412.900 οχήματα έναντι 5.312.900 οχημάτων που είχαν προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.
Στα ταμεία του Δημοσίου εισέρρευσαν συνολικά 1,071 δισ. ευρώ από την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας, ποσό που είναι αυξημένο κατά 8,283 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας που είχαν καταβληθεί για το έτος 2015. Τα έσοδα που θα είχε εισπράξει το Δημόσιο θα ήταν περισσότερα αν μέχρι την περασμένη Παρασκευή 8 Ιανουαρίου που έληξε η προθεσμία δεν είχαν τεθεί σε ακινησία 114.000 αυτοκίνητα κυρίως μεγάλου κυβισμού, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να πληρώσουν τα νέα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και για να γλιτώσουν από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στις εφορίες.
Τέλη κυκλοφορίας με το τρίμηνο
 Πάντως το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που προωθεί στη Βουλή σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων από ένα μήνα έως τρεις μήνες με καταβολή των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο διάστημα.
Πέρυσι αν κάποιος είχε καταθέσει πινακίδες, μπορούσε στη διάρκεια του έτους να τις πάρει πίσω καταβάλλοντας τόσα δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, όσοι οι μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.
Με το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ 2.500 κυβικών το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004, και κατέθεσε στο τέλος Δεκεμβρίου στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του, θα μπορεί να τις πάρει πίσω, για παράδειγμα, μόνο για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, καταβάλλοντας 210 ευρώ (αντί για 840 ευρώ σε ετήσια βάση).
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η νομοθετική πρωτοβουλία για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 αποδείχθηκε θετική για τους πολίτες και τα δημόσια έσοδα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τέλη κυκλοφορίας του 2016 προμηθεύτηκαν επιπλέον 100.578 οχήματα και εισπράχθηκαν επιπλέον 8,283 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως τα οχήματα που προμηθεύτηκαν τέλη κυκλοφορίας για το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν κατά 59.874 λιγότερα και υπήρξε μείωση στα έσοδα του Δημοσίου κατά 17,227 εκατ. ευρώ.

ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,918 δισ. ευρώ στα έσοδα του 2015 - ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΟΑ 2,2 ΔΙΣ. ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ «Θηλιά» οι φόροι - Εξαντλήθηκαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,918 δισ. ευρώ στα έσοδα του 2015

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,918 δισ. ευρώ στα έσοδα του 2015

Υπέρβαση εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός του 2015 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το πλεόνασμα των εσόδων φέρνει ιδιαίτερη ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Επί πλέον ενισχύει τις ελπίδες της κυβέρνησης να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και ο προϋπολογισμός του 2015.
Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης καθώς δημιουργεί περιθώρια ευελιξίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί την τριετία 2016-2018.
Αναλυτικά, σύμφωνα από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προκύπτει ότι το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015, σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,267 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,872 δισ. ευρώ το 2014 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,257 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο το έλλειμμα της γενική κυβέρνησης ανήλθε σε 3,533 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,697 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και αναθεωρημένου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 2,573 δισ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51,418 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,673 δισ. ευρώ ή 3,2 % έναντι του στόχου. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απόκλιση αυτή οφείλεται στα μη εισπραχθέντα έσοδα από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFA's & SMP's) ύψους 3,591 δισ. ευρώ, τα οποία ούτως ή άλλως δεν υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ορισμό του Προγράμματος. Συνεπώς προκύπτει υπερεκτέλεση των εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισ. ευρώ. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 46,586 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,032 δισ. ευρώ ή 4,2 % έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Η απόκλιση, όπως αναφέρθηκε οφείλεται στην ανωτέρω υστέρηση των εσόδων από ANFAs & SMPs, που εν μέρει αντισταθμίζεται από την υπερεκτέλεση σε άλλες κατηγορίες εσόδων.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,921 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 4,832 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 359 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Σε ότι αφορά τον Δεκέμβριο του 2015, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 6,481 δισ. ευρώ. Σημειώνεται όμως ότι δεν εισπράχθηκαν τα έσοδα από ANFAs & SMPs, ύψους 1,724 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5,556 δισ. ευρώ. Τα έσοδα ΠΔΕ για το μήνα Δεκέμβριο ανήλθαν σε 926 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κυρίως λόγω αυξημένων προκαταβολών για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Οι επιστροφές εσόδων σε ταμειακή βάση για τον Δεκέμβριο 2015 ανήλθαν σε 336 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το 2015 ανήλθαν στα 54,951 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,545 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 719 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 626 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 6,406 δισ. ευρώ δηλαδή πραγματοποιήθηκε το σύνολο του στόχου.
Ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8,770 δισ. ευρώ καλύπτοντας κατά το μεγαλύτερο μέρος την υστέρηση του 11μήνου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6,060 δισ. ευρώ ενώ οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,710 δισ. ευρώ.

EUROSTAT

Στο 39% του ΑΕΠ τα έσοδα από τη φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα το 2014

Στο 39% του ΑΕΠ τα έσοδα από τη φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα το 2014

Στο 39% έφτασαν το 2014 τα φορολογικά έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 33,5% ενώ το 2013 ήταν 38,3%. Η αναλογία φορολογικών εσόδων και κοινωνικών εισφορών έναντι του ΑΕΠ ανήλθε στο 40% σε επίπεδο ΕΕ και στο 41,5% σε επίπεδο ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στη Δανία (50,8%), στο Βέλγιο (47,9%) και στη Γαλλία (47,9%), ενώ το μικρότερο στη Ρουμανία (27,7%), στη Βουλγαρία (27,8) και στη Λιθουανία (28%).
Σε σχέση με το 2013, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Δανία (από 48,1% σε 50,8%) και στην Κύπρο (από 31,6% σε 32,2%). Αντίθετα, μείωση της αναλογίας σημειώθηκε στην Τσεχία (από 34,8% σε 34,1%) και στη Βρετανία (από 34,9% σε 34,4%).
Το 2014, οι φόροι στην παραγωγή και τις εισαγωγές αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων στην ΕΕ (που αντιστοιχεί στο 13,6% του ΑΕΠ), ενώ ακολουθούν οι καθαρές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (13,4%) και οι φόροι εισοδήματος και πλούτου (12,8%). Διαφορετική ήταν η κατάσταση σε επίπεδο ευρωζώνης, όπου τα φορολογικά έσοδα από τις καθαρές κοινωνικές εισφορές έφτασαν στο 15,5%, οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές στο 13,3% και τέλος οι φόροι στο εισόδημα και στον πλούτο στο 12,5%.
Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων προήλθε από τους φόρους στην παραγωγή και στις εισαγωγές (15,7%) και ακολουθούν οι καθαρές κοινωνικές εισφορές (13,4%) και τέλος οι φόροι στο εισόδημα και στον πλούτο (9,7%).
ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΟΑ 2,2 ΔΙΣ. ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

«Θηλιά» οι φόροι - Εξαντλήθηκαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Θηλιά» οι φόροι - Εξαντλήθηκαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Της Μαρίας Βουργάνα
Φόροι και χρέη «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και προκαλούν ασφυξία στην αγορά. Οι απανωτές αυξήσεις φόρων και η επιβολή νέων φόρων και «έκτακτων» εισφορών που τελικά αποδείχθηκαν μόνιμου χαρακτήρα την τελευταία εξαετία, στα χρόνια των Μνημονίων, «γονάτισαν» κυριολεκτικά τους φορολογουμένους και εξάντλησαν τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλους φόρους. Κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται στην «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα οποία αγγίζουν τα 84 δισ. ευρώ. Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. Οι φόροι που επιβλήθηκαν έγιναν ληξιπρόθεσμα χρέη, στοιχείο που αποτυπώνεται και στην πορεία των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Το 2015 οι καθαρές εισπράξεις από τις εφορίες και τα τελωνεία διαμορφώθηκαν στα 46,414 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 0,08% ή μόλις κατά 39 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 46,375 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι μηδαμινή, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο και μετά οι φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ισχυρή φοροκαταιγίδα.
Ωστόσο, αν δεν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές φόρων που ήταν λιγότερες κατά 660 εκατ. ευρώ πέρυσι τότε τα συνολικά έσοδα του 2015 ανήλθαν σε 49,335 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 1,24% ή 621,03 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις συνολικές εισπράξεις του 2014.
Το 2015 η κυβέρνηση επέβαλε σκληρά φορο-μέτρα τα οποία ουσιαστικά έφεραν στα δημόσια ταμεία μόνο 39 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, πέρυσι οι φορολογούμενοι είδαν:
Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που οδήγησαν σε ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, σε έτοιμα γεύματα που σερβίρονται από καταστήματα μαζικής εστίασης, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στη διαμονή στα ξενοδοχεία και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.
2 Κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε έξι νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).
Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, αεροσκάφη αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.
Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των πέντε μέτρων.
Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% για τους αγρότες αναδρομικά από τη χρήση του 2014.
Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 80% σε 100% για τις επιχειρήσεις αναδρομικά από τη χρήση του 2014.
Μείωση κατά 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντήζελ που χρησιμοποιούν οι αγρότες.
9 «Κούρεμα» του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά με τη θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, πριν καν εφαρμοστούν οι νέες επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού από τις οποίες αναζητούνται για φέτος επιπλέον έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλέον οι φορολογούμενοι, που όλο και λιγότεροι πληρώνουν φόρους όπως πιστοποιούν και τα στοιχεία των ληξιπροθέσμων χρεών, δεν έχουν καμία «σανίδα σωτηρίας» παρά μόνο την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να ρυθμίσουν πρόσκαιρα τις οφειλές τους. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι κάθε μήνα μεγαλώνει και ο αριθμός των φορολογουμένων που χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Καλός μήνας ο Δεκέμβριος
Ο Δεκέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τις δημόσιες εισπράξεις. Οι φορολογούμενοι έκαναν το «πατριωτικό καθήκον» τους πληρώνοντας την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τη δόση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Οι καθαρές εισπράξεις του Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 5,468 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12,22% ή 595,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 που είχαν διαμορφωθεί στα 4,873 δισ. ευρώ.


ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ Αποκάλυψη! Η ΕΥΠ φρουρούσε το Νομισματοκοπείο για να αποτρέψει εισβολή

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ

Αποκάλυψη! Η ΕΥΠ φρουρούσε το Νομισματοκοπείο για να αποτρέψει εισβολή

Αποκάλυψη! Η ΕΥΠ φρουρούσε το Νομισματοκοπείο για να αποτρέψει εισβολή

Mε φρουρά της ΕΥΠ επιχείρησε να αποτρέψει η κυβέρνηση τα σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο στις δραματικές μέρες του περασμένου καλοκαιριού, όταν διακυβευόταν η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές, και απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του Tvxs.gr, ο πρωθυπουργός όταν πληροφορήθηκε ότι υπήρχε σχέδιο να «απαλλοτριωθούν» τα χρηματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος που φυλάσσονται στο Νομισματοκοπείο σήμανε συναγερμό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Με εντολή Τσίπρα, η ΕΥΠ ανέλαβε τότε να φρουρεί το Νομισματοκοπείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Νομισματοκοπείο υπήρχαν τότε αποθέματα σε ρευστό ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται, στη πραγματικότητα, για το χρηματικό απόθεμα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εφοδιάζει τις ελληνικές τράπεζες, πάντοτε κατόπιν εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το σχέδιο δέσμευσης των συγκεκριμένων αποθεμάτων είχε στόχο να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για να καλυφθούν ― για μικρό χρονικό διάστημα – οι πληρωμές μισθών και συντάξεων, μετά την επιβολή των capital controls και έως ότου γίνει η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.
Κυβέρνηση: «Ουδέν σχόλιο»
Κυβερνητικές πηγές, στις οποίες το tvxs.gr έθεσε τις πληροφορίες για τη φρούρηση του Νομισματοκοπείου από την ΕΥΠ απάντησαν: «Ουδέν σχόλιο».
Η κινητοποίηση της ΕΥΠ εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο σχέδιο προληπτικής ασφάλειας που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση των εισηγήσεων για έξοδο από το ευρώ και μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.
Το περίφημο σχέδιο τόσο για την έφοδο στο Νομισματοκοπείο, όσο και για την δημιουργία άτυπου διπλού νομίσματος, επιβεβαίωσε και επανέφερε στο προσκήνιο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με την συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στο ΣΚΑΪ:  «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους».
Οι δηλώσεις Στουρνάρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη.
Το σχέδιο μετάβασης σε εθνικό νόμισμα
Στις θυελλώδεις, ωστόσο, εκείνες ημέρες του περασμένου Ιουλίου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρετο να είχε αναφερθεί στην χρησιμοποίηση των αποθεμάτων της Τραπεζας της Ελλάδος ως μέσου προς τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, μιλώντας σε εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας.
Η εκδήλωση είχε γίνει στις 14 Ιουλίου και, εκεί, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρετο να είχε παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και είχε πει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα της Τραπεζας της Ελλάδος – τα οποία προσδιόριζε στα 22 δισ. ευρώ – ως «γέφυρα» για την πληρωμή μισθών και συντάξεων μέχρι να τυπωθεί το νέο εθνικό νόμισμα.
Ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε αντιδράσει έντονα στα σχετικά δημοσιεύματα, με συνεργάτες του να χαρακτηρίζουν «αθλιότητες» τις πληροφορίες περί κατάληψης του Νομισματοκοπείου.
Λίγες ημέρες αργότερα, πάντως, στις 25 Ιουλίου, στο σχέδιο εφόδου στο Νομισματοκοπείο είχαν αναφερθεί και οι Financial Times κάνοντας λόγο για «κρυφό πλάνο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, που είχαν καταστρώσει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας». Η εφημερίδα δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συγκέντρωση της Αριστερής Πλατφόρμας στις 14 Ιουλίου είχε προτείνει την έφοδο στο Νομισματοκοπείο, την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη και την δέσμευση των 22 δισ. ευρώ που εκτιμούσε ότι βρίσκονταν εκεί.
Πηγή: Tvxs.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ Σενάριο για μια μεγάλη ανατροπή στα capital controls - Τι θα αλλάξει στις αναλήψεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Σενάριο για μια μεγάλη ανατροπή στα capital controls - Τι θα αλλάξει στις αναλήψεις

Σενάριο για μια μεγάλη ανατροπή στα capital controls - Τι θα αλλάξει στις αναλήψεις

Προαναγγελία ευνοϊκών αλλαγών στα capital controls αποτελεί το ρεπορτάζ της κυβερνητικής «Αυγής»; Αν ισχύουν οι πληροφορίες τότε εντός των επόμενων ημερών οι πολίτες θα μπορούν να «σηκώσουν» περισσότερα χρήματα κάθε εβδομάδα.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, με απόφαση του ΥΠΟΙΚ και από μέρα σε μέρα αναμένεται να αλλάξει το καθεστώς ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ και γκισέ με την καθιέρωση προσωποποιημένου 7ημέρου για τους καταθέτες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες:
1. Για νέα αύξηση του ορίου ανάληψη από τα ATM’s  και τα γκισέ των τραπεζών στο πλαίσιο χαλάρωσης των capital controls φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση ώστε να αυξήσει έστω και μερικώς τη ρευστότητα στην οικονομία. Οι πληροφορίες μιλούν για αύξηση του ορίου από 420 ευρώ εβδομαδιαία να μπορεί να προχωράει σε ανάληψη 500 ευρώ. Για τον σκοπό αυτόν θα εκδοθεί σχετική απόφαση.
2. Η οποία θα προβλέπει ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την αλλαγή και του καθεστώτος ανάληψης των μετρητών με την καθιέρωση ατομικού ανά καταθέτη 7ήμερου. Ετσι ενώ ο καταθέτης μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη μετρητών οποιαδήποτε μέρα μέσα στην εβδομάδα και η επόμενη εβδομάδα του ξεκινάει από τα ξημερώματα της Παρασκευής παγίως, με τη νέα απόφαση αν ο καταθέτης προχωρήσει σε ανάληψη την οποιαδήποτε μέρα μέσα στην εβδομάδα, την ίδια μέρα της επόμενης εβδομάδα θα μπορεί να επαναλάβει την ανάληψη αυτήν. Βεβαίως σε αυτήν την περίπτωση μένει να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της τμηματικής ανάληψης του ποσού των 420 ευρώ ή  όποιου άλλου ποσού τελικώς ισχύσει.
Τι ισχύει σήμερα με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς:
1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;
Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας (κάθε Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατʼ ανώτατο όριο.
2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;
ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.
3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.
4. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες


Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 16:21

UPD:16:23

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις του κατά του σχεδίου για το ασφαλιστικό μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί και άλλοι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.
Αυτό αποφασίστηκε σε κοινή συνάντηση των φορέων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Νίκης 4), όπου επίσης επιβεβαιώθηκε «η εναντίωση όλων με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ακόμη και μετά τις "διαρροές" για, επουσιώδεις στην πραγματικότητα, βελτιώσεις».
Όπως επισημαίνουν οι φορείς, η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 75% από φέτος και 100% από του χρόνου κ.λπ.).
Τονίζουν ότι «η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των "γκρίζων" ζωνών της οικονομίας».
Χαρακτηρίζουν μάλιστα οριακή την κατάσταση για τη συντριπτική πλειονότητα των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. 
Οι επιστημονικοί φορείς: 
  • Ζητούν από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να διοργανώσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία αναλογιστικών μελετών
  • Συμμετέχουν στις συζητήσεις της επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το ασφαλιστικό μέσω εκπροσώπων/εμπειρογνωμόνων
  • Καλούν τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 19/1/2016, ώρα 12:30μμ, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Νίκης 4, Αθήνα)
  • Καλούν όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε συνάντηση εργασίας για το ασφαλιστικό
  • Καλούν όλους τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν στην κοινή πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 21/1/2016 και ώρα 11.30, με σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και συμφώνησαν στα ανωτέρω Πρόεδροι, μέλη των διοικήσεων και εκπρόσωποι από τους φορείς:
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενώ παρακολούθησαν τις συζητήσεις εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Ένας τραπεζικός και πέντε υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ κατηγορούμενοι για δωροληψία

Ένας τραπεζικός και πέντε υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ κατηγορούμενοι για δωροληψία

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 20:19
 
UPD:21:55
Menelaos Myrillas / SOOC/Menelaos Myrillas
Για την υπόθεση αναμένονται ανακοινώσεις από την Αστυνομία, ενώ έρευνα διεξάγεται και από την Εθνική Τράπεζα.
Πέντε υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και ένας τραπεζικός υπάλληλος ο οποίος και συνελήφθη, περιλαμβάνονται σε ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε από τις αρχές, με την κατηγορία της δωροληψίας.
Για την ίδια υπόθεση κατηγορούμενη βρίσκεται και μία φοροτεχνικός, για άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή ενός ακόμη ατόμου.
Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛΑΣ, πέρα από τον τραπεζικό υπάλληλο, 60 ετών, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν συνελήφθησαν λόγω μη ύπαρξης αυτοφώρου.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία ενός άνδρα, σχετικά με αίτημα ένταξής του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για φωτοβολταϊκά, που εκκρεμούσε από το έτος 2011, με χρηματοδοτούμενο ποσό περίπου 1.500.000 ευρώ, σε τρεις δόσεις.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, από την άνοιξη του 2014, σε επαφή που είχε αρχικά με έναν από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, του ζήτησε και έλαβε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι θα μεσολαβήσει για τη διεκπεραίωση της χρηματοδότησής του.
Στη συνέχεια ο καταγγέλλων παραπέμφθηκε διαδοχικά και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους υπαλλήλους, οι οποίοι, κατά περίπτωση, του ζήτησαν και έλαβαν διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μεσολαβήσουν ομοίως για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του.
Τελικά ένας από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους παρέπεμψε τον καταγγέλλοντα στον συλληφθέντα τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος για την μεσολάβησή του ζήτησε και έλαβε αρχικά 6.000 ευρώ, ενώ κατ’ απαίτησή του άλλες 4.000 ευρώ δόθηκαν στη φοροτεχνικό σύζυγό του, η οποία συστήθηκε ως δικηγόρος.
Περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 ο τραπεζικός υπάλληλος απαίτησε την εκ νέου καταβολή χρημάτων και τελικά συμφώνησε να του δοθούν 3.000 ευρώ, τα οποία παρέλαβε από τον καταγγέλλοντα, το πρωί της Τετάρτης σε προκαθορισμένη συνάντηση σε περιοχή της Αθήνας.
Το προσημειωμένο χρηματικό ποσό βρέθηκε στη κατοχή του και κατασχέθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε την Πέμπτη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ η έρευνα συνεχίζεται από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.