Σελίδες

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Σοκ και δέος για τους Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους στη Βρετανία - Τι αλλάζει στη ζωή τους

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Σοκ και δέος για τους Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους στη Βρετανία - Τι αλλάζει στη ζωή τους

Σοκ και δέος για τους Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους στη Βρετανία - Τι αλλάζει στη ζωή τους

Δεκάδες χιλιάδες Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στη Βρετανία, καθώς και οι οικογένειές τους εδώ αγωνιούν για την επόμενη ημέρα του Brexit. Τα ερωτήματα είναι πολλά σχετικά με τις εξελίξει, αν θα επιβαρυνθούν, πόσο θα αλλάξει η ζωή τους, η εργασία τους, οι αμοιβές τους ή τα δίδακτρα που πρέπει να δώσουν. 
Το γεγονός και μόνο ότι για τους 30-35 χιλιάδες Ελληνες φοιτητές εκφράζονται φόβοι ότι μπορούν να δουν αύξηση στα δίδακτρά τους κατά 30% - 40%, κάποιοι μιλούν για επιπλέον 6.000 στερλίνες ετησίως, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.
Αγωνία επικρατεί και για τα φοιτητικά δάνεια στα οποία είχαν μέχρι τώρα πρόσβαση οι νέοι από τις χώρες της ΕΕ. Τώρα, με τη Βρετανία εκτός εκτιμάται ότι θα αποκλειστούν από αυτή την παροχή που τους εξασφάλιζε τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να πληρώσουν πολύ αργότερα.
Σοκ και δέος για τους Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους στη Βρετανία - Τι αλλάζει στη ζωή τους
Μέχρι στιγμής οι Ελληνες -όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ε.Ε.- χρεώνονται επί ίσοις όροις με τους γηγενείς Βρετανούς και έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξένοι φοιτητές στη Βρετανία θεωρούνται «international students» και χρεώνονται με πολύ υψηλότερα δίδακτρα.
ύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, στα βρετανικά πανεπιστήμια εγγράφηκαν 10.130 Ελληνες φοιτητές, σχεδόν όσοι ήταν και οι Ιταλοί συνάδελφοί τους. Δεδομένης της πληθυσμιακής διαφοράς των δύο χωρών (Ελλάδα: 11 εκατομμύρια κάτοικοι, Ιταλία: 60 εκατομμύρια), το μέγα πλήθος των Ελλήνων σπουδαστών συνιστά πειστήριο του μαγνητισμού που ασκούν τα βρετανικά ΑΕΙ στους συμπατριώτες μας. Σε μια κατά προσέγγιση εκτίμηση, το σύνολο των Ελλήνων σπουδαστών (και πανεπιστημιακών λειτουργών διαφόρων βαθμίδων) υπολογίζεται σε περίπου 35.000 άτομα - αν και δεν είναι εξακριβωμένο πόσοι παραμένουν ή έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.
Σοκ και δέος για τους Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους στη Βρετανία - Τι αλλάζει στη ζωή τους

Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. για τους Ελληνες φοιτητές και τις οικογένειές τους θα γίνουν άμεσα αντιληπτές αν αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη η διαφοροποίηση ανάμεσα στους αυτόχθονες Βρετανούς και τους αλλοδαπούς. Δεν αποκλείεται καθόλου ότι ύστερα από το Brexit οι Ελληνες σπουδαστές θα θεωρούνται «overseas students», δηλαδή απλώς ξένοι, προερχόμενοι από χώρες εκτός των βρετανικών νήσων και άρα δεν θα έχουν συμμετοχή στα προνόμια των «home students», δηλαδή εκείνων που σπουδάζουν στην πατρίδα τους, τη Βρετανία. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία έως σήμερα ανήκουν οι γηγενείς Βρετανοί και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εφόσον η ανώτατη παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν -καίτοι κρατικά επιχορηγούμενη- για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κατά προσέγγιση είναι της τάξης των 9.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ. 
Εργαζόμενοι

Για τους δε Ελληνες εργαζομένους στη Βρετανία, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα και πολύ πιο περίπλοκα. Το Brexit ενδέχεται να τους μετατρέψει σε «εργαζομένους β’ κατηγορίας», εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.), ενός κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, αλλά και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ως την τελική τους αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία. Οι ίδιοι οι Ελληνες εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν ενδεχομένως περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και, κυρίως, στα επιδόματα, καθώς και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.
Το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα για καθέναν από τους 1,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργαζομένους. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.
Οι συνθήκες είναι κιόλας λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για παράδειγμα δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο για κάθε Ελληνα που θα αναζητήσει εργασία, αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη».

Οι Ελληνες που ζουν μόνιμα και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 52.000 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία καλύπτουν το διάστημα έως το τέλος του 2014. Ωστόσο, η έξαρση του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα προς τη Βρετανία σημειώθηκε το 2015, όταν το Grexit και όχι το Brexit ήταν πιο κοντά από ποτέ. Περισσότεροι από 10.500 Ελληνες έλαβαν τον Εθνικό Αριθμό Ασφάλισης, τον βρετανικό ΑΜΚΑ, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαν να εργαστούν. 

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Εγκατάσταση μηχανών υποδοχής καρτών (POS) σε περιοχές χωρίς υποδοχές διαδικτύου

Εγκατάσταση μηχανών υποδοχής καρτών (POS) σε περιοχές χωρίς υποδοχές διαδικτύου



Σχετικά με το κατά πόσον είναι η εφικτή η χρήση των POS μηχανών στις περιοχές κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα στις οποίες δεν υπάρχουν υποδομές υποστήριξης διαδικτύου, απάντησε το Υπ. υποδομών μεταφορών και δικτύων  μετά από ερώτηση Βουλευτή της ένωσης κεντρώων.

Ο βουλευτής ρώτησε τους αρμόδιους υπουργούς εάν υπάρχει κάποια μέριμνα από την κυβέρνηση έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές της Ελλάδος, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους μέσω των μηχανών υποδοχής καρτών (POS)

Το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δυκτίων  καθώς και η ΕΤΤ απάντησαν με σειρά εγγράφων:  

Α) Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υλοποιεί έργα που αποσκοπούν στην εξασφάλιση παροχής υπηρεσιών διαδικτύου σε όλους τους πολίτες της χώρας. Συγκεκριμένα, υλοποίησε το έργο της διασύνδεσης των Μητροπολιτικών Δακτυλίων (MAN) με τα εθνικά δίκτυα σε 68 πόλεις της χώρας, ενώ υλοποιεί και το έργο Rural Broadband με το οποίο περισσότεροι από 500000 πολίτες απομονωμένων περιοχών θα αποκτήσουν ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιπλέον, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών για την εξασφάλιση δυνατότητας σύνδεσης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 30Mbps για το 100% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το 2020.

Β) Η παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο και κατ'επέκταση η δυνατότητα χρήσης μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS) είναι εφικτή, είτε μέσω σταθερού δικτύου, είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (OTE Α.Ε.), δεδομένου ότι έχει ορισθεί Πάροχος Καθολικής Υπηρεσίας, υποχρεούται να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στο. διαδίκτυο (σύνδεση στενής ζώνης) σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, εφόσον το σχετικό αίτημα είναι εύλογο, κατά τα προβλεπόμενα στην υπ'αριθμ οικ. 44871/988/24.07.2014 Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός και εξειδίκευση της έννοιας, των κριτηρίων και του περιεχομένου του ευλόγου του αιτήματος στο πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας» (ΦΕΚ  2128/Β/04.08.2014). Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο για το περιεχόμενο της καθολικής υπηρεσίας (υπ’ αριθμόν 44035/1626/1-08-2007 Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός περιεχομένου Καθολικής Υπηρεσίας»  άρθρο 4, παρ. 1, αυτής), η παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης δεν εμπίπτει στο περιεχόμενο της καθολικής Υπηρεσίας. Επομένως, η εξασφάλιση των  υποδομών για την πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες σε περιοχές εντός της  Ελληνικής Επικράτειας αποτελεί απόφαση σε επίπεδο εμπορικής πολιτικής τον κάθε παρόχου. 

Εξαίρεση αποτελούν συγκεκριμένες απομακρυσμένες περιοχές (λευκές περιοχές), για τις οποίες θα παρέχεται η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης  λόγο του εν εξελίξει έργου «Ανάπτυξης Ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές λευκές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, και υπηρεσίες Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών». 

Στην υπ’αριθμ. οικ. 44871/988/24.07.2014 Υπουργική απόφαση Καθορισμός και εξειδίκευση της έννοιας, των κριτηρίων και του περιεχομένου τόυ ευλόγου αιτήματος στο πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας (ΦΕΚ του 2128/Β/04.08.2014), άρθρο 3, παρ. 4 εδάφιο β αυτής προβλέπεται  ρητά ότι, η επιχείρηση η οποία υπέχει υποχρέωση παροχής πρόσβασης σε σταθερές θέσεις με το δημόσιο δίκτυο επικοινωνιών στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας (εν προκειμένω, ο ΟΤΕ), οφείλει να ικανοποιεί όλα τα αιτήματα πρόσβασης σε σταθερές θέσεις στο δημόσιο δίκτυο επικοινωνιών, χωρίς επιβάρυνση του τελικού χρήστη, εφόσον:
α) στην περίπτωση ενσύρματου δημοσίου δικτύου επικοινωνιών, το σημείο για το οποίο αιτείται η πρόσβαση βρίσκεται σε απόσταση έως 200 μέτρα (επί δημοσίου δρόμου ή μέσα από ιδιοκτησία του αιτούντος την πρόσβαση) από το πλησιέστερο κυτίο διανομής (BOX) του δημοσίου δικτύου επικοινωνιών του υπόχρεου παρόχου,
ή
β) στην περίπτωση ασύρματου δημοσίου δικτύου επικοινωνιών, το σημείο για το οποίο αιτείται η πρόσβαση βρίσκεται εντός της περιοχής κάλυψης του δικτύου,
ή
β) το προυπολογιζόμενο Ανώτατο Κόστος Υλοποίησης (ΑΚΥ) της σύνδεσης (ενσύρματης ή ασύρματης) του σημείου πρόσβασης στο δημόσιο δίκτυο επικοινωνιών δεν υπερβαίνει το ανώτατο ποσό των χιλίων εννιακοσίων (1.900,00) ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Σε περίπτωση επέκτασης δικτύου σε οικισμό που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 2 του Π.Δ. 24.4/3.5,1985 οι οποίες αφορούν στον καθορισμό ορίων και στην πολεοδόμηση οικισμών μέχρι δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, η επέκταση του δικτύου γίνεται χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του αιτούντος εφόσον ο υπόχρεος πάροχος κληθεί να προσφέρει πρόσβαση σε τουλάχιστον δέκα (10) εκκρεμείς αιτήσεις ανά 0,1 Km2.

Σημειώνεται ότι, ο υπόχρεος πάροχος υποχρεούται να ικανοποιήσει το αίτημα εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος αναλαμβάνοντας το κόστος σύνδεσης μέχρι του ποσού των χιλίων εννιακοσίων (1.900,00) ευρώ, για την τεχνική λύση που έχει επιλέξει ο τελικός χρήστης και υπό την προϋπόθεση ότι ο τελικός χρήστης έχει εγγράφως αποδεχτεί να επιβαρυνθεί με το 
υπολειπόμενο κόστος σύνδεσης, εφόσον δεν υπάρχει δημόσιο δίκτυο επικοινωνιών (ενσύρματο ή ασύρματο) άλλου παρόχσυ διαφορετικού από τον υπόχρεο πάροχο, που μπορεί να εξυπηρετήσει το σημείο για το οποίο υποβάλλεται αίτημα σύνδεσης παρέχοντας πρόσβαση που επιτρέπει την υποστήριξη τηλεφωνικών κλήσεων, τηλεομοιοτυπικών υπηρεσιών και 
υπηρεσιών δεδομένων. Στην περίπτωση που λειτουργεί δημόσιο δίκτυο επικοινωνιών άλλου παρόχου διαφορετικού από τον υπόχρεο πάροχο που μπορεί να εξυπηρετήσει το σημείο για το οποίο υποβάλλεται αίτημα σύνδεσης, προκειμένου ο υπόχρεος πάροχος να μην είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει το αίτημα πρόσβασης του νέου τελικού χρήστη, πρέπει ο πάροχος που λειτουργεί ήδη δημόσιο δίκτυο να προσφέρει τις υπηρεσίες τηλεφωνίας σε συνολική μηνιαία χρέωση ίση ή μικρότερη από τη χρέωση του παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας.
Τέλος σημειώνουμε ότι οι σοσκευές POS μπορούν να λειτουργούν και με χρήση δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Γ) 
 Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υλοποιεί έργα που αποσκοπούν στην εξασφάλιση παροχής υπηρεσιών διαδικτύου σε όλους τους πολίτες της χώρας. Συγκεκριμένα, υλοποίησε το έργο της διασύνδεσης των Μητροπολιτικών Δακτυλίων (MAN) με τα εθνικά δίκτυα σε 68 πόλεις της χώρας, ενώ υλοποιεί και το έργο Rural Broadband με το οποίο περισσότεροι από 500000 πολίτες απομονωμένων περιοχών θα αποκτήσουν ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιπλέον, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών για την εξασφάλιση δυνατότητας σύνδεσης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 30Mbps για το 100% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί η αρμόδια Υπηρεσία της ΕΕ, για την παρακολούθηση του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη, στη χώρα μας κατά το 2015 στο 99% των νοικοκυριών υπάρχει δυνατότητα βασικής ευρυζωνικής σύνδεσης (http://diqital-aqenda-data.eu/charts/countrv-profiles-the-relative-position-aaainst-all-other-euroDean-countries#chart=rindicator-qroup":"broadband"."ref-area":"EL"."time-period":"2015"}). η οποία είναι απολύτως επαρκής για τις απαιτήσεις διασύνδεσης συσκευών POS.

Σημειώνεται επίσης ότι η τεχνολογία διασύνδεσης που χρησιμοποιούν οι συσκευές POS καθιστά δυνατή τη χρήση τους πρακτικά όπου είναι διαθέσιμη σταθερή τηλεφωνική γραμμή, ενώ διατίθενται και συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης μέσω των υπηρεσιών δεδομένων που προσφέρουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας.





 

http://taxheaven.gr

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ; Τι σημαίνει το Brexit για την ελληνική κρίση - Ανάλυση από Deutsche Welle

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ;

Τι σημαίνει το Brexit για την ελληνική κρίση - Ανάλυση από Deutsche Welle

Τι σημαίνει το Brexit για την ελληνική κρίση - Ανάλυση από Deutsche Welle

Ανάλυση των επιπτώσεων που θα έχει το Brexit στο ελληνικό πρόβλημα, κάνει η Deutsche Welle λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οπως τονίζεται στην ανάλυση:
Στο Βερολίνο επικρατεί έντονη κινητικότητα. Η μια σύσκεψη ακολουθεί την άλλη. Κάθε φορά με διαφορετική σύνθεση: η καγκελάριος Μέρκελ με τις ηγεσίες των ΚΟ και σημαντικούς υπουργούς, κατόπιν οι ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ενώ συνεχώς γίνονται άτυπες συναντήσεις. Στο δε κτήριο του Ράιχσταγκ η Ολομέλεια της Γερμανικής Βουλής φαίνεται να συνεδριάζει κανονικά ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Στην πραγματικότητα όμως οι σκέψεις όλων περιστρέφονται γύρω από το ερώτημα τι θα συμβεί από δω και πέρα.

Σε κάθε περίπτωση πρωταρχικός στόχος του Βερολίνου είναι η διατήρηση της ενότητας της ΕΕ και ο περιορισμός της επιρροής των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων στα κράτη μέλη. Η γερμανική απάντηση στις φυγόκεντρες δυνάμεις είναι η ολοένα μεγαλύτερη σύγκλιση εντός της ΕΕ.

Αυτό τουλάχιστον ήταν το πνεύμα της δήλωσης της γερμανίδας καγκελαρίου σήμερα από το Βερολίνο. Δεδομένου ότι η βρετανική απόφαση συνιστά τομή για την ΕΕ, η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν ηρεμία και να λάβουν τις αποφάσεις τους με «ιστορική συνείδηση».

To Brexit είναι μια αφύπνιση

Γεγονός είναι πάντως είναι ότι κανείς δεν περίμενε στα σοβαρά αυτή την απόφαση των Βρετανών, όπως παραδέχονται με αφοπλιστική ειλικρίνεια εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Μιλώντας στη Deutsche Welle ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ δηλώνει ότι κανείς αυτή στιγμή δεν διαθέτει κάποιο σχέδιο για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις για τις συνέπειες του Brexit. Εξ ου και το ξάφνιασμά του στην ερώτηση ποιες θα είναι οι συνέπειες της βρετανικής εξόδου για το ελληνικό πρόβλημα.
Όπως απαντά ο Τζεμ Έζντεμιρ, για την άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη συνέβαλε αποφασιστικά η πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Σε πολλούς ευρωπαίους πολίτες έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η ΕΕ δεν είναι ένα εγχείρημα για την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ελληνική κρίση ο κ. Έζντεμιρ εκτιμά ότι: «Είναι προφανές ότι δεν αρκεί να επενδύεις μόνο στη λιτότητα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αδιαμφισβήτητα είναι αναγκαίες. Στο τέλος της ημέρας χρειάζεται και η ανάπτυξη, θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Η υψηλή ανεργία των νέων στη νότια Ευρώπη συνιστά πρόβλημα και για τη Γερμανία. Εάν οι άνθρωποι δεν δουν ελπίδα στην Ευρώπη θα στραφούν στον εθνικισμό. Το αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία μπορεί να χρησιμεύσει για όλους μας ως μια αφύπνιση για βασικές αλλαγές.»

«Το πρόβλημα της Ελλάδας σχετίζεται με το χρέος»

Βασικές αλλαγές θέλει και ο βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χανς Πέτερ Ουλ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle το μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων διαχωρίζει την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας από αυτή της Ελλάδας.
«Κανένας λογικά σκεπτόμενος Έλληνας δεν θέτει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ», τονίζει ο κ. Ουλ. Το πρόβλημα της Ελλάδας σχετίζεται με το χρέος. Ως τώρα έχουν γίνει αρκετά για να μειωθούν τα βάρη, για τα επόμενα χρόνια, η χώρα δεν θα πληρώνει τόκους. Το ζητούμενο τώρα είναι σύμφωνα με τον κ. Ούλ ότι: «Θα πρέπει οι θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές Συνθήκες να μην είναι μόνο για τους καλούς καιρούς αλλά θα πρέπει να είναι ανθεκτικές για όλες τις εποχές. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει από κοινού να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια. Οι Συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν - και μαζί με την Ελλάδα.»
Και το κόμμα «Η Αριστερά» ξαφνιάστηκε από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Αναφορικά με τις συνέπειές του η πρόεδρος της ΚΟ Σάρα Βάγκενκνεχτ τονίζει ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ θα πρέπει το κεντρικό μέλημα της γερμανικής κυβέρνησης να είναι η αλλαγή πλεύσης. Η κ. Βάγκενκνεχτ δηλώνει στη Deutsche Welle:
«To Brexit δείχνει τη μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης εντός της ΕΕ λόγω της πολιτικής που ακολουθεί. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας βλέπουμε μια χώρα που έχει αντιμετωπισθεί με τον χειρότερο τρόπο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, που έχει εξαναγκασθεί να ακολουθήσει μια πορεία που αύξησε ραγδαία την φτώχεια, που γονάτισε την οικονομία. Σαφώς θα πρέπει τώρα όλοι να προβληματιστούν στην ΕΕ κατά πόσο θέλουν να συνεχίσουν να ακολουθούν αυτό το δρόμο που θα σήμαινε και επιπλέον μείωση της εμπιστοσύνης και πίστης και που θα αύξανε την αντίδραση του κόσμου.
Το σωστό θα ήταν μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο σύνολό της θέτοντας ως μέτρο κοινωνικά κριτήρια. Μια τέτοια αλλαγή θα ήταν σίγουρα προς όφελος της Ελλάδας αλλά και προπαντός ολόκληρης της Ευρώπης.”

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο 

Η επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία μετά το Brexit

Η επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία μετά το Brexit

Πρώτη καταχώρηση: 24/06/2016 - 16:48
Τελευταία δημοσίευση: 16:48Οικονομία
Η επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία μετά το Brexit
Αναταράξεις σε εξαγωγές, επιχειρήσεις και τουρισμό στην ελληνική αγορά προκαλεί η επικράτηση του brexit στο χθεσινό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
Η χρηματιστηριακή αγορά κινείται πτωτικά από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, στη δίνη του παγκόσμιου κραχ, υποχωρώντας προς τα επίπεδα των 530 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα μεγαλύτερα πυρά των πωλητών.
H Eυρωπαική Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές και είναι έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα, αν χρειαστεί σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, αν παραστεί αναγκαίο. Στο μεταξύ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Βασιλεία της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Στο περιθώριο της συνόδου οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης αναμένεται να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την ευρωζώνη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όσον αφορά στον αντίκτυπό του στην Ελλάδα, η ΤτΕ εκτιμά ότι θα είναι περιορισμένες.

Πλήγμα στις εξαγωγές
Αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, διαβλέπει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως αναφέρει η κ. Σακελλαρίδη, η Μεγάλη Βρετανία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος πελάτης για τα ελληνικά προϊόντα και η υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ καθιστά τις εξαγωγές μας ακριβότερες. Για τον ίδιο λόγο, η Ελλάδα θα καταστεί ακριβότερη για τους Βρετανούς τουρίστες. Επίσης, όσοι Έλληνες ζουν και δουλεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και στέλνουν χρήματα στην Ελλάδα, θα δουν την αξία των εμβασμάτων τους να μειώνεται. Αντίστροφα, γίνονται πιο φθηνά τα δίδακτρα για σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ μειώνεται και το κόστος των εισαγωγών βρετανικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, κάτι που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο.
Επίσης, η πρόεδρος του ΠΣΕ θέτει το ζήτημα της αστάθειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, πρόβλημα το οποίο πολλαπλασιάζεται μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Το 2% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το 0,3% των μετοχών στο Βρετανικό Χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα που θα υποστούν σοβαρές ζημιές. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανησυχεί τόσο την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, αφού αποτελεί «αχαρτογράφητα νερά» για όλη την Ευρώπη όσο και τους Έλληνες επιχειρηματίες και, κυρίως, τις δραστηριότητες στον τουρισμό και το εμπόριο.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, σημαντικός αριθμός των Ελλήνων επιχειρηματιών διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα και πλέον δεν θα θεωρούνται καταθέτες σε χώρα εντός ΕΕ. Ο ίδιος αναφέρει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους και τους φοιτητές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα θέματα αυτά θα διευθετηθούν στο μεταβατικό διάστημα.
Αντίθετα, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει άμεσο πρόβλημα στο ισχυρό ελληνικό ναυτιλιακό "lobby" στο "City" του Λονδίνου, όπου έχουν παραδοσιακά την έδρα τους πολλοί Έλληνες εφοπλιστές και διαχειρίστριες εταιρείες ελληνόκτητων πλοίων, υπάρχει, ωστόσο, προβληματισμός.

Αχαρτογράφητα νερά με απαισιόδοξες προβλέψεις

«Το brexit ήταν αναπάντεχο καθώς την τελευταία εβδομάδα είχε φανεί ότι το κλίμα είχε αντιστραφεί. Είναι συγκεκριμένο γεγονός και μπαίνουμε πλέον σε αχαρτογράφητα πολιτικά και οικονομικά νερά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Καραγεωργίου, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) και συνεχίζει: «Πολιτικά διότι ο ευρωσκεπτικισμός θριάμβευσε και το όραμα της ενωμένης Ευρώπη δεν υπάρχει πια. οι πολιτικές δυνάμεις που απελευθερώθηκαν με το brexit θα ακολουθήσουν μια σκυταλοδρομία ευρωσκεπτικισμού και θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες ενώ απομακρύνεται το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Οικονομικά θα πληγούν οι ασθενέστεροι».
Όπως εκτιμά ο κ. Καραγεωργίου, οι συναλλαγές πλέον θα είναι πιο δύσκολες και πιο αυστηρές. Οι χώρες που δεν είναι οικονομικά και πολιτικά σταθερές, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, θα πληγούν ακόμα περισσότερο. Οι συναλλαγές θα γίνουν αυστηρότερες και θα υπάρξει ύφεση οικονομική στην Ευρώπη που θα επιδεινώσει τα προβλήματα που ήδη είχαν αρχίσει να φαίνονται από υφεσιακά φαινόμενα τα οποία θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί».
Αναταράξεις στην διεθνή και την ελληνική οικονομία, συνέπεια του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, διαβλέπει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και καλεί, παράλληλα, την ηγεσία της ΕΕ να διορθώσει τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια με την αδικαιολόγητη εμμονή της στις πολιτικές λιτότητας και την αδιαφορία για τον κοινωνικό ιστό και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο κ. Μίχαλος αναφέρει: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και ακόμη περισσότερο στην ελληνική οικονομία, η οποία, δυστυχώς, παραμένει ακόμα ασθενής. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νηφαλιότητα και ψυχραιμία για να αντιμετωπιστεί από κοινού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία».
«Τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ΕΕ με την αδικαιολόγητη εμμονή της στις πολιτικές λιτότητας, με την αδιαφορία της για τον κοινωνικό ιστό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Και η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς άλλωστε θα είναι από τις χώρες που θα πληγούν οικονομικά, ιδιαίτερα στον εξαγωγικό τομέα, από το νέο status στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για να αλλάξουμε την Ευρώπη, θωρακίζοντας τις ευρωπαϊκές αξίες επί τη βάση των οποίων δημιουργήθηκε», προσθέτει ο κ. Μίχαλος.

Οι συνέπειες του brexit στον τουρισμό

Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εντοπίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος τις πιθανές συνέπειες του Brexit για τον ελληνικό τουρισμό.
Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι, αν συνεχιστεί η υποτίμηση της αγγλικής λίρας, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί το μέτωπο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των Βρετανών πολιτών. Μακροπρόθεσμη εκτίμηση των συνεπειών, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει ακόμα, όπως εξήγησε.
Από την πλευρά του το μέλος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων Νικόλας Κελαηδίτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε» να δούμε ποιες εξελίξεις θα υπάρξουν στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου. Τα τελευταία χρόνια οι ελεύσεις Βρετανών επισκεπτών στην Ελλάδα ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Brexit - Η επόμενη μέρα


Brexit - Η επόμενη μέρα

Πρώτη καταχώρηση: 23/06/2016 - 11:02
Τελευταία δημοσίευση: 23/06/2016 11:02Διεθνή
Brexit - Η επόμενη μέρα
Οι Βρετανοί, σε ποσοστό 51,9%, ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Τι ψήφισε η κάθε χώρα σύμφωνα με το BBC

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος για το βρετανικό δημοψήφισμα
Το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.
Συγκεκριμένα 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Δείτε ζωντανά απο το Sky News:

Τι συνέπειες θα έχει το Brexit στην Ευρώπη – Τι θα συμβεί στην Ελλάδα
Σοκ στις αγορές προκαλεί η ανατροπή των δεδομένων στη Μεγάλη Βρετανία. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες ενός Brexit σε κάθε μία από τις χώρες της ΕΕ; Τι θα συμβεί στην Ελλάδα;
Το Politico σε μια ανάλυσή του επιχειρεί να προσδιορίσει τις συνέπειες που θα έχει ένα Brexit για κάθε μια από τις χώρες της ΕΕ ξεχωριστά, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα.
Διαβάστε παρακάτω την ανάλυση του Politico.eu:
Σύμφωνα με το Politico, οι πολιτικοί και διπλωμάτες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο, από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στις χώρες τους, τις εμπορικές ζημιές και πληθώρα άλλων συνεπειών που θα έχει η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι συνέπειες ενός Brexit ανά χώρα σύμφωνα με το δημοσίευμα:
Ελλάδα: Οικονομικές συνέπειες
Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τα μέλη της ευρωζώνης δεν θα δείξουν ευελιξία στο θέμα του ελληνικού χρέους.
Ιρλανδία: Οικονομικές συνέπειες
Οι διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι συνέπειες ενός Brexit θα είναι τεράστιες, καθώς οι δύο χώρες διατηρούν σημαντικές εμπορικές σχέσεις.
Γαλλία: Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού
Η Γαλλία θα επηρεαστεί σημαντικά από το Brexit, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Γάλλοι έχουν χειρότερη άποψη για την ΕΕ από εκείνη των Βρετανών.
Βέλγιο: Οικονομικές συνέπειες
«Οτιδήποτε αποδυναμώνει την ΕΕ είναι πλήγμα για τη χώρα», αναφέρουν διπλωμάτες και ερευνητές.
Λουξεμβούργο: Ηθικό πλήγμα
Το Brexit θα είναι ηθικό πλήγμα για τη χώρα. Ωστόσο μπορεί να είναι θετικό για την οικονομία, καθώς πολλές βρετανικές επιχειρήσεις μπορεί να μεταφέρουν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο.
Ολλανδία: Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού
Ένα Brexit θα ωθήσει σε άνοδο το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα, καθώς οι δύο χώρες ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές τακτικές.
Γερμανία: Ηθικό πλήγμα
Το Brexit θα φέρει ισχυρό ηθικό πλήγμα στη Γερμανία και ίσως στην πίστη στο ευρωπαϊκό όνειρο.
Τσεχία: Οικονομικό πλήγμα
Το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την ΕΕ θα φέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα στη χώρα, αναφέρουν οι μελετητές.
Πολωνία: Οικονομικές συνέπειες
Μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο θα έχει στην Πολωνία ένα Brexit ιδιαίτερα στους πολίτες που ζουν ή εργάζονται στη Βρετανία.
Σλοβακία: Οικονομικές συνέπειες
Οικονομικές θα είναι οι συνέπειες για τους Σλοβάκους που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.
Ουγγαρία: Απώλεια ενός συμμάχου
Τεράστιες πολιτικές συνέπειες θα φέρει στη χώρα η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ιδιαίτερα μετά τη στάση που κρατά ο Όρμπαν στο θέμα του προσφυγικού.
Αυστρία: Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού
Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της έφθασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την Προεδρία της χώρας,  κάτι που δείχνει ότι στη χώρα μετά από ένα Brexit θα υπάρξει άνοδος στις λαϊκιστικές αντιευρωπαϊκές πολιτικές.
Λιθουανία: Οικονομικές συνέπειες
Αμφίβολο θα είναι το μέλλον των Λιθουανών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία μετά το Brexit.
Ρουμανία:  Οικονομικές συνέπειες
Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τις οικονομικές συνέπειες που θα υποστούν οι Ρουμάνοι πολίτες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία.
Φινλανδία: Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού
Ένα Brexit μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση του κυβερνώντος συνασπισμού.
Σουηδία: Απώλεια ενός συμμάχου
Οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις.
Δανία: Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού
Το Λαϊκό Κόμμα πιέζει και αυτό για δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και ένα Brexit θα εντείνει την κατάσταση.
Ιταλία:  Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού
Σε περίπτωση Brexit η χώρα θα τηρήσει σκληρή στάση σε ότι αφορά τα οφέλη που θα μπορούσε να επιδιώξει από την ΕΕ.
Μάλτα: Οικονομικές συνέπειες
Το Brexit θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας καθώς θα πληγεί ο κλάδος του τουρισμού.
Ισπανία: Πολιτική αναταραχή
Ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει την περιφέρεια της Καταλόνια στην απόσχιση της.
Επτά άμεσες συνέπειες του Brexit για τους Βρετανούς πολίτες
Είτε διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καθημερινή ζωή για τους Βρετανούς πολίτες θα υποστεί γρήγορα τις συνέπειες της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Για τους Βρετανούς που ζουν στο Hνωμένο Bασίλειο
ΒΙΖΑ: Η πιο άμεση και ορατή συνέπεια θα γίνει αισθητή στην ελευθερία μετακίνησης των Bρετανών πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν μέχρι σήμερα αρκούσε ένα δελτίο ταυτότητας για την κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της, η έξοδος από την Ένωση θα συνοδευθεί πλέον από την ανάγκη για τους Βρετανούς πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με βίζα στα ταξίδια τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή, μόνο 44 από τις 219 χώρες επιβάλλουν τη βίζα στους Βρετανούς πολίτες.
ΤΑΞΙΔΙΑ: Τα βρετανικά νοικοκυριά θα πρέπει να προβλέπουν στο εξής την εκταμίευση μεγαλύτερων ποσών για να περάσουν διακοπές στην ηπειρωτική Ευρώπη. Όχι μόνο διότι η πτώση της λίρας έναντι του ευρώ θα περιορίσει την αγοραστική τους δύναμη, αλλά επίσης και εξαιτίας της άρσης ισχύος κοινοτικών συμφωνιών που επιτρέπουν σε κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.
«Η ενιαία αγορά επέτρεψε στη Ryanair να εισαγάγει την επανάσταση στα φτηνά ταξίδια στην Ευρώπη», υπενθίμιζε στα μέσα Μαΐου ο Μάικλ Ο΄Λίρι, γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας.
Αμεσες συνέπειες θα υπάρξουν επίσης στα τέλη περιαγωγής των κινητών, που έχουν επίσης εναρμονισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στην υπαγωγή των Βρετανών πολιτών στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις περί αποζημιώσεων σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης μίας πτήσης.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Εάν οι υποστηρικτές του Brexit έφεραν το θέμα της απασχόλησης των Βρετανών στο επίκεντρο της εκστρατείας τους, είναι πιθανόν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση θα συνοδευθεί από την μετεγκατάσταση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων με έδρα το City του Λονδίνου.
Ήδη η JP Morgan έχει κάνει γνωστό ότιο είναι πιθανόν να καταργήσει 1.000 έως 4.000 από τις 16.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία, η Morgan Stanley 1.000 από τις 6.000 και η Goldman Sachs τουλάχιστον 1.600.
Για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ευρώπη
Το Brexit θα είναι όμως μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά για το 1,3 εκατομμύριο Βρετανούς πολίτες που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως στην Ισπανία (319.000), την Ιρλανδία (249.000), τη Γαλλία (171.000) ή τη Γερμανία(100.000).
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Αυτοί μπορεί να δουν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν εξαιτίας της ισχυρής υποτίμησης της στερλίνας, γεγονός που είναι πιθανόν να κλονίσει τις εεπενδύσεις τους σε ακί9νηυτα στις χώρες διαμονής τους.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΥΓΕΙΑΣ: Άλλο πρόβλημα αφορά την ιατρική περίθαλψη των Βρετανών πολιτών στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, είχαν κάλυψη από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας διαμονής τους, στην Γαλλία για παράδειγμα, με την κάλυψη του βρετανικού συστήματος βάσει διμερούς συμφωνίας. Είναι πιθανόν ότι στο εξής θα απαιτείται άδεια εργασίας για τους ενεργούς Βρετανούς πολίτες.
ΕΥΡΩΚΡΑΤΕΣ: Το επαγγελματικό μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως στις Βρυξέλλες, βρίσκεται πλέον στον άερα. Ορισμένοι έχουν φροντίσει να λάβουν και δεύτερη υπηκοότητα, την βελγική στις περισσότερες περιπτώσεις.
Προς νέα σύνορα;
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: Η πιο απροσδόκητη συνέπεια είναι ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενμωση είναι πιθανόν να καταστήσει προβληματική τη σχέση της χώρας με ορισμένους γείτονές της. Είναι, για παράδειγμα, πιθανόν η Ισπανία να αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ, όπου ζουν 33.000 Βρετανοί.
Βορειότερα, το Brexit μπορεί να δημιουργήσει νέο σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία θέτοντας περιορισμούς στην καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων ατόμων.
Δημοσιογράφοι στρίμωξαν τον Φάρατζ και παραδέχθηκε το ψέμα του – ΒΙΝΤΕΟ
Ο επικεφαλής του Ukip αναγκάστηκε να παραδεχθεί μπροστά στους δημοσιογράφους σε απευθείας μετάδοση από την βρετανική τηλεόραση ότι μία από τις υποσχέσεις της καμπάνιας του «Out» ήταν ψέμα.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που κατά την εκτίμησή του το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σήμερα το πρωί, δύο δημοσιογράφοι του δικτύου ITV τον ρώτησαν εάν η δέσμευση αυτή ισχύει.
-Αυτά τα 350 εκατομμύρια μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πάνε στο ΕΣΥ;
-Οχι, δεν μπορώ. Δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος που διέπραξε το στρατόπεδο του «Out» και...
-Μισό λεπτό, ήταν ένα από τα επιχειρήματά σας.
-Οχι αυτό...
-Ηταν το κύριο επιχείρημα για το «Out»! Οτι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο ΕΣΥ!
-Ηταν λάθος.
-Λέτε, αφού 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του «Out» , ότι ήταν λάθος;
Ο Ομπάμα για το Brexit: Σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, διαβεβαιώνοντας ότι η σχέση της Ουάσινγκτον με τη Βρετανία είναι ισχυρή.
«Ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε, σεβόμαστε την απόφασή του", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνουν αναντικατάστατοι εταίροι των ΗΠΑ, ακόμη και αφού ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση για τη μεταξύ τους σχέση" τόνισε ο κ. Ομπάμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε συνέδριο, διαβεβαίωσε η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί «πολύ στενά και προσεκτικά» τόσο με τη Βρετανία όσο και με την ΕΕ και θα κάνει ότι μπορεί ώστε να διασφαλίσει ότι η διαδικασία του «διαζυγίου" θα εξελιχθεί «όσο πιο ήπια γίνεται».
Το Brexit «δεν θα επηρεάσει την ειδική σχέση (των ΗΠΑ) με τη Βρετανία», υπογράμμισε.
Πάπας Φραγκίσκος: Μεγάλη ευθύνη να εγγυηθούμε το καλό των πολιτών της Βρετανίας
Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακολουθηθεί από "εγγυήσεις" για το καλό τόσο τηςΒρετανίας όσο και των χωρών της γηραιάς ηπείρου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο λίγο μετά την αναχώρησή του από τη Ρώμη με προορισμό την Αρμενία, ο Ποντίφικας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό διότι είναι βούληση των πολιτών.
"Οι πολίτες εξέφρασαν τη βούλησή τους και αυτό απαιτεί μεγάλη ευθύνη από όλους εμάς για να εγγυηθούμε το καλό των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το καλό και τη συνύπαρξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό είναι που περιμένω", τόνισε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Ο Φραγκίσκος μίλησε για την "ευθύνη" της Ευρώπης να "εγγυηθεί τη συμβίωση" στην Ευρώπη, μετά την ιστορική ψήφο της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.
Το Brexit στα εξώφυλλα του βρετανικού Τύπου
Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 43 χρόνια μετά την είσοδό της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η ιστορική αυτή απόφαση αποτυπώθηκε με πηχυαίους τίτλους στα εξώφυλλα των βρετανικών εφημερίδων.
Η εφημερίδα «The Sun» χρησιμοποιεί στο εξώφυλλό της το λογοπαίγνιο «See Eu Later» (Θα σας δούμε αργότερα) και μία φωτογραφία πανηγυρισμών των οπαδών του Brexit.
Δείτε τη συνέχεια στο enikonomia.gr
Κάμερον: Επιθυμία μου είναι να ακολουθήσει μια νέα ηγεσία τον Οκτώβριο 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε διάγγελμά του μετά την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος και τη βούληση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την ΕΕ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί.
«Επιθυμία μου είναι να ακολουθήσει μια νέα ηγεσία τον Οκτώβριο», σημείωσε χαρακτηριστικά,  υπογραμμίζοντας ότι δεν θεωρεί σωστό να παραμείνει «ο καπετάνιος που θα οδηγήσει τη χώρα στον επόμενο προορισμό της».
«Αυτή δεν είναι μια απόφαση που πήρα ελαφρά την καρδία, αλλά πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να υπάρξει μια περίοδος σταθερότητας και μετά η νέα ηγεσία», πρόσθεσε.
Επιπλέον τόνισε ότι «το σωστό είναι ένας νέος πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση για την ημερομηνία ενεργοποίησης του άρθρου 50, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.».
Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα παραστεί κανονικά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, την Τρίτη και την Τετάρτη.
Όσον αφορά στις αλλαγές που θα επέλθουν μετά της έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να διασφαλίσω  όλες τις αγορές και τους επενδυτές ότι η οικονομία της Βρετανίας  παραμένει ισχυρή. Θα ήθελα επίσης να διασφαλίσω και τους Βρετανούς που ζουν στις Ευρωπαϊκές χώρες και τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν εδώ ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές στις συνθήκες αυτές».
O Μπόρις Τζόνσον για το Brexit: Tίποτα δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα  
Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit και φαβορί, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, για να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του πρωθυπουργού, υποστήριξε πως τίποτα δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
"Έχει ζωτική σημασία να υπογραμμίσουμε ότι τώρα δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη και ότι πράγματι, όπως μόλις είπε ο πρωθυπουργός, τίποτε δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα", δήλωσε σήμερα ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit.
Ο Τζόνσον υποστήριξε επίσης ότι στο μέλλον η Βρετανία θα ωφεληθεί από την ψήφο υπέρ της αποχώρησης. "Μπορούμε να βρούμε και πάλι τη φωνή μας στον κόσμο, μια φωνή που να είναι ανάλογη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στη Γη", δήλωσε. "Πιστεύω ότι έχουμε τώρα μια λαμπρή ευκαιρία: μπορούμε να θεσπίζουμε τους νόμους μας και να ορίζουμε τους φόρους μας εντελώς σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου".
Έκτακτη σύσκεψη των ιδρυτικών μελών της ΕΕ
Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν το Σάββατο στο Βερολίνο για να εξετάσουν τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ θα υποδεχθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου για συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Μήνυμα ενότητας από τις Βρυξέλλες μετά το Brexit
Μήνυμα ενότητας της ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος στέλνει με κοινή δήλωσή του το κουαρτέτο των Προέδρων της ΕΕ, ΝτόναλντΤουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς και Μαρκ Ρούτε, λίγο μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
«Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία ο βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από την ΕΕ. Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση, αλλά τη σεβόμαστε», αναφέρει η δήλωση του κουαρτέτου, την οποία διάβασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου.
Συνεχίζοντας η δήλωση αναφέρει τα εξής:
«Αυτή είναι μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο αλλά είμαστε ενωμένοι, θα παραμείνουμε ισχυροί και θα υπερασπιστούμε τις αρχές της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ένωση με τα 27 κράτη μέλη θα συνεχίσει, είναι το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μας μέλλοντος. Είμαστε δεμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και τα κοινά συμφέροντα και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας επ’ αυτής της βάσης. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την οικονομική μεγέθυνση, τη βελτίωση της ευημερίας και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες μας.
Περιμένουμε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταστήσει αποτελεσματική την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και να είναι αυτή η διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει, χωρίς λόγο, την αβεβαιότητα. Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ένωσης, αναφέρεται στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, αν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις ομαλά με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις αποχώρησής του από την ΕΕ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Το δίκαιο της Ένωσης συνεχίζει να ισχύει πλήρως και για το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι που αυτό, να μην είναι πλέον μέλος της ΕΕ.
Η ρύθμιση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ, η συμφωνία του Φεβρουαρίου, δεν θα εφαρμοστεί και παύει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στενός εταίρος της ΕΕ στο μέλλον και αναμένουμε να διατυπώσει τις προτάσεις του προς αυτή την κατεύθυνση. Στην όποια συμφωνία καταλήξουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να υπάρχει ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».
Εκτάκτως συνεδριάζει την Τρίτη η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά την έκτακτη διάσκεψη των πρόεδρων των πολιτικών ομάδων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.
Η γραμμή του Ευρωκοινουβουλίου είναι «ξεκάθαρη» δήλωσε ο Μαρτιν Σουλτς λίγο πριν κατευθυνθεί στη συνάντηση των τριών πρόεδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του Ολλανδού Πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ στην έδρα της Επιτροπής.
«Λυπούμαστε πολύ για την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων, αλλά ήταν μια κυρίαρχη έκφραση της βούλησης των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα είναι μια δύσκολη στιγμή και για τις δύο πλευρές.
Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και στη δήλωση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
«Μαύρη Παρασκευή» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τεράστια «βουτιά» καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές κατά την έναρξη των συναλλαγών της Παρασκευής, στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση «βουλιάζοντας» τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές.
Moody’s: Αρνητικό το Brexit για το αξιόχρεο της Βρετανίας
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ψήφος των Βρετανών για την έξοδό τους από την ΕΕ είναι αρνητική για το αξιόχρεο της Βρετανίας (credit negative) και για άλλους εκδότες χρέους της χώρας.
«Το αποτέλεσμα αυτό είναι προάγγελος μίας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας για την πολιτική, η οποία θα αποτελέσει βάρος για την οικονομική και χρηματοπιστωτική επίδοση της Βρετανίας», σημείωσε ο οίκος.
«Η αυξημένη αβεβαιότητα θα πλήξει πιθανότατα τις ροές επενδύσεων και την εμπιστοσύνη, επιβαρύνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας - ένα credit negative για το αξιόχρεο της χώρας και άλλων Βρετανών εκδοτών χρέους», πρόσθεσε ο Moody's, ο οποίος αξιολογεί τη Βρετανία μία βαθμίδα κάτω από το ΑΑΑ (την ανώτατη βαθμίδα) με σταθερή προοπτική.
S&P: Το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως χάσει την αξιολόγηση ΑΑA
Ο οίκος αξιολόγησης STANDARD & POOR'S ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν το Ηνωμένο Bασίλειο να χάσει την αξιολόγηση AAA , σύμφωνα με τους Financial Times.
Ντάισελμπλουμ: H Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό.
Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με "ελεγχόμενο τρόπο".
Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.
Σουλτς: Η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα
Η Μεγάλη Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην εκπομπή «Morgenmagazin» των δημόσιων καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF.
«Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.
Το "όχι" του Γιούνκερ που προκάλεσε χειροκροτήματα
«Όχι» απάντησε κοφτά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ψήφος υπέρ του Brexit «είναι η αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και εγκατέλειψε γρήγορα το βήμα έχοντας ολοκληρώσει την συνέντευξη Τύπου καταχεικροτούμενος από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα.
Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη, αλλά ειναι σεβαστή ανέφερε από τις Βρυξελλες ο πρόεδρος της Επιτροπής  σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες "χωρις προηγούμενο" την οποία, οπως ειπε, οι άλλες 27 χωρες μέλη θα σεβαστούν, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους.
Περιμένουμε απο τη βρετανική κυβερνηση, χωρις καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της ειπε ο Γιουνκερ σημειώνοντας οτι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους. "Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις", είπε ο Γιουνκερ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρεπει να ειναι μακρές.
Τουσκ: Θα θέλαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα
"Θα θέλαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο χθεσινό δημοψήφισμα. Έχω επίγνωση του πόσο σοβαρή, ακόμη και δραματική, είναι αυτή η στιγμή από πολιτικής σκοπιάς" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
"Είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό το αρνητικό σενάριο. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς όλες τις πολιτικές επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο" ανέφερε ο Τουσκ.
Συνεχίζοντας, ο Τουσκ τόνισε ότι "είναι μία ιστορική στιγμή αυτή για την Ευρώπη, αλλά σίγουρα όχι ώρα για υστερικές αντιδράσεις" και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη γι αυτό το αρνητικό σενάριο.
"Σήμερα, εκ μέρους των 27 ηγετών, μπορώ να πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενότητά μας ως 27. Για όλους μας η ΕΕ είναι το πλαίσιο για το κοινό μας μέλλον. Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει κανένα νομικό κενό. Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ, το δίκαιο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να ισχύει προς και μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό εννοώ τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις. Όλες οι διαδικασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι ξεκάθαρες και ορίζονται από τις συνθήκες. Προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες περαιτέρω διαδικασιών, έχω προτείνει στους 27 ηγέτες μία άτυπη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και θα τους προτείνω ακόμη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ευρύτερα το μέλλον της Ένωσής μας.
Τέλος, είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα στην ιστορία της Ένωσής μας, αλλά πάντα θυμάμαι αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου: Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Τουσκ.
Μέρκελ: Το Brexit είναι τομή για την Ευρώπη 
«Το Brexit είναι τομή για την Ευρώπη», ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος,Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
«Η Ευρώπη είναι πολυσχιδής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 θα σκεφτεί, θα αναλύσει τα δεδομένα και θα φτάσει μαζί στα καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε:
«Οι πολίτες στα ευρωπαϊκά κράτη νιώθουν απομακρυσμένοι από την ΕΕ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ κάνει τη ζωή τους καλύτερη».
Στη συνέχεια, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι η «η ΕΕ διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες» και ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιδέα της Ευρώπης βασίζεται στην ειρήνη».
Καταλήγοντας, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι «οι συνέπειες του Brexit εξαρτώνται από τις ήρεμες αντιδράσεις της ΕΕ» και γνωστοποίησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καθώς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, πρόκειται να επισκεφτούν το Βερολίνο τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν για τη «μετά - Brexit εποχή».
Απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Σόιμπλε
«Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφασης, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη.
«Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των Βρετανών φίλων μας», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ, με ανάρτηση του στο Twitter επισήμανε ότι η σημερινή ημέρα ξεκίνησε νωρίς, πως βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις και ότι «σημασία έχει τώρα η αξιοπιστία».
Γκάμπριελ: Το Brexit είναι ευκαιρία για μια επανεκκίνηση
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστήριξε σήμερα πως το Brexit μπορεί να αποτελέσει "την ευκαιρία για μια επανεκκίνηση" της Ευρώπης, λέγοντας πως αναμένεται να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για τη λιτότητα, την οποία ωστόσο υποστηρίζει η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στην οποία συμμετέχει.
"Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι επίσης ευκαιρία για μια επανεκκίνηση", υπογράμμισε ο Γκάμπριελ, επικεφαλής του SPD και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ.
"Οι άνθρωποι πρέπει να αισθανθούν και πάλι ότι η Ευρώπη τους βοηθά" και "η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα γι΄αυτό", δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Αναφερόμενος στην κατάσταση "της Γαλλίας, της Ισπανίας και πολλών άλλων χωρών", ο ηγέτης του SPD δηλώνει ότι υπάρχει βέβαια "στις χώρες αυτές μεγάλη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά κάνοντας μόνο οικονομίες, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στην Ευρώπη".
"Στη διάρκεια των τελευταίων ετών αποφύγαμε να θέσουμε την εργασία και την απασχόληση στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας", δήλωσε ο υπουργός.
"Θα πρέπει επίσης στο εσωτερικό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συζητήσουμε εκ νέου το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των ανθρώπων στην Ευρώπη, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξασθενήσουμε τον ευρωσκεπτικισμό", δήλωσε ο Γκάμπριελ.
Για τον γερμανό αντικαγκελάριο, το Brexit "δεν είναι το τέλος της Ευρώπης, ούτε το τέλος της συνεργασίας με τη Βρετανία αλλά μια σαφής ένδειξη πως η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί πιο έντονα με τους ανθρώπους".
Στάινμαϊερ: Μία θλιβερή μέρα…
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΓερμανίαςΦρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε ότι σήμερα είναι "μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την Βρετανία", μετά την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Τα νέα σήμερα το πρωί από τη Βρετανία είναι πράγματι απογοητευτικά. Μοιάζει να είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία", είναι το μήνυμα που έγραψε στα αγγλικά ο Στάινμαϊερ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
Έκλαψε από χαρά η αντιπρόεδρος του AfD λόγω Brexit
«Οι Βρετανοί με την κυρίαρχη απόφασή τους προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στηνΕυρώπη», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Μπέατριξ Φον Στορτς, η οποία μάλιστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, σημείωσε ότι έκλαψε από χαρά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Χαιρόμαστε για μια καλή γειτονία! Η 23η Ιουνίου είναι μια ιστορική μέρα. Είναι η μέρα της ανεξαρτησίας της Μεγάλης Βρετανίας», πρόσθεσε η κυρία Φον Στορτς και κάλεσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθούν, διότι, όπως είπε «το εγχείρημά τους απέτυχε».
Το μήνυμα του Ολάντ μετά το Brexit 
«Νομίζω ότι όλοι μας θα πρέπει να κερδίσουμε χρόνο έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει όσα έχουμε οικοδομήσει» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο μήνυμά του μετά το Brexit.
«Η Γαλλία, ιδρύτρια χώρα της Ευρώπης δεν θα δεχτεί παρόμοιες πρακτικές. Η Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά δεν μπορεί να κινείται όπως στο παρελθόν. Οι λαοί περιμένουν από την ΕΕ να επαναδιατυπώσει τις δικές της αξίες» τόνισε ο κ. Ολάντ.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο ισχυρή. Πρέπει να μπορεί να αποφασίζει κυρίαρχα για το δικό της πεπρωμένο και να διεκδικεί ένα δικό της μοντέλο» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Η ασφάλεια και η άμυνα είναι εξόχως σημαντικά στοιχεία για να διατηρήσουμε την ειρήνη και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή».
Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό επίπεδο ενώ τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να διατυπώσει σχέδια για να μην χάνεται στις διατυπώσεις».
Ο Ομπάμα θα συνομιλήσει με τον Κάμερον
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και αναμένει ότι έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσει να ενημερώνεται από το επιτελείο του όπως απαιτούν οι εξελίξεις», αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση, που προαναγγέλλει νέο σχολιασμό αργότερα.
Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προτιμούσαν η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ανέδειξε νικητή το στρατόπεδο του Brexit.
"Πρέπει να πω ότι προσδοκούσαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Θα προτιμούσαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα... αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια μακρά φιλία με το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτός ο πολύ ιδιαίτερος δεσμός θα διαρκέσει", δήλωσε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Δουβλίνο.
Σοκαρισμένος και έκπληκτος ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών
"Σοκαρισμένος" και "έκπληκτος" από την ετυμηγορία των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε μία πρώτη αντίδρασή του το πρωί στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Όταν μία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της ΕΕ εξέρχεται από αυτή, τότε δεν μπορεί να μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα, το δημοψήφισμα αποτελεί οριστικά έναν σεισμό, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα επιβιώσει, αλλά είναι αναγκαίο να αναδιαταχθεί γρήγορα, εάν δεν θέλει ένα τέτοιο δημοψήφισμα να επαναληφθεί σε μία άλλη χώρα-μέλος, όπως επίσης θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ΕΕ και η ταχύτητα και οι διαστάσεις των αλλαγών θα πρέπει να είναι τεράστιες.
Όπως επισήμανε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, η ΕΕ θα πρέπει να λύσει τα κεντρικά της προβλήματα, όπως το θέμα της μετανάστευσης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση ως προς τους θεσμούς της.
Για την αναδιάταξη της ΕΕ θα πρέπει κανείς να εργαστεί με νηφαλιότητα, πρόσθεσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, όπως σημείωσε, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα φαινόμενο "ντόμινο" σε άλλες χώρες.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, παραμονές του δημοψηφίσματος, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε "ως κάτι το "φοβερό", μία έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ενωση, καθώς, όπως ανέφερε "η Βρετανία είναι μία χώρα που ιδεολογικά μας κάνει καλό στην ΕΕ".
Ο προερχόμενος από το συγκυβερνών στην Αυστρία - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικό Λαικό Κόμμα υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις θέσεις του Λονδίνου, "υπέρ μίας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, κατά της κατάχρησης της κοινωνικής πολιτικής και κατά των Βρυξελλών", τόνιζε πως θα ήταν καλό όχι μόνον εάν παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά εάν επίσης οι προτάσεις των Βρετανών εισακουστούν και εφαρμοστούν, κάτι που, κατά την άποψή του, θα "μας ενίσχυε ως Ευρώπη".
Υπονοώντας τις ειδικές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το Λονδίνο πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωνε πως οι Βρετανοί έθεσαν σε συζήτηση μερικά σημεία όπου η ΕΕ θα πρέπει να εξελιχθεί περαιτέρω, όπως, για παράδειγμα, η υποστήριξη από τη Βρετανία περισσότερης επικουρικότητας, καθώς επίσης το ό, τι δεν θα πρέπει να συγχέεται η ελεύθερη διακίνηση προσώπων με την επιλογή του καλύτερου κοινωνικού συστήματος στην Ευρώπη.
Ρέντσι: Στις δύσκολες στιγμές η Ευρώπη ξέρει να δείχνει τον καλύτερο εαυτό της
«Πρέπει να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν, είναι η στιγμή της διαύγειας, της ισορροπίας και της ήρεμης δύναμης», τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Βρετανίας.
«Η Ιταλία θα παίξει τον ρόλο που της αρμόζει, εξασφαλίσαμε εβδομήντα χρόνια ειρήνης χάρη στην Ένωση, η οποία έβαλε τέλος σε δεκαετίες και αιώνες πολέμων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
«Η χώρα μας έχει το χρέος να προσφέρει την σταθερότητά της και στους υπόλοιπους εταίρους, αύριο θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δευτέρα, στο Βερολίνο, θα συναντηθώ με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ» δήλωσε ο Ρέντσι.
«Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο συναισθημάτων, ένας χώρος ασφάλειας και δύναμης. Η Ευρώπη είναι το δικό μας σπίτι, των παιδιών και των εγγονών μας. Το καθιστούμε σαφές, όντας πεπεισμένοι ότι χρειάζεται μια ανακαίνιση, ένα φρεσκάρισμα, αλλά ότι παραμένει το σπίτι για το δικό μας αύριο. Ο κόσμος του μέλλοντος χρειάζεται την φαντασία, το θάρρος, τον πολιτισμό, τις αξίες, την ελευθερία, την δημοκρατία και την καινοτομία της Ευρώπης. Χρειάζεται, με μια μόνον λέξη, την Ευρώπη του ουμανισμού».
Ο κ. Ρέντσι αναφέρθηκε στην τελετή που θα οργανωθεί στην Ρώμη, στις 25 Μαρτίου του 2017, για τα εξήντα χρόνια από την υπογραφή των ευρωπαϊκών συνθηκών: «Θα φτάσουμε στην ημερομηνία αυτή του Μαρτίου με την πεποίθηση και την επίγνωση ότι στις στιγμές δυσκολίας η Ευρώπη ξέρει να δείχνει τον καλύτερο εαυτό της» διότι «τα παιδιά μας ζητούν περισσότερη Ευρώπη, πιο ικανή να ερμηνεύσει τα όνειρα, τα αισθήματα και τις προσδοκίες τους».
 Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το τηλεοπτικό διάγγελμά του με την φράση «ζήτω η Ιταλία, ζήτω η Ευρώπη».
Oι δηλώσεις του Ραχόι για το Brexit
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί και να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit, δήλωσε σήμερα ο ασκών χρέη πρωθυπουργού στην Ισπανία Μαριάνο Ραχόι.
«Τώρα που επιτέλους βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, πρέπει να μετατοπίσουμε την επικέντρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ανάγκες των πολιτών της, να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και την ανεργία», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.
«Αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να κάνει όλα τα κράτη-μέλη (της ΕΕ) να σκεφθούν πώς θα ενισχυθούν περισσότερο από ποτέ για να ανακτήσουν την ισχύ του αρχικού πνεύματος του ευρωπαϊκού σχεδίου καθώς και το ενδιαφέρον, τη συμπάθεια και την έλξη που νιώθουν οι πολίτες για αυτό», δήλωσε.
Ο Ραχόι είπε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ισπανία την Κυριακή, η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Ο Ιγκλέσιας των Podemos: Θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη
Θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη σημερινή ο ηγέτης των PodemosΠάμπλο Ιγκλέσιας σε ανάρτηση του στο twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα τουδημοψηφίσματος στη Βρετανία.
«Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη» τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής των Podemos έγραψε: «Θλιβερή μέρα για την Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Από μια δίκαιη και ενωμένη Ευρώπη κανείς δεν θα φύγει. Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη».
Η επιλογή τους θα έχει συνέπειες λέει ο  Bέλγος Πρωθυπουργός
Ανησυχία για την επόμενη μέρα αποτυπώνουν οι δηλώσεις των Βέλγων πολιτικών αναφορικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, με τους περισσότερους να εκφράζουν την ευχή να υπάρξει ένα «βελούδινο» διαζύγιο και να αποφευχθούν οι «πράξεις αντεκδίκησης».
Αξιοσημείωτη είναι πάντως η διάσταση απόψεων στους κόλπους της κυβέρνησης, με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να εμφανίζεται άτεγκτος στην ανάγκη υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συμφερόντων, τη στιγμή που Φλαμανδοί πολιτικοί εμφανίζονται περισσότερο ευέλικτοι, δείχνοντας να προτάσσουν την ανάγκη να προστατευτούν πάση θυσία οι προνομιακές διμερείς εμπορικές σχέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Ειδικότερα «πλήγμα» για την ευρωπαϊκή ενοποίηση χαρακτήρισε ο Βέλγος πρωθυπουργός το αποτέλεσμα του χτεσινού δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
«Ξυπνήσαμε σε μια διαφορετική Ευρώπη, καθώς οι πολίτες δεν νιώθουν πλέον την αναγκαιότητα της Ευρώπης, σε αντίθεση με την περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε, προσθέτοντας: «Το πρώτο μου όμως μήνυμα είναι να μην επικρατήσει πανικός. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να παραμείνουμε ήρεμοι και να εξετάσουμε από κοινού με την ΕΕ ποια νέα μορφή συνεργασίας μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Προτείνω τον Ιούλιο να γίνουν εντατικές διαβουλεύσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να επιλεγεί μια σαφής κατεύθυνση για το μέλλον της Ευρώπης. Διαβουλεύσεις στις οποίες όμως δεν θα συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο», ξεκαθαρίζει.
Σε ό,τι εξάλλου αφορά τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Βέλγος πρωθυπουργός σημείωσε τα εξής: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θα χρειαστεί τώρα να κινήσει το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών προκειμένου να περιορίσει όσο γίνεται το κλίμα αβεβαιότητας. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν δύο χρόνια όπου θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις μιας νέας συνεργασίας με την Μ. Bρετανία. Θα είμαι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των βελγικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Δεν χρειάζεται να είμαστε εκδικητικοί, αλλά η επιλογή τους θα έχει συνέπειες», προειδοποιεί.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της φλαμανδικής κυβέρνησης Γκερτ Μπορζουά χαρακτήρισε το Brexit «κακά νέα» τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Φλάνδρα αλλά και για την ίδια την Βρετανία. Ο Φλαμανδός πολιτικός τάχθηκε υπέρ ενός «βελούδινου διαζυγίου» της Μ. Βρετανίας με την Ευρώπη και εναντίον πράξεων αντεκδίκησης προκειμένου να διατηρηθεί η δυνατότητα ελεύθερου εμπορίου και προώθησης των φλαμανδικών προϊόντων στη βρετανική αγορά.
Από την πλευρά του το N-VA (Συντηρητικοί Εθνικιστές που μετέχουν στην κυβέρνηση) σε μια πρώτη αντίδραση έκρινε σκόπιμο να καταστήσει σαφές πως «όποιος πιστεύει πως η ΕΕ θα χρειαζόταν αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός προς την κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους πλανάται πλάνην οικτράν». «Τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Φλάνδρα η χτεσινή εξέλιξη δεν είναι καθόλου καλή», εκτιμά ο ευρωβουλευτής του κόμματος Σάντερ Λουνς. «Αυτό που χρειάζεται τώρα η ΕΕ είναι πνεύμα ρεαλισμού. Δηλαδή μια ΕΕ που θέτει σαφή σύνορα, μιλάει καθαρή γλώσσα και τηρεί τις δεσμεύσεις της», υπογραμμίζει. Και συνεχίζει: «Για παράδειγμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση, να απαλλαγούμε από τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις επί παντός επιστητού και να επιφυλάξουμε ένα σημαντικό ρόλο στα κράτη-μέλη».
Άλλοι ευρωβουλευτές του κόμματος προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Φλάνδρα η υιοθέτηση αντιμέτρων από την πλευρά της ΕΕ, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει με τη σειρά του προβλήματα στις φλαμανδικές εξαγωγές καθότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον τέταρτο από την άποψη μεγέθους εμπορικό εταίρο της Φλάνδρας. «Έχουμε ως εκ τούτου κάθε συμφέρον να διατηρήσουμε άριστες σχέσεις μαζί τους», υπογραμμίζουν.
Τέλος, από την πλευρά του ο πρώην Επίτροπος και ΥΠΕΞ του Βελγίου Kάρελ Ντε Γκουχτ σε πρωινές δηλώσεις του εκφράζει την άποψη ότι «μπορεί τα δημοψηφίσματα να είναι χρήσιμα για να αφουγκραστεί κανείς τη λαϊκή βούληση, δεν λύνουν όμως προβλήματα». «Το γεγονός ότι οι Βρετανοί επέλεξαν να φύγουν από την ΕΕ θα δημιουργήσει μεγάλες αβεβαιότητες και θα πλήξει την εικόνα μας», υπογραμμίζει. Ωστόσο δεν θέλει να φτάσει τόσο μακριά ώστε να θεωρήσει τη χτεσινή εξέλιξη ως την «αρχή του τέλους» για την ΕΕ: «Ουδέποτε οι Βρετανοί έκλεισαν στην καρδιά τους την ΕΕ», υπενθυμίζει, προσθέτοντας ότι τυχόν διοργάνωση ενός παρεμφερούς δημοψηφίσματος στην Ολλανδία θα συνιστούσε «ανοησία πρώτου μεγέθους».
Για ένα «δύσκολο διαζύγιο» που ωστόσο «δεν θα σηματοδοτεί το τέλος της ΕΕ» έκανε τέλος λόγο η Βελγίδα Επίτροπος Mαριάν Τισέν εκφράζοντας τη λύπη της για την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, αλλά και την ελπίδα της ότι η διαδικασία εξόδου που θα ακολουθήσει «θα εξελιχθεί ομαλά και χωρίς παρατράγουδα».
Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Αμετάβλητη η θέση της Βρετανίας στη Συμμαχία
Η Βρετανία θα παραμείνει ένας «ισχυρός και αφοσιωμένος» εταίρος του ΝΑΤΟ παρά την ιστορική απόφασή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια πρώτη αντίδραση μετά τη νίκη του Brexit στο χθεσινό δημοψήφισμα.
«Ξέρω ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΝΑΤΟ θα μείνει αμετάβλητη» παρά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια. «Η Βρετανία θα παραμείνει ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος και θα συνεχίσει να παίζει τον ηγετικό της ρόλο στους κόλπους της Συμμαχίας μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Εξοπλισμένο με μέσα πυρηνικής αποτροπής και με στρατό που αναλαμβάνει αποστολές στο εξωτερικό, το Λονδίνο είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες του ΝΑΤΟ.
«Ένα ισχυρό, ενωμένο και αποφασισμένο ΝΑΤΟ παραμένει σημαντικός πυλώνας σταθερότητας μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο και βασικός παράγοντας διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δεσμεύτηκε για την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να προχωρήσει σε στενότερη συνεργασία με την ΕΕ (22 μέλη της οποίας είναι και μέλη του ΝΑΤΟ).
Το ΝΑΤΟ ενισχύει τους δεσμούς του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε προτρέψει τη Βρετανία να μείνει εντός της Ένωσης των 28.
Το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει στη Βαρσοβία στις 8 και 9 Ιουλίου για μια Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η οποία αναμένεται να επικυρώσει μια σκλήρυνση της στάσης της Συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία.
To μήνυμα του Τούρκου Πρωθυπουργού 
O πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαβάσει την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ προσεκτικά και να αναθεωρήσει το πολιτικό της όραμα.
"Η ΕΕ πρέπει να διαβάσει πολύ καλά την εξέλιξη αυτή και να επαναπροσδιορίσει το όραμά της για το μέλλον", είπε ο Γιλντιμίρ σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Επίσης επέκρινε τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι στήριξε την εκστρατεία του υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ με το επιχείρημα ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μια μακρινή προοπτική.
Μαριόν Λεπέν: Από το Brexit στο... Frexit
Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και το Brexit, σχολιάζει η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η ανιψιά της επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν με ανάρτηση που έκανε στο προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, κάνοντας λόγο για… Frexit.
«Από το Brexit στο Frexit: Είναι πλέον καιρός να εισάγουμε τη δημοκρατία στη χώρα μας. Οι Γάλλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν», έγραψε στο Twitter η Μαρεσάλ Λεπέν, ενώ νωρίτερα και πάλι με tweet έγραφε: «Νίκη». 

Κόρμπιν: Θυμωμένοι οι Βρετανοί μετά την προδοσία διαδοχικών κυβερνήσεων
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία και αρχηγός του Εργατικού ΚόμματοςΤζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, γιατί είναι θυμωμένοι από τη μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις.
"Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας", δήλωσε ο Κόρμπιν στο στην τηλεόραση του BBC.
Ο Κόρμπιν πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις θέσεις εργασίας στη Βρετανία ως αποτέλεσμα του Brexit, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να ελαχιστοποιήσει.
"Πρέπει τώρα να γίνει επίκληση του άρθρου 50, ώστε να διαπραγματευτούμε μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε.
Κανένα κράτος μέλος δεν έχει φύγει ποτέ και το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, που καθορίζει πώς ένα κράτος μπορεί να βγει από την Ένωση, εμπεριέχει λίγες λεπτομέρειες.
Προπηλάκισαν τον Μπόρις Τζόνσον 
Θερμή" υποδοχή επιφύλασσαν δεκάδες πολίτες στον πρώην δημάρχου τουΛονδίνου και υποστηρικτή του Brexit, Μπόρις Τζόνσον.
Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Μπόρις Τζόνσον,αποδοκίμασαν τον πρώην δημάρχου του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις.
Φάρατζ: Σήμερα νίκησαν η αξιοπρέπεια και η πίστη στο έθνος 
«Σήμερα η αξιοπρέπεια και η πίστη στο έθνος νίκησαν. Αν οι προβλέψεις αποδειχτούν σωστές, τότε θα πρόκειται για μια νίκη του λαού, του αξιοπρεπούς βρετανικού λαού. Αγωνιστήκαμε κατά των πολυεθνικών, κατά των αξιοπρεπών πολιτικών και της διαφθοράς και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι νικήσουμε. Το καταφέραμε αυτό χάρις στους ανθρώπους που δεν ανήκαν σε κανένα πολιτικό κόμμα και παρ’όλα αυτά ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου. Ελπίζω αυτή η νίκη να μας οδηγήσει σε μια Ευρώπη κυρίαρχων εθνών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους», δήλωσε ο δεξιός ευρωσκεπτικιστής ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου Νάιτζελ Φάρατζ, προεξοφλώντας νίκη του Brexit.
«Ας θυμόμαστε όλοι την 23η Ιουνίου ως την ημέρα που επέστρεψε η ανεξαρτησία στη χώρα μας» κατέληξε ο ηγέτης των Bρετανών ευρωσκεπτικιστών.
Oλλανδός βουλευτής ζητά δημοψήφισμα για την ΕΕ
Ο ακροδεξιός βουλευτής Γκερτ Βίλντερς ζήτησε σήμερα δημοψήφισμα για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ, μετά το δημοψήφισμα στηΒρετανία.
"Και οι Ολλανδοί έχουν το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα. Το Κόμμα για την Ελευθερία ζητεί συνεπώς δημοψήφισμα για ένα Nexit, δηλαδή μια έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ", δήλωσε σε ανακοίνωσή του.
Συγκυριαρχία του Γιβραλτάρ ζητά η Ισπανία μετά το Brexit
Συγκυριαρχία της Ισπανίας και της Βρετανίας επί του Γιβραλτάρ πρότεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
«Χρειάζεται πλέον να βρούμε ποιο είδος σχέσης το Γιβραλτάρ θέλει να έχει εάν επιδιώκει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.
«Η φόρμουλα που προτείνουμε είναι αυτή της βρετανο-ισπανικής συγκυριαρχίας για μία περιορισμένη χρονική περίοδο, που θα οδηγήσει στην επιστροφή του Γιβραλτάρ στην Ισπανία», είπε.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιορισμένης χρονικής περιόδου οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα μπορούσαν να διατηρήσουν την βρετανική υπηκοότητα εάν το θέλουν και ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Το Γιβραλτάρ παραχωρήθηκε από την Ισπανία στη Βρετανία το 1713 και έκτοτε η Μαδρίτη ζητά συστηματικά την επιστροφή του στην ισπανική κυριαρχία, θεωρώντας το αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι κάτοικοί του ψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο τραπέζι πρόταση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
Η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία βρίσκεται «στο τραπέζι», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, κάνοντας την διαπίστωση ότι οι κάτοικοί της ψήφισαν κατά πλειοψηφία κατά τουBrexit.
«Η πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος πρέπει να είναι στο τραπέζι και είναι στο τραπέζι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Νίκολα Στέρτζον, που εκτός από πρωθυπουργός είναι και πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.
Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2014 και , τότε, είχε υπερισχύσει το «όχι» με το 55% των ψήφων.