Σελίδες

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

500 ευρώ (από σήμερα) το όριο συναλλαγών με ιδιώτες που εξοφλείται με μετρητά

500 ευρώ (από σήμερα) το όριο συναλλαγών με ιδιώτες που εξοφλείται με μετρητά





Επιμέλεια


Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN
Με την παράγραφο 2 του άρθρου 69 του ν. 4446/2016 τροποποιήθηκε η παράγραφος 3 του άρθρου 20 του ν.3842/2010 και πλέον από 22.12.2015 (πρακτικά από σήμερα 23.12.2016, αφού το ΦΕΚ αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ) μειώθηκε το όριο των συναλλαγών από 1.500 σε 500 ευρώ, πάνω από το οποίο θα πρέπει οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών-καταναλωτών και επιχειρήσεων (για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών) να γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
 
► Αιτιολογική έκθεση
Άρθρο 69 - Διασφάλιση και έλεγχος συναλλαγών
Καθορίζεται το πλαίσιο για τη διαβίβαση, την επεξεργασία, τη διαχείριση και τη διάθεση των δεδομένων των συναλλαγών. Αρμόδια υπηρεσία ορίζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μειώνεται από 1.500 ευρώ σε 500 ευρώ το ύψος των συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων πάνω από το οποίο οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κλπ.). Δεν επιτρέπεται εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ.

► Διάταξη νόμου
2. Η παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά.»
 
3. Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας χιλίων πε­ντακοσίων (1.500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώ­ληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλού­νται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, μέσω τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστω­τικές κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού και με επι­ταγές. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά. Οι Τράπεζες δεν επιτρέπεται να χρεώνουν αμοιβές για την κατάθεση των ποσών αυτών σε τραπεζι­κούς λογαριασμούς.

Συνεπώς, η εξόφληση όλων των συναλλαγών άνω των 500 ευρώ (σ.σ. τελική τιμή με φ.π.α.) μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών (πώληση αγαθών, παροχή υπηρεσιών, κ.λπ.) πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (π.χ. όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. 

► Επισημάνσεις σύμφωνα και με την παλαιότερη ΠΟΛ.1027/9.2.2011 (προφανώς όσα αναφέρει η εν λόγω  απόφαση θα ισχύουν και σήμερα μετά τη μείωση του ορίου συναλλαγών, όμως ενδέχεται να υπάρξει και νέα εγκύκλιος που θα δίνει νέες διευκρινίσεις)
Ας παραθέσουμε μερικά από τα σημεία της ανωτέρω απόφασης:
- Ως αξία συναλλαγής, για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, νοείται το συνολικό ποσό της αξίας της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..
- Προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές, που αφορούν συναλλαγές ύψους άνω του ισχύοντος κάθε φορά ορίου, εμπίπτουν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις της παρούσας, ανεξαρτήτως του ποσού έκαστης τμηματικής καταβολής ή προκαταβολής.

-Σε περίπτωση πώλησης αγαθών (όπως οχήματα, κ.λπ.) σε ιδιώτη «με ανταλλαγή», εξοφλείται από τον ιδιώτη - αγοραστή, με ηλεκτρονικό μέσο, η διαφορά της αξίας που προκύπτει από το συμψηφισμό των αμοιβαίων ανταπαιτήσεων, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ισχύον, κάθε φορά, όριο.
- Σε περίπτωση αλλαγής λιανικώς πωληθέντων αγαθών, η αξία των οποίων προηγουμένως έχει εξοφληθεί, για τη νέα απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδεται, εφαρμόζονται αναλόγως τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο.
Ομοίως τα προαναφερόμενα ισχύουν και στην περίπτωση επιστροφής αγαθών, εφόσον μεταγενέστερα η απαίτηση του ιδιώτη συμψηφισθεί με επόμενη αγορά αγαθών.

-Σε περίπτωση συναλλαγής που εξοφλείται, μερικώς ή ολικώς, με εκχώρηση από τον ιδιώτη προϊόντος δανείου που βαρύνει αυτόν, με κατάθεση του σχετικού ποσού στο λογαριασμό του πωλητή – επιτηδευματία, οι υποχρεώσεις της παρούσας αφορούν το τυχόν υπολειπόμενο ποσό, ανεξαρτήτως αξίας, εφόσον η τιμολογούμενη αξία της συναλλαγής υπερβαίνει το ισχύον, κάθε φορά, όριο.

-Δεν εμπίπτουν στις υποχρεώσεις της περίπτωσης αυτής οι αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, που το αντίτιμο της αξίας καλύπτεται με επί μέρους διαδοχικές καταβολές (προκαταβολές), διαφορετικών προσώπων από τον τελικό καταναλωτή. Το τυχόν επιπλέον, μη καλυπτόμενο κατά τα ως άνω ποσό, εξοφλείται με βάση τις διατάξεις της παρούσας, εφόσον η συνολική αξία της συναλλαγής υπερβαίνει το ισχύον όριο (π.χ. αγορά αγαθών από ιδιώτη μέσω «λίστας γάμου» κ.λπ.).

►  Κυρώσεις
Βάσει των νέων διατάξεων —εν αναμονή έκδοσης νέας εγκυκλίου— αλλά σε συνδυασμό και με όσα είχαν γίνει δεκτά με την ανωτέρω εγκύκλιο, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα —με επιφύλαξη πάντα— ότι, για πράξεις ή παραλείψεις που διαπιστώνονται σε διαφορετικό χρόνο εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου επιβάλλεται ιδιαίτερο πρόστιμο, ανά φορολογικό έλεγχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 2523/1997.
Συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών  και ιδιωτών*
Ποσό ΣυναλλαγήςΚυρώσεις εάν η συναλλαγή δεν γίνει με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού
Έως 500,00 ευρώ
Δεν υπάρχουν κυρώσεις
Πάνω από 500,00Επιβάλλεται στον επαγγελματία το πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997.
* Όπως σημειώσαμε και ανωτέρω αναφερόμαστε στις συναλλαγές που έχουν οι ιδιώτες με επιχειρήσεις (αγορές ιδιωτών από τα εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, κ.λπ.). 

Σχετικά με τα ανωτέρω πρόστιμα όπως ήδη τονίσαμε διατηρούμε επιφυλάξεις και αναμένουμε τις διευκρινίσεις του υπ. Οικονομικών.



https://www.taxheaven.gr

Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 59606/ 2172/ 2016 Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για το έτος 2017

Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 59606/ 2172/ 2016
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για το έτος 2017

Αθήνα, 23/12/2016
Αριθ. Πρωτ.: Φ.80000/οικ.59606/2172

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ και ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Δ13)
ΤΜΗΜΑ A'

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : Σταδίου 29
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ : 101 10
Πληροφορίες: Καραμπλιάνη Ανδριάνα
Τηλ.: 2131516799

ΘΕΜΑ: Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για το έτος 2017

Σας γνωρίζουμε ότι, κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 92 του ν. 4387/2016 (A,85) όπως ισχύει, εκδόθηκε η Κ.Υ.Α με αριθμ. Φ. 11321/51600/197/14.12.2016 (ΦΕΚ 4101, Β) «Αναπροσαρμογή ποσών Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ) έτους 2017» η οποία αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: 7Τ7Υ465Θ1Ω-Ω4Κ.

Ειδικότερα:

Α. Δικαιούχα πρόσωπα

1.Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται (εφόσον, επιπρόσθετα, πληρούνται οι ηλικιακές προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι λοιπές προϋποθέσεις που ακολουθούν):

α) σε όσους λαμβάνουν ήδη κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4387/2015 σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ), καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος,

β) σε όσους δικαιούνται σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) από τους ανωτέρω οργανισμούς κύριας ασφάλισης, η καταβολή της οποίας - σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης- αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (ήτοι μέχρι και 12/5/2016).

Επομένως, όσοι καταστούν συνταξιούχοι των ανωτέρω φορέων κύριας ασφάλισης από την 13/5/2016 και εφεξής δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ (ανεξαρτήτως αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια της παραγράφου Β του παρόντος ).

Β. Προϋποθέσεις καταβολής του ΕΚΑΣ για το έτος 2017

Για να δικαιωθούν το ΕΚΑΣ έτους 2017 τα πρόσωπα της παραγράφου Α θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το προαναφερόμενο όριο ηλικίας δεν απαιτείται για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους. Στην περίπτωση που κάποιος, ο οποίος υπάγεται στα δικαιούχα πρόσωπα της ανωτέρω παραγράφου Α του παρόντος, συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (65ο) εντός του 2017 δικαιούται το ΕΚΑΣ 2017 και αυτό καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

β) το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ. Προκειμένου να προσδιορισθεί το εισόδημα αυτό δεν λαμβάνονται υπόψη:

- τα ποσά που αντιστοιχούν σε σύνταξη θυμάτων πολέμου και αναπήρων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση στρατιωτικής υπηρεσίας καθώς και θυμάτων τρομοκρατίας. Στο σημείο αυτό και για την αποφυγή παρερμηνειών σημειώνεται, ότι ως προς τα θύματα πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, σχετική αναλυτική ερμηνεία έχει δοθεί με το έγγραφο του Υπουργείου Φ.80000/126/24.6.2015,

- τα ποσά που αντιστοιχούν στα προνοιακά επιδόματα αρμοδιότητας Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που χορηγούνται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης .

Αντίθετα, συνυπολογίζονται στο κριτήριο αυτό το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας , το καθαρό ποσό από συντάξεις και μισθούς αλλοδαπής προέλευσης, τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

γ) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884) ευρώ

δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000) ευρώ.

Τα ποσά που ορίζονται στις ανωτέρω περιπτώσεις β,γ,δ αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή εξετάζονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2015-31.12.2015.

ε) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο συνταξιούχο κατά το μήνα έναρξης ισχύος της κοινοποιούμενης ΚΥΑ (ήτοι, σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2016), συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως επιδομάτων να μην υπερβαίνει τα εξακόσια εξήντα τέσσερα (664) ευρώ.

Διευκρινίζουμε στο σημείο αυτό ότι για την εξέταση του κριτηρίου αυτού ο κρίσιμος μήνας (Δεκέμβριος 2016 ) πρέπει να είναι μήνας πλήρους συνταξιοδότησης.

Τα καταβληθέντα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ποσά ΕΚΑΣ δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση των ανωτέρω εισοδηματικών κριτηρίων .

στ) Ειδικά όσον αφορά στους αλλοδαπούς - πολίτες τρίτων χωρών - δικαιούχους του ΕΚΑΣ, εκτός από τον όρο της μόνιμης διαμονής τους στην Ελλάδα και με σκοπό τη διασφάλιση χορήγησής του σε νόμιμα διαμένοντες, απαιτείται πλέον ρητώς η διαμονή τους στη χώρα να είναι και νόμιμη.

ε) Επισημαίνουμε ότι, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν μπορούν να λάβουν τα αντισταθμιστικά μέτρα των περιπτώσεων β και γ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4411/2016 (Α, 142).

Γ. Ποσά ΕΚΑΣ για το έτος 2017

1. Τα καταβαλλόμενα μηνιαίως ποσά του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα, απεικονίζονται αναλυτικά στον εξής πίνακα:

ΠΟΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα (σε ευρώ)
ΠΟΣΟ Ε.Κ.Α.Σ. (σε ευρώ)
έως 7.216,00
115,00
Από 7.216,01 μέχρι 7.518,00
86,25
Από 7.518,01 μέχρι 7.720,00
57,50
Από 7.720,01 μέχρι 7.972,00
28,75


Τα ανωτέρω ποσά επιδόματος χορηγούνται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Αντίθετα, το ΕΚΑΣ ισούται με τα 2/3 των αναφερόμενων στον ανωτέρω πίνακα ποσών για τους συνταξιούχους :

α) λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη (δηλαδή είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του αντίστοιχου πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο εκείνου που κατά περίπτωση και ασφαλιστικό φορέα προβλέπεται για χορήγηση πλήρους σύνταξης),

β) που δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

Ειδικά, για τα πρόσωπα της ανωτέρω περίπτωσης β) , η τυχόν μη καταβληθείσα πριν από την έναρξη ισχύος της κοινοποιούμενης διάταξης διαφορά του 1/3 του ποσού ΕΚΑΣ, δεν χορηγείται.

Στις περιπτώσεις των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας οποιαδήποτε μεταβολή του ποσοστού αναπηρίας τους (αυξητική ή μειωτική) εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιφέρει καμία μεταβολή στο ποσό αυτού, εφόσον βέβαια έχει συμπληρωθεί κατά περίπτωση και η απαιτούμενη ηλικία των 65 ετών.

2. Στις περιπτώσεις προσώπων που είναι συνδικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου, τα ποσά του ΕΚΑΣ επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα τους , άλλως από την κληρονομική μερίδα τους.

3. Διευκρινίζεται ότι τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Κλάδου Ασθένειας και Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του αρ. 38 του ν.3863/2010, όπως ισχύει (παρ. 7 του κοινοποιούμενου άρθρου ).

4. Όσον αφορά την καταβολή του ΕΚΑΣ σε δικαιούχους διαμένοντες εκτός Ελλάδας, με την παρ. 8 της κοινοποιούμενου άρθρου ορίζεται ρητώς ότι το επίδομα δεν καταβάλλεται σε δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΟΧ και Ελβετίας. Επομένως, και σε συνδυασμό με την περ. στ' της παρ. 1 του κοινοποιούμενου άρθρου , σε δικαιούχους Έλληνες πολίτες και πολίτες χωρών- μελών της Ε.Ε., ΕΟΧ και Ελβετίας η απρόσκοπτη καταβολή του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση της μόνιμης διαμονής (κατοικίας) εντός της Ε.Ε., ΕΟΧ και Ελβετίας.

Κατόπιν των ανωτέρω , παρακαλούμε για τις ενέργειές αρμοδιότητάς σας για την έγκαιρη υλοποίηση των ανωτέρω κοινοποιούμενων διατάξεων. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση ή διευκρίνιση.

 


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
https://www.taxheaven.gr

BLUE SKY ECONOMY 21 12 16

BLUE SKY ECONOMY 21 12 16



Πάνος Μπουσμπουρέλης

Αγης Βερούτης

Απόστολος Αλωνιάτης



Μιλάμε για φορολογικά θέματα και όχι μόνο.

Τηλεφωνική Συνομιλία με Κώστα Ζαχαριάδη Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΚΤ: Οι Έλληνες έχασαν το 40% του πλούτου τους

ΕΚΤ: Οι Έλληνες έχασαν το 40% του πλούτου τους

ΕΚΤ: Οι Έλληνες έχασαν το 40% του πλούτου τους

Η συγκέντρωση του πλούτου ανάμεσα στα πλουσιότερα νοικοκυριά της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί μετά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, παρόλο που τα επίπεδα πλούτου μειώθηκαν οριζόντια λόγω των χαμηλότερων τιμών ακινήτων, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Το 5% των νοικοκυριών της Ευρωζώνης, που είναι και τα οικονομικά ισχυρότερα, κατείχαν το 37,8% του καθαρού πλούτου το 2014, συγκριτικά με 37,2% το 2010 ενώ το 5% που είναι τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά κατείχαν μόνο χρέος, ανέφερε η έρευνα της ΕΚΤ με δείγμα 84.000 νοικοκυριά.
Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά περίπου 10% στα 104.100 ευρώ στα τέσσερα χρόνια έως το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών ακινήτων, ιδιαίτερα για το 5% του πληθυσμού που είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ανέφερε η ΕΚΤ.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του πλούτου στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου ο πλούτος του μέσου νοικοκυριού (median) υποχώρησε κατά 40%. 
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών έπεσε από τα 108.700 ευρώ το 2009 στα 65.100 ευρώ το 2014. Εν τω μεταξύ, το μέσο εισόδημα για τα νοικοκυριά υποχώρησε από τα 23.500 ευρώ στα 17.600 ευρώ.

Το 2009 το 54% των Ελλήνων είχε εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 8,4% από ενοίκια και το 8,1% από χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Το 2014 το 46,9% είχε εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 5,9% από ενοίκια και το 7,3% από χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

#ΕΚΤ #Ευρωζώνη #πλούτος #νοικοκυριά

EKT: Oι Έλληνες έχασαν το 40% του πλούτου τους στην κρίση

EKT: Oι Έλληνες έχασαν το 40% του πλούτου τους στην κρίση
Η κατάρρευση στις τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στον πλούτο των νοικοκυριών, αυξάνοντας την ανισότητα, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην τελευταία της έκθεση σε 84.000 νοικοκυριά σε όλη την νομισματική ένωση, η ΕΚΤ βρήκε ότι ο μέσος καθαρός πλούτος στην ευρωζώνη μειώθηκε 10% από το 2010 ως το 2014 σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η ανισότητα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς αυξήθηκε σε κάποιους δείκτες.
Η ΕΚΤ αναφέρει ότι η ανισότητα ενισχύθηκε ελαφρά, με τον δείκτη Gini να ανεβαίνει στις 68,5 μονάδες από 68. Σημειώνει ωστόσο ότι η αύξηση βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.
Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του πλούτου στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου ο πλούτος του μέσου νοικοκυριού (median) υποχώρησε κατά 40%.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι ο μέσος (median) πλούτος των νοικοκυριών έπεσε από τα 108.700 ευρώ το 2009 στα 65.100 ευρώ το 2014.
Εν τω μεταξύ, το μέσο εισόδημα για τα νοικοκυριά διολίσθησε το ίδιο διάστημα από τα 23.500 ευρώ στα 17.600 ευρώ.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της ΕΚΤ για τις μεταβολές στις πηγές εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών από το 2009 ως το 2014. Συγκεκριμένα, το 2009 το 54% είχε εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 8,4% από ενοίκια και το 8,1% από χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Το 2014 το 46,9% είχε εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 5,9% από ενοίκια και το 7,3% από χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Ο.Α.Ε.Δ.: Πρόγραμμα κατάρτισης ΛΑΕΚ 0,24 έτους 2017

Ο.Α.Ε.Δ.: Πρόγραμμα κατάρτισης ΛΑΕΚ 0,24 έτους 2017





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΛΑΕΚ 0,24% ΕΤΟΥΣ 2017  

Σας ενημερώνουμε ότι με βάση τη με αριθμ. 3029/71/15.12.2015 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ καιτη με αριθμ. 641/45/8.12.2015 διατύπωση γνώμης της Επιτροπής ΕΛΕΚΠ (ΦΕΚ 2988/τεύχος β΄/31.12.2015), οι δικαιούχοι του πόρου ΛΑΕΚ μπορούν να ξεκινήσουν την καταχώριση στοιχείων το πληροφοριακό σύστημα του ΛΑΕΚ για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ΛΑΕΚ 0,24%. Οι όροι και οι προϋποθέσεις υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης είναι διαθέσιμες στη με αριθμ. πρωτ.4096/18.01.2016 εγκύκλιο η οποία έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr)

Σας ενημερώνουμε ότι με βάση τη με αριθμ. 3321/71/6.12.2016 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και τη με αριθμ. 677/43/6.12.2016 διατύπωση γνώμης της Επιτροπής ΕΛΕΚΠ, οι δικαιούχοι του πόρου ΛΑΕΚ μπορούν να ξεκινήσουν την καταχώριση στοιχείων το πληροφοριακό σύστημα του ΛΑΕΚ για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ΛΑΕΚ 0,24% από τις 2/1/2017. Οι όροι και οι προϋποθέσεις υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης είναι διαθέσιμες στην εγκύκλιο την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

https://www.taxheaven.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ Τα πάνω - κάτω στις συντάξεις - Πώς θα υπολογίζονται (πίνακες και παραδείγματα)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

Τα πάνω - κάτω στις συντάξεις - Πώς θα υπολογίζονται (πίνακες και παραδείγματα)

Τα πάνω - κάτω στις συντάξεις - Πώς θα υπολογίζονται (πίνακες και παραδείγματα)
Τα πάνω - κάτω στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας φέρνουν οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που δημοσίευσε πριν το τέλος του χρόνου το υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται για τις εγγυκλίους που αφορούν στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων μετά τις αλλαγές που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, τον επανυπολογισμό των παλαιών καθώς και των συντάξεων χηρείας
Η βασική εγκύκλιος αφορά τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης βάσει του συνόλου των αποδοχών δια τα έτη ασφάλισης. Για τις νέες συντάξεις θα απαιτηθεί το εισόδημα από το 2002 και μετά.
Με αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες μπορεί κανείς να ξέρει τι σύνταξη θα μπορεί να πάρει.
Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές (όπως αυτές ορίζονται με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 28), το χρόνο ασφάλισης (όπως ορίζεται στο άρθρο 34) και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά προκύπτουν από τον πίνακα:
 
 Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης ανά κλίμακα ετών, αντιστοιχεί στο ποσοστό που αναγράφεται στην τρίτη στήλη του πίνακα. Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης αντιστοιχεί στα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης επί των συνταξίμων αποδοχών. Για τον υπολογισμό το σύνολο του χρόνου ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη με μαθηματική ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων.
Παράδειγμα 1: Ασφαλισμένος με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ δικαιούται ανταποδοτική σύνταξη ύψους 428 ευρώ υπολογιζόμενη ως ακολούθως: ((15*0,77%)+(3*0,84%)+(3*0,90%)+
(3*0,96%)+(3*1,03%)+(3*1,21%)+(3*1,42%)+ (3*1,59%)+(3*1,80%)+(1*2,00%))*1.000 = 42,8%*1.000 = 428 ευρώ.
Παράδειγμα 2: Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με 10.635 ημέρες ασφάλισης (10.635:300=35,45 έτη ασφάλισης) και συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ δικαιούται ανταποδοτική σύνταξη ύψους 345,3 ευρώ υπολογιζόμενη ως ακολούθως:
((15*0,77%)+(3*0,84%)+(3*0,90%)+(3*0,96%)+(3*1,03%)+(3*1,21%)+(3*1,42%)+ (2,45*1,59%))*1.000 = 34,53%*1.000 = 345,3 ευρώ.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Α) ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης ασφαλισμένου λαμβάνονται υπόψη ως συντάξιμες αποδοχές ο μέσος μηνιαίος μισθός - εισόδημα καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
Συγκεκριμένα για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από 13.5.2016 και εντός του έτους 2016, οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται ως ο μέσος μηνιαίος μισθός - εισόδημα του ασφαλισμένου από το έτος 2002 και έως την υποβολή της αίτησης. Εφεξής ετησίως η χρονική περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών αυξάνεται κατά ένα έτος.
Παράδειγμα: Ασφαλισμένος μισθωτός υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης την 1.12.2018. Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης λαμβάνονται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου που υπόκεινται σε εισφορές για το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 έως 30.11.2018.
Β) ΜΙΣΘΩΤΟΙ
 Για την εύρεση των συντάξιμων αποδοχών των μισθωτών:
Κατ’ αρχάς υπολογίζεται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου που υπόκεινται σε εισφορές υπέρ Κλάδου Σύνταξης (επομένως, συμπεριλαμβάνονται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές) για το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Ο μέσος αυτός όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των αποδοχών του ασφαλισμένου επί των οποίων έχουν καταβληθεί εισφορές υπέρ Κλάδου Σύνταξης (και μέχρι του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών όπως και όπου αυτό προβλεπόταν για τα έτη 2002 και εφεξής) δια του συνολικού χρόνου ασφάλισης του από 1.1.2002 μέχρι την προηγούμενη ημέρα της υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης (αναγόμενος ο χρόνος αυτός σε μήνες, π.χ. πλήρης μήνας για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ = 25 ημέρες ασφάλισης).
Οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος προσαυξάνονται κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, η οποία όταν θα προσδιοριστεί, από την αρμόδια για τον καθορισμό Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα ακολουθήσουν νέες οδηγίες. Στα παραδείγματα που ακολουθούν ως αποδοχές θεωρούνται οι αποδοχές μετά την εφαρμογή των ανωτέρω προσαυξήσεων.
Στην εγκύκλιο δίνεται ο μαθηματικός τύπος (σ.σ. δείτε τον στην στήλη Συνοδευτικό Υλικό) ότι σε κάθε περίπτωση για όλους τους μισθωτούς που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ από 1.1.2017 το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών ανέρχεται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, το οποίο με σημερινά δεδομένα ισούται με 586,08*10=5.860,8 ευρώ.
Επομένως, σε κάθε περίπτωση, και για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των μισθωτών από 1.1.2017 ως ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών είναι το ποσό αυτό.
Στην περίπτωση ασφαλισμένων οι οποίοι, υπό την ισχύ του προϊσχύοντος νομοθετικού καθεστώτος κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του κοινού καθεστώτος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη), εφαρμόζεται το άρθρο 30 παρ.1 του ν.4387/2016, όπως ισχύει, δηλαδή το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης τους για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς.
Η προσαύξηση αυτή δεν ισχύει για τα πρόσωπα που περιγράφονται στο άρθρο 30 παρ.1 του ν.4387/2016, όπως ισχύει.
Παράδειγμα 1:
α. Μισθωτός με πλήρη απασχόληση από την 1.1.2002 μέχρι την 31.7.2020. Υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος την 1.8.2020 σε ηλικία 63 ετών και 12.000 ημέρες ασφάλισης (καθ’ όλο το διάστημα της ασφάλισης του το ποσοστό των εισφορών υπέρ Κλάδου Σύνταξης δεν ξεπέρασε το 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη).
Αποδοχές επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές υπέρ Κλάδου Σύνταξης από 1.1.2002 έως 31.7.2020 : 216.000 ευρώ.
Χρόνος ασφάλισης από 1.1.2002 έως 31.7.2020 : 223 μήνες.
Άρα, Συντάξιμες Αποδοχές = 216.000/223=968,61 ευρώ.
Ανταποδοτική Σύνταξη: 968,61*42,8%(ποσοστό αναπλήρωσης των 12.000 η.α.)=414,57 ευρώ (ο ίδιος θα δικαιωθεί και εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ δεδομένου ότι, επιπρόσθετα έχει πάνω από 40 έτη διαμονής στη χώρα μεταξύ 15ου και 63ου έτους της ηλικίας του).
Η συνολική σύνταξη του ανέρχεται σε 384+414,57=798,57 ευρώ.
Επί αυτού του ποσού θα υπολογιστούν η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) υπέρ ΑΚΑΓΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν.3863/2010, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει με το άρθρο 44 παρ.10 του ν.3986/2011, η εισφορά του άρθρου 44 παρ.11 του ν.3986/2011 καθώς και η εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης όπως αυτή υπολογίζεται με τις ρυθμίσεις του ν.4387/2016.
β. Έστω ότι ο ανωτέρω ασφαλισμένος για 10 έτη, συγκεκριμένα από 1.1.1991 έως 31.12.2000, είχε καταβάλλει εισφορές Κλάδου Σύνταξης υπέρτερες από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη), ήτοι 11% (εισφορά ασφαλισμένου) και 24% (εισφορά εργοδότη). Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 30 παρ.1 του ν.4387/2016, όπως ισχύει.
Παράδειγμα 2:
Μισθωτός έως την ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (έστω 1.8.2020) έχει συνολικά 12.000 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 8.755 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ. Για τις 8.755 ημέρες ασφάλισης έχουν καταβληθεί 3,6% υπέρτερες εισφορές υπέρ Κλάδου Σύνταξης από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη). Υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στο 63ο έτος της ηλικίας του.
Υπολογισμός Ανταποδοτικής Σύνταξης: Αποδοχές επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές υπέρ Κλάδου Σύνταξης από 1.1.2002 έως 31.7.2020 : 267.600 ευρώ.
Χρόνος ασφάλισης από 1.1.2002 έως 31.7.2020 : 223 μήνες.
Άρα Συντάξιμες Αποδοχές = 267.600/223=1.200 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 30 παρ.1 του ν.4387/2016.
Παράδειγμα 3:
Μισθωτός υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος την 1.12.2022. Έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του και 16 έτη ασφάλισης εκ των οποίων 3.900 στα ΒΑΕ εκ των οποίων 1.100 την τελευταία 13ετία (συνταξιοδοτείται, επομένως, με τις προϋποθέσεις των ΒΑΕ και λαμβάνει πλήρη σύνταξη).
Υπολογισμός Ανταποδοτικής Σύνταξης: Αποδοχές επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές υπέρ Κλάδου Σύνταξης από 1.1.2002 έως 30.11.2022 : 139.200 ευρώ.
Χρόνος ασφάλισης από 1.1.2002 έως 31.7.2020 :192 μήνες.
Άρα Συντάξιμες Αποδοχές : 139.200/192=725 ευρώ.
Ανταποδοτική Σύνταξη: 725 * 12,39% (ποσοστό αναπλήρωσης των 16 ετών ασφ.)=89,83 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται το άρθρο 30 παρ.1 του ν.4387/2016, όπως ισχύει.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν.612/1977
Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης μισθωτών με βάση τις διατάξεις του ν.612/1977, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές και ισχύουν κάθε φορά, εφαρμόζεται το τελευταίο εδάφιο της περ.γ παρ.2 άρθρο 28 του ν.4387/2016.
Η ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 35 ετών, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης υπολείπεται των 35 ετών και αν υπερβαίνει τα 35 έτη υπολογίζεται επί όλου του χρόνου ασφάλισης. Επίσης στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών κατά τη διάρκεια όλης της ασφάλισής του από την 1.1.2002 μέχρι την προηγούμενη της αιτήσεως συνταξιοδότησης, προσαυξανόμενες για κάθε ημερολογιακό έτος κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
 Οι μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που χαρακτηρίζονται ως αμειβόμενοι με κυμαινόμενες αποδοχές και απασχολούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ειδικότητες, κατατάσσονται μέχρι 31.12.2016 σε Ασφαλιστικές Κλάσεις Τεκμαρτών Ημερομισθίων και οι εισφορές τους υπολογίζονται επί αυτών των κλάσεων.
Για αυτή την κατηγορία και μέχρι 31.12.2016, εφαρμόζεται η περ. γ, παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4387/2016, δηλαδή ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που πράγματι καταβλήθηκε για κάθε μήνα ασφάλισης. Άρα, οι μηνιαίες αποδοχές υπολογίζονται ως το γινόμενο των κατά μήνα ημερών ασφάλισης επί το τεκμαρτό ημερομίσθιο που αντιστοιχεί στο έτος αναφοράς.
Για το διάστημα από 1.1.2017 έως την προηγούμενη της αιτήσεως συνταξιοδότησης οι αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών είναι οι πραγματικές αντίστοιχες αποδοχές που υπόκεινται σε εισφορές Κλάδου Σύνταξης. Οι αποδοχές για κάθε ημερολογιακό έτος, ανεξάρτητα αν είναι πριν ή μετά την 1.1.2017, λαμβάνονται υπόψη προσαυξανόμενες για κάθε ημερολογιακό έτος κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Παράδειγμα:
Μισθωτός κατά τα έτη 1.1.2002 έως την ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (π.χ. 1.8.2020) έχει απασχοληθεί ως μπάρμαν και κατά το ίδιο διάστημα έχει 2.100 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 1.450 έως και 31.12.2016. Συνολικά έχει 21 έτη ασφάλισης. Υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας του.
Το ποσοστό αναπλήρωσης για τα 21 έτη ασφάλισης αντιστοιχεί σε 16,77%.
Χρόνος ασφάλισης από 1.1.2002 έως 31.7.2020 : 84 μήνες.
Οι αποδοχές υπολογίζονται ως εξής: Για το διάστημα από 1.1.2002 έως 31.12.2016, για το οποίο ασφαλίζονταν βάσει Τεκμαρτών Ημερομισθίων, οι αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών για κάθε ημερολογιακό έτος είναι το γινόμενο των ημερών ασφάλισης ανά έτος επί του τ.η. της ασφαλιστικής κλάσης στην οποία υπήγοντο το έτος αυτό, προσαυξανόμενες κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Για το διάστημα από 1.1.2017 έως την προηγούμενη της αιτήσεως συνταξιοδότησης οι αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών για κάθε ημερολογιακό έτος είναι οι πραγματικές αντίστοιχες αποδοχές που υπόκεινται σε εισφορές Κλάδου Σύνταξης ανά έτος προσαυξανόμενες κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Γ) ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΑΕΕ
Για τους μέχρι 31.12.1992 (παλαιούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ) ως μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές για μεν το χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος του πδ 258/2005 και έως την 31.12.2016 θεωρούνται τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών επί των οποίων υπολογίζεται το ποσοστό εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης (20%).
Για τους ασφαλισμένους των συγχωνευθέντων στον ΟΑΕΕ ταμείων οι οποίοι από 1.1.2002 και μέχρι την ένταξη τους στις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ - κατέβαλαν μηνιαία συγκεκριμένο ποσό ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία υπάγονταν, το μηνιαία καταβαλλόμενο αυτό ποσό ανάγεται σε μηνιαίο εισόδημα, με ύψος ασφαλίστρου το 20%.
Για το χρόνο ασφάλισης από 1.1.2017 και εφεξής ως μηνιαίο εισόδημα νοείται εκείνο επί του οποίου καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39.
Για τους από 1.1.1993 και εφεξής ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ είτε αυτοί προέρχονται από τα συγχωνευθέντα στον ΟΑΕΕ Ταμεία, είτε ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά στον ΟΑΕΕ ως μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές νοούνται τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών επί των οποίων υπολογίζεται το ποσοστό εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης,
Ειδικά για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους του ΤΑΝΠΥ και για το χρόνο ασφάλισής τους μέχρι 31.12.2016 ως μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές νοείται ο τεκμαρτός μισθός της ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην οποία κατατάσσονται κάθε φορά . Με δεδομένο ότι για τους ασφαλισμένους της κατηγορίας αυτής (αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς) προβλέπεται και καταβολή εισφορών επί δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, τα ανωτέρω επιδόματα συμπεριλαμβάνονται στις συντάξιμες αποδοχές τους.
Για τους ασφαλισμένους του ΤΑΝΠΥ από 1.1.1993 και εφεξής ως μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές νοούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
Επισημαίνουμε ότι σε κάθε περίπτωση καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών (πχ μείωση κατά 30% των ασφαλιστικών εισφορών των από 1.1.1993 νέων ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ ή του ΟΑΕΕ βάσει των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 10 του ν.2217/1994 όπως ίσχυε με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 70 του ν.3518/2006 ) έχει ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας επί της οποίας υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ως προς την πρόβλεψη σχετικά με την προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών που προκύπτουν με βάση τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές με το ποσό από τους κοινωνικούς πόρους κατόπιν σχετικής αναγωγής τους ανά ασφαλισμένο, επί του θέματος αυτού θα σας δοθούν νεότερες οδηγίες.
Παράδειγμα
Παλαιός ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ ασφαλισμένος του πρώην ΤΕΒΕ συνταξιοδοτείται από 1.1.2017 με συνολικό χρόνο ασφάλισης 40 έτη. Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών του λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές που καταβλήθηκαν από 1/1/2002 έως και 31/12/2016.
 Συνεπώς από 1/1/2002 έως και 31/12/2016, δηλαδή για 180μήνες έχουν καταβληθεί συνολικά 222.750,48 και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές ανέρχονται σε €1237,50 (222.750,48€/180μήνες). Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε €529,03(€ 1237,5 x 42,75%).
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΤΑΑ
 Για τους μέχρι 31/12/1992 ελεύθερους επαγγελματίες του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Τομέας Ασφάλισης Νομικών) για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται υπόψη για το χρονικό διάστημα από 1/1/2017 και εφεξής το εισόδημα επί του οποίου έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016, ενώ για τον προγενέστερο χρόνο ασφάλισης η πραγματικά καταβληθείσα μηνιαία ασφαλιστική εισφορά ανάγεται σε μηνιαίο εισόδημα θεωρώντας μηνιαίο ασφάλιστρο ύψους 20%.
Για τους μέχρι 31/12/1992 μισθωτούς του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2017 και μετά για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι μηνιαίες αποδοχές επί των οποίων έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 38 του ν.4387/2016. Για το χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2016 ως συντάξιμες αποδοχές, ανά Τομέα, λαμβάνονται οι εξής: α) για τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2006 η καταβληθείσα εισφορά ανάγεται σε μηνιαίες αποδοχές θεωρώντας μηνιαίο ασφάλιστρο ύψους 20%. Για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2007 έως 31/12/2016 λαμβάνονται οι μηνιαίες αποδοχές επί των οποίων καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές.
β) για τους ασφαλισμένους του ΤΣΑΥ, δεδομένου ότι ο ασφαλισμένος καταβάλλει ως μηνιαία εισφορά σταθερό ποσό και ο εργοδότης ποσοστιαία εισφορά ύψους 13,33% επί των αποδοχών, αθροίζεται η εισφορά ασφαλισμένου και εργοδότη και το ποσό του αθροίσματος ανάγεται σε μηνιαίες αποδοχές θεωρώντας μηνιαίο ασφάλιστρο ύψους 20%.
γ) για τους ασφαλισμένους του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, η μηνιαία εισφορά ανάγεται σε συντάξιμο μισθό θεωρώντας μηνιαίο ασφάλιστρο ύψους 20%.
Για τους από 1/1/1993 ασφαλισμένους λαμβάνονται υπόψη για τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών επί των οποίων έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, για δε τους μισθωτούς οι μηνιαίες αποδοχές επί των οποίων έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.
Σε κάθε περίπτωση τα ποσά που προκύπτουν ως συντάξιμες αποδοχές κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω αναπροσαρμόζονται κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως αυτή θα προσδιοριστεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (στα παραδείγματα που ακολουθούν τα ποσά που αναφέρονται δεν έχουν αναπροσαρμοστεί σύμφωνα με τα ανωτέρω).
Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένοι κάτω 5ετίας) για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται υπόψη η μειωμένη ασφαλιστική εισφορά και ανάγεται σε συντάξιμο μισθό θεωρώντας ασφάλιστρο ύψους 20%.
Στην περίπτωση των εμμίσθων που έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές επί των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών συνυπολογίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί επί των ποσών αυτών, και θεωρείται ότι προσαυξάνουν τις μηνιαίες αποδοχές του μήνα που καταβάλλονται.
Για τις περιπτώσεις που προβλέπεται μείωση της καταβαλλόμενης σύνταξης (μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ή ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας για τους από 1/1/1993 ασφαλισμένους βάσει του ν.2084/1992), η ανταποδοτική σύνταξη καταβάλλεται πλήρης, ενώ μειώνεται η εθνική σύνταξη βάσει των άρθρων 7 και 27 του ν.4387/2016.
Όσον αφορά την πρόσθετη εισφορά του άρθρου 44 παρ. 14 του ν.3986/2011 (ύψους 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας) που καταβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες από 1/7/2011, αυτή αθροίζεται με την κύρια ασφαλιστική εισφορά και το άθροισμα ανάγεται σε μηνιαίες εισόδημα θεωρώντας μηνιαίο ασφάλιστρο ύψους 20%.
Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση που δεν συμπληρώνεται ακέραιος αριθμός ετών ασφάλισης, για παράδειγμα ο ασφαλισμένος συμπληρώνει 41 έτη ασφάλισης 5 μήνες και 15 ημέρες ασφάλισης, για το χρονικό διάστημα πέραν του πλήρους έτους, δηλαδή για το διάστημα των 5 μηνών και 15 ημερών (5 x 25 + 15 = 140 ημέρες), λαμβάνει αναλογία του ποσοστού αναπλήρωσης θεωρώντας ότι το έτος αντιστοιχεί σε 12 μήνες και κάθε μήνας σε 25 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το ποσοστό αναπλήρωσης καθορίζεται σε 45,73% (44,80 + 2 x 140/300).
Ως προς την πρόβλεψη σχετικά με την προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών που προκύπτουν με βάση τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές με το ποσό από τους κοινωνικούς πόρους κατόπιν σχετικής αναγωγής τους ανά ασφαλισμένο, επί του θέματος αυτού θα σας δοθούν νεότερες οδηγίες.
Παράδειγμα 1
Παλαιός ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ, ελεύθερος επαγγελματίας για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, έχοντας συμπληρώσει 41 έτη ασφάλισης, 5 μήνες και 15 ημέρες ασφάλισης, πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί από 1/1/2017 έχοντας καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και 15/12/2016. Στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται οι εισφορές που καταβλήθηκαν από 1/1/2002 έως και 15/12/2016.
Συνεπώς από 1/1/2002 έως και 15/12/2016, δηλαδή για 179,60 μήνες (179 μήνες + 15/25) έχουν καταβληθεί συνολικά €122.002,75 και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές ανέρχονται σε €679,30 (€122.002,75 / 179,60 μήνες).
Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε €310,65 (€679,30 x 45,73%).
Παράδειγμα 2
 Παλαιός ασφαλισμένος του ΤΣΑΥ, ελεύθερος επαγγελματίας για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, έχοντας συμπληρώσει 41 έτη ασφάλισης, 5 μήνες και 15 ημέρες ασφάλισης, πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί από 1/1/2017 έχοντας καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και 15/12/2016. Στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται οι εισφορές που καταβλήθηκαν από 1/1/2002 έως και 15/12/2016. 
Συνεπώς από 1/1/2002 έως και 15/12/2016, δηλαδή για 179,60 μήνες (179 μήνες + 15/25) έχουν καταβληθεί συνολικά €160.458,68 και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές ανέρχονται σε €893,42 (€160.458,68 / 179,60 μήνες).
Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε €408,56 (€893,42 x 45,73%).
Παράδειγμα 3
Παλαιά ασφαλισμένη του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, ασφαλισμένη ως άμισθη για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, έχοντας συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης 8 μήνες και 12 ημέρες ασφάλισης πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί από 1/10/2018 έχοντας καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και 30/9/2018. Στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται οι εισφορές που καταβλήθηκαν από 1/1/2002 έως και 30/9/2018.
 Για τα έτη 2017 και 2018 υποθέτουμε ότι έχει καταβληθεί εισφορά στο κατώτατο όριο των €586,00.
Συνεπώς από 1/1/2002 έως και 30/9/2018, δηλαδή για 201 μήνες έχουν καταβληθεί συνολικά €141.612,30 και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές ανέρχονται σε €704,54 (€141.612,30 / 201 μήνες).
Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε €150,84 (€704,54 x 21,41%).
Παράδειγμα 4
Παλαιός ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ, έχοντας συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης 3 μήνες και 2 ημέρες ασφάλισης, πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί από 1/7/2016 έχοντας καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και 30/6/2016. Ο εν λόγω ασφαλισμένος έχει απασχοληθεί για ένα χρονικό διάστημα ως έμμισθος και για τον υπόλοιπο χρόνο έχει καταβάλλει εισφορές ελεύθερου επαγγελματία. Στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται οι εισφορές που καταβλήθηκαν από 1/1/2002 έως και 30/6/2016.
Για τα έτη 2004 και 2005 ο ασφαλισμένος απασχολήθηκε ως μισθωτός, όμως με το ισχύον τότε νομοθετικό πλαίσιο καταβλήθηκαν εισφορές ελεύθερου επαγγελματία σε 12μηνη βάση. Μισθωτή απασχόληση προκύπτει και για τα έτη 2009, 2010, 2014 και 2015 οπότε καταβλήθηκε συνολική εισφορά ασφαλισμένου και εργοδότη ύψους 20% (6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη) επί των αποδοχών, ενώ καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές και επί των δώρων εορτών και επιδόματος αδείας (εισφορές σε 14μηνη βάση)
Συνεπώς από 1/1/2002 έως και 30/6/2016, δηλαδή για 174 μήνες, έχουν καταβληθεί συνολικά €207.422,80 και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές ανέρχονται σε €1.192,09 (€207.422,80 / 174 μήνες).
Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε €448,94 (€1.192,09 x 37,66%).
Παράδειγμα 5
Παλαιός ασφαλισμένος του ΤΣΑΥ, έχοντας συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης 3 μήνες και 2 ημέρες ασφάλισης, πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί από 1/7/2016 έχοντας καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και 30/6/2016. Ο εν λόγω ασφαλισμένος έχει απασχοληθεί για ένα χρονικό διάστημα ως έμμισθος και για τον υπόλοιπο χρόνο έχει καταβάλλει εισφορές ελεύθερου επαγγελματία. Στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται οι εισφορές που καταβλήθηκαν από 1/1/2002 ως και 30/6/2016.
Για τα έτη 2002, 2004, 2005, 2006, 2010, 2011, 2014, 2015 και 2016 ο ασφαλισμένος απασχολήθηκε ως μισθωτός. Για τα διαστήματα αυτά ο ασφαλισμένος κατέβαλε ως μηνιαία εισφορά ένα σταθερό ποσό σε 12μηνη βάση και ο εργοδότης μηνιαία εισφορά ύψους 13,33% επί των αποδοχών σε 14μηνη βάση.
Συνεπώς από 1/1/2002 έως και 30/6/2016, δηλαδή για 174 μήνες έχουν καταβληθεί συνολικά €334.352,10 και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές ανέρχονται σε €1.921,56 (€334.352,10 / 174 μήνες).
Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε €723,66 (€1.921,56 x 37,66%).
Παράδειγμα 6
Νέος ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης με έναρξη συνταξιοδότησης από 1/1/2021 (συνταξιοδότηση με 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας). Ο εν λόγω ασφαλισμένος έχει καταβάλει εισφορές από 1/1/2005 έως 31/12/2020 ως ελεύθερος επαγγελματίας, συνεπώς για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης. 
Για τα έτη 2005, 2006 ο ασφαλισμένος έχει καταβάλλει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 40% και για το 2005 κατά 50% (ασφαλισμένος κάτω 5ετίας), και συνεπώς για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται υπόψη η μειωμένη ασφαλιστική εισφορά. Επίσης, για τα έτη από το 2017 έως το 2020 ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται επί του εισοδήματος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του ν.4387/2016 και θεωρούμε ότι έχει καταβληθεί εισφορά στο κατώτατο όριο εισοδήματος των €586,00.
Συνεπώς από 1/1/2005 έως και 31/12/2020, δηλαδή για 180 μήνες, έχουν καταβληθεί συνολικά €130.120,20 και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές ανέρχονται σε €722,89 (€130.120,20 / 180 μήνες).
Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε €83,49 (€722,89 x 11,55%).
Στο ανωτέρω παράδειγμα, εάν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας (μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος βάσει του ν.2084/1992 κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας και μέχρι 60 μήνες), το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης δεν μειώνεται (μειώνεται το ποσό της δικαιούμενης εθνικής σύνταξης βάσει των άρθρων 7 και 27 του ν.4387/2016).
Παράδειγμα 7
Παλαιός ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ με 25 έτη ασφάλισης (μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία) υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας με έναρξη συνταξιοδότησης από 1/1/2017, με βαθμό αναπηρίας 70%. Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν από 1/1/2002 έως 31/12/2016 (180 μήνες). 
 Συνεπώς από 1/1/2002 έως και 31/12/2016, δηλαδή για 180 μήνες έχουν καταβληθεί συνολικά €227.966,40 και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές ανέρχονται σε €1.266,48 (€227.966,40 / 180 μήνες).

Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε €261,91 (€1.266,48 x 20,68%).
Το ποσό της ανταποδοτικής δεν μειώνεται παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αναπηρίας είναι μικρότερο του 80%. Στην περίπτωση αυτή θα μειωθεί το ποσό της δικαιούμενης εθνικής σύνταξης βάσει των άρθρων 7 και 27 του ν.4387/2016.
Στο ανωτέρω παράδειγμα εάν ο ασφαλισμένος υπέβαλε αίτημα για συνταξιοδότηση με τις ειδικές διατάξεις του ν.612/1977, οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές δεν μεταβάλλονται όμως το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα υπολογιστεί με το ποσοστό αναπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης.
Συνεπώς ο ασφαλισμένος θα λάβει στην περίπτωση αυτή ανταποδοτική σύνταξη ύψους €428,20 (€1.266,48 x 33,81%).
Ε) ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Ως συντάξιμες αποδοχές, που αφορούν χρόνο ασφάλισης που αναγνωρίζεται ως πλασματικός μετά από καταβολή του προβλεπόμενου ποσού εξαγοράς, ορίζεται το ποσό που θα αποτελούσε τον ασφαλιστέο μισθό-εισόδημα αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που καταβλήθηκε για την εξαγορά κάθε μήνα ασφάλισης.
Η ποσοστιαία έκπτωση που παρέχεται στο συνολικό ποσό εξαγοράς σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών. Δηλαδή οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται στο αρχικό ποσό εξαγοράς, πριν την εφαρμογή της έκπτωσης.
Σε κάθε περίπτωση, το υπολογιζόμενο ποσό συνταξίμων αποδοχών, που αφορούν χρόνο ασφάλισης που αναγνωρίζεται ως πλασματικός, θα συνυπολογισθεί για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης εφόσον η αίτηση αναγνώρισης έχει υποβληθεί από το έτος 2002 και εφεξής και θα προσαυξηθεί κατά την ετήσια μεταβολή μισθών από το έτος υποβολής της αίτησης εξαγοράς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Πλασματικός χρόνος που αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά (π.χ. χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας, χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας) δεν συνυπολογίζεται για τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης, δηλαδή δεν συνυπολογίζεται ούτε στα ποσοστά αναπλήρωσης ούτε στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών (άρθρο 28 παρ.2.δ του ν.4387/2016).
Παράδειγμα 1:
Ασφαλισμένος μισθωτός έχει αναγνωρίσει, το έτος 2014, 12 μήνες από χρόνο σπουδών καταβάλλοντας 167,85 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς, συνολικά 2.014,20 ευρώ. Οι αποδοχές επί των οποίων θεωρούμε ότι κατεβλήθησαν εισφορές για τους συγκεκριμένους 12 πλασματικούς μήνες υπολογίζονται ως ακολούθως:
167,85/20% = 839,25 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.
Το συγκεκριμένο ποσό των αποδοχών των 12 πλασματικών μηνών (12*839,25=10.071) θα προσαυξηθεί κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από το έτος 2014 έως το έτος υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και θα ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών και στη συνέχεια της ανταποδοτικής σύνταξης του ασφαλισμένου.
Παράδειγμα 2:
Ασφαλισμένος μισθωτός με πλήρη απασχόληση και μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, αναγνωρίζει τον Αύγουστο του 2018, 18 μήνες από χρόνο σπουδών καταβάλλοντας για κάθε μήνα εξαγοράς το 20% επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησης του, συνολικά 18*1.000*20%=3.600 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό των αποδοχών των 18 πλασματικών μηνών (1.000*18=18.000) θα προσαυξηθεί κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από το έτος 2018 έως το έτος υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και θα ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών και στη συνέχεια της ανταποδοτικής σύνταξης του ασφαλισμένου.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΤΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΟ 13.5.2016 ΕΩΣ 31.12.2018
Στις περιπτώσεις των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται εντός της χρονικής περιόδου από 13.5.2016 έως 31.12.2018 εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 94 παρ.2 του ν.4387/2016.
Σύμφωνα με αυτές για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 13.5.2016 έως 31.12.2016, εάν το καθαρό προ φόρου ποσό της απονεμομένης σύνταξης με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο (δηλαδή το ακαθάριστο ποσό σύνταξης αφαιρουμένων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν.3863/2010, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει με το άρθρο 44 παρ.10 του ν.3986/2011, της εισφοράς του άρθρου 44 παρ.11 του ν.3986/2011 και της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, όπως αυτή υπολογίζεται με τις ρυθμίσεις του ν.4387/2016) υπολείπεται του καθαρού προ φόρου ποσού της σύνταξης που θα ελάμβαναν με βάση το προγενέστερο ανά ασφαλιστικό φορέα νομοθετικό πλαίσιο (δηλαδή το ακαθάριστο ανά ασφαλιστικό φορέα ποσό σύνταξης αφαιρουμένων των κρατήσεων για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, της εισφοράς του άρθρου 44 παρ.11 του ν.3986/2011, της εισφοράς του ν.4024/2011 (άρθρο 2 παρ.1 και 2), του ν.4051/2012 (άρθρο 6 παρ.1), της ΥΑ 476/2012 (ΦΕΚ Β'499) και του ν.4093/2012 (άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαρ.ΙΑ5 περ.1 και παρ.Β υποπαρ.Β3 περ.α) και της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, όπως αυτή υπολογίζεται με τις ρυθμίσεις του ν.4387/2016), σε ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της διαφοράς καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά.
Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του 2017, αντίστοιχα καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά το ένα τρίτο (1/3) της ανωτέρω διαφοράς ενώ για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του 2018 καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά το ένα τέταρτο (1/4) της διαφοράς αυτής.
Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.
Παράδειγμα:
Μισθωτός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με πλήρη απασχόληση από το 2002 μέχρι την 31.7.2017. Υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος την 1.8.2017 σε ηλικίας 63 ετών και 40 πραγματικά έτη ασφάλισης (καθ’ όλο το διάστημα της ασφάλισης του το ποσοστό των εισφορών υπέρ Κλάδου Σύνταξης δεν ξεπέρασε το 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη). Στην περίπτωση αυτή, δεδομένης της πρόβλεψης του άρθρου 94, παρ. 2, του ν.4387/2016, πρέπει να γίνουν δύο υπολογισμοί : ένας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις την 31.12.2014 στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και ο δεύτερος σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις του ν.4387/2016.
Έστω εξαγόμενο καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης που θα λάμβανε με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο : 1.200 ευρώ.
Έστω καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης με βάση το ν.4387/2016 (εθνική και ανταποδοτική): 840 ευρώ.
Διαφορά των δύο ποσών σύνταξης : 360 ευρώ.
Ποσοστιαία διαφορά των δύο συντάξεων 360/1200 = 30% .
Επειδή η διαφορά είναι μεγαλύτερη του 20% θα καταβληθεί ως προσωπική διαφορά το εξής ποσό: 360/3=120 ευρώ.
Τελικό ποσό σύνταξης: 840+120=960 ευρώ.
Το επιπλέον ποσό της προσωπικής διαφοράς των 120 ευρώ θα συμψηφίζεται κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στο διπλάσιο ποσό της εθνικής σύνταξης για είκοσι έτη ασφάλισης, το οποίο σήμερα αντιστοιχεί σε 768 ευρώ (άρθρο 31 παρ. 2 του ν.4387/2016).
Παράδειγμα 1:
Ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 85% που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα την 1.12.2020. Έχει συμπληρώσει το 34ο έτος της ηλικίας του και 3 έτη ασφάλισης.
Συντάξιμες αποδοχές : 28.800/36=800 ευρώ.
Η εθνική σύνταξη που δικαιούται αντιστοιχεί σε 345,60 ευρώ.
Η ανταποδοτική σύνταξη που υπολογίζεται βάσει των συνταξίμων αποδοχών του και του χρόνου ασφάλισης του είναι 800*2,31 %(ποσοστό αναπλήρωσης των 3 ετών ασφ.)=18,48 ευρώ.
Το συνολικό ποσό σύνταξης υπολογίζεται σε 345,60+18,48=364,08 ευρώ.
Επειδή όμως το ποσό της σύνταξης που δικαιούται δεν μπορεί να υπολείπεται των 768 ευρώ, τελικά θα λάβει ως σύνταξη το ποσό των 768 ευρώ, το οποίο αναλύεται σε εθνική σύνταξη ύψους 345,60 ευρώ και ανταποδοτική σύνταξη ύψους 422,40 ευρώ.
Παράδειγμα 2:
Μισθωτός υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα την 1.1.2019. Έχει συμπληρώσει το 54ο έτος της ηλικίας του και 34 έτη ασφάλισης.
Αποδοχές επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές υπέρ Κλάδου Σύνταξης από 1.1.2002 έως 31.12.2018 : 295.800 ευρώ.
Χρόνος ασφάλισης από 1.1.2002 έως 31.12.2018 : 204 μήνες.
Άρα, Συντάξιμες Αποδοχές = 295.800/204=1450 ευρώ.
Ανταποδοτική Σύνταξη: 1450*30,63%(ποσοστό αναπλήρωσης των 34 ετών ασφ.)=444,14 ευρώ Ο ίδιος θα δικαιωθεί και εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ.
Η συνολική σύνταξη του ανέρχεται σε 384+414,14=798,14 ευρώ. 


ΕΩΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 Η ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Τι ισχύει για την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη

ΕΩΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 Η ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Τι ισχύει για την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη

Τι ισχύει για την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη
Τη διαδικασία για την αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12/05/2016 κύριων συντάξεων των φορέων κύριας ασφάλισης, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.
Στην εγκύκλιο καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα για τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι: i) Μέχρι 30/09/2016, έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 10% των συντάξεων και η αναπροσαρμογή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι 31/12/2016, ii) μέχρι 31/12/2016, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 40% των συντάξεων και η αναπροσαρμογή να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι 31/03/2017, iii) μέχρι 31/03/2017, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 70% των συντάξεων και η αναπροσαρμογή να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι 30/06/2017, iv) μέχρι 30/06/2017, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 100% των συντάξεων και η αναπροσαρμογή να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι 30/09/2017. Συνεπώς, η διαδικασία της αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 30/09/2017, ενώ η αναπροσαρμοσμένη σύνταξη και η προκύπτουσα προσωπική διαφορά θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στο οικείο πληροφοριακό σύστημα έως 01/01/2018.
Α. Αναπροσαρμογή συντάξεων-προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, προβλέπεται η διαδικασία αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12.05.2016 κύριων συντάξεων των φορέων κύριας ασφάλισης, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, σε εφαρμογή των ενιαίων πλέον κανόνων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Με τη διαδικασία αυτή, σκοπός είναι αφενός μεν να εναρμονιστούν οι συντάξεις, όσων έχουν καταστεί συνταξιούχοι, πριν την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016) με τους ενιαίους κανόνες του ΕΦΚΑ (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη) αφετέρου δε να υπάρξει προστασία των συντάξεων αυτών, με την πρόβλεψη χορήγησης προσωπικής διαφοράς, στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ποσό συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής τους.
Επομένως, έως 31.12.2018, οι κύριες συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά την 12.05.2016 διατάξεις. Ειδικά, ο υπολογισμός της κράτησης υπέρ υγειονομικής περίθαλψης διενεργείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 30 του άρθρου 1 του ν. 4334/2015, όπως ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου 44 του ν.4387/2016. Στις περιπτώσεις που το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μεγαλύτερο του ποσού που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής, δηλαδή η διαφορά είναι θετική, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά και μετά την 01.01.2019, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Στις περιπτώσεις που το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μικρότερο του ποσού που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής, δηλαδή η διαφορά είναι αρνητική, τότε το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς, σταδιακά και ισόποσα, εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (από 01/01/2019).
Η διαδικασία αναπροσαρμογής αφορά τις κύριες συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, από 01/01/2017, πλην ΟΓΑ. Από τη διαδικασία αναπροσαρμογής εξαιρούνται και οι συντάξεις που χορηγούνται από το Ταμείο Σύνταξης της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζονται οι ήδη καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά την 12.05.2016 συντάξεις. Συνεπώς, συντάξεις για τις οποίες η συνταξιοδοτική απόφαση εκδόθηκε, μετά την 12/05/2016, όμως η έναρξη συνταξιοδότησης ανατρέχει σε προγενέστερη ημερομηνία και υπολογίζονται με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κοινοποιούμενων διατάξεων.
Β. Διαδικασία αναπροσαρμογής καταβαλλόμενων και καταβλητέων κατά την 12.05.2016 συντάξεων
Η διαδικασία αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων περιλαμβάνει δύο διακριτά στάδια, προκειμένου να καθοριστεί, στη συνέχεια, η προσωπική διαφορά της σύνταξης για κάθε συνταξιούχο:
1. Επανυπολογισμός των συντάξεων ως προϋπόθεση για την αναπροσαρμογή (έλεγχος στοιχείων ηλεκτρονικών αρχείων)
Στο στάδιο αυτό πραγματοποιείται από τον ΕΦΚΑ ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πλην της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΟΓΑ, κατ' αρχήν έλεγχος των στοιχείων, βάσει των οποίων χορηγήθηκε η ήδη καταβαλλόμενη σύνταξη, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του οικείου φορέα κοινωνικής ασφάλισης και τις λοιπές γενικές και ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πληρότητα και ορθότητα των απαιτούμενων για την αναπροσαρμογή στοιχείων των ηλεκτρονικών αρχείων.
Επισημαίνεται ότι, κατά το στάδιο αυτό, δεν ελέγχεται η ορθότητα των στοιχείων, βάσει των οποίων εκδόθηκε η σύνταξη, προκειμένου να γίνει αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής απόφασης, αλλά σκοπός είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα (χρόνος ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές, ασφαλιστικές κλάσεις ή ασφαλιστικές κατηγορίες, ποσοστό αναπλήρωσης, πιθανή μείωση, λόγω λήψης μειωμένης σύνταξης, κ.λπ.), προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλέψεις των άρθρων 7, 8, 27 και 28 του ν. 4387/2016 στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Συνεπώς, οι φορείς κύριας ασφάλισης που δεν έχουν ηλεκτρονικά αρχεία που να περιλαμβάνουν τα ανωτέρω στοιχεία θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για τη δημιουργία τους, αναζητώντας τον προσφορότερο για το σκοπό αυτό τρόπο (π.χ. χρησιμοποίηση υφιστάμενων ηλεκτρονικών αρχείων που περιλαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες, χρήση στατιστικών στοιχείων από τα οποία θα προκύπτουν με ασφάλεια τα ζητούμενα στοιχεία, αναζήτηση στοιχείων στους συνταξιοδοτικούς φακέλους).
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθότητα των στοιχείων που θα καταχωρηθούν στο ηλεκτρονικό αρχείο, οι φορείς κύριας ασφάλισης θα πρέπει, στη συνέχεια να προχωρήσουν σε επανυπολογισμό των συντάξεων με χρήση του ηλεκτρονικού αρχείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Τα μεικτά ποσά σύνταξης (ακαθάριστο ποσό), που θα προκύψουν με τη χρήση του ηλεκτρονικού αρχείου, συγκρίνονται με τα μεικτά ποσά σύνταξης (ακαθάριστο ποσό) που οι φορείς χορηγούν στους συνταξιούχους. Εάν η διαφορά που προκύπτει για κάθε συνταξιούχου μεταξύ των δύο αυτών ποσών συντάξεων είναι μικρότερη, κατ' απόλυτη τιμή, του 5%, θεωρείται ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό αρχείο είναι ορθά. Εάν, όμως, η διαφορά είναι κατ' απόλυτη τιμή μεγαλύτερη του 5%, τότε οι φορείς θα πρέπει να ανατρέξουν στο συνταξιοδοτικό φάκελο ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή κρίνεται πρόσφορη, για παράδειγμα με τη χρήση στατιστικών στοιχείων για όμοια χαρακτηριστικά συντάξεων, προκειμένου να επαληθευτεί η ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό αρχείο και να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις, ώστε η απόκλιση να μην υπερβαίνει κατ' απόλυτη τιμή το 5%.
Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης θα ληφθεί υπόψη το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, είναι πιθανόν να προκύψουν διαφορές σε σχέση με το χρόνο ασφάλισης, βάσει του οποίου υπολογίστηκε η ήδη καταβαλλόμενη σύνταξη. Για παράδειγμα, εάν ο συνταξιούχος είχε συνολικό χρόνο ασφάλισης 45 ετών, όμως, η σύνταξή του με βάση το ισχύον κατά τη συνταξιοδότησή του νομοθετικό πλαίσιο υπολογίστηκε για 40 έτη ασφάλισης, στο ηλεκτρονικό αρχείο θα πρέπει να καταχωρηθεί η πρόσθετη πληροφορία ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης είναι 45 έτη. Αντίστοιχα, εάν ο συνταξιούχος, για παράδειγμα, είχε συνολικό χρόνο ασφάλισης 15 ετών, όμως, η σύνταξή του με βάση το ισχύον κατά τη συνταξιοδότησή του νομοθετικό πλαίσιο υπολογίστηκε για 20 έτη ασφάλισης και στην περίπτωση αυτή στο ηλεκτρονικό αρχείο θα πρέπει να καταχωρηθεί και η πρόσθετη αυτή πληροφορία ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης είναι 15 έτη.
Ειδική μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης, λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου, συνεπεία εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας, καθώς στις εν λόγω περιπτώσεις προβλέπεται η χορήγηση κατωτάτου ορίου ίσο με το διπλάσιο ποσό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης. Στους φορείς κύριας ασφάλισης που δεν υφίσταται η εν λόγω διάκριση και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί, εάν η αναπηρία ή ο θάνατος οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, οι περιπτώσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται, όπως η συνταξιοδότηση για κοινή νόσο. Αντίστοιχα, δεδομένου ότι για τις συντάξεις που χορηγούνται, βάσει του ν. 612/1977, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις ως προς το ύψος της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης, οι περιπτώσεις υφιστάμενων συνταξιούχων με το ν.612/1977 θα πρέπει να υπάρξει διάκρισή τους σε σχέση με τους λοιπούς συνταξιούχους.
Όσον αφορά στους διπλοσυνταξιούχους (παράλληλη λήψη δύο ή περισσότερων συντάξεων από ίδιο δικαίωμα), θα πρέπει να υπάρξει διάκρισή τους σε σχέση με τους δικαιούχους μίας σύνταξης, καθώς στην περίπτωσή τους θα πρέπει να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 36 του ν. 4387/2016 περί παράλληλης ασφάλισης. Ειδικά, οι υπηρεσίες του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, δεδομένου ότι η αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων αφορά και τη λήψη παροχής από τον κλάδο μονοσυνταξιούχων, θα πρέπει να καταχωρήσουν στο ηλεκτρονικό αρχείο το χρόνο ασφάλισης που πραγματικά έχει διανυθεί στην ασφάλιση του κλάδου, καθώς η αναπροσαρμογή της παροχής θα γίνει με βάση το χρόνο παραμονής στον κλάδο και όχι με βάση τα έτη ασφάλισης που λήφθηκαν υπόψη κατά τη συνταξιοδότηση. Επισημαίνεται ότι οι φορείς κύριας ασφάλισης που διαθέτουν ελεγμένα τα απαραίτητα για την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στις ανωτέρω ενέργειες και μπορούν να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο της αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων.
2. Αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανυπολογισμού (επανελέγχου) των καταβαλλόμενων συντάξεων και τη δημιουργία κατάλληλου ηλεκτρονικού αρχείου, εφόσον δεν υφίσταται ήδη σχετικό αρχείο, οι φορείς κύριας ασφάλισης προχωρούν στη διαδικασία αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων.
Με βάση τις προβλέψεις του ν. 4387/2016 (άρθρα 7, 8, 27 και 28), η χορηγηθείσα σύνταξη αποτελεί το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης. Συνεπώς, για κάθε συνταξιούχο (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) θα υπολογιστεί, με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισης, η δικαιούμενη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη. Όσον αφορά στην αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, λόγω θανάτου, αναπροσαρμόζεται το ποσό της σύνταξης, λόγω θανάτου, σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία, όμως το νέο ποσό της σύνταξης, λόγω θανάτου, που προκύπτει, μετά την αναπροσαρμογή και η προσωπική διαφορά επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων, σύμφωνα με τα ποσοστά που προβλέπονται από το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο.
Ι. Εθνική σύνταξη
Η εθνική σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης και, συνεπώς, κυμαίνεται από 345,60 ευρώ (για χρόνο ασφάλισης, μέχρι 15 έτη) έως 384,00 ευρώ (για χρόνο ασφάλισης 20 και πλέον έτη). Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, η εθνική σύνταξη δεν μειώνεται με βάση τα έτη διαμονής στην Ελλάδα, συνεπώς θεωρείται ότι σε όλες τις περιπτώσεις αποδεικνύεται διαμονή 40 ετών στην Ελλάδα από το 15ο έτος της ηλικίας έως την ηλικία συνταξιοδότησης.
Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, με μειωμένη σύνταξη, η εθνική σύνταξη καταβάλλεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 7 του ν.4387/2016. Για τους συνταξιούχους, λόγω αναπηρίας, που έχουν συνταξιοδοτηθεί από φορείς κύριας ασφάλισης που προβλέπουν την καταβολή μειωμένης σύνταξης ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας (για παράδειγμα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), η εθνική σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας. Σε περίπτωση, όμως, που η σύνταξη καταβάλλεται από φορέα κύριας ασφάλισης που δεν προβλέπει την καταβολή μειωμένης σύνταξης ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας (για παράδειγμα ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ για τους παλαιούς ασφαλισμένους), η εθνική σύνταξη καταβάλλεται χωρίς μείωση, θεωρώντας ότι ο συνταξιούχος έχει αναπηρία άνω του 80%. Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, με τις ειδικές διατάξεις του ν. 612/1977, καταβάλλεται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης (384,00 ευρώ), ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης, χωρίς καμία μείωση, λόγω διαμονής ή ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 7 και 27 του ν. 4387/2016. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αντίστοιχα και για τον υπολογισμό εθνικής σύνταξης σε συνταξιούχους, λόγω θανάτου, ανάλογα με το εάν ο θανών ήταν συνταξιούχος λόγω γήρατος ή αναπηρίας ή γήρατος, με τις ειδικές διατάξεις του ν. 612/1977. Εάν ο χρόνος ασφάλισης, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό αρχείο, δεν είναι σε ακέραια έτη, αλλά υπάρχει και πλεονάζον χρόνος, για τον επιπλέον αυτό χρόνο οι συνταξιούχοι λαμβάνουν αναλογία της εθνικής σύνταξης, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης.
ΙΙ. Ανταποδοτική σύνταξη
Για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης εφαρμόζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 4387/2016, με το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να προκύπτει κλιμακωτά ανάλογα με τα έτη ασφάλισης που είχε ο συνταξιούχος κατά τη συνταξιοδότησή του (και τα οποία μπορεί να διαφοροποιούνται, όπως προαναφέρθηκε, από τα έτη ασφάλισης, βάσει των οποίων υπολογίστηκε η σύνταξη με βάση το προγενέστερο ανά φορέα κύριας ασφάλισης νομοθετικό πλαίσιο). Και στην περίπτωση αυτή, εάν ο χρόνος ασφάλισης, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό αρχείο, δεν είναι σε ακέραια έτη, αλλά υπάρχει και πλεονάζον χρόνος, για τον επιπλέον αυτό χρόνο υπολογίζεται αναλογία του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης).
Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με συνυπολογισμό πλασματικού χρόνου ασφάλισης χωρίς εξαγορά (χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας, λήψης σύνταξης αναπηρίας κ.λπ.), ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό μόνο της εθνικής σύνταξης, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης. Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, με τις ειδικές διατάξεις του ν. 612/1977, η ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται για 35 έτη ασφάλισης και όχι με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης, εκτός και εάν ο πραγματικός χρόνος είναι μεγαλύτερος των 35 ετών.
Στην περίπτωση της αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, δεν αναζητούνται οι συντάξιμες αποδοχές, αλλά ως βάση για την αναπροσαρμογή της κύριας σύνταξης λαμβάνεται ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη. Για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, βάση αποτελεί ο συντάξιμος μισθός που προέκυψε στον απονέμοντα φορέα.
Σε περίπτωση που ο συντάξιμος μισθός συνδέεται με ασφαλιστικές κατηγορίες ή ασφαλιστικές κλάσεις ή τεκμαρτά ποσά, ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται, αφού ληφθεί υπόψη η τρέχουσα τιμή τους κατά την 13/05/2016. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ως συντάξιμος μισθός υπολογίζεται σε τρέχουσες τιμές με τη χρήση των ποσοστών αναπροσαρμογής των συντάξεων που έχουν μεσολαβήσει από την ημερομηνία συνταξιοδότησης έως την 13/05/2016. Συνεπώς, στην περίπτωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπου οι συνταξιούχοι κατά τον υπολογισμό της σύνταξής τους είχαν καταταγεί με βάση τις αποδοχές τους σε ασφαλιστικές κλάσεις, ως συντάξιμος μισθός για την αναπροσαρμογή της σύνταξης λαμβάνεται το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ασφαλιστικής κλάσης, όπως έχει διαμορφωθεί από 01/10/2008. Για παράδειγμα, εάν ο συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει καταταχθεί στην 26η ασφαλιστική κλάση, έχοντας συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, ως συντάξιμος μισθός για την αναπροσαρμογή της σύνταξης θεωρείται το ποσό των 2.198,25 ευρώ (25 x 87,93 ευρώ). Συνεπώς, η ανταποδοτική σύνταξη για 35 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 2.198,25 ευρώ x 33,81% = 743,23 ευρώ.
3. Προσωπική διαφορά
Μετά την αναπροσαρμογή της κύριας σύνταξης, συγκρίνεται το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο με το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης.
Η διαφορά που προκύπτει αποτελεί την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου. Εάν η προσωπική διαφορά είναι θετική, εξακολουθεί να καταβάλλεται στο συνταξιούχο και μετά την 01/01/2019, μέχρι την οριστική εξάλειψή της και το συμψηφισμό της με μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων. Εάν είναι αρνητική, δηλαδή το ποσό της σύνταξης με το νέο καθεστώς είναι υψηλότερο σε σχέση με εκείνο που έχει υπολογιστεί, βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου, τότε, προσαυξάνεται το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης σταδιακά.
Για τον καθορισμό της προσωπικής διαφοράς, συγκρίνεται το καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, (δηλαδή το ακαθάριστο ποσό σύνταξης, αφαιρουμένων των κρατήσεων για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, της εισφοράς του άρθρου 44 παρ. 11 του ν. 3986/2011, της εισφοράς του ν. 4024/2011 (άρθρο 2 παρ. 1 και 2), του ν. 4051/2012 (άρθρο 6 παρ. 1), της ΥΑ 476/2012 (ΦΕΚ 499, Β') και του ν. 4093/2012 (άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ5 περ. 1 και παρ. Β υποπαρ. Β3 περ. α) και της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, όπως αυτή υπολογίζεται με τις ρυθμίσεις του ν. 4387/2016), με το καθαρό προ φόρου ποσό με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, (δηλαδή το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης, αφαιρουμένων της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, της εισφοράς του άρθρου 44 παρ. 11 του ν. 3986/2011 και της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, όπως αυτή υπολογίζεται με τις ρυθμίσεις του ν. 4387/2016).

Επιπλέον, θα πρέπει οι φορείς να προχωρήσουν στον καθορισμό προσωπικής διαφοράς ανά συνταξιούχο που αφορά στην εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ και στην εισφορά ασθενείας. Στις περιπτώσεις που στο συνταξιούχο καταβάλλεται οικογενειακό επίδομα ή έχει λάβει μειωμένη σύνταξη, μετά την ισχύ του ν. 4336/2015 και υπόκειται στην προβλεπόμενη από το νόμο αυτό πρόσθετη μείωση, ύψους 10%, μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ορίου συνταξιοδότησης ή λαμβάνει το οργανικό ποσό της σύνταξης (και όχι το προβλεπόμενο ανά φορέα κύριας ασφάλισης κατώτατο όριο) μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, οι φορείς κύριας ασφάλισης θα υπολογίζουν την προσωπική διαφορά, λαμβάνοντας υπόψη την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος ή την αντίστοιχη μείωση του ποσού της σύνταξης. Σε περίπτωση, όμως, που μελλοντικά υπάρξει διαφοροποίηση των στοιχείων αυτών, (διακοπή καταβολής οικογενειακού επιδόματος, συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη, συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας), οι φορείς θα προχωρούν σε νέο υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς.

ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

Συντάξεις: Δείτε όλα τα νέα ποσά που θα παίρνουν εκατομμύρια Ελληνες

Συντάξεις: Δείτε όλα τα νέα ποσά που θα παίρνουν εκατομμύρια Ελληνες
Δυο εφαρμοστικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπους προκαλούν μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις για όσους υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και μετά.
Η εθνική σύνταξη καθορίστηκε στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και άνω, ενώ όσοι έχουν από 15 έως 19 έτη θα παίρνουν την εθνική με μείωση 2% κατ' έτος. Στη μειωμένη σύνταξη τα ποσά της εθνικής είτε 384 ευρώ είτε 345 ευρώ μειώνονται 6% για κάθε έτος που η ηλικία συνταξιοδότησης υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης. Η μείωση δεν θα υπερβαίνει το 30%. Το νέο στοιχείο είναι ότι η εθνική σύνταξη θα υπολογίζεται με έτη, μήνες και ημέρες για όσους δεν συμπληρώνουν τα 20 ΄την ασφάλισης. Η ανταποδοτική σύνταξη βγαίνει με συντελεστές επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντελεστές είναι από 11,55% με 15 έτη ως 46,80% με 40 έτη.
Το ποσό της εθνικής σύνταξης είναι κοινό για όλους ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισης.
Η τελική σύνταξη είναι το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής.
Μέχρι και το 2018 προβλέπεται προστασία με φρένο στο 20% των μειώσεων των συντάξεων, από 'κει και ύστερα όμως οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγαλύτερες. 
Δείτε τα ποσά όπως διαμορφώνονται μετά και την αφαίρεση του 6% για ασθένεια:
Μέσος όρος αποδοχών από 2002Με 20 έτη ασφάλισηςΜε 25 έτη ασφάλισηςΜε 30 έτη ασφάλισηςΜε 35 έτη ασφάλισηςΜε 40 έτη ασφάλισης
700465497534583643
800480516559685683
900495536584647723
1.000510555609679763
1.100525575634711804
1.200540594658742844
1.300555614683774884
1.400570633708806924
1.500585653733838964
1.6006006727588691.005
1.7006156917829011.045
1.8006297118079331.085
1.9006447308329651.125
2.0006597508579971.166
2.1006747698821.0281.206
2.2006897899061.0601.246
2.3007048089311.0921.286
2.4007198289561.1241.327
2.5007348479811.1551.367
2.6007498661.0051.1871.407
2.7007648861.0301.2191.447


ΑΠΟΦΑΣΗ

Ανά τρίμηνο η καταβολή των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

Ανά τρίμηνο η καταβολή των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

Ανά τρίμηνο θα καταβάλλει - και το 2017 - το Μετοχικό Ταμείο  τα κουρεμένα έως 55% μερίσματα στους 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.
Η απόφαση αυτή του υφυπουργού Κοινωνικης Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4157/22-12-16 επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη κρίση εσοδων του Ταμειου που εφαρμόζει, ήδη,  ρητρα μηδενικού ελλείμματος.
Να σημειωθεί ότι κατόπιν επιχορήγησης, το ΜΤΠΥ θα ολοκληρώσει στις 29 Δεκεμβριου την πληρωμή οφειλόμενων αναδρομικών μερισμάτων ύψους 70 εκατ ευρώ σε 20.000 συνταξιούχους ενώ την ιδια ημέρα θα καταβληθούν τα μερίσματα 3 μηνών με ενσωματωμένες τις αναδρομικές μειώσεις, επίσης 3 μηνών,  του 2016.

Δείτε πώς διαμορφώνεται η σύνταξη για όσους υπέβαλαν αίτηση μετά τις 31/5/2016 (πίνακας)

Δείτε πώς διαμορφώνεται η σύνταξη για όσους υπέβαλαν αίτηση μετά τις 31/5/2016 (πίνακας)

Δύο εφαρμοστικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας προκαλούν μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις για όσους υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και μετά.
Η εθνική σύνταξη καθορίστηκε στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και άνω, ενώ όσοι έχουν από 15 έως 19 έτη θα παίρνουν την εθνική με μείωση 2% κατ' έτος. Στη μειωμένη σύνταξη τα ποσά της εθνικής είτε 384 ευρώ είτε 345 ευρώ μειώνονται 6% για κάθε έτος που η ηλικία συνταξιοδότησης υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης. Η μείωση δεν θα υπερβαίνει το 30%. Το νέο στοιχείο είναι ότι η εθνική σύνταξη θα υπολογίζεται με έτη, μήνες και ημέρες για όσους δεν συμπληρώνουν τα 20 ΄την ασφάλισης. Η ανταποδοτική σύνταξη βγαίνει με συντελεστές επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντελεστές είναι από 11,55% με 15 έτη ως 46,80% με 40 έτη.
Το ποσό της εθνικής σύνταξης, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι κοινό για όλους ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισης.
Η τελική σύνταξη είναι το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής.
Μέχρι και το 2018, προβλέπεται προστασία με φρένο στο 20% των μειώσεων των συντάξεων, από 'κει και ύστερα όμως οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγαλύτερες.